Egy virágzó sivatagi rózsa lélegzetelállító látványt nyújt. Nemrég szerettem bele jómagam is, ami csak egy pillanat műve volt. Hazánkban még alig ismerik ezt a gyönyörű növényt. Cseréljünk információt és képeket a tartásukkal, gondozásukkal kapcsolatosan.
Szia! Remélem összejönnek a dolgok. Egyébként BAP-ot, honnan szereztél, vagy ez még a hat éves maradék? Nekem már régen elfogyott, nagyjából addig tartott amíg kikísérleteztem az optimális használatát - legalább is úgy gondolom , de tudod, hogy BAP-hoz érdemes lenne IBA-t is használni. Üdv. gdezs.
Szia! Persze igen végül is én nem tudtam meg, hogy most csak egy apró magvú akármilyen adenium magot kaptam vagy ténylegesen a Mini size volt. Az biztos még sérült mag is volt benne. Szóval azzal befürödtem pedig olyan gonddal vetettem és foglalkoztam velük, hogy mint még mással soha. De azt is kipróbáltam elmondhatom!
azért ha megnézitek a wsb-t, kicsit hosszúak az internódumok de a gyökér szépen hosszan egyenletes -sztem kao hin is van benne-elég rövid a nyak de nekem bejön.
ja igen- csak a litván repült. .a zacsiban valszeg lesz wsb. meg jó néhány chubbi forma -sztem ha sikerül ez lesz életem legszebb dobása.-rajta is leszek ám.
szia- ha jelöli névvel automatikusan megy neked a mag -ha ömlesztve jön a mag vegyesben akkor vetés után kb 1 hónap és kiszellektálom neked-én ugye másra ugrom így gond nélkül megválok tőlük- legalább nem kell velük megdolgoznom- így mindkettőnk öröme meglesz. ha bejön az ötezer szemes akkor l.-né is te is szotyizhatsz majd kedved szerint aztán lesz itt miről csetelni.oszt hajítunk a világra.
az a sémám hogy ennyiből jön majd néhány brutális példány amivel lehet gyüjteményt építeni. szeretnék néhány obesumot is de azt majd máskor írom.
Szuperek, meresztem ám a szemem. Tavaly a lányom rendelt nekem thai magot minit sajnos nagyon rossz minőségű volt. Egy sincs belőle már, nagyon rosszul is kelt!
szia Dezs- pont ebben a pillanatban beszéltem meg egy magszállítmányt- lesz benne törpe birka.
a kínálat a facén volt- 100dollár - holnap megy ki. attol a thaitól akitől a litván is vette . 3 nap volt mire megtaláltam.szoval ilyesmik. bocs az ismétlést a gép teszi.
Szia Chada-Petch! Szerintem most egyébként is minden nyögvenyelősebb mint máskor, hiába ez a korona betette nekünk a kaput! Szerintem az idei szezonban sok minden nem úgy működik mint máskor. De azért majd (figyellek) ha nem baj!
Szia Chada! A korábbi évek (közös) tapasztalata szerint érdemesebb a drágább, de jó minőségű "spéci" magot megvásárolni. Remélhetőleg annak a litvánnak a magvaiból tényleg olyan gyönyörű sötét bőrű adeniumok fejlődnek, mint az illusztrációként föltett képen. Egyébként Mini Size magvakat nem találtál ? Üdv. gdezs.
a fene megeszi az ebayt is .jun 6 i határidővel van fenn amit befizettem,és ugy tünik nagyun nem sietik el a dolgokat. sakalettől vettem egy 5000 szemes kiszerelésü szokós zacsit . ha igaz az 5000 mert hogy ennyi van írva
akkor vagy nem szokó vagy egy össze vissza porzott noname szokó mag lesz. de még az 500 szem is elég lenne.
egy litván kertész kínál most wung som bun doc doc magot . írtam neki de nem válaszolt idáig.
Sajnos nekem nincsenek jó tapasztalataim az olyan kényszer gyökereztetéssel kapcsolatban ahol rothadás miatt vágunk dugványt. Próbálkoztam sokszor így menteni nagy többéves növényről ágat. Egyetlen egyszer sikerült kigyökereztetni. Sajnos amikor már a rothadás szétterjed az egész növényben szinte lehetetlen megmenteni. Ugyanis a nedvkeringéssel szétterjed a rothadás. De azért nem beszélnélek le róla mert egy próbát megér, ezen már nem vesztesz semmit. Sok sikert hozzá szurkolok neked!
