te szerncsétlen azért használnak olajat, mert annak a felületi feszültsége a sokszorosa vízének.
A siklás, olajon, vizen nem más mint az, hogy a folyadék kitölti a felület egyenetlenségeit és a folyadék hártya felületi feszültsége miatt a felületi egyenetlenségek tetővonalában tökéletesen sík hártya akalul ki.
Ezért csökken le súrlódás. felületi feszültség nélkül nincsen csúszás, súrlódás csökkentő hatás se turbina tengelyen, se makadámon.
Mit gondolsz, egy turbina tengely csúszik a perselyben? Szerinted meddig bírná így? Adott fordulatszámon felemelkedik az olajfilm tetejére és nincs tovább surlódás. Ugyanz az aquaplaning is.
De képtelen vagy alapdolgokat felfogni, szerintem még járd ki a 6.-at is, sosem árt.
ha csak a ki nem szorított anyag közegellenállása miatt kialakuló lejtön való felhaladás okozná, akkor a homokban is "felúszna" ugyanaz a gumi! vagy fakockákon.
Számold már ki te marha, hogy egy 60cm átmérőjű keréknél mekkora emelőerőt tud kifejteni a kiszorított víz....
Határsebesség, ez a kulcs szó.
Húzzál vissza a számítógépes játékaidhoz, de méginkább vagy 20 évre a padba.
Én sem, legyen te öntelt hólyag: az aquaplaning nem szappanos víz, az aquaplaning az a jelenség amikor bizonyos kerületi sebesség felett a folyadék már nem tud kiszorulni a felületek közül, hanem felúszik rá.
Semmi köze szappanhoz, a viszkozitáshoz is csak annyi hogy hígabb anyag nagyobb sebességnél fogja okozni.
Nem vagyok nő, de ez irreleváns. Az aquaplaning-vizensiklás, nézz utána hogyan működik egy nagyfordulatú turbina siklócsapágya. Ha megvan, érteni fogod...
Aquaplaning: semmi köze a víz felületi feszültségéhez, egyszerűen a gumi alá szoruló víz okozza.
Májusban az aszfalt melegebb mint felette a levegő, mert amint egy olvtárs ezt helyesen megjegyezte a napsugárzás csekély elnyelődés mellett áthatol a levegőn. Az aszfalt elég forró tud lenni májusban. Nem meleg, forró.
Én február végén, március elején már biztosan nyári gumin vagyok, melegben a téli nyikorog, csúszik és kúszik.
Az az igazság barátom, hogy szél van többnyire és meleg párás és hideg száraz légtömegek jönnek mennek, kölönbőző a hőmérséklet a levegőben, amig a talaj csak lassan lassan véltozik.
Amit írtál az igaz földrajzi méretekben, azaz Afrika fölött a levegő átlagosan melegebb mint Europa felett.
A legjobb bizonyíték az én állításom mellett a nagyobb víztömegek és lévő körülötte a levegő hőingadozása közötti nagyságrendi különbség.
Pl Balaton
ha úgy lenne ahogyan te írtad, akkor a víz hőmérséklete többet ingadozna napi, havi ciklusban, mint a felette lévő levegőé.
"Májusban a levegő hőmérséklete az tud magas lenni, de ami számít az az út hőmérséklete. A talaj hőtehetelensége több ezerszer nagyobb a levegőénél. Több ezerszer. Az út majd csak júliustól lesz meleg."
Nekem még úgy tanították, hogy a napsugárzás a levegőben visznylag csekény mértékben nyelődik el. A talajban annál inkább. Ezért a talaj melegszik fel először, és az melegíti fel aztán a levegőt. Akkor most mi az igazság?
Ebben a téli gumi vitában itt egy ember égett és az te vagy. Baromságokat írsz, amiről nem tehetsz, mert nem érted mi miért van, szajkózod amit olvasol, mert nincsenek saját gondolataid. A baj az, hogy nem látod mikor kell abbahagyni.
Most.
Azzal, hogy azt írod, hogy én égtem, ez nem változik meg. Esetleg néhány nő fog elégedetten tenyérdörzsölni, hogy milyen bátran visszavágtál.
Én nem utálom a nőket, hanem már ismerlek titeket.
Távozz hát békével, de minél gyorsabban, mert olvashatatlan a topic a baromságaidtól.
Az a baj, hogy annyira gyűlölsz minket nőket, vagy a csuda tudja, mi bajod van velünk, hogy minden realitásérzék, és józanság kivész belőled, ha egy nővel beszélsz. Be kéne látnod, hogy ez nem jó állapot neked, mert még azt sem kell megvárnod, hogy bárki égessen, hiszen dühödben és vagdalkózásodban megteszed ezt saját magad.
Más alapokra kéne helyezned a nőkkel történő kommunikációd, és sokkal kevesebb ilyen tipusú pofonba szaladnál bele.
no béke veled, tényleg megyek innen, de azért idefigyelek néha, hogy lássam, hogy boldogulsz a fizikai alapfogalmak végnélküli értelmetlen mantrázásával.
Na, ez egy pont legyen a tied. Direkt megnéztem, visszaolvastam, hogy idehívtalak-e és aztán láttam, hogy feleslegesen ne-t hívtam, nem olvastam tovább.