A kénmentes bor szerintem egy darabig még megmarad egy kis csoport borásznak és a rajongótáboruknak. Ráadásul nem értem a kénellenességet, mikor a borral igen komoly adag sejtmérget (aka. etilalkohol) viszünk be, ehhez képest a benne lévő kén nagyságrendekkel kisebb...
Nem véletlen, hogy már a rómaiak is sokat kinlódtak, hogy hogyan tudnák tartósítaniuk a boraikat. Csináltak borkocsonyát, amit aztán vízzel higították, volt, hogy szardellapasztaszerűséget raktak bele, vagy tengervizet, de az ürmösbor is ezen megfontolásból született.
Időnként szoktam kóstolni a borait, vannak érdekes tételei. Ha épp nem erjednek újra a palackban vagy illósak éppen. Bontás után hamar fogyasztandó, mert nincs, ami megtartaná... Legalábbis ez volt nála régebben, nem tudom, mennyit változott az utóbbi két évben. De nekem ezzel a kénmentes vonallal vannak erősen problémáim, főleg fehér vonalon: azért hogy eltartható legyen, valami kell bele, mondjuk sav. Így néhányan korábban szedik, amitől számomra fogkőlemaró valami lesz belőle. Azt se értem, miért kell seprősen palackozni, hogy egy zavaros lötty kerüljön a poharamba (volt szerencsém inni, talán olasz kénmentest, vagy 8 éves volt, fehér, és nem seprővel volt palackozva, mégis elállt... szóval lehet ezt jól is csinálni). Épp eleget kóstolok ilyet erjedés közben, és alig várom, hogy letisztuljon... A vörösöknél jobb a helyzet, Losonci Bálint tételeit szerintem referenciaként érdemes mindenkinek megkósolni. Egyébiránt tavasszal volt egy kóstoló, ahol nagy számban voltak kénmentes/alacsony kénes borok, főleg magyar és felvidéki borászoktól. Érdekes darabok, egyik-másik akár még jó is volt, meg olyan is, amit nem tudtam hova tenni, hogy mondjuk egyáltalán bort kaptam-e. De alapvetően az volt az egész vége, hogy ok, egy pohár még jó, de nem kérek mégegyet....
Majd nem fahordó lesz hanem flexcube + pörkölt tölgyfa lécek...
A logikus szabályzás az lenne, hogy a címkén jól látható legyen a palackozáskori szabad/össz SO2 tartalom (ne csak a szulfitot tartalmaz) és a kedves fogyasztó majd eldönti, hogy kell-e neki vagy sem.
Biztos lehet élvezhető bort készíteni kén nélkül (persze kinek, mit jelent ez), de ahhoz szinte zárt technológia kell. Gondolom én...
Ha nem kénezed le, akkor a teteje meg fog barnulni, az íze pedig óízü lesz. Sokan esnek abba a hibába, hogy belehallgatnak a hordóba és amíg hallják, hogy "csetteg", addig darabban hagyják és nem kénezik le. A borászatban az a müvészet, hogy megtaláld azt a pontot, ahol a kénezés már stabil bort eredményez, de még nem törött meg a borod. Szerencs´ßedre az úsz´fedeles tartályoknál bele lehet nézni, hogy milyen színü az újbor. ha világos, akkor még nem kell, ha kezd sötétülni, akkor azonnal kénezni kell.
Egy kis maradékcukor (1-5 g) nem árt a bornak, ha pontosan ügyelsz a megfelelö kénszintre..
A teljes tiltás azt jelentené, hogy 0 ppm lehet a megengedett érték, aminek a kimutatása kizárólag a labor müszereinek az érzékenységén múlik. A méznél is 0 ppm az antibiotikum határérttéke, pedig köztudott, hogy a méhek szívesen repülnek a trágyalére, ha más vizet nem találnak, így természetes úton is kerülhet a kaptárba antibiotikum.