Szia! Figyelni fogom majd, hogy sikerül e a mag. Szinte minden évben vetek de minden évben tönkre is megy jó pár növényem, hiába kitapasztalni nehéz a téli tartásukat. Egymás mellett két növény sem egyforma törődést igényel. Míg egyik virul addig a másik gyökérrothadást kap a fene sem érti ezt.
Köszönöm szépen a javaslatokat! Én a tőzegektől tartok,mert nagyon ki tud tikkadni,ha esetleg kihagynék egy locsolást. Apró szemű perlitem van, abban jobban bízok gyökereztetésre. Már szépen beszáradtak a sebek, eszkábálok lassan hozzájuk valami üvegház félét.
Annyit még elmondanék, hogy rájöttem a hibára. Onnan kezdett el rothadni ahonnan locsoltam. Nem gondoltam volna, hogy ennyit számít, hogy ne érje víz a törzset. Köszi!
az én módszerem az hogy bolti kiflis zacskóból vágok kb 2cm széles csíkot - a vágott részen feszesen tartva körbe körbe becsavarom ,végül is az egész ágrészt ha lehet .ezt ezt zacsiba dugom azt jó napot . úgy beszárad a vágott seb mint a huzat. 1-2 hetet de akár 1-2 hónapot is kibír így a levágott ág. utánna kokuszrost vagy tőzegmoha.
és nem rálocsolni csak mellé .izzasztó meleg neki és lesz gyökér .......
Szia! Nálam legjobban a a nyirkos tőzegben való dugványozás vált be, az is inkább a nyári melegben. Ilyenkor viszont mindenképpen érdemes melegtalpon tartani. Szoktam használni gyökereztető hormont, és a cserépre ráhúzok egy nejlonzacskót is. Fontos, hogy ne tocsogjon a vízben, de ne is száradjon ki teljesen a közeg. Ami az egézszéges gyökérrészt illeti, az nem valószínű, hogy kihajt, mert valószínűleg nincs rajta hajtásrügy (alvórügy sem). Esetleg próbálj arra a gyökérre beoltani egy még egészséges hajtást. Sok sikert, gdezs.
Szia! Nálam legjobban a a nyirkos tőzegben való dugványozás vált be, az is inkább a nyári melegben. Ilyenkor viszont mindenképpen érdemes melegtalpon tartani. Szoktam használni gyökereztető hormont, és a cserépre ráhúzok egy nejlonzacskót is. Fontos, hogy ne tocsogjon a vízben, de ne is száradjon ki teljesen a közeg. Ami az egézszéges gyökérrészt illeti, az nem valószínű, hogy kihajt, mert valószínűleg nincs rajta hajtásrügy (alvórügy sem). Esetleg próbálj arra a gyökérre beoltani egy még egészséges hajtást. Sok sikert, gdezs.
Érdekes módon nem találtam leírást a dugványozásról, csak egy fordítottat. Régen rengeteg írás és fórum fellelhető volt,de akkor az valószínűleg a magvetésről,ami ugye egyszerűbb és szebb is.
Szóval most saját kútfőből cselekedtem, hogy ne terjedjen tovább és úgyis szikkadniuk kell. Szétdaraboltam. Minden vágásnál fertőtlenítettem a vágó eszközt, ágvégeket fasebkezelővel lekentem és az aljukat hormonba mártottam. Ja és a földfelszín alatt volt még egészséges gyökér-caudex, szerintetek az kihajthat? További ötletek?
Sziasztok! Köszönöm szépen hogy próbáltatok segíteni,de ez az egyetlen Adeniumom ki fog pusztulni. Eddig kihordtam a napra a földje már teljesen kiszáradt,gyökere is rendben volt,de sajnos már az egész caudexes törzs felpuhult. Egyébként nem öntöztem soha olyan (szerintem) sok vízzel, 15-ös cserépben van és max.egy deciket kapott. Én már másodjára járok így egyébként, hogy szépen átteleltetem és ilyenkor meg kirohad, nem tudom mit rontok el.:(
Természetesen most utána olvasok több helyen is,de ha tudtok dugványozásra tuti bevált módszert írjátok légyszi. Az ágai még egészségesek. Hátha sikerülne így átmenteni.
kedves lisznyainé- probáltam hozatni vegyes szokó magot- olcsó szedett vedett mag csak nem tudom megérkezik-e. elküldték a track id-t. sajnos ezen a héten bekorlátozták a thai nemzetközi postát- így éppen most derül majd ki hogy még felfért e a csomag vagy visszafordítják.
ha megjön akkor ide is -meg a face-re is felrakom-és akkor duhajkodunk eggyet magvetésben.
jól mondád- a puhult részen a héj alatt zajlik a rothadás általában - ki kell vájni ,kaparni a bomlott barna részt fehér élő részig és meleg levegőn beszárítani- ez több nap is lehet-.
indítás--- alulról szívatva annyi vízzel hogy max a föld alsó egynegyede nedvesedhessen át.
másik megoldás- cserép széllét minden irányban kifeszítgetni -az így keletkezett hézagban körben széllen leesik a víz és nem a növény nyakrészében lesz iszapos hanem attól távol. megkeresi ő a vizet ha kell neki .
