Keresés

Részletes keresés

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.12.23 -1 0 11660

Ma kóstoló volt az OLE SMOKIE whiskymből....hát valami eszméletlen ízt ad hozzá ágyazva  a cseresznye....és pár pörkölt tölgyfa hasáb... pedig csak nyár óta van benne...mi lesz 2 év múlva? Ha még lesz belőle... :D

 

Nagyon csend van...Barbárállat stb....ti milyen finomságokat készítettetek mostanában?

Törölt nick Creative Commons License 2022.12.20 0 1 11659

Szia!

"Vodka/gin főzéshez egy méteres 2"-os réztöltetes oszlop is megteszi" Ezt kicsit jobban mond már el hogy is néz ki?Köszönöm!

Előzmény: barbárállat (11657)
boltor Creative Commons License 2022.11.16 0 0 11658

Nekem egy külön állványon van és egy tri-clamp-es csővel van összekötve a sisakkal.

Előzmény: barbárállat (11657)
barbárállat Creative Commons License 2022.11.15 0 0 11657

Egyenlőre bírja. A három szintest is rögzíteni szoktam. A könyéknél hozzá bilincselem a falhoz. Ha aggódsz az oszlop súlya miatt, neked is ezt ajánlom. Az állandó mocorgástól egy gyengébb réz sisak megrepedhet, jobb ezt elkerülni.

 

A 10 szintes oszlopot határeset, hogy elbírja a kupola. Nem akarok már vele rizikózni, meg a tisztítása is nagy macera, úgyhogy a 7 tálcás üvegoszlopot, inkább eladom. A 3 tálcás megmarad pálinkafőzésre.

Vodka/gin főzéshez egy méteres 2"-os réztöltetes oszlop is megteszi. Arra fogok áttérni.

Előzmény: boltor (11656)
boltor Creative Commons License 2022.11.11 0 0 11656

Kösz!

Közben meg is érkezett 27cm -es. Talán jó lesz a nagyhoz is, de vettem hozzá kis fokolókat. 

Az volt a szimpatikus, hogy egyszerűbb és jóval könnyebb.

Nem akkor tovább növelni az oszlop súlyát.

 

Neked, hogy bírja a kupolád a 3 szintes oszlopot?

Úgy látom a nagyobbat már felül rögzítetted.

 

Előzmény: barbárállat (11655)
barbárállat Creative Commons License 2022.11.10 0 0 11655

Szia!

Belefér a hosszú hőmérős fokoló is. Amit belinkeltél abba viszont biztosan nem.

Előzmény: boltor (11644)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11654

Ja igen, így képről már beugrott, a Te megoldásod.

Előzmény: Jolida (11653)
Jolida Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11653

A nyomáscsökkentő közös.

Mindkét körön átfolyásmérő van.

 

Előzmény: boltor (11651)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11652

Azért kérdezem mert szeretném én is kipróbálni a kétköröst. Jelenleg Spapda megoldásával van csökkentve a nyomás a véghűtő bemenő ágán. Azt mondjuk átraknám a Defi-re, a véghűtőt meg csak a kínai színes csőbe építhető szeleppel szabályoznám...

Előzmény: boltor (11651)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11651

Nyáron mindkét körön van nyomáscsökkentőd?

Előzmény: Jolida (11650)
Jolida Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11650

Nyáron.

Mivel a szabadban főzök (szaletli alatt), ősszel már hideg van ahhoz, hogy csak hideg vízzel menjen a defi.

Mondjuk nagyjából fél perc a cső cseréje.

Előzmény: boltor (11649)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11649

Jól emlékszem, hogy neked is szét van választva a kétkörösre a hűtővíz rendszered?

Előzmény: Jolida (11647)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11648

Kösz, igen a levegőztetőt ismerem, ezen pont van, a másik fajta szűkítőnél pedig, elvileg két apró luk található ugyanebből a célból.

Előzmény: Jolida (11647)
Jolida Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11647

Ez is jó, ha nem használsz hosszú hőmérőt (kicsit rövid az epruvetta).

Egy dologra figyelj oda, hogy a felső részén a levegőztető (az a kis kanyar cső) meglegyen, mert másképp zárt rendszerben (pl. 2"-os hűtő) használhatatlan.

Előzmény: boltor (11646)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11646

Köszönöm!

Olasznál nézegetem, pont ilyen típust árul, bár egy másik szimpatikusabb, árban tk. ua. csak sokkal könnyebb.

Ezt nem ismered véletlenül? https://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=466_471&products_id=4422

Előzmény: Jolida (11645)
Jolida Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11645

Nekem is ilyen van, még a hosszú (40cm?), mocsok vastag fokoló is jó bele.

Előzmény: boltor (11644)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11644

Szia Barbárállat!

Az epruvettádba milyen méretű fokoló fér bele? Használható a magyar fokolóval?