Egy fahordót hogyan akarnak fertötleníteni vagy hónapokig tárolni kénezés/kénes víz nélkül?
Simán eltudom képzelni a teljes tiltást amelynek persze nem lesz semmi mérhető alapja/tanulmánya.
Csak pár "újhullámos" döntéshozóra van szükség...
Marketying! Ultra-Zöld fordulat!
Én nem élek a borból (csak élek vele) de feladtam a natúr borok kóstolását mert nekem nem ez az irány amit szeretnék saját végtermékemben látni. Persze egy borásznak meg kell valahogy élni...
(talán Szőke Matyi bácsi mondotta, hogy "jó bort készíteni nem munkaigényesebb, mint rosszat, csak oda kell figyelni")
Lassan meg kéne nézni a kénszintet és beállítani 50-re.
Milyen az úszófedeled: olajos vagy pumpás? Pumpásnál meg tudod azt csinálni, hogy kicsit elemeled a bor szintjétöl és úgy pumpálod fel, ügyelve arra, hogy a fedél vízszintes helyzetben maradjon.
még nem olvastam a cikket, de apám szerint a Borászati füzetekben azt pedzegetik, hogy teljesen száműzni akarják a ként a borászatból, azért, mert a sok agyatlan zsírdisznóvá zabálta magát a gyorskajákon, ezért aztán hogy lefogyjanek, salátákat kezdtek zabálni, a salátákat meg kénnel tették hosszanfrissé, amitől páran állítólag meghaltak.
Ha tényleg bevezetik a teljes tiltást, akkor a borászatnak, ahogy ma ismerjük, vége. Lesznek, ha lesznek majd buggyant, zavaros cuccok, aztán kifújt.
Szombaton 23mm csurrant le, ami felénk nem mindennapi.
Ez már a sokadik eső, az utolsó permetezés óta. Akkor sajáltam rá nagyon a pénzt, de most már örülök a kifújt lombtrágyának. Az első eső utáni kisebb repedéseket követően "megállt" és nem repedt tovább. Ennyi eső után, már kezdenek a fürtök pofásodni.
Amúgy a "hét" nem véletlenül alakult ki az emberiség történetében, mivel az idöjárás ciklikus, a legkisebb ilyen ciklus az kb 7 napos, ezért van az, hogy ha az egyik héten pénteken-szombaton esett, akkor jó eséllyle a következö pénteken-szombaton is esni fog. De mivel a ciklikusságba bejöhetnek zavarok, ezért nem pontosan 1 hetesek a ciklusok, föleg, ha nyáron beáll egy azori anticiklon.
Gyenge 19 és mustfok, de nem brix, hanem Babó-féle KMW.
Nálunk a hegyen volt egy nyanya/banya, aki mindenkinél korábban szüretelt, nála alig látszott ki a 15-ös szám, ezért mindenkinek azt mondta, hogy erös 16-os a mustja, pedig alig érte el a 14-et.
Minél sürübb a must (minél több benne a nem hozzáadott cukror), annál jobban kiemelkedik a fokoló, mert annál nagyobb a fajsúlya, azaz ugyanakkora kiszorított térfogatnál a kiszorított anyag súlya több, így nagyobb felhajtóerö hat a fokolóra.
Refraktométer esetén a különbözö sürüségü anyagok eltérö fénytörésindexén alapul a mérés.
Induláskor, zajos erjedésben majd a vége felé. Van aki azt mondja, legelején beledobál mindent és az élesztő szolgálja ki magát!
Ne sajnáld tőle, ne maradjon benne cukor. Forrjon ki az egész!!!
A szombati szüret után én most este végeztem mindennel.
Jó kis menet volt. Megszámolni sem tudom hányszor esett ez a k*rva eső. Ma már untam picit.
Nálam is szépen megindult ma reggelre a fehér. Délután tettem bele tápot és estére bedurrant rendesen, de nem melegszik. Szuper az idő, nem bánom hogy nincs 40fok. A vörös már a végén jár.