Keresés

Részletes keresés

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.07.05 0 1 21604

Házikertbe tökéletes.

 

Ha a vásárlók meg a narancssárga vagy a pirosas szint keresik, a termelőknek meg

keresztezni kellene valamivel úgy, hogyminden jó tulajdonsága megmaradjon,

de a gyümölcs narancssárga legyen...

 

(Tudom nem könnyű feladat... mert a saját korlátaim között én is

kísérletezgetek ilyesmivel, és hát eddig nem sok eredménnyel.

De én csak egy hobbista vagyok, egy kertész/agrár mérnöknek,

némi ültetvény/állami program támogatással ez nem lenne lehetetlen küldetés

Mondjuk a Magyar kajszival keresztezve, minden maradna ananász kajszi,

csak a gyümölcsszín meg esetleg az íz Magyar kajszi).

 

Ha én lennék a mezőgazdasági hivatal vezetője, tuti felkarolnám a programot,

és keresnék pár (agrártudományi egyetemet, vagy kajszitermelőt)

és pár milliárddal megtámogatnám a projectet.

 

Tuti siker lenne, egy új fajta, egy Reform  Magyar Kajszi, ami

 később virágzik, fagyállóbb, dupla olyan gyorsan nő a fa ,

120-200 kg/év terméshozammal, moniliára tolarens (nem rezisztens),

permetezés nélkülis nő,

és ízben veri az összes külföldi fajtát,

a termelés költsége pedig csak a metszés és a szüretelés.

(Na jó, virágzáskor 1 virágmonilia elleni permetezés, de ez a max ráfordítás).

 

Mi lenne 1-2 milliárd ahoz a sok ezerhez, ami elmegy másra 

(nem mondom hogy másra nem kell, de ezt beleszorítanám).

 

Mondjuk ha téged James megkeresnének egy ilyen program kivitelezésével,

meg az anyagi támogatással, biztos te sem mondanál nemet.

 

ÉS nem csak a múltban élnénk (Nyújtó jános emlékére)

hanem a jövőben.

 

Hívhatnánk pld. James Reform Magyar Kajszinak is. :-)

Előzmény: james69 (21603)
james69 Creative Commons License 2024.07.05 0 1 21603

Szerintem nem lehet rossz fajta a gönciek is mesélték  80 -as években sok volt telepítve nagyon dicsérték valóban lehet hogy a színezettség hátrány lehet amit a piac nem tolerált és ezért szorult háttérbe a termelése egy volt kollegám aki sajnos már nincs közöttünk ő mondta szó szerint a gönci barack fajtából is volt vagy 4-5 klón amik vagy így v úgy valamiben különböztek egymástól na meg az ananász kajszi az volt még faxa barack.A leírások is egy verzió meg a saját ültetvényünk is egy másik és ilyenkor derül ki  az adott fajta tényleg tudja -e hajszál pontosan amit írnak róla a jellemzésben.A piaci értékesítésben is van egy téveszme  a vásárlók zöme szín  alapján vásárol amivel nincs is baj ha az adott fajtára jellemző szint meg nem érte el ,de mint a régi fajták mint pl az ananász v pannonia sosem volt erőteljes piros v sötét narancs színű inkább halvány sárga igy el is mennek mellette mondván nincs beérve így voltam a pannoniával ezért nem ültettem  újból bárhogy is nézem ízre nem volt rossz ,de az eladhatósága az csapni való volt .

Előzmény: Kertkedvelő999 (21599)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.07.04 0 0 21602
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.07.04 0 0 21601

Szóval:

ma fedeztük fel, hogy a szlovák faiskolából rendelt 

(virágmoniliának nem állt ellen, de az ágak teljesen egészségesek maradtak,tehát moníliának toleráns?) szlovákiából rendelt kajszin mégis maradt egy szem termés, és érettnek is tünt.

 

Az érési idő is egybevág az ananász kajszéval (egy-két héttel a magyar kajszi előtt).

Ilyen citromsárga színe volt, az ízze finom volt, a termés elég nagy kb 6 cm átmérőjü gömb,

nagyon hasonlított az itt lévő képekre.

 

Finom volt persze, de ízben azért nem versenyez a magyar kajszival.

De a fát tavaly ültettem, istentelenül megnőtt, kb kétszer akkora mint az ugyanakkor ültetett 

magyar kajszik, pedig a háztól kb. 4 méterre van, nem is egész nap van a napon.

Nem permeteztem semmivel, 

a vastag ágak végig voltak virággal rakódva.

Valamilyen mirabolan alanyra van oltva.

(Majd megkeresem az ottani "fantázi" nevét, azt hiszem a törzsön még rajta van az eredeti adattábla.)

Ha ez ugyan az, akkor csak a virágmonilia ellen kell megvédeni, más nem nagyon támadja,

még a levéltetű sem.

De ha nem véded meg a virágmoníliától, a fa akkor is egészséges marad, csak termésed nem lesz.

Mert az ágak nem száradnak vissza, tehát erre valamelyest toleráns.

Előzmény: Kertkedvelő999 (21600)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.07.04 0 0 21600

Ananaász kajszi:

 

UKRAJNÁBAN TERMESZTETT SÁRGABARACK

  1. Ananász. Apricot Shalah-nak is nevezik. Nagy, megnyúlt, halványsárga színű gyümölcsök jellemzik, gyakran látható az üzletek polcain, különösen azokon, ahol import déli gyümölcsöt árulnak. A sárgabarack ananász fajtát nagyra értékeli a kártevőkkel és betegségekkel szembeni nagy ellenálló képessége, valamint az ananászra emlékeztető édes íze miatt. Gyümölcsei könnyen felismerhetők a polcokon. Kicsit nagyobbak a szokásos kiemelnél, dombosak és a többi jellegzetes halványsárga festék közül, egy darab ananász színére emlékeztetnek. Csontja hosszú, mint a zherdelly, de nem keserű, és nagyon finom. Ezért a kajszibarack Shalah-t nemcsak Ukrajnában, hanem más országokban is szeretik, ahol nő.

https://www.google.com/search?q=%D5%A1%D6%80%D6%84%D5%A1%D5%B5%D5%A1%D5%AD%D5%B6%D5%B1%D5%B8%D6%80+%D5%AE%D5%AB%D6%80%D5%A1%D5%B6%D5%AB+%D5%AE%D5%A1%D5%BC&sca_esv=2d68b74fb50c3936&sca_upv=1&sxsrf=ADLYWIJemUq_AM8CMQXt7zI7CLiuDksnkA:1720117668496&ei=pOmGZtb3HYf-7_UPi8OoeA&start=10&sa=N&sstk=AagrsuiYq0b8qo03OkRqkfrnYpXI-DsN2VZtWYQfUSWHYk_IrxdafHZeyN6REznk8rOtGG0D9Tx5kU-2TIJ6J-tNNxWIms4PZwcl0g&ved=2ahUKEwjW2ejUgY6HAxUH_7sIHYshCg8Q8NMDegQIBRAK&biw=1280&bih=661&dpr=1.5

 

A termés nagy, de inkább világos nem pedig narancssárga.

(Ez piacosoknak hátrány lehet, mert a citromsárgás szinről Mo.-on az éretlenségre asszociálhatnak.)

De nekem ez nem hátrány, ki kell próbálni.

 

A leírás is, és a gyümölcs is kicsit hasonlít a tavaly szlovákiából rendelt egyik fajtához.

Nem biztos hogy a virágmoniliát bírja.

 

 

 

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.07.04 0 0 21599

Nem ismerem, de ha csak a fele igaz annak amit pld itt írnak róla, akkor azonnal rendelek 

vagy kettőt:

 

Ananász kajszi:

 

Szezon eleji nagy gyümölcsű, nagyon szokatlan színű örmény sárgabarack válogatás. Értékes a kiváló íz, a magas fagyállóság és a gombabetegségekkel szembeni nagyon jó ellenálló képesség miatt. Alacsony termesztési igénye és alkalmazkodóképessége miatt különösen alkalmas kertészek számára és külterületi sárgabarack termőhelyek telepítésére.

Származás: Örményország
Életerő: közepes, a fa egészségesen nő, a fa magassága legfeljebb 3 m
Virágzás: részben öntermékeny, virágzó virágai ellenállnak az enyhe fagynak
Gyümölcsök: nagyok, átlagos súlya 60-70 g, kerek vagy ovális alakú, közepes méretű kő
Gyümölcs színe: krémfehértől világossárgáig, a napos oldalon enyhe pírral
Pép: lédús, olvadó, aromás, ananászra emlékeztető, magas cukortartalommal és optimális savtartalommal, szabadkő
Íz: kiváló ananász íz
Szüreti szezon: közép- Július
Termés: közepesen magas, Terméskezdet az ültetést követő 3. - 4. évben
Betegség- és fagyállóság: kiváló
Felhasználás: alkalmazkodóképessége miatt a fajta különösen alkalmas a tavaszi fagyok előfordulásával járó területekre, ahol más kajszifajták nem termeszthetők . Alkalmas szerves vagy permetezés nélküli kultúrához.

