"Szerintem a Fidesz nyer egy kényelmes, de közel sem 2/3-os többséggel."
Ha ez csak 52%, akkor (hasonló részvételt feltételezve) ez 2006-hoz képest félmillió (10%) olyan választó, aki korábban nem a Fidesz-KDNP-re szavazott.
De még ha így is lenne, pont a politológusok szinte közhelyszámba menő figyelmeztetése e helyzetben: ha huzamosabb ideig tartózkodik egy választó a bizonytalan körben, akkor átfordul(hat).
Ha ez fedi a valóságot, akkor viszont a szocikra nézve ez még rosszabb, mert azt a briliáns hajrázást most nem fogják tudni elsütni a kampányban. Az a bizonyos 10%-os növekedést a bizonytalanok táborából hozták össze eddig, de ez most nem fog összejönni nekik. Sokkal szerényebb ugrást fognak most produkálni szvsz.
Szerintem készülnek a szűk esztendőkre. Az idén még elköltenek pár száz milliárdot az építőiparra, kihelyeznek 400 milliárdot a KKV-khoz az OTP / FHB-n keresztül, épül a patyomkin metró. Jutni fog belőle a holdudvarnak bőven.
Ezért nem értem a szocikat, de nagyon nem. Most kénytelenek lesznek a saját szavazóbázisukat is szopatni, tényleg nincs tovább.
Jobb lett volna nekik egy előrehozott, mert tovább erodálódik népszerűségük a megszorítások miatt. És pont a bizonytalanok körében, az arnytartalék fog lefordulni tőlük. Mert én meglepődnék, ha a kemény mag tovább fogyna, aki eddig kitartott mellettük, az már valszeg marad is.
"Én ezt pont fordítva gondolom, mivel a magyar választási rendszer kifejezetten a nagyoknak kedvez, talán ezért is tartunk a kétpárti rendszer irányába."
Ezt nem vitatva ... a kicsik bukásáról csak a választási eredmény ismeretében szerez tudomást a választójuk. Most elmegy, a zömük hagyományosan voksol, majd utóbb érzékeli a világ megváltozását.
Szerintem a Fidesz nyer egy kényelmes, de közel sem 2/3-os többséggel. Szocik feljönnek. A kicsik meg a küszöb szélén lesznek, csak kérdés, melyik irányban.
Ebben igazad van, de még soha ekkora különbség nem volt a két nagy között. És ezen az sem segít, ha az MSZP megint -szokásához híve- fergetegesen jól hajrázik. A szocik mindig tudtak 10%-ot hozni (az összes szavazóra értve), de most még e imponáló teljesítmény sem lesz elég. jelenleg 20%-ot kéne összekaparniuk csak ahhoz, hogy pariban legyenek.
Azt magam sem értem, miért gondolják egyesek, hogy a bizonytalan szavazó egyenlő a szoci szavazóval. Az elmúlt évek után és Bajnai csomagja előtt ez szerintem minimum kétséges. (De még inkább kizárt) :)
Szvsz sokkal valószínűbbnek látszik a nagyok erodálódása - valamilyen arányban - a kicsik irányába.
Én ezt pont fordítva gondolom, mivel a magyar választási rendszer kifejezetten a nagyoknak kedvez, talán ezért is tartunk a kétpárti rendszer irányába.
Igazad van, de a ballibek most valahogy úgy tekintenek a bizonytalanokra, mint a bekerített Berlinben Hitler a német csodafegyverre, illetve a már rég nem létező hadosztályaira.
Pont most számolgattam a PI számai alapján, és még abban az abszurd hipotetikus esetben is a Fidesz nyerne, ha az összes szavazó bizonytalan a szocikra voksolna:
- azt írják, a részvételi hajlandóság 62%-os most, ez 4,96 millió szavazót jelentene.
- a Fidesz 30%-on, ez 2,4 millió
- az MSZP 10%-on ez 0,8 millió
- szadi + MDF + más párt: 0,48 millió
- bizonytalan: 3,12 millió
Na most, a feltételezett 62%-os résztvevőhöz hiányzik még 1,28 milcsi szavazó. Ha ezeket kizárólag a szociknak adom, még úgy is bőven kikapnak: Fidesz = 48,38% MSZP = 41,9%
De nem is a Jobbikra gondoltam. Róluk már írtam, hogy megbecsülhetetlen a népszerűségük.
Ellenben az Szdsz és az Mdf felé nem látom esélyét tömeges vándorlásnak, és ez a lényeg. Nekem ugyan egyik se hiányzik, de még mindig inkább a Jobbik jusson be, mint a másik kettő.
Dehogy hiszem el, gyakorlatilag sosem bíztam igazából a közvéleményesekben...nyílt egy topik, 10%-on az MSZP...ugyanabból a hírből kimaradt a Jobbik 1%-a....én meg előhoztam. Oszt lásd, repülnek is rá a kartácsok...:))) Mi lenne, ha hétköznap lennénk, mert mostan mindenki dugig van a sonkától....mindezt úgy, hogy nem szavaztam sosem a szocikra...
A magad szemével nézed, de így látja-e az adott párt korábbi választóinak a többsége is? Szoci tömegek várják remegve, hogy végre a Fideszre szavazhassanak? A Jobbik felé pislogó fideszessel már beszéltem, de maszopossal is.
EP választáson a Fidesz már egyszer nagyot markolt, gőgös lett ... és 2006-ban jött a keserű ébredés. Az ogy. választást (joggal) fontosabbnak tartja a választó.
A kérdés továbbra is az, hogy ezen formációk korábbi hívei hova fognak szavazni. T.i. elképzelhetetlennek tartom, hogy ezek számára hirtelen valamelyik nagy párt tömegesen szimpatikussá vált volna. Szvsz sokkal valószínűbbnek látszik a nagyok erodálódása - valamilyen arányban - a kicsik irányába. A két nagy közötti tömeges átszavazásnak pedig semmilyen előjelét nem érzékelem.