Nem tudom, hogy pontosan milyen rendszert szeretnél kialakítani és hány lámpának, de ha föléjük akarod helyezni, akkor vagy lelógatod a menneyezet felöl, mint itt, vagy egy polcot építhetsz és akkor abba helyezed el, kb. így.
Üdv! Palántát szeretnék nevelni a kiskertbe paradicsomot , paprikát . Mivel aránylag kevés a fény a szobában , beszereztem kínából négy ledes speciális UV-s E27-es hagyományos foglalatos izzóval , hogyan lehetne megoldani technikailag hogy a növények felé tudjam helyezni. Néztem már mindenféle technikát , van valakinek tapasztalata?
En annyi ideig vilagitanam, amennyit a termeszetben is kapna. Hogy a tropusokon ez kb mennyi, most meg nem mondom, de sztem ugy 12-14 ora. Probalj meg utana nezni. En 12 oranyit vilagitanam legalabb. De ilyenben nincs tapasztalatom, en csak palantakat szoktam nevelni mesterseges fennyel.
Lehetnek égés nyomai, bár ilyen távolságból nem biztos, hogy erős neki a fény. Egyelőre szerintem várjál és figyeld a növényt. Mivel sötétben volt, lehet, hogy simán sokk-tünet, a hirtelen kapott fénytől, így ha hozzászokik, akkor ki fogja nőni.
Hat napja írtam először, akkor szereltem fel a lámpát. Azóta minden nap ment, de nem 12 órát. 3-5 órával kevesebbet. Nem akartam egyből 12 óráig világítani. Azt is olvastam, hogy a sárga foltok lehetnek égés nyomai, a képen nem látszik, de apró világos tónusú foltok megjelentek a lámpához közelebb eső leveleken. Jobb fent talán érzékelhető: http://i.imgur.com/gMWUcx7.jpg (egyébként ez volt a harmadik kép amit rosszul linkeltem be)
Végül is azt kellene csinálni, hogy használod a lámpát (már használod?) és meglátod, hogy fejlődik-e a növény, vagy nem. Ha fejlődik, akkor minden ok. 114 cm elég távoli, így nem hiszem, hogy sok lenne neki. Mivel tök sötét van, ezért a lámpát napi 10-12 órát minimum kellene égetni, mondjuk reggel héttől este hétig. Ehhez nem árt egy időkapcsoló.
A második képet nem nyitja meg. A barna csíkkal nem foglalkoznék. Nem tudom, hogy mitől lehet, de nem tűnik veszedelmesnek.
A 110W-ot a kancsókának továbbra is brutálisan soknak tartom, főleg, hogy ezt lényegében az év minden napján napi 10-12 órában kellene égetni, de elfogadom, hogy jó lehet. Sajnos Törölt nick és Arabica Royal tevékenységét nem nagyon lehet összehasonlítani, mert teljesen mások a körülmények, de tény, hogy mindkettő működik. Jó lenne azért valami kísérletet csinálni, majd agyalok rajta :).
Rajta kívül voltak még olyanok akik beszéltek télen szüretelt zöldségekről de valódi eredményt csak AR mutatott fel eddig, tisztelet jár neki. Ahogy azoknak is akik munkát tesznek a ledlámpájukba. Kiültethető palántát kompakt fénycső alól viszont mutatott Törölt nick a 124. posztban. Szóval szerintem ha olyan paradicsomot lehet nevelni egy általam szemétnek tartott fényforrás alatt akkor nagyjából belátható miért gondolom a témaindító 2x55W fénycsövet remek alternatívának a kínai ledekkel szemben.
1. Én arról írtam, hogy normál kompakt fénycsövet cseréltem le szintén kompakt fénycsőre, csak Megamanosra, ami kimondottam a növényeknek szükséges hullámhosszt bocsájt ki.