 

https://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/en/shalakh-apricote

Előzmény: james69 (21597)
zoli1437 Creative Commons License 2024.07.04 0 0 21598

Szerintem még csak nem is ugyan azt érti mindenki rezisztencián.

Itt egyfajta értelmezés:

https://foliavezerles.hu/a-rezisztencia-es-a-tolerancia-megertese-a-novenytermesztesben/

Öreg fák vannak. Ha visszavesszük 75 évről 50+-ra, akkor falun belül háromról is tudok.

Tavasszal szúrtam ki a harmadikot miközben egy másik alanyát gyűjtöttem be.

A tulaj nagyon fagyérzékenynek mondta, ezért nem kértem oltóágat, de tél végén fogok mert közben rájöttem, hogy lehet csak a növényvédelmet hiányolja. Méretéből adódóan biztos nem lehet permetezni.

Előzmény: james69 (21597)
james69 Creative Commons License 2024.07.04 0 3 21597

Mint már korábban is téma volt a rezisztencia ,de mire is az nem is nagyon érdekes mert laikusok számára a lényeg  a megvásárolt fa ne pusztuljon ki. Sajnos ki lehet jelenteni nincs rezisztens kajszi a következő betegségekre pseudonomas, ppv, sharka, fitoplazma  v ezek kombinációira .A kajszi esetében inkább mondjuk azt kevésbé hajlamos a pusztulásra  a saját tapasztalatom alapján ami kb 25 éves a kajszik zöme 8-10+ os ami azt jelenti jelentkezik a pusztulás az állományban v hamarabb. Az új telepítésemben a jumbo cot( goldrich) ill tardif de valence kevésbé pusztulós fajta a sweet red meg a többi hasonló már érzékenyebb a pusztulásra beleértve a rezisztensnek kiáltott harcot -ot is amiből sok  csak 10-12 évet élt Teljesen felesleges rezisztens szó hallatán vadul lázba jönni ez igen ebből veszünk majd ez nem fog kipusztulni majd jön a valóság pl: 3-4 éves korában kipusztul .A  leírások  alapján az ananász kajszi 75 évet is el él várjuk azok jelentkezését akinek van  ilyen fájuk.A régi telepítésemben amiben  közel 100 db fa volt pannonia , bergeron , gönci fajta  már csak 2db gönci maradt meg  most 24 évesek a többi mind kiment ill pótolva lettek az összes kajszim most 260 db fa vagy  12 fajta kb  amit folyamatosan pótolnom kell ennyit a rezisztenciáról.

zoli1437 Creative Commons License 2024.06.30 0 2 21596

Az elmúlt 25 évben sem foglalkoztam. Csak belegondolok, hogy van aki kivágatna egy öreg termő fát csak azért mert vírusos, amivel semmi esetre sem értek egyet.

A vírustól nagyobb baj, hogy az idén túl lett terhelve. Ezt nem biztos hogy megbocsátja.

Előzmény: Ali-bá (21593)
zoli1437 Creative Commons License 2024.06.30 0 0 21595

Folyamatosan próbálok ki fajtákat. Most is vannak még nem termett fiatal fák. Köztük olyan is amit kifejezetten vírus érzékenynek írnak. A  Rózsakajszit is annak írják, mégis vírusosan 25 éve rendben terem.

Előzmény: Balage-81 (21590)
zoli1437 Creative Commons License 2024.06.30 0 1 21594

Tele van a környék kökénnyel, vad szilvával amik tudtommal szintén terjesztik. Ezen kívül nekem is van kajszim, szilvám garantáltan vírusos és termő. A Beszterceiket kivágtam, mert nem tudtak termelni vele. Ami nem bírja az kiszelektálódik. Praktikusan a vírus mindenhol ott van, csak az a kérdés hogy reagál rá egy fajta.

Előzmény: Balage-81 (21589)
Ali-bá Creative Commons License 2024.06.30 0 1 21593

Ha a gyümölcs minősége elfogadható számodra, akkor ne foglalkozz vele, hogy vírusos.