Előzmény: barbárállat (11548)
Tótikám Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11643

Hopline-nál elérhető ,  Yeaster Bunny néven.Kérdésekkel keresd Mátyus Tamást. Boltban, valószínűleg tudnak segíteni.Ára nem olcsó, viszont apáról fiúra szált. Így maradtak fenn.Nem gondolom hogy a pék élesztővel versenyezni tud. Viszont 30-38C-on nagyon jól működnek.Hőmérséklet és gyorsaság miatt említettem meg .Sörfőzők körében nagyon népszerűek.

Előzmény: Dezodoros Ede (11641)
Vapor53.898 Creative Commons License 2022.11.06 0 0 11642

Ha úgy van, ahogy írod, akkor csak meg van ideologizálva a gyors termelés. Viszont ha tényleg van különbség az elsődleges és másodlagos erjesztés között, bármennyire is távol áll tőlünk a "nagyok" világa, biztos vagyok benne, hogy hasznos információ mindannyiunk számára. A Waterford büszkén állítja, hogy a másodlagos erjesztésből megpróbálják kihozni a maximumot, ezért a whisky ipar többségével szemben ők hosszú ideig, legalább 120 óráig (5 nap) erjesztenek, itt leírják, hogy mit csinálnak és miért:

https://waterfordwhisky.com/element/the-secondary/

Előzmény: öreg_néne_b (11639)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.06 -2 0 11641

Gondolom ez a whisky cefrét is megtolná rendesen :D  árban?

Előzmény: Tótikám (11637)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.06 -2 0 11640

Hát igen...minden nagyon drágul mindenhol.

Pl én innen szoktam többnyire a malátákat enzimet vagy enzim malátát stb venni.

Ez az enzim is segít a jobb whisky kihozatalban pl:https://hopline.hu/amilaz-enzim-15ml-1171?keyword=whisky%20mal%C3%A1ta

Előzmény: Tótikám (11638)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.06 0 1 11639

A gyárban gazdaságossági kérdés, hogy az erjedő cefre mennyi ideig foglalja az erjesztő tartályt (azaz hány tartályt kell készíteni a folyamatos működéshez). Megfelelő élesztő törzs, ehhez optimalizált hőmérséklet...
Nekünk ezek nem számítanak. 

Előzmény: Vapor53.898 (11635)
Tótikám Creative Commons License 2022.11.06 0 0 11638

Lassan a sörfőzés is luxus lesz. Egy évvel ezelőtt a mostani feléért lehetett malátát vásárolni. Érdemes figyelni az akciókat, kiárusításokat.

 

Tótikám Creative Commons License 2022.11.06 0 1 11637

Talán még a norvég kveik élesztők jöhetnek számításba. Kveik - Milk The Funk Wiki  How to use kveik | Larsblog - Lars Marius Garshol  . Tapasztalatom szerint 30-38C-on 24-36 óra alatt 1.070-1.080 sörlé leerjed .Voos pl. erjedés közben nagyon erős barackos illatot áraszt,ami ízben is előjön.Könnyen szaporíthatóak,szüretelhetőek, száríthatóak,tárolhatóak.Tápsó használata fontos.

Előzmény: Vapor53.898 (11635)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.05 -2 0 11636

Pedig megérdemli az anyag a tölgyfahordót:) nekem már a 3 éves anyagnál ami  érlelődik,vaníliás,kókuszos jegyek érezhetőek a párlatban,pedig normál erjesztéssel készültek a párlatok,az 1 hetes erjesztéssel.

Biztosan meg van miért csinálják a nagy gyártók rövid erjesztéssel,gondolom állandóan kémiailag kielemezve...de házi szinten ennek nagy jelentősége nincsen....ismerősi,rokoni vissza jelzésekkel megelégszem pláne van olyan rokonom,aki szinte minden évben egyszer kóstolja meg valamelyik anyagomat...éppen pár hete utoljára...és megszólal: meglepően finom.Vagy éppen egy hölgyike a barátjával napokban,kóstolta az érlelt kukoricás és rozsmalátás cuccost,és nagyon bejött nekik,sokadik emberként mondták,ezt kellemes kortyolgatni,nem kell mellé cola sem.

Ezzel nem azt írom megerősítve,hogy enyém a legfinomabb házilag főzött whisky egyáltalán.Csak a visszajelzések alapján gondolja az ember,hogy jó úton jár.Ezért a "főbb csapásirányú" anyagokon nem változtatok.Viszont szoktam kísérletezgetni pl zabos- zabmalátás párlat,singlemalt rozs stb...ezek ilyen kisebb 5 l-es demizsonban pörkölt tölgyhasábon érlelődnek.

