„…elmúlt a jóléti társadalom ideje, és beköszöntött a munka társadalmának időszaka” – írta a Die Welt című lap csütörtökön megjelent számában Orbán Viktor.
Ezen nincs mit csodálkozni. Az állatvilágban teljesen megszokott, hogy ahol magas a veszteség, ott magas a születés is. Az embereknél hasonló a helyzet. Erős Ágostnak volt 365 gyermeke, de általában a szegényeknek van sok, a tehetősebbeknek meg kevesebb. A háború nagyon nagy véráldozattal járt, kellett a gyerek. Lehet szidni a Ratkó-korszakot, meg a kiagyalóját, de hát minden érintett országban volt hasonló. E nélkül, már nem lennénk talán nyolcmillióan sem. Ennek a korszaknak a szülötte már nyugdíjasok, illetve lassan azzá válnak. És ahogy javult valamelyest a helyzet, csökkent a születések száma is. Persze, persze, lehet azt mondani, hogy ellenkezőleg. Hogy a pénz hiánya miatt nincsenek gyermekek. De mint írtam, ez nem így van társadalmi szinten. Lehetnek párok, akik ezért nem vállalkoznak gyermekre, de nem ez a jellemző.
A segélyek növekedése is érthető. Van egy kör, akikre azt mondjuk, hogy dolgozni nem akarnak, de ha mégis melóznak, abban nincs köszönet. Azért ez sem igaz így, bár van benne igazság. De ez külön fejezet, s megvan a maga „szaktopicja”
Persze a bejegyzes szerint varos de azert ezek a varosnak kinevezett alfoldi telepulesek falvak valojaban, persze felolem hivhatjak varosnak is de azeerr ezeknek varosi jellege szinte semmi nincs ,hagyomanyos falu jellegu telepulesek.
A legjobb alfoldi ilyen telepules:Sandorfalva, varos:-))
Mórahalom város, nem falu. De az igaz, hogy piszok gyorsan fejlődik. Meg is lepődtem, mikor nemrég ott jártam. Azt hittem, egy lepusztult kis porfészek lesz, aztán csak néztem nagyokat.
(Ha szerencsés vagy)Elmégy dolgozni. Aztán (ha szerencsés vagy), a munkádért kapsz pénzt a bankszámládra. Ami épp jó, mert így nem kell vele bajmolódni. A bank szépen átteszi másik számlára, más névre. Ha esetleg maradna valami (a bank is hibázhat!), akkor elkezdhetsz gondlkodni, hogy melegben akarsz éhen halni vagy hidegben.
Az első menet, a szolgáltatoknál előre kell majd fizetni. (Villany, gáz, víz, stb.)
Erre semmi jel nem mutat, ellenkezőleg.
Az előre feltöltős mobil sokaknak praktikusabb lenne, de drágább, vagyis egyáltalán nem az előre fizetést ösztönzik. Rég lenne lehetőség hasonló rendszerű szolgáltatás fizetésre, ami a kispénzű embereknek jó lenne. Mégsincs.
"Nem Orbánnéknak kellett volna ezekre lecsapnia, hanem annak idején Antalléknak."
Nem volt rendszerváltás, mint tudjuk csak módszerváltás. Jó frázis de ez van szerintem.
Antalnak első dolga, hogy megszorongassa a lakás adósokat. Nekem is egybe kellett csengetnem a felét. Nem volt könnyű összeszedni. Simán vizelnék a sírjára.
A lakosság számára fogyasztásra az egyetelen elfogadható hitel a lakás, nem a plazma tv. Egy fiatalnak kell a legtöbb pénz, de nincs, utána majd megkeresi.
A kádár rendszernek voltak jó oldalai. A belső olcsó forinthitel. Most is ez kéne. Átlagfizetéshez inflációhoz kötve belső forint hitel.
Ha megy az üzlet, az nem feltétlenül jár aránytalanul magas árakkal, sőt. Pl. Hévízre szívesen megyek. Kiváló minőségű vendégszobát lehet kapni negyed annyiért mint egy pesti olcsó szállodai szoba, a vendéglők árai sem szálltak el, a kiszolgálás udvarias, és valahogy az egész település hangulata vidámabb mint Budapesté. Ezen kívül egyre szebb lesz, minden évben javítanak valamin, most pl. elékészült a díszburkolat a központban.
Mindegy hogy minek van benne szerepe,az a lenyeg hogy hasznot hozzon a helyieknek is,fogorvostol automosoig . Hol az iparnak,hol a turisztikanak, hol masnak van benne szerepe.Persze vannak a Dunantulon is lemaradt teruletek pl Ormansag de az 100 eve is MO szegenyhaza volt, eleg Kodolanyit olvasni ehhez.De eleg vegigmenni Szegedtol Bajaig es benezni olyan falvakba mint Domaszek, Hajos, Morahalom es meg jopar, epulo szepulo helyek.
Ebben jelentős szerepe van annak, hogy ide látogatnak német nyelvterületről a „szegények” kajálni, építkezni, fogat huzatni. Ennek egyik következménye amit írsz, a másik meg az, hogy az árakat is hozzájuk igazítják.
nem akarok szorszalhasogatni de vannak falvak amelyek jobban elnek es fejlodnek mint a fovaros sok kerulete,Utalom az ilyen altalanositasokat ,hogy a videk, menj el egy nyugatdunantuli faluba kulonb mint egy tiszantuli varos,vagy mint a fuvaros valamelyi atlagos kerulete.nem beszelve arrol sok videki hely sokkal elhetobb mint a fovaros,hacsak valakinek nem a szmog es a zsufoltasg hianyzik. a kulturalis lehetosegekkel meg ne jojjon senki mert a fovarosban is csak egy szuk elit el vele.