Előzmény: zoli1437 (21588)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.30 0 0 21592

https://kelenvolgyidiszfaiskola.lapunk.hu/kajszibarack-harlayne-1203314

 

https://tunderkertek.com/webaruhaz/gyumolcsfa-csemetek/kajszi/harlayne-kajszi-562

 

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/harlayne_kajszi

 

https://gyumolcsfavasarlas.hu/termek/harlayne-kajszibarack-kajszi-csemete/

 

https://www.dmkert.hu/product/harlayne-kajszi

 

 

 

Érdekes, hogy a fenti kertészetek nem is említik a Harlayne állítólagos Sharka-rezisztenciáját.

 

 

 

A kiskert megemlíti, hogy rezisztens, de azt már nem írja, hogy mire.... Na ennyire megbízhatóak a kertészetek leírásai!

 

https://www.kiskert.com/gyumolcsfak-szabadgyokerrel/kajszi/uj-harlayne-info

 

 

 

 

Itt vírusra TOLERÁNSnak említik a Harlayne-t. Nem rezisztensnek, hanem toleránsnak.

 

https://www.gyumolcsfaiskola.hu/fajtak/kajszibarack/

 

 

 

Most akkor kinek higyjen az ember????

Balage-81 Creative Commons License 2024.06.30 0 1 21590

Egy ilyen szép nagy, jó minőségű termést adó fát nekem se lenne szívem kivágni. De tisztában kell lenni vele, hogy fertőz. És nem biztos, hogy a gyümölcs minősége még 5-10 év múlva is jó lesz.

Én meghagynám ezt, de ültetnék néhány rezisztens kajszit is, amennyi elfér. Mire az öreg fa kipusztul vagy leromlik a termés minősége, addigra az újak már szépen fognak teremni.

Előzmény: zoli1437 (21588)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.30 0 1 21589

Vírusosan is elél a fa még akár 10-20 évig. Hogy meddig marad jó minőségű a termése, az sok mindentől függ. Fajtától stb. A legnagyobb baj az, hogy a vírusos fa tovább fertőz, nemcsak kajszit, de őszibarackot, nektarint, szilvát, ringlót. A szilva pl. rosszabbul viseli a vírust, mint a kajszi. Egy idő után a termés akár 90-100%-a zölden lehullik minden évben, magyarul értelmetlenné válik a beteg fát tartani.

Védekezni nem nagyon lehet ellene. Nagy kicseszés magunkkal és a szomszédokkal is.

Előzmény: zoli1437 (21588)
zoli1437 Creative Commons License 2024.06.30 0 0 21588

Öreg Bergeron néhány napja. Gyakorlatilag mindig mutatta a mag tünetet. Más probléma meg nincs vele.

Miért kellene, hogy zavarjon a vírus? Hány év alatt terem annyit egy most ültetett fa, mint ez az idén?

Előzmény: öreg_néne_b (21586)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.30 0 0 21587

A monília nem érdekes, 3-4 permetezéssel kivédhető. Csak megfelelő szer kell megfelelő időben.

Előzmény: soldi3r (21584)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.06.30 0 1 21586

De az ellen viszonylag könnyű védekezni. A vírus ellen meg nem lehet.

Előzmény: soldi3r (21584)
Didergő Király Creative Commons License 2024.06.30 0 0 21585

Melyik nem az? 

Előzmény: soldi3r (21584)
soldi3r Creative Commons License 2024.06.30 0 0 21584

Amelyik ellenall a sharka virusnak, az meg ugy is monilia erzekeny :)

Előzmény: Balage-81 (21583)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 21583

Tudnál akkor ajánlani 5 rezisztens fajtát, ami tényleg rezisztens, könnyen beszerezhető és jóízű a termése? Ha nem is olyan, mint a Magyar kajszié, de elfogadható.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (21581)
zoli1437 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 21582

Ettől elvonatkoztatva, csak úgy általában, ha van két állítás és az egyik ellentéte a másiknak nyilván valóan az egyik nem igaz. Mi a garancia egy rezisztensnek írtnál, hogy tényleg az?

Egy másik hsz-ból idézve:

"Egyes fajtákról pedig kiderülhetett, hogy nem rezisztensek...."

Még csak félrevezetés sem kell. Mi a garancia, hogy egy fajta bármilyen környezetben ugyan úgy viselkedik? Szerintem semmi. És még ugyan azon a helyen is folyamatosan változik a környezet.

