Ezt a két képet nézve, a nagyobb verziót szűkebbere vágva mutatnám meg szívesen a természetfotósoknak, hogy akkor is kurva jó tud lenni egy madaras kép, ha nem nagyobb egy madár szeme rajta, mint egy focilabda!
Atti! Nem fogsz szerintem megharagudni, de ellentmondok. Hogy rendbe legyél fotóilag? És ez mit jelent? Mi akarsz lenni a fotóban? Nemzetközileg keresett magazinfotós, divatfotós, riporter, természetfotós? Könyveket akarsz, kiállításokat? Fogadjunk, nem. Magadnak tetsző képeket szeretnél. Illetve olyan képeket, amik esetleg másnak is tetszik, mint azoknak, akik rajta vannak, vagy ott voltak melletted, amikor fényképezted a tájat. Ezt az állapotot, tudásszintet nem nehéz elérni. Csak el kell ilvasni néhány illusztrált fejezetet, nem sok könyvet, kell nézni értő szem magyarázata mellett egy csomó fotót. És, ami a vesszőparipám, kell nézegetni egy rahedli festményt. És nem a festményt kell megérteni, hanem csak azt kell figyelni, hogy mi hol van a képen, milyen hangsúlyos elemek vannak rajta, azok hol vannak a képen belül és egymáshoz képest. Ennyi. De az nem tart ezer évig, hogy bárki megtanulja. És amit Seeman írt, lessed meg a korai képeidet, meg a mostaniakat. És nem fogsz elkeseredni!
Ugyan már! Múltkor dicsértünk meg telescoperrel együtt. A fotós tudást se adják ingyen. Megy az idő. De nézz vissz néha az első képeidre: mosolyogni fogsz!
A digitális gép szinte csábítja az embereket az esztelen lövöldözésre. Ami önmagában nem lenne baj, hiszen a szar képek utólag törölhetők. De sajnos igénytelenségre is szoktat. A fotósnak meg kell tanulnia azt, hogy:
mit? mikor? milyen nézőpontból? milyen fényviszonyok mellett? milyen beállításokkal?..és legfőképpen: miért akar lefényképezni?
A felesleges lövöldözés olyan, mint a vég nélküli zabálás, vagy az autóval való folyamatos szaladgálás: semmi értelme nincs.
Igyexem figyelni erre... Már ott tartunk, h a család rájött: nem fotózok le mindent, csak azért, mert ott van, így aztán a nejem is hozza a maga kompaktját, meg az egyik gyerek is az övét... így béke van.. :-)))
de dícsérni még mindig tilos...:-)))) A harmadik nagyon tetszett volna, de sehogy nem tudtam a fát "egyedül" lelőni... vagy egy házrészlet, vagy egy villanydrót mindig belógott, pedig minden klappolt, téma, fények, stb.. :-( Vakító napsütésben is lőttem párat, kemény, hideg fehér fények voltak, nem szerettem... még -1/3-os expokorrekcióval sem volt jó, kezdem látni, hogy mikor vannak "jó" fények...
nem voltak ideálisak - hogy úgy mondjam - az exponálás körülményei... egy stégen feküdtem hason és próbáltam minél inkább a víz fölé tartani a szerkezetet, úgy, hogy nagyjából vízszintes is legyen, és még az expogombot is meg tudjam nyomni bemozdulás nélkül... :-)))
Hogyne! Afrikai származású "honfitársunk" (Fekete Pákó) szakkifejezése. Minden ilyesmiről tudomásom van, a gyerekek tálcán kínálják, vagy küldik mail-ben. Ha kérem, ha nem! :)