Keresés

Részletes keresés

nazuna Creative Commons License 2008.11.24 0 0 404
Speciel most nem. De ha például azt mondanám nyilvánosság előtt, hogy írni fog valaki a Fehér Elefántról, könnyen meglehet, hogy olvassa ezt és mégsem ír róla, holott egyébként írna. Vagy fordítva - ha "nem szabad" rágondolni, akkor tuti sokan rágondolnak. Satöbbi. Ilyenkor nincs más, mint figyelni és jegyzetelni a sorsot és a végzetet.
Előzmény: Jávorfácska (403)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 403

Csak nem ilyesmire gondolsz, mint "önmagát beteljesítő jóslat" ?

Előzmény: nazuna (402)
nazuna Creative Commons License 2008.11.24 0 0 402
Ha megmondanám, nem volna az igazi - ahogyan a kvantummechanikában, a méricskélések itt is befolyásolják a mérendőt.
Előzmény: Jávorfácska (401)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 401

Szerinted?:)

Előzmény: nazuna (398)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 400

Hát igyekszem, igyekszem.

Előzmény: Mirdad (399)
Mirdad Creative Commons License 2008.11.24 0 0 399

Köszi :)  Most abból a "leckéből" veszek, amiről ez a kis Buddha-szösszenet

szólt ("Legyetek Ananda önmagatok fénye"), meg amiről a többi idézet szólt :)

A "tanterem" ehhez a belső kis szentélyünk, a legjobb légkör pedig a CSEND.

Majd megnézlek még, gratulálok a nyitott, szabad-légkörű, szép topikjaidhoz! :)

Üdv!

Előzmény: Jávorfácska (397)
nazuna Creative Commons License 2008.11.24 0 0 398
Kíváncsi is vagyok mi lesz a játszma vége:-)
Előzmény: Jávorfácska (397)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 397

Szia Mirdad!

Már elkezdtem leckéket venni buddhizmusból a Hívők Vitamentes Körében  pár embernek köszönhetően. Nézz be te is a tanodába, ha van kedved.

Jávorfácska 

Előzmény: Mirdad (395)
Mirdad Creative Commons License 2008.11.24 0 0 396

És ez az önmagunkban fellobbanó láng a legtöbb kultúra belső-vallásosságában

szépen megjelenik:

"Az a szem, amellyel én nézem Istent, ugyanaz, mint amivel ő néz engem."

Eckhart Mester

„A látó (szem) nem éri Őt utol, de Ő utolér a (szem) látásában

(Korán, 6 :103)

"Próbáltam Őt megtalálni a Keresztények keresztjén, de Ő nem volt ott;

elmentem a Hinduk templomába és az ősi pagodákhoz, de az Ő nyomát sehol nem  találtam.
 Elzarándokoltam Mekkába a Kába-kőhöz, de Ő ott sem volt.
 Megkérdeztem a tudósokat és a filozófusokat, de Ő tudományuk határain kívül volt.
Ekkor belenéztem a szívembe, és ott lakott Ő, és láttam; Ő sehol máshol nem található."

Dzsalál ad-dín Rúmi

Előzmény: Mirdad (395)
Mirdad Creative Commons License 2008.11.24 0 0 395

"Hova lett a láng? - van erre válasz a buddhizmusban? "

"Legyetek Ananda önmagatok fénye!" ("A menedéket leljétek fel önmagatokban idegen menedék nélkül.")

"Legyetek tökéletesek!" Isten országa közelebb van hozzánk, mint a kezünk és lábunk.

Mi vagyunk a világ világossága. Buddha nem egy elképzelt, metafizikai, "istenről"

"nem beszélt", (aminek létéről jókat lehet vitázni:) hanem pontosan erről a belső felébresztett lángról szólt, amiről az eredeti belső-keresztény, jézusi tanok is.

Ezt a  "lángot" mindig nehezebb meggyújtani, megtalálni, mint elfújni (vagy meg sem keresni) :)

Üdv!

Előzmény: Jávorfácska (178)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 394

Msmks, beteszem ide a  linket, amit mutattál a másik topikban.

http://a-buddha-ujja.wikidot.com/tenigl-alaptan-negy-nemes-igazsag

Eszembe jutott erről a szakaszról a Prédikátor könyve:

"Mit jelent az, hogy a vágyottat el nem érni szenvedés, ó koldusok? A születésnek alávetett lényekben felkél a vágy: bárcsak ne kellene megszületnünk, bárcsak ne várna ránk a születés! Ám ez a vágy nem teljesülhet, s a vágyottat el nem érni szenvedés, ó koldusok. A vénülésnek… betegségnek… halálnak… gondnak… panasznak… fájdalomnak… szomorúságnak… csüggedésnek alávetett lényekben felkél a vágy: bárcsak ne kellene megvénülnünk, megbetegednünk, meghalnunk, gondot, panaszt, fájdalmat elszenvednünk, szomorkodnunk, elcsüggednünk, bárcsak ne várna ránk a vénülés, betegség, halál, gond, panasz, fájdalom, szomorúság és csüggedés! Ám ez a vágy nem teljesülhet, s a vágyottat el nem érni szenvedés, ó koldusok."

Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 393

Préd 12.13
Vége a beszédnek. Mindent hallottál. Féld az Istent, és tartsd meg a parancsait! Mert ez minden embernek a kötelessége.
Préd 12.14
Mivelhogy Isten minden tettet ítélőszéke elé visz, és lát minden rejtett dolgot, akár jó volt, akár rossz.

Előzmény: Jávorfácska (392)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 392

Préd 11.5
Ahogy nem ismered a szél járását, sem a terhes asszony méhének titkait, ugyanúgy nem ismered Isten tevékenységét sem, aki mindent irányít.
Préd 11.6
Már reggel vesd el vetőmagodat, és ne pihentesd kezedet napestig, hisz nem tudhatod, vajon sikerül-e ez vagy az, vagy hogy mindegyik egyformán jó-e.

Előzmény: Jávorfácska (391)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 391

Préd 9.11
Láttam továbbá a nap alatt: nem a gyorsak győznek a futásban és nem a hősök a harcban, így a kenyeret sem a bölcsek szerzik meg, s a gazdagságot sem az okosak, és nem is a hozzáértőké a kegy. Sokkal inkább az idő és a sors éri utol őket mind.
Préd 9.12
Még a maga óráját sem tudja felismerni az ember. Mint a halak, amelyeket megfog az alattomos háló, s mint a tőrbe esett madarak, úgy esnek kelepcébe az emberek is a baj órájában, ha az hirtelen rájuk szakad.

Előzmény: Jávorfácska (389)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 390

Szia Agytörzsy!

Örülök, hogy te is benéztél a topikba, és köszi a linket.

Jávorfácska

Előzmény: agytorzsy (387)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 389

Préd 3.19
Mert hiszen az emberek fiainak sorsa és az állatok sorsa egy és ugyanaz a sors. Amint ezek meghalnak, meghalnak azok is. Mindben egyforma az éltető lehelet, és nincs az embernek többje, mint az állatnak. Igen, mindkettő hiábavalóság!
Préd 3.20
Mindkettő ugyanarra a helyre jut. Mindkettő porból lett és minden visszatér a porba.
Préd 3.21
És ki tudja, vajon az emberek fiainak éltető lehelete fölfelé száll-e, és vajon az állatok éltető lehelete lefelé, a földbe száll-e?
Préd 3.22
Így beláttam, hogy nincs jobb az ember számára, mint hogy örömét lelje munkájában, mert ez a sorsa. Mert ugyan ki juttathatja odáig, hogy lássa, mi lesz utána?

Előzmény: Jávorfácska (385)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 388

Aha.

Mi a különbség  a karma és a sors között?

Mi tetszik Neked a Prédikátorban? Érdekelne....

Előzmény: plumbeus (386)
agytorzsy Creative Commons License 2008.11.24 0 0 387
http://www.youtube.com/watch?v=6ZvefX6fFjM
plumbeus Creative Commons License 2008.11.24 0 0 386

szerintem azok csak a kammára...mert nagony nem mindegy hogy ugyanaz hogy van máshogy nevezve:)

a pérdikátor nagyon kafa ... 