2. Félreértettél. Az értem, hogy 36W és 36W között nincs különbség. Nyilvánvaló, hogy a növények csak bizonyos hullámhosszú fényeket hasznosítanak (pl zöld fénnyel sokra nem mennél, mivel azért zöld a növény, mert azt a színű fényt visszaveri). Namost a normál izzó jóval nagyobb tartományban sugároz, mint amit a növény valóban fel is használ, de nyilván olyan hullámhosszt is sugároz, ami kell neki, innentől fogva nyilvánvaló, hogy a növény fejlődni fog. Viszont erre írtam, hogy normál izzóból lehet, hogy sokkal erősebb kell ugyanahhoz az eredményhez, mert adott hullámhosszú fényből kevesebbet bocsájt ki, mint a speckó fényforrás. Tehát a speciális izzó adott hullámhosszon sugároz 36W energia felhasználásával, a normál izzó meg sokkal nagyobb tartományban, ebből arra következtetek, hogy sokkal több energia megy kárba (amit a növény nem használ fel), mint speckó izzó esetén. Nátriumlámpáknál és hagyományos izzóknál pl a hőenergia elég brutális.
"Próbálnátok meg ezekkel a full spectrum ledekkel eljutni egyetlen szem érett paprikáig, igen hamar kiderülne többet ér-e a hagyományos fénycsőnél, az őskori nátriumnál vagy a fémhalogénnél, esetleg az áramon/ befektetett teljesítményen lehet-e spórolni. "
Görgess vissza a topicban, volt itt olyan, akinek termett a szamócája a ledek alatt. Bár normál izzó alatt nem próbálta ugyanezt.
...a zoldseg palantaim ugyanannyi sima 3500 kelvines kpmpakt fenycso alatt sokkal rosszabbul fejlodtek, mint azok, amik mar megaman es 6000 kelvines k. fenycsovet kaptak...
Az energiatakarékos fénycsövek nagyjából 60lm/W intenzitásúak. A T8 36W 90lm/W-ot tud, a T5 100lm/W körül. Ilyen szemmel nézve érthető.
Ebbol gondolok arra, hogy azok a fenycsovek, amik kimondottan olyan hullamhosszon sugaroznak, amit a novenyek hasznositani tudnak, akkor kevesebb energiara van szukseg, mert kevesebb feny megy karba.
Egy 36W Fluora pont annyira tekeri az órát mint egy 36W kommersz fénycső. Ugyan ez igaz a ledekre is, mindegy hogy fullspectrum, piros-kék vagy fehér. A lényeg az, hogy mit mutat a növény. Addig amíg csak palántanevelésre meg életben tartásra használja az ember gyakorlatilag bármi jó, nem kihívás. Próbálnátok meg ezekkel a full spectrum ledekkel eljutni egyetlen szem érett paprikáig, igen hamar kiderülne többet ér-e a hagyományos fénycsőnél, az őskori nátriumnál vagy a fémhalogénnél, esetleg az áramon/ befektetett teljesítményen lehet-e spórolni. Párhuzamos nevelés nélkül én semmi hitelt nem tudok adni ezeknek a kínai gyártó állítása szerint remek növénynevelő fényforrásoknak. Jó, nyilván nem az én véleményem a mértékadó.
Itt is volt olyan kep, ahol a novenyek a megvilagitas alatt szinte feketek voltak, ergo a feny nagy reszet elnyeltek, es alig verodott vissza valami. Vagy rosszul gondolom?
Fogalmam sincs, én nem értettem és most sem értem a tudományos részét. Azt tudom, hogy sima piros-kék kombóval is lehet gyönyörű zöldségpalántákat nevelni. Ha teszel bele fehéret is akkor még szebbek a növények. Röhejesen kis teljesítmény is elég lehet mindehhez. Azonban sosem látszott a növény feketének és tudományos következtetést sem próbálok meg levonni abból amit a szemem érzékel. Nálam sokkal okosabb emberek próbálják évek óta összehasonlító tesztekkel meghatározni az ideális színösszetételt. Ha egyszer majd eljutnak a közös véleményhez akkor majd visszatérek erre a színes led témára, addig részemről marad a fehér 150lm/W. Én bíztatok mindenkit, hogy foglalkozzon a tökéletes színösszeállítással, de innen ahol én állok a kínai full spectrum led nem annak tűnik.
