Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Akkor nem izgulok hogy tönkre ment valami csak valószinű a legjobb hónapban raktuk fel és azt vettem alapul. Amúgy máj 17. én telepitettük és azóta termelt : 12,48 megawattot , hogy ez jó vagy nem majd kiderül ha betölti az egy évet és meglátjuk. Nagyon szépen köszönöm a tanácsot, segitséget mindenkinek!
Május 13. >> 109 kWh kb. 15 órás napsütés és már 61 fokos MAGAS napállás. Ami meredeken>>szinte szemből süti a 30 fokos napelemet. megj: a párja Július 28. kb.
kontra
Szeptember 19. >> 54 kWh kb. 12,3 órás napsütés már csak és már csak 44 fokos lapos napállás is. Ami laposan>> inkább csak súrolva süti a 30 fokos napelemet. Ráadásul eléggé oldalról is süti már csak. megj: a párja Márvius 24. kb.
Nem csoda ... a nagy napi kWh hozam különbség.
-------------------
Az adatlapja szerint... a 25 fokos névleges állapothoz képest.
Napos-meleg időben a mondjuk 65 fokosra felmelegedett napelem. 65-25=40x0,290=11,60 >> ~12%-al termel gyengébben.
Napos-hideg időben a mondjuk -2 fokosra lehűlt napelem. 25-(-2)=27x0,290=7,83 >> ~8%-al termel erősebben.
Azaz a két időjárási eset között lehet akár 15-20% eltérés is...
----------------------------- Földrajz általános iskola ....
Nem érted amit írtam a keleti fekvésű sztringem nem működött azért a könyökpont és a plató (vágás) is elmaradt a déli órákban. Saját rendszerem, tudom mikor mi történik.
A kelet-nyugati rendszer nem egy combos cucc :-( Alapban cirka 950-1000 kWh/kWp várható róla ÉVES összesenben CSAK !!!
Túlnapelemezve 50%-al a 17,1 kWp >> saccra lehet akár 17-18000 kWh/év termelésű is.
---------------------------------- pl. ténylegesen.... (kép lentebb)
8 kW inveteren >> 40% túlnapelemezéssel !!!! van. 5,625+5,625=11,25 kWp napelem a szinte pontosan Kelet+Nyugati, 43 fokos tetőn a Kiskunságban.
A tegnapi napos napon - 5 kW volt napi max teljesítménye CSAK .... és - 40,99 kWh lett a napi termelése Ami 41,99/11,25=3,64 kWh/kWp arány CSAK....
----- Ez alapján a csak 30 fokos tetődön és a már őszies laposabb napjárásban és a már rövidebb nappallal. Az 54/17,1=3,16 kWh/kWh nem tűnik rossznak. -----
Az év legjobb napjain (tavasz végén) 63 kWh körül termelt. Ami 63/11,25=5,6 kWh/kWp arány .... ------
Ez alapján a csak 30 fokos tetődön. Az 100/17,1=5,85 kWh/kWh nem tűnik rossznak, sőt. ------
A 2023-as teljes év 10770 kWh lett. Ami 10770/11,25=957 kWh/kWp arány CSAK !!!
Nagyjából ezt jósolta a PV kalkulátor is... okés a rendszer.
************************* Az EU PV Calculator használata.
Eltérő TETŐNKÉNT!!! kell kalkulálni és utána összeadni az eredményeket. *************************
Megkeresed a helyszínt és klikk rá, utána jöhetnek a beállítások.
Installed PV: a napelem kWp Estimated system losses: 10% Mounting position: Roof added / Building integrated Slope (tető meredeksége): Azimut (tető merre néz): Vigyázat!!! az Azimut a DÉL-i irányból sütő Nap esetén 0 !!!
Végül a Visulize és a lényeg ott lesz a baloldalon....
Az éves várható termelés >> Yearly PV energy production [kWh]: A grafikon pedig mutatja a havi átlagot is, amiből >> a napi átlag saccolható.
Megtudod nézni visszamenőleg , hogy amikor csúcsra járt hány Volton táplált vissza és most amikor gyengén termel mekkora volt az érték ? Esetleg nem telepítettek többen is a közeledben HMKE-t ?
