Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Nem vagyok szakértő szilvák terén, de általában a régi fajtáknak van a legjobb íze. Nyilván azoknak is megvan a hátránya és az előnye is, mérlegelni kell.
nem termett még, eddig mindig leszedtem a virágait. egyébként nagyon hamar termőre fordult volna. a leggyorsabban növekvő gyümölcsfám, de lehet, hogy csak amiatt, hogy az ereszcsatona vizét az szomszéd a fa melletti árokba vezeti ki. azt gondolnám, hogy az messze van neki, de lehet, hogy profitál belőle.
én ali bá ajánlására választottam, neki a top taste ízlik legjobban. később mások írták, hogy bár a legnagyobb cukortartalmú szilva, zamata nem nagyon van. nagyon valószínű, hogy így nem fog bejönni, mert a stanley-mmel is pont az a bajom, hogy egy nagy cukoríz az egész, semmi több, emiatt kerestem másik fajtát. hát így jártam. majd az, amit most oltok. csak sikerüljön.
egyértelmű, hogy olyan kórokozó, ami virágon keresztül fertőz. gondolom, hogy monília. az a vicc, hogy pár hete mondta egy ismerős, hogy monília ellen permetezi a szilváját, én meg kiröhögtem, hogy a szilva nem is érzékeny a moníliára. erre tessék. ha ezt tudom, nem ültetek ilyen fajtát. sosem okozott nálam gondot a monília szilván (beszterceim volt, .
a napokban akarom beoltani az ősszel ültetett mirabolan alanyomat egy nagyon ellenálló és nagyon finom, ismeretlen fajtájú szilvával. remélem, hogy sikerül. 9,8 mm átmérőjű az alany, a legvastagabb oltóágam 8 mm-es, a többi vékonyabb. valószínűleg ékoltással fogok próbálkozni, pedig ki akartam próbálni az angolnyelvest, de így, hogy nem egyforma vastag az alany és a nemes, elvetettem az elképzelést.
a mutsu alma problémámmal kapcsolatban lehet, hogy neked volt igazad, és mégis elfagyott. megfeketedtek, megpöndörödtek az első hajtásai, rögtön a fagy után. mindenki azt mondta, hogy kizárt dolog, hogy elfagyott az alma levele nem tud elfagyni. pláne nem -5 fokban. nem csináltam vele semmit, a frissebb hajtásainak semmi baja. maradjon is így.
Ugyanígy jártam a Joganta szilvámmal. Nekem is csak 3-4 éves a fa. Idén tarolt a monília. De azt mondják a szilvánál bábaszilvát okoz, nem virághervasztó. Aztán ki tudja. Mondjuk nálam kisebb fagyok is voltak virágzás idején. Nem sok gyümölcskezdemény maradt a fán, nem kell ritkítani. Örülök, ha végre meg tudom kóstolni. Őszibaracknál sem jellemző a virágzáskori monília, mégis láttam idén ilyen képeket FB-on, illetve nekem is 1-2 kisebb ágacskát elvitt.
top taste szilva növényvédelmével kapcsolatban van valakinek tapasztalata? 2019 őszi ültetésű a fám, idén hagytam rajta virágot először. erre virágzás után meggyet megszégyenítő módon hervadtak le az alsó vázágain a levelek. a felső ágemelet, amin még nem voltak virágok, szinte teljesen megúszta. monília? nem tudtam, hogy van olyan szilva, ami érzékeny rá. a tőle 4 méterre álló stanley szilvámnak semmi baja. azon kívül persze, hogy elfagyott.
Az lenne a kérdésem, hogy próbáltatok- e már kajsziba szilvát oltani. Sikerült-e? Megfelelően összenőttek-e a szövetek? Nem nagyon láttam erről információt. Több éves tapasztalat is érdekelne. Előre is köszönöm az esetleges válaszokat.
Joganta nagyszemű, és jóízűnek mondják, ez rezisztens a sharka vírusra. Nekem is van, jövőre remélem meg tudom kóstolni. Ha beéred toleráns fajtával is, akkor Topend plus, amit ajánlanék.
Mostanra érett be teljesen a topend+ . Jó az íze, de kicsit leves. Lehetne magvaválóbb, és magtörésre, hasadásra hajlamos. Eszegetésre ilyenkor azért jó.
Nekem volt egy örökölt fám, amit később serminaként azonosítottam.
Alig termett. Akkor tanultam meg, hogy a szilvadarázs elleni permetezés virágzás után nem elhagyható szilvatermésűeknél. Utána volt rajta szépen. Merev ágrendszere van. Termése óriás ringlószilva, emlékezetem szerint magvaváló. Finom volt és lédús. Érési ideje korai, július első felében volt. A kajszival egyszerre ért, tehát akinek abból sok van, annak pont rosszkor jön. Nekem vírusos volt, ami a gyümölcsön is meglátszott, végül kivágtam. Nem emlékszem, de lehet nem minden évben termett egyformán (alternancia). A vírus miatt lehet kérdéses az ültetése.