PL 2 thumperel főzve gazdaságosabb a kihozatal,és az up-ig(farkáig) nem igen jönnek durva gabonás ízek illatok...az eleje+farka pedig úgyis (le)tisztul egy következő lepárláskor.Nem tudom mivel főzöl,de thumperekkel finomítottabb anyagot tudsz elérni,mint a kisüsti módszerrel,3 tumperrel meg aztán brutálul lefinomított whiskit tudhatsz magadénak.

Itt igazából a turbó élesztőn kívül,nem nagyon van mód a gyorsított erjesztésre...a kapható whisky élesztők sem azok...de szerintem házilag ezt a dolgot nem is kell kihegyezni annyira  :)

Előzmény: Vapor53.898 (11635)
Vapor53.898 Creative Commons License 2022.11.05 0 0 11635

Kérdésed mindenkihez szól, de ha már reagáltam az erjesztési idő  témára, akkor gondolom illik válaszolni. Tapasztalatom gyakorlatilag nincs, életemben kétszer készítettem (zöld!)malátát, amit aztán minden más gabona hozzáadása nélkül daráltam, főztem és leerjesztettem. Erjesztési idő nálam is kb egy hét volt a hozott pálinkás hozzáállásommal.  A végeredményt be sem pálcikáztam, white dogként várakoznak. Alapvetően "pálinkás aggyal" a tapasztalatom annyi, hogy legalább értem már, hogy a whisky készítők desztilláció során miért vesznek el olyan sokat a második, Head frakcióban, ami ugye pálinkánál kiherélés lenne. Második főzés során a lejövő anyag  tényleg olyan 8-10%-a körül szűnik meg az a durva malátás(?) íz /illat, utána meg fene se tudja honnan, virágos jegyek jönnek. De kb. ennyi.

Amikor a szakirodalomban először láttam, hogy whisky erjesztési időnél nem napokat, hanem órákat számolnak, meglepődtem. Úgy látom, hogy ez egyáltalán nem arról szól, hogy turbo élesztővel dolgoznának, és így hamarabb letudnák az erjesztést az otthoni zugfőzők. A nagyobb whisky készítők (többsége) is rövid erjesztési idővel dolgozik . Lásd pl.:

https://islay.com/islay-whisky-making/fermentation/

https://www.whiskyadvocate.com/how-to-make-whisky/

https://www.whisky.com/information/knowledge/production/details/fermentation.html (lap alján)

48-tól 96-ig óráról írnak, a 60 órát meg határnak tartják, attól függően, hogy  kevesebb vagy több „testességet” szánnak a végtermékbe.

Úgy tűnik, hogy az alap felfogás az, hogy erjesztés során minden jót (4 feletti PH, 20 C feletti hőmérséklet, cukor és minden más tápanyag meg ugye alapból van a gabona cefrében) megadnak az élesztőnek, aztán amikor az élesztő dögledezne, és kozmaolajok (fusel oils) tömegével  termelődnének, a laktobacik meg elkezdenének dolgozni, leállítják az egészet.

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11633)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.11.04 0 0 11634

Jó ennél maradok.

Előzmény: Dezodoros Ede (11605)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.03 -2 0 11633

Mint saját tapasztalat...többször  cefréztem whisky turbo élesztővel is ami 2 nap alatt kiforrt,és az egy hetes erjesztést csinálom továbbra is a normál élesztővel,mert semmiféle előnyét nem láttam azon kívül a turbónak,hogy 2 nap után lehetett főzni...ízben sem adott teltebb és ízletesebb anyagot, mint a lassabb erjedésű verzió.

De esetleg várom más(ok) véleményét,inkább tapasztalatát,az erjesztési idő hosszában tapasztalt,előnyök,hátrányok,íz változások stb...kapcsolatosan.

Előzmény: Vapor53.898 (11631)
cloaked Creative Commons License 2022.11.03 0 1 11632

Ha igaz lenne, hogy "ekkor az árpa a saját keményítőtartalmát cukorrá alakítja", akkor a sörfőzés mint olyan nem létezne... nem alakítja cukorrá (illetve egy töredékét), csak az enzimeket termeli meg. Ezért nem mindegy, hogy amikor "nyakonöntik", akkor az az enzimek működési hőmérsékletén történik, vagy csak leforrázzák a gyászba :)

Előzmény: Hyuing-II (11623)
Vapor53.898 Creative Commons License 2022.11.03 0 0 11631

Itt is azt írják a 62. oldalon, hogy whiskeynél élesztővel beoltás után általában 72-80 órával már főznek, és 96 óránál többet semmiképp nem hagyják erjedni a cefrét, mert csak az ún. elsődleges erjedés kell, a másodlagos erjedés káros az észter profilra:

https://nopanic.fr/pdf/Making_Pure_Corn_Whiskey_A_Professional_Guide_for_Amateur_Distillers.pdf

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11625)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!