Előzmény: Jávorfácska (381)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 385

Préd 3.12
Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön és élvezze az életét.
Préd 3.13
Mert hiszen az is Isten ajándéka, hogy az ember eszik, iszik és kedvét leli a munkájában.
Préd 3.14
Rájöttem: amit Isten tesz, az minden időre szól. Ahhoz nem lehet sem hozzátenni, sem semmit elvenni belőle. Isten azért tesz így, hogy féljünk tőle.
Préd 3.15
Ami van, már rég megvolt, s ami lesz, már rég megvan, és Isten szereti az üldözöttet.
Préd 3.16
Láttam továbbá a földön az ítélet helyét - itt bűn volt; és az igazságosság helyét - itt gonoszság.
Préd 3.17
Azt mondtam hát magamban: Isten ítéletet tart mind az igaz, mind a gonosz fölött. Mert mindennek megvan a maga ideje, ami itt végbemegy.

Előzmény: Jávorfácska (384)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.24 0 0 384

Biblia Prédikátor könyve, részlet:

Préd 3.1
Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt:
Préd 3.2
Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének.
Préd 3.3
Ideje az ölésnek és ideje a gyógyításnak, ideje a bontásnak és ideje az építésnek.
Préd 3.4
Ideje a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje a jajgatásnak és ideje a táncnak.
Préd 3.5
Ideje a kő eldobálásának, és ideje a kő összeszedésének; ideje az ölelkezésnek, és ideje az öleléstől való tartózkodásnak.
Préd 3.6
Ideje a keresésnek, és ideje az elveszítésnek; ideje a megőrzésnek, és ideje az eldobásnak.
Préd 3.7
Ideje az eltépésnek, és ideje a megvarrásnak; ideje a hallgatásnak, és ideje a szólásnak.
Préd 3.8
Ideje a szeretetnek, és ideje a gyűlöletnek; ideje a háborúnak, és ideje a békének.
Préd 3.9
Mi haszna van a munkálkodónak abból, hogy fáradozik?
Préd 3.10
Elnéztem a vesződséget, amit Isten az emberek fiainak ad, hogy bajlódjanak vele.
Préd 3.11
Mindent ő tesz, a maga idejében. Adott ugyan nekik (némi) fogalmat az idő egész folyásáról is, de anélkül, hogy az ember elejétől végig fel tudná fogni, amit az Isten tesz.

Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.23 0 0 383

Hát Robin Williams egy halott embert alakít a filmben, aki a másvilágra kerül.

Előzmény: msmks (368)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.23 0 0 382

Lehet, hogy a lényegi kérdésekben teljesen egyetértünk?

Előzmény: msmks (369)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.23 0 0 381

Gondolom, hogy nem véletlen, hogy a sors szóra még a buddhisták is felkapják a fejüket:)

Előzmény: plumbeus (380)
plumbeus Creative Commons License 2008.11.23 0 0 380

:) az is olyan mint a többi ki mint vet úgy arat csak annyiban van tupírozva hogy a halállal nincs vége a dolognak amit én csak mint öröklődést vagyok hajlandó elfogadni

ja és csak a szándékosságra koncentrál a gondatlanságot a buta:) nyugat találta ki azóta

Előzmény: Jávorfácska (379)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.23 0 0 379

Igen, azt is láttam, a karma-tan az ide is jöhet:)

Előzmény: plumbeus (378)
plumbeus Creative Commons License 2008.11.23 0 0 378
már próbáltam a karmát belobogtatni
Előzmény: Jávorfácska (375)
plumbeus Creative Commons License 2008.11.23 0 0 377

részemről főhajtás:)

Előzmény: msmks (374)
msmks Creative Commons License 2008.11.23 0 0 376
oké!
Előzmény: Jávorfácska (375)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.23 0 0 375

Kedves Mindenki!

Szeretném ha ez a topik a sorskérdések körül forogna.

Ezért a buddhista vallásra és filozófiára vonatkozó  társalgást kérlek valamilyen buddhista topikban tartsátok, nekem kezdőnek  meg ott a Hívők Vitamentes Köre, mint már írtam.

Jávorfácska

Előzmény: msmks (374)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!