Elméleti dolog, de csak olyan megoldás használható amelyre mindenki fogadóképes. Sajnos azzal is találkoztam már, hogy a grafikus gépén nem volt DVD olvasó, mert a rendszergazda megdumálta, hogy ez már nem trendi....
,,úgy archiválja a drága megrendelő, ahogy akarja."
Én inkább igyekszem a megrendelőnek kész anyagot adni. És nem küldöm a vevőimet a .... felhőbe. Szerencsére a DVD működik. Felhő ide, szerver oda, ha kell a posta 250forintért expressz levélként másnapra odaviszi ahová akarom.
Jó dolog a DVD, de a gomolyfelhők korában úgy vélem, adjunk jó minőségű képeket, ha kell, akkor 3-400-at, amit a net elbír, de DVD-re nem fér rá. Onnan már úgy archiválja a drága megrendelő, ahogy akarja. Szomorú vagy sem, de neki se mindegy, hogy törölgesse-e a port a tokról vagy sem.
Igen egy tájképnél valóban jól jön. Egy festményreprózásnál sem semmi ami kiesik a gépből....
De egy megbízásos munkánál legtöbbször le kell méretezni a képeket 10-20 Mpixel közé. Én előveszem a számológépem, és kiszámolom mekkorára kell leméreteznem az elkészült anyagot, hogy ráférjen a DVD-re.
Épp azt mondom, hogy a 36 Mpx marhára kihasználható. Persze nem arról beszélek, hogy lövöm a tájat, oszt majd kivágom belőle, amit kell, hanem a tényleges felbontásról, ami egyszerűen szép, és elég nagy szabadságot ad.
Egy napot se gondolkodnék egy olyan Nikon gépen amely a d800-as tulajdonságát hozza 24 vagy 16 MP-en és nem Df es nem D4 ára van.
Már a 24 MP NEF file-jai is kiverik a számítógépem kapacitását. A norton folyamatosan küldi a hibaüzenetet, hogy a processzor kapacitása agyon van használva. Ez még OK, de amikor mentéskor kiírja, hogy nem tudja lementeni a hosszú 10 perceket pofozgatott képet :-))
Nyilván kellene egy jobb számítógép de annyi minden kellene még...
,,D800 fájljai sem rémisztőek, csak el lettünk kényeztetve"
Nem vagyok én ijedős, elkezelem a 70Mbytos NEFeket és a 200Mbytos TIFFeket, de hogy mindez kényelmes volna, az már túlzás. Ezenkívül a DVD immáron több mint egy évtizede 4.2 Gbytos.(és valahogy a garantált élettartama sem akar növekedni... :) Ha nem méretezed el a képet, akkor 21db Tiff fér rá. Mindezekkel persze megbirkózom, de nem egy élmény.
Huhh, írtam regényt de inkább DEL. Summa: A valóság eléggé azt mutatja, hogy a nagyobb felbontás jobban megéri mint a kisfelbontás+elvileg jobb magas ISO(a7s állóképeknél szerintem nem annyira húdedúrva, és a mobiloknál egyértelműen elbukott a kispixelszám-azonos lapkaméret próbálkozás). A hátrány szerintem is inkább a méret. De így 2014-ben sztem már a D800 fájljai sem rémisztőek, csak el lettünk kényeztetve, hogy kb egy 7-8 éves PC bármire jó. A 800-hoz fejleszteni kell, mint ahogy azt a 90es években, és 2000es elején kb 2 évente meg kellett tenni. Egy i7.4790 32gb rammal, 9tera raid5 háttértárral, és egy SSD-vel azért már a D800 fájljait is pörgetheti szépen :)
Technikailag nyilvánvaló hogy a 36 Mpixel néhány kivételtől eltekintve nem kihasználható, az ehhez tartozó élesség a gyakorlatban a fizikai törvények miatt nem elérhető.
Ezt részletesebben is elolvashatjátok: www.fenykepes.hu - fotósoknak - D800 és a pixelélesség c. fejezetben
A lényeg az,hogy nagy ritkán jó ténylegesen ez a pixelsűrűség, de az gyakoribb hogy kellemetlenséget okoz. Például mindig nagy a fájlméret, és az érzékenységet is érdemes az alsó tartományban tartani.
Szóval ez a 36Mpixel inkább csak marketing.
A Nikon is nagyon jól tudja miért tartotta 16 Mpixelen a D4 és a Df pixelszámát.
Én csak azt nem tudom, ha kifizetem a D800 árát, miért nem választhatom egy kisebb pixelszámú mondjuk 24Mpixeles szenzorral!? Abba a szenzorba sem kell több homok.. :)
Nékem volt már markolatos gépem, a D4-t soha nem választanám. A Df pedig szép nosztalgia gép, talán tetszik is, de tempós munka közben lehet hogy nem okozna több örömöt mint a D800.
A magam részéről nem nagyon fogadnék arra, hogy a jövőben csökkenni fog a pixelszám. Egyszerűen visszalépés lenne. Az zajjal fognak kezdeni valamit, én erre tippelek. Aztán kérdés még, hogy a nagy fájlmérettel hogyan birkóznak meg a gyártók.
Személy szerint nagyon bírom, hogy van 36 Mpx. Inkább a tárhelyen aggódom, mert bár sajnos nincs minden héten megrendelésem, de így is kellenek a TB-ok.
A magas ISO érzékenység majd akkor fog javulni, ha visszaveszik a pixelszámokat 24 Mpixelre. Ilyen szinten már nincs minden feladatra optimális gép. Ha kurva jó a felbontás tájképre, akkor a babaportrékat nyugodtan és jól meg lehet csinálni 600-800 ISO-n vakuval. Senki soha meg nem fogja mondani a képekről hogy bezzeg a D4 magas ISO-n mutatott tulajdonságai jobbak. A D800-t 1000 ISO fölé csak indokolt esetben illik tenni, de azért nyugodtan meg lehet tenni, ha kell.
Nem néztem. Van egy megvásárolt, nem béta NX2 programom. Az NX-D bevezetés stádiumában van, később akár fizetős is lehet. Ezen kívül amit tudok róla, hogy egyes részek hiányoznak, ami a régi verzióban működik. Sajnos a számítástechnikában a kezdeti problémák természetesek, ezért az álláspontom szerint: Hej ráérünk arra még...
Eddig nem sokra használtam az NX2-t csak az alapvető dolgok korrigálására, utána a Photoshopban folytattam. A minap viszont beleütköztem egy ócska vegyes fénycsöves világításba, és örültem, hogy az NX2-vel egyetlen kattintással legalább a fehér ajtót semlegesre húzhattam, mert különben elég tanácstalan is voltam a tekintetben, hogy merre is rángassam a színeket.
Az azért érdekelne hogy a régi Nx2 updéttelés nélkül megnyitja-e? Gondolom nem, pedig kuvára rokonok. Márpedig éppen tegnap megtapasztaltam hogy nem olyan rossz az NX2.
Mától kapható a D810. Vannak itt új, boldog tulajdonosok? Ha valakinek épp belefér a kapacitásába, hogy csináljon pár magas érzékenységű sRaw-t és feltöltse valami publikus helyre, azt ha jól sejtem többen is megköszönnénk. Ja és nem beltéri tesztfotókra lennék kíváncsi, hanem valódi élethelyzetekre, ha lehet. ((: