Sok olyan mediterrán származású növény van, amit szívesen ültetnek az emberek, és ez a kedves színes, sőt színváltós virág is joggal tartozik ide.
Beszélgessünk róla- ki hogy teleteti, és ki hogy szaporítaj, ki hogyan-mivel éri el, hogy sátányrózsája sokáig szép maradjon!
Oké, köszi! Azt hiszem, én sem szoktam visszavágni, csak ha már tiszta zöld és maradt kopasz ág, de most olyan felkopaszodottak, hogy elbizonytalanodtam. :-) A végei zöldek, még virágzik is, csak alatta kopaszak. :-)
Az nem jó ha hajt, mert a ha majd kirakod, a napon megfognak égni a hajtások, ha már kiraktad akkor hagyni kell kint nem kell ilyedezni -5 fokig bírják, sokkal edzettebb lesz a növény, mintha hurocolászod ki és be. Nálam már évek óta így vált be.
Fűtelen szobában telelnek, és az enyémek is eldobáljk a levelüket, én nem is bánom, had pihenjenek.
Én mindig áprilisban teszem ki, akkor ha egy hónap után sem zöld, akkor kakukk. Sajnos az öt nagyból tavaly hármat kellett kidobnom, kíváncsi vagyok a maradék kettőre. A teleltetőm 13 fokos kb. és nem túl világos, mert a futómusik foglalják az ablakokat. Te hol teleltetsz? Az enyémek már behordáskor lehullajtják az összes levelüket, úgyhogy ilyenkor csak imádkozom. Sajnos ez a szuterén a bugiknak sem tetszik, 8 cseréppel dobtam ki az elmúlt két évben, úgyhogy most az összes a szobában az ablakban telel. Na persze, ott jól érzik magukat, de hát a méret miatt ez nem megy. Az augusztusban gyökereztetett lantanák is ott vannak, azok is szuperül néznek ki.
Az szalmagyopár (Helichrysum Petiolare). Nem télálló. Miután kiszedtem az ágyásból, olvastam el, hogy ősszel lehet róla hajtást dugványozni, és akkor tavasszal van saját növényke. Jövőre így teszek.
Az enyémeken nagyon sok mag van, egy kivétellel, azt még régen vettem kertészetből. Két tő volt összeültetve, hassonló színek kicsi eltéréssl,és csak az egyik nen hoz magokat. A rózsaszín sárgás, az egy kipusztíthatatlan ellenállóbb sokkal mint a többi, és a magoncaik is úgy tapasztalom nem változnak színben. Ez egy futó lenne egyébként, én sartiról hoztam a magját 6éve,ott kb 2emelet magasra futott fel, én fácskát alakítottam ki belőle. Ezek a steril növények csodásak, persze gondolom klonozni lehet őket.
Talán a kora tavaszi vetés hamarabb keleget,de abban is vannak későn ébredők. A barátnőm az idén február közepén vetette el őket, és hamar szét pikkírozta, julius végén már szépen virágoztak neki. Az enyémek még ládában csücsülnek, egy kicsit elhanyagoltam őket a leanderek miatt. De nagyon sokan vannak, csak győzzem szét ültetni jövőre.