A helyzet az, hogy a forint gyengülését az IMF-re fogták vagyis arra, hogy azért gyengül, mert Wikiék beintettek az IMF-nek és ezért szivató hadjárat indult. Mikor olybá tűnt, hogy mégis tárgyalnak a forint hirtelen erősödött (sztm egy nagyon kicsit). Szólnék hogy most pont ott van mint a hacacáré előtt kb. egy héttel ezelőtt.
abban a filmben elhangzik még egy érdekes és fontos részlet (ha ugyanarról beszélünk, de a röhögcsélő riporter és szagértő - sztm. ua)
Hogy fektess dollárba.
Vagyis ma már másodszor futok ebbe bele, abba a találgatásba (?) hogy az USA-t akarják felhozni és azért baccák az Uniót és minősítgetik le a befektetőket, hogy felhozzák az USA-t. Ami egyébként akár logikus is lenne. Az Irán-kérdésnél nekem úgy tűnt, hogy az USA rohadtul meg van gyengülve, míg mindenféle lehetséges ellenszövetségesek meg remekül erősödnek (és ki tudja kivel tart) szóval lehet (bér?)rettegni. Vagyis az USA-t fel kell húzni. Ha ez így van (tudom nem vígasz) megy miindenki a bóvliba csak az a kérdés, hogy milyen sorrendben.
Ebben a filmben a mindannyiunkat ijesztő összeomlásról röhögcsélve kérdez a riporter, és röhögcsélve válaszolgat a "szakértő".
Hogy miért, azt egy pszichomókus biztos meg tudná magyarázni (csak előbb szólna, hogy nem mókus, hanem lógus), de nekem az összes bicska kinyílik a zsebeimben, és attól, hogy ebből a katasztrófából néhányan majd hülyére keresik magukat, a lábam is ökölbe szorul.
Az biztos, h. beletenyereltünk sok befolyásos társaság képébe, de mit vétett Portugália? Szerintem ezt mindenkivel megteszik aki nem tud visszavágni, főleg akik a begyükben vannak.
Ami most történik, az nem egy hét eredménye bakker, de ha csak ezt a hetet nézzük, akkor is van itt azért pár érdekesség. Ez a "visszalovaglás az imfhez a piacok megnyugtatására" úgy nézett ki, hogy bejelentették a dolgot két szóban, aztán kb minden lehetőséget megragadtak, hogy már majdhogynem cáfolják saját magukat. Mindezt azért, hogy az emberek itthon ne nézzék őket teljesen hülyének. Ezzel hihetetlenül dilettáns módon elérték, hogy ez az egész inkább negatívan csapódjon le, meg még hülyének is nézik őket. Hadd gratuláljak. Ez a nagy kommunikációs szupertehetség bakker.
Nem kacsa. Ez az IMF-hez való megtéréssel már csak elméleti lehetőség. Nekünk a végrehajtó szerep maradt csak, köszönhetően a szabadságharcnak.
És ha azt is számításba vesszük, hogy az IMF együtt jár az EU-val, akkor az egyik oszlopba fel kel írni azokat akiknek beleléptek Orbánék a cipőjükbe és azokét is, akiknek igencsak jelentős az érdekérvényesítő képességük Brüsszelben (bankok, multik, vagyis különadók...) a kettő oszlop 99 százalékban egyezni fog, nos fel sem fog merülni, hogy itt önálló próbálkozás szóba jöhetne..
Ahogy Orbán többször elmondta, kockázatos amit csinálnak, de... nem jött be. Ennek meg nagy ára van.
Tényleg elég csúnya lenne, mert én amúgy Orbán oldalán voltam. Gyurcsányban kb egy évig bíztam, utána már világos volt, hogy hiába. Szurkoltam, hogy Orbánnak meglegyen a kétharmad, úgy gondoltam, ez lehetőséget teremt arra, hogy évtizedek óta problémás dolgokat rendezzenek. Ehhez képest a kétharmadot eddig csak hülyeségekre használták meg a pozíciójuk megerősítésére. Bíztam benne, hogy képesek lesznek józan gazdaságpolitikát folytatni, mert 2002-ig sem kúrták el. Mindkét dologban tévedtem.
Van mégegy kézenfekvő lehetőség, sem Orbán, sem Gyurcsány nem hülye, hanem a nép, amely megy a megfelelő kolomp után, és megelégszik a másik oldal szidásával.
Sajnos, ez a nagyobb valószínűség. :-)
Világért sem mondom, hogy nézz magadra, á, nem, az csúnya lenne.
A választ az ebben a topikban előadott nézetek kritikájára adtam. Mi nem akarjuk elzavarni a bankokat.
És ha már orbánozol - amely vitatéma ugyan idegen tőlem, de mégis hozzáfűzöm a véleményem -, ő sem akarja elzavarni a bankokat. A bankok az üres pénzügyi helyeket töltik ki a világban, ha egyik elmegy, majd jön másik. Szükségük van a pénzedre.