Segitséget szeretnék kérni! Vagyis tanácsot. Áprilisban napelemet szereltünk fel. A rendszer Solplanet ASW12LTG2Pro inverter (elvileg dc oldalon 50%kal tulterhelhető). Hozzá lett rakva 2x 16 Longi 535W napelem két sztringre osztva. Az épület nyereg tető kelet nyugat tájolással kb 30fokos dőlésszögű. A nyár elejéig semmi gond nem volt. Szépen termel átlagban 100kw körül, az inverter szépen ment 100%kon és 12kw felett vágta a grafikont. Viszont nyáron már jóval kevesebbet hozott le naponta 50-80kw. Úgy voltam vele hogy biztos a meleg miatt van és gyengébbek a panelok nyáron vagy túlmelegszik az inverter és leszabályoz. Majd ősszel biztos jobb lesz. Igen ám de ma pl 24 fok volt és ma sem tudott 54kw-nál többet lehozni még pl 05.13.-án 109kw-ot hozott le. Amiket még megnéztem: Inverter hőmérséklete a legmelegebb nyári napokon sem ment 50fok fölé. Minden elektromos csatlakozás jól meg van húzva. Napelemeket lemostuk. Felhivtam az inverter supportját lefrissittettem az inverter szoftverét, átnézett mindent a supportos távolról és semmi hibára utaló jelet nem talált. Mostmár teljes tanácstalan vacsok mi lehet a baj, fizikailag nem válltozott semmi a rendszerben vagy a hálózaton, de lassan már csak a felét termeli a rendszer. Nem hiszem el hogy 17,1kw rendszernek naponta 50kw-ot kellene termelni. Megértem hogy rossz a tájolás, fele keleti fele nyugati tetőn van, ja aztg nem is mondtam semmi nincs ami árnyékolná, de akkor miért van hogy az első néhány héten szépen ment most meg alig?! Csatoltam két képet a termelés grafikopnjáról. Kérlek ha van ötletetek irjátok meg mert fogalmam sincs hogy tovább. Köszönöm
Alighanem ebben a konrét esetben a Deye+Tongwei lenne a választásom a korcolt tetőre, magamnak.
Ami gond lehet az a hűtés hangja (akár 55 dB) ami >> az elhelyésnél fontos szempont lehet. A napelem szerelesnél a nagyobb panel miatt gondosabb kezelés+rögzítés szükséges.
Azért deye, mert komoly online tábora van a facebook és más fórumok világában! Elég sokat eladnak belőle itthon is >> jobb lesz a szaki+alkatrész ellátottsága várhatóan.
SAJ Hibrid csomag LONGi napelemmel 2900 eFt bruttóért.
- SAJ inverter H2 3f H2-5K-T2 (2MPPT)
- 13 db LONGi napelem 435W - 2 db SAJ akkumulátor BU2-5.1-HV1 - SAJ akkumulátor vezérlő BC2-HV1 - SAJ akkumulátor földi tartó BE2-HV1 - SAJ akkumulátor összekötő kábel szett - DTSU-666 100A + 3 CT smart meter
Közben megtaláltam, köszi. Elsőre nem szúrt szemet :D Melyik legyen? Deye+Tongwei Solinteg+Das
A cél, hogy az egész ház szünetmentesként tudjon üzemelni áramszünet esetén, nyílván ilyenkor a nagy fogyasztókat nem használnánk, csak az alap dolgokat. Napelemről menjen a ház, éjszaka aksiról. Az aksit ne töltse hálózatról, csak napelemről. A felesleget tolja vissza. Kb ezek az elvárások :)
köszönöm h a saját hülyeségedet saját magadnak megmagyaráztad. remélem a saját stílusodban fel is fogtad.
a videos ember "magastetőről" beszélt, ami csak egy egyszerű c.sori parasztnak jelent cseréptetőt. ez vagy te. persze nagy arccal, kicsi farokkal, felületes tudással, mások óvodás szintű gyalázásával.
ex pí.víz kereskedő -> taxis hiéna -> örökszaldó napelemnepper sikeres önéletrajzzal.
egyszer nézz tükörbe: nem a többiek jönnek szemben az autópályán
röviden, h jó reggeled legyen: egy lebaltázandó faszfej vagy