10-12 es cserépnek 2 deci víz elég - nekem 20as cserepem van 5 dl vizet kap 2hetente.
Szia! Itt a fórumon sajnos nem kapunk értesítést ha jön egy újabb üzenet nem olyan mint a facebook. Itt csak akkor látjuk ha belépünk a fórumra, most szerencséd volt. Sajnos nagyon pang itt már ez a topik mindenki elment a facebookra! Nos de amit kérdeztél arra válaszolnék. A helyedben mivel a leírásod alapján (de szerintem látottak alapján) sem lehetne konkrétan megmondani mi a helyzet a növényeddel, én mindenképpen azt javasolnám vedd ki a közegből vizsgáld meg a gyökereit és amennyiben nem látsz rajta rohadó gyökeret ültesd vissza egy új közegbe. Ha esetleg azt tapasztalod, hogy puha elszíneződött gyökere van akkor azt mindenképpen fertőtlenített eszközzel vágd le amíg az egészséges résre nem érsz. Minden vágás után fertőtlenítés ez fontos! Ha kész akkor a vágási felületet kend be fahéjjal és hagyd száradni vagy 2 napig azután beülteted a locsolásnál nagyon vigyázz ilyenkor nagyon pici vizet kapjon csak épp, hogy. Remélem azért, hogy nincs komoly probléma és csak szomjas a növényed! Ha így van akkor kivétel átvizsgálás után azonnal mehet vissza új közegbe de akkor is vigyázz a locsolással mert esetlegesen sérülhetnek a hajszál gyökerei.
Szia! Az ősszel is Te segítettél, hátha kapsz róla értesítést,ha a válaszodra válaszolok.:)
Még annyival egészítem ki az előbbi írásom Mindenki számára, hogy a puha szárvégek tuti nem rothadnak,hanem vissza vannak száradva. Szóval azokon a szomjúság mutatkozik volt pár leszáradt levél is. E
egyidejűleg pedig fogásra egészségesnek tűnő ágakon volt pár rothadt levél is. Szóval ha elképzelhető egyszerre a száradás és rothadás tüneteit is produkálja!?
Most mivel az utóbbi baj a frissebb és mert abba bele is pusztulhat, ezért langymeleg konvektor tetejére tettem. Mit tudok még tenni? Próbáljak meg egy egészséges ágat gyökereztetni, arra az esetre ha a most következő föld kiszárítás nem hozná helyre? Köszi Mindenkinek!
Sziasztok! Teleltetés elején is pánikba voltam az egyetlen féltett Adeniumommal (itt olvashatjátok kicsit lentebb) és most is kitört a frász a visszaszoktatásnál:
Fainul áttelelt kopaszon egy-két levéllel kevés vízzel. Pár napja vettem észre, hogy a szokásosnál sokkal szárazabb a földje, gondoltam mostmár többet inna, gondoltam innen bentről is megérezte már a tavaszt. Meglocsoltam. Ma meg azt vettem észre, hogy a törzse, legalul és csak az egyik fele, kicsit ráncos,bő! Olyan mintha nagy lenne rá a "bőre"! Másik oldalt szép kemény! Pár szárvég is puha! Nem tudom eldönteni most rothadásnak indult volna egyetlen öntözéstől vagy ellenkezőleg éppen azt mutatja most meg, hogy már nagyon szomjas volt?? Melyik tünet ez és mit csináljak? Köszönöm szépen!
Szia! Nagyon sajnálom ami veled történt. Fogadd részvétemet az Édesanyád miatt. Meg értelek, hogy el tüntél, így olvasva amiken keresztül mentél borzasztó! Szerintem más is padlót fogott volna! Annak viszont nagyon örülök, hogy újra kezded az egészet, hiszen tudom milyen örömmel és elszántsággal csináltad! Bízom benne, hogy ezután csak is jó dolgok fognak érni az életben!Köszi szépen ha felteszed az esetlegesen vásárolható vagy rendelhető magok listáját. Várjuk majd a beszámolódat hogyan fog alakulni, az újjá élesztett adenium farmod! Sok sikert és kitartást neked!