Az van, hogy spekulánsok mindig voltak és lesznek is. Ők nem az ok, hanem az okozat. Spekulálni azzal lehet, amit könnyű ráncigálni ilyen-olyan hírekkel, elemzésekkel, minősítésekkel, piaci tranzakciókkal, stb. Ennek lehetőségét a kormány gazdaságpolitikája teremti meg, nem a spekulánsok, azok csak gátlástalanul kihasználják. Ez tehát egy adottság, hogy vannak spekulánsok, ergo olyan gazdaságpolitika kell, ami kifogja a szelet a vitorlájukból. Ez az, ami nincs. Az, hogy csúnyán nézünk rájuk meg csúnyákat mondunk róluk, nem igazán hatja meg őket. Az, hogy a kormány hetente ötletel mindenféle adókkal és azok kompenzációival, az IMFhez fordul is, meg nem is, nem képes egy megalapozott költségvetést összeállítani, satöbbi, nem igazán segít.
Roppant érdekes, mennyire világosan látta ezt a jobboldal Gyurcsány esetében. Én körberöhögném azt a balost, aki azt állítaná Gyurcsányról, hogy ő sikert-sikerre halmozott, csak a globalista karvalytőke megtámadta az országot, azért voltak a leminősítések, azért zuhant be a forint. Közröhej, hogy Orbán akkori nyilatkozatait a mostani helyzetre mennyire jól lehet alkalmazni. Akkor igaz volt, most is az. Saját magával lehet cáfolni a hülyeségeit a leminősítésről meg a sikeres gazdaságpolitikáról.
"...Az újsághíreket ismerjük, hogy valamelyik napon, talán csütörtökön este volt spekulációs támadás a forint ellen. Persze, hogy volt és lesz is még. Gyenge valuták, gyenge ország, gyenge kormány, az ilyeneket szokták megtámadni, nem a legerősebb országot, nem a legerősebb kormányt és nem a legerősebb valutát..."
A hírTV Rájátszás című műsorában Ókovács Szilveszter beszélgetett Orbán Viktorral. (2008. október 13.)
Nem kormány! Olyan nekünk nem volt, nem van és nem lesz, mert nincs megengedve. Csak helytartóság van, mely a globalogazdi számára a pénzszivattyúk üzemeltetésében segédkezik némi baksisért.
Csakhogy nem tudnak. Nincs hozzá meg a kellő tudásuk és bölcsességük. Egyiknek se. Sajnos. Az utóbbi 20 év legrosszabb kormányát sikerült összehozni 2/3-al.
Vannak esetek, mikor az ember nem gondolkodik, mert nem tud... pedig biztosan lehetne egy ésszerűbb megoldás is a direkt szembenállás és biztos vereség helyett ( pl. segítség hívás)
A kérdéses esetben viszont volt idő és alkalom is a stratégia végiggondolására. Semmi szükség nem volt az eszetlen csapkodásra egy olyan "csatában", amelyben kizárólag vesztesek lehetünk.
Az Isten azért adott észt az embernek ( sajnos nem egyforma mértékben), hogy éljen is vele.
A bölcs emberek soha nem konfrontálódnak szükségtelenül.
hogyne. csak tudod attól még, hogy tudom a politikusok felelősségét a devizakitettségben attól még nem tudok nem tudomást venni arról, hogy úgy növelik az adósságunkat, hogy lenyomják a Forintot.
Így hiába törlesztünk, az adósságunk csak nő és bizony egyesek meg jól járnak ezzel de piszkosul. és itt már van felelősség.
Amikor igazán elfogadható indok nélkül támadnak minket a Forint zuhanása érdekében az már más kategória.
Mindamellett, hogy eső után köpönyeg a devizaelasódottságon sírni, a mostani spekulációkat atért csak a vak nem veszi észre.
"Amennyiben a fundamentumok rendben lennének, úgy nem tudnák a forintot döntögetni. Nem, nem állnánk jobban akkor sem, ha nem döntögetnék."
nos, nem is tudják különösebben hitelesen megmagyarázni, hogy mi alapján döntögetik.
a devizaadósság egy torpedó az ország alatt amitől a végtörlesztéssel a robbanófejet vették volna ki, hát nem csoda ha nem tetszik. És tudod az a végtörlesztés nem igazán veszteség, igaz nem akkora nyereség, mint amennyit szakítani szándékoztak. De tudod egyetlen ország sem lehet ennyire kitett a devizakockázatnak, és ezt nem szabadott volna se megtenni, se megengedni de ha megtörtént akkor a felelősök feleljenek.
Az nem játszik, hogy egy országból csinálunk játékszert, de demokráciára hivatkozva lekötjük a kormány kezét-lábát és meneküljön, ha tud!
Miközbe szándékos devizabéklyóval gáncsoljuk el, ha egy kicsit messzebre tudna jutni a karhossznál!