Ertem, akkor nem szoltam Annyi gyakorlati tapasztalatom mondjuk van, hogy a zoldseg palantaim ugyanannyi sima 3500 kelvines kpmpakt fenycso alatt sokkal rosszabbul fejlodtek, mint azok, amik mar megaman es 6000 kelvines k. fenycsovet kaptak. Ebbol gondolok arra, hogy azok a fenycsovek, amik kimondottan olyan hullamhosszon sugaroznak, amit a novenyek hasznositani tudnak, akkor kevesebb energiara van szukseg, mert kevesebb feny megy karba. Itt is volt olyan kep, ahol a novenyek a megvilagitas alatt szinte feketek voltak, ergo a feny nagy reszet elnyeltek, es alig verodott vissza valami. Vagy rosszul gondolom?
Bármilyen fénycső alkalmas növényt nevelni. Lehet relációkat tenni közéjük de majdnem felesleges, mind jó. Ezt nem csak én mondom hanem azok is akik évtizedek óta nevelnek alatta zöldségpalántákat. Teljesen általános T8 vagy T12 fénycső is jó, nem kell T5 vagy speciális növénynevelő.
Én nem tudom mennyi fény alatt érzi jól magát, sosem neveltem ilyesmit, de gondolom 114cm távról nem fog megégni. Vagy ha igen akkor távolabb kell tenni. Ha meg igényli akkor közelebb.
A 3000 kelvines? En eddig ugy tudtam, hogy a 6000-6500 kelvines a legmegfelelobb, de inkabb a specko novenyvilagito fenycsovek. Masreszt a 2x55w nem lenne sok a Nepenthesnek?
A kettős latin nevet nehéz így kitalálni, mert nagyon sok faj, azon belül elég sok fajta létezik, ezt így ránézésre lehetetlenség megállapítani, bár aki ilyeneket nemesít, annak talán menne. A nemzetség latin neve Nepenthes, fajnév jó kérdés. Azért sem egyszerű kitalálni, mi lenne jó neki, mert vannak felföldi és alföldi fajták, és ezeknek más körülmények optimálisak, de szerintem a 20-25 °C és az 50-60%-os relatív páratartalom mellett egyik sem pusztulna ki. A fény viszont nem egyszerű kérdés, mert mesterségesen félárnyékot teremteni nehezebb. Mondjuk a zöldségpalánták világításánál nem nagyon lehet túlzásba vinni a fényt, ennél viszont igen.
Kicsit olvasgattam, és pl meglepett, hogy valahol azt írják, hogy az orchideáknak magasabb a fényigénye, pedig én pont úgy tudom, hogy nem (persze orchideák közt is elég sokféle van). Illetve erre a magasabb fényigényre egy elég tág paramétert ír, 2000-50000 luxot. A két érték között brutális a különbség, mert a 2000 lux elég kevés, az 50 000 meg nagyon sok. Én a Nepenthesnek kezdetben 2000 lux-szal számolnék, aztán ha kevésnek tűnik, akkor emelném. A fényforrás erősségéből, a megvilágított terület nagyságából és a fényforrás és növény közti távolságból ki lehet számolni a luxot, de a legbiztosabb, ha egy luxmérővel méred, ezt viszont 10ezer alatt nem nagyon találtam.
