Felülvizsgálná az egykori kommunista elit nyugdíjait Wittner Mária, 1956-os halálraítélt, fideszes parlamenti képviselő. "Ha megtörtént a rendszerváltás, nem hagyhatjuk, hogy a hóhérok háromszor annyi jövedelemben részesüljenek, mint az áldozatok" - mondta Wittner a Magyar Nemzetnek. A képviselő Biszku Béla egykori belügyminiszter havi 642 ezer forintos nyugdíját említette, amit szerinte harmadolni kellene, vagy az átlagnyugdíj szintjére csökkenteni.
" Egy 88-éves embert fellógatni nem büntetés. Nyilván nem mindegy neki, a hozzátartozóink, de mi célt szolgálna. Negyvenévesen igen, de közel a kilencvenhez?"
Ez igaz.Egy ilyen oreg embert bantalmazni-esetleg a vilag masik vegerol hazarangatni es elitelni- teljesen ertelmetlen.:(
-------------------------------------------- Hogy mit nevezünk büntetésnek? Tegyük most félre, hogy nincs halálbüntetés. Egy 88-éves embert fellógatni nem büntetés. Nyilván nem mindegy neki, a hozzátartozóink, de mi célt szolgálna. Negyvenévesen igen, de közel a kilencvenhez? Lehet, hogy elél 110 éves koráig, de nagyobb az esély arra, hogy egy ma induló eljárás végét már ne érje meg, s most tedd félre a magyar igazságszolgáltatás lassúságát. A méltánytalanul nagy összeget nyilván nem éli fel, ha csak negyvenet kapna, szerintem az sem rendítené meg a helyzetét.
A szemétdombbal kapcsolatban semmi vitám nincs.
A megszégyenüléshez meg nem kell törvény. A dokumentumfilm szerintem ilyen célt is elért. Azok a fiatalok is megismerték a nevét, a cselekedeteit, akik nem is hallottak róla.
Jol van. O kiadta annak idejen a bunteteseket. Most meg mar szegeny megoregedett, hagyjuk beken? Es azoknak a hozzatartozoi mit fognak gondolni, akiket o vegeztetett ki?Vagy az nem szamit csak szegeny oreg Biszku?
"Nem érted, amit mondok! Nem kell futni hagyni, de már elfutott! Már nincs mit büntetni rajta."
Meg nem keso, mert egyenlore el es virul, es az en adoforintjaimbol kap igen masgas allami nyugdijat, ami nem koser.
Mit nevezunk buntetesnek ?
Hozni kell egy torvenyt ( lasd csehek ) PONT. Sosem keso, meg ha csak erkolcsileg is eliteljuk, es nem mentegetjuk, vagy a rossz torvenyesseg moge bujtatjuk.
Biszku Bela es tarsai a tortenelem szemetdombjara valok PONT
Válaszolhatok én is: A törvényeknek az embert kell szolgálnia, s nem az ember legyen kiszolgáltatva a törvénynek. Ez nem mindig valósul meg a gyakorlatban. Az ember egyfelől felcsattan, tiltakozik, háborog, hogyan lehetséges ez. Másfelől nem akar lealacsonyodni odáig, hogy egy élemedett korú emberen álljon kisszerű bosszút.
Irtam, hogy nem erdekel a nyugdijad, es velemenyem szerint Biszku topikban mosolyogni, es bagatellizalni ennek a .......... a magas nyugdijat, nem tul elegans, de teged minosit.
Szerintem, velemenyem Biszku es tarsai nem meltok allami nyugdijra, es nagy szerencsejuk, hogy ilyen birka nep vagyunk.
Szerinted megerdemli ? Es ne gyere a "torvenyesseggel" legyszi.
Nem mondtam, hogy te bármi felelősséget viselnél értük, csupán azzal vitatkoztam, hogy az MSZP bármilyen kollektív szinten elhatárolódott volna a kommunista terrortól, jogelődje bűneitől. Gesztusokat tettek, mint a Nagy Imre szobor arcátlan tapizása, néhány szolgálatkész egykori '56-os pozícióba ültetése a pufajkások és havasszófiák ellensúlyozására, de jellemzően a Kádár-rezsim apologétájaként lépnek fel, negatív kontextusban legfeljebb akkor emlegetik, ha megpróbálják a jobboldal egyes törekvéseit összemosni vele.
Nyilván meg lehet találni a viszzamenőlegesség kérdését elkerülő megoldást, persze ezzel egy percig sem állítom, hogy erre Wittner lenne az alkalmas személy.
De az. A visszamenőleges nem azt jelenti, hogy vissza kell tőle követelni azt a pénzt, amit már fel vett. Amit törvényesen figyelembe vettek a nyugdíjának a megállapításakor, azt most is figyelembe kell venni. Nem jó felvetés erre a 13. havi nyugdíj elvétele, mert az soha nem járt, hanem azt külön törvényben többletként adta az állam, majd ezt megszüntette.
Azoknak, akik nem olvasták korábbi beírásaimat: magam is bántónak tartom ezt a kiugró összeget, s semmiképpen nem védem Biszku Bélát! Írtam, hogy azon sem háborognék, ha teljesen elvennék tőle. De számításba veszek ugyanakkor általános elvi megfontolásokat, s más egyebeket is. Nem tudom Wittner milyen körben gondolkodik, de ma már csak Biszku él azok közül, akik 56-al ilyen alapon szóba jöhet. Egy emberre meg nem szoktak törvényt alkotni.