Ismeretlen fajta változó környezetben szerintem kockázatos kombináció, pedig olyan érzésem van, a rezisztensnek írtnál éppen kockázat kerülés a cél.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (21581)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.06.29 0 0 21581

Most fogok kivagni ket cegledi oriast, mert a hatalmas fak termese mar 90%-ban lehullik beeres elott. Es nalam is virusfoltosak a magok (gyurusok).

Előzmény: zoli1437 (21571)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 21580

https://www.kiskert.com/gyumolcsfak-szabadgyokerrel/kajszi

 

 

Itt rengeteg rezisztens kajszit hirdetnek, de jó lenne tudni tényleg rezisztensek-e a Sharkára illetve milyen íz ízük, ami egyáltalán nem mindegy.

Balage-81 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 21579

Lactarius Curtis hozzászólása 2013 szeptemberéből!

Azóta eltelt 11 év, nyilván több rezisztens fajta megjelent azóta. Egyes fajtákról pedig kiderülhetett, hogy nem rezisztensek, hanem csak toleránsak.

 

 

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127049098&t=9213987

 

 

 

 

Balage-81 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 21578

Ezt a régebbi hozzászólást találtam:

 

 

 

 

"Ígértem, hogy még írok sharka témában, bár a korábbi hsz-emben benne van a lényeg. Szóval a rendelkezésre álló infok szerint a kajszik Jojo-ja a Harlayne, de emellett van pár hazánkban is jól ismert rezisztens fajta, ill. elég ismeretlenek is, ezek külön kerültek:

 

IMMUNIS

Harlayne (egy évtizeden keresztül próbálták a vírus több variációjával, különböző módokon megfertőzni, nem sikerült; észak amerikai fajta kínai rokonsággal, onnan származhat az immunitása; természetesen már keresztezési kísérletekbe vonták)

 

REZISZTENS (ismert, utánjárással elérhető fajták)

Kuresia (150 mansfeldi fajtából választották ki)
Orangered (=Bhart, észak-amerikai)
Aurora (=Early Blush=Rutbhart, észak-amerikai)
Harcot (újabb észak-amerikai)

Stark Early Orange (észak-amerikai fajta ez is)


REZISZTENS (új fajták)

Betinka (cseh, Harlayne-el együtt vizsgálták, magas rezisztencia)

Mino (német)

Clarina (német)

Rafel (spanyol)

Belgida (spanyol)

Shamade (= Aramis, francia)

Veharda (cseh-szlovák)

 

REZISZTENS (régi fajták)

Stella

Zard

Henderson

Alfred
Farmingdale
Manitoba

Sundrop

Fentiek többsége szintén észak-amerikai, kivétel a Zard, ami egy kaukázusi fagytűrő, későn virágzó fajta és Mo-on is kísérleteztek vele a fagytűrősége okán.

 

TOLERÁNS

Goldrich (azért került csak a toleráns körbe, mert több vizsgálat ugyan rezisztensnek mutatta, de más kísérletekben, illetve kedvezőtlenül ídőjárási körülmények között jelentkeztek rajta a tünetek)

Sunglo (Goldrich anyukája)
Bergarouge (nem tisztázott, csak egy helyen említik)
Dacia (lásd Goldrich, eltérő adatok)

Zölddel az ismertebb, elérhető fajtákat emeltem ki. A fenti adatokért persze kezességet nem tudok és nem is akarok vállalni, mindenkinek saját felelőssége az, hogy mit ültet. Ettől még lehet a közkedvelt, finom régi magyar fajtákkal vagy a fagytűrő Kioto-val, a hatalmas Hargranddal próbálkozni, csak jó ha tudjuk ezek elég érzékenyek a sharkára."

 

Balage-81 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 21577

Értem, de ezek a kertészetek által írt dolgok nagyon sokszor nem igazak vagy legfeljebb csak féligazságok.

Előzmény: zoli1437 (21575)
Didergő Király Creative Commons License 2024.06.29 0 0 21576

az én Ceglédi óriásom is vírusos volt. 

Előzmény: öreg_néne_b (21572)
zoli1437 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 21575

A rezisztenseknél, ha elolvasod a fajtaleírást, valószínűleg írják, hogy mire.

Előzmény: Balage-81 (21573)
zoli1437 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 21574

Nem vitatom. Csak az a gond, hogy ha már a leírások sem vágnak egybe, akkor mi alapján igazodjon el az érdekelt. Vannak jól csengő tulajdonságok amikből válogatva oda tesznek egy fajtához néhányat, aztán menet közben kiderül az igazság.

Előzmény: öreg_néne_b (21572)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!