Linkeltél képeket a fényforrásodról, erről tudnál valamit írni? Mivel kizárólag mesterséges fényt fog kapni a kancsókád, ezért mindenképp full spectrumos megvilágítás kellene. Ehhez kimondottan növényvilágításra kifejlesztett fényforrás a jó, ilyet kellene szerezni. Nem tudom, honnan van a lámpád, de lehet, hogy én nem fénycsővel próbálkoznék. Ez a T5-ös 55W-os fénycső amúgy is elég ritka, megfelelőt meg nem tudom, lehetne-e ilyen kivitelben találni. Láttam neten ilyen növényvilágító lámpának hirdetett lámpatestet szintén T5-ös 55W-os 3000K-es fénycsövekkel, de szerintem ez nem jó. Bár vannak itt nálam nagyobb tudorok, talán tudnak segíteni ez ügyben. Én most E27-es led-izzókból építettem növényvilágító dobozt, igaz nem szobanövénynek, hanem zöldség palántáknak. Talán jobb lenne valami hasonló megoldás. A kancsókádnak elég lehet akár egy led izzó is egy búrával.
Sajnos ez a 200W/0,5m2 nem teljesen igaz. Korábbi méréseim alapján a full spectrum 3W-os LED-ek kb 1.5W-ot fogyasztanak ténylegesen. 7 sorban összesen 63 LED van, ami kb 95 W fogyasztást jelent, ha a kék LED-eknek is ennyi a fogyasztása. Ezt meg fogom mérni, mert kíváncsi vagyok rá.
Marad a passzív hűtés egyelőre, hamarosan szerzek pár szenzort, hogy több ponton meg tudjam mérni a hőmérsékletét. Majd kitalálom hogyan lehetne jól megoldani.
Nem én ültettem, egy "monkeyjars" nevű kertészetben tenyésztik. Állítólag 2 évig üvegházban vannak, utána kerülnek ki a példányok kereskedelmi forgalomba. A növény teljesen egészségesen érkezett hozzám egy virágpiacról. A föld gondolom jó. A fürdőszobában nincs ablak csak szellőztető, teljes sötétség.
A növény latin nevét nem találom sehol. Nem tudom melyik fajta.
Biztosan kell neki fény, és valószínűleg ahogy írtad, nem sok. De hogy mennyit világítsam, milyen messziről, és egyéb technikai kérdéseket illetően még tanácstalan vagyok.
A kancsóka trópusi növény, de inkább esőerdei környezetet igényel. Igényei hasonlóak az orchideához. A közvetlen napfényt kimondottan nem kedveli, így nem feltétlenül ajánlom mesterséges fénnyel világítani, de legalábbis nagyon óvatosan. A pangó vizet és a kötött talajt szintén nem szereti, ezért előbb azt kellene megnézni, hogy milyen közegbe van ültetve (az enyhén savanyú, levegős talaj lenne jó neki, ami nedves, de nem áll a vízben - lehet, hogy az orchideaföld is jó lenne neki, de utána kellene nézni jobban). A páratartalom a fürdőszobában jó lehet, és szerintem a hőmérséklettel sem lehet gond. Őszintén szólva nem volt még ilyenem, csak az egyetemi üvegházban találkoztam vele, ott is árnyékos részen volt. Annyira nem is ismerem, most próbáltam utánaolvasni, csak nincs időm jobban belefolyni. A "kancsói" rovarfogásra módosult levelek, előbb utóbb elszáradnak, de most nem tudom megmondani, hogy a képen látható száradás normális-e vagy valaminek a hiánytünete. A fürdőszobában egyáltalán nem kap fényt, vagy csak keveset?
Nagyon klassz rendszert építettél! Közel 200w/0,5 nm2. Nagyon meg fognak nőni a palántáid, szerintem májusban már szüretelhetsz. :) Annyit megkérdezhetnék, hogy mi a tapasztalat a hűtés területén. Szükség volt további aktív hűtés telepítésére, vagy ez az alulap megoldotta a hőelvezetést?
A második képen látható hűtésról szeretnélek megkérdezni, mert az én 10w-s ledjeim is megérkeztek. Külföldi rendelés az is vagy olyat lehet itthon is venni?