Ennek egyik legjobb példája, hogy a számlaadásért való felelősség a magánszemélyt is terhelné a jövőben. Az elképzelés szerint, ha bármit is vásárolunk a jövőben, bizonyos ideig vagy bizonyos távolságon belül (az üzlet meghatározott nagyságú környezetében) meg kellene őriznünk a számlát, nyugtát. Elképzelhető, hogy a kötelezettség csak bizonyos összeghatár, néhány tízezer forint feletti vásárlás esetén élne. Mindenesetre, ha az APEH rajtakap egy vevőt, hogy nincs nála nyugta, akkor – abból kiindulva, hogy az egész tranzakció fekete volt, ezért az áfát sem fizette meg utána az eladó vállalkozás – a vevőnek az áfa mértékével megegyező, vagyis 20 százalékos bírságot kell fizetnie.
A jövedelemhez is lehet kötni. Alacsonyabb jövedelem esetén magasabb %-ot térítene vissza az APEH, magasabbnál kisebb lenne a szorzó.
Alakul. Csak akkor fogadható el egy szociálisan érzékeny kormány számára ez a megoldás, ha a kisebb szorzó legfeljebb az átlagbér 80%-nál éri el a nullát.
Ezennel bejelentem szerzői jogi igényemet az alábbi táblákra:
FIGYELEM!
Aki kerítésen átmászva - ráutaló magatartás - a kertemből uborkát szüretel azt közös megegyezéssel fekete munkára irányuló tevékenységnek tekintem és haladéktalanul az APEH-nél feljelentem!
Ráadásul az a személy, aki belemegy a feketefoglalkoztatásába, az elveszíti mindenféle szociális juttatását, rokkantnyugdíját.
Voltaképp azt nem értem, Májdír Kartácsak, mér' csodákkoztok? Fletó szemei előtt ottan lebeg cirka 4-6 ezer milliárd forint, ami a szürke- és feketegazdaságban szanzsén eltűnik a balfenéken. Ennek az adóvonzata úgy 1-2,5 ezer milliárd forint lenne évente, megpróbálja valahogy bészedni - csaxokás szerint alapost elkúrta a leheccséges móccertant... Úccólván röhejes kísérletek, némi alkotmányossági aggályokkal - de erre nemigen leheccámítani, mivel a Taláros testülep szemmel láthatólag meghülyűtt -, mókás ősznek nézünk elibe...
Nem. a számla leadásánál a kifizetett ÁFA felét kapná vissza a számla tulajdonosa.
De igen. Segélyből keveseb ÁFÁ-t tud fizetni vagyis kevesebbet kapna vissza. A gazdag viszont többet költ így többet fizetne ki neki az APEH mint a legszegényebbeknek. Ez egy szociálisan érzékeny kormány számára elfogadhatatlan.
Ezt a bevallásnál ki lehet védeni. Az eladók adószámára összesítve kell beadni az igénylést. Mint most is az Unión belüli beszerzéseknél. És akkor egyből össze lehet vetni az eladók bevallásaival.
Ok. Pontosítok. Az általad év közben kifizetett - nevedre szóló bizonylattal igazolt - ÁFA 10 %-át az APEH visszafizeti, függetlenül az SZJA kötelezettségedtől.
Akkor én is:
Nem jó, mert így épp a legszegényebbek járnának rosszul. Aki minimál béren van vagy segélyt kap az sokkal kevesebbet kapna vissza. Ez csak a gazdagoknak* volna jó, amit egy szociális érzékeny kormányzat nem fogadhat el.
Ok. Pontosítok. Az általad év közben kifizetett - nevedre szóló bizonylattal igazolt - ÁFA 10 %-át az APEH visszafizeti, függetlenül az SZJA kötelezettségedtől.
A vállalkozóknál előírnák, hogy a szektoronkénti átlagbérig minden egyéni jövedelmet munkabérként kell leadózni és csak afelett lehet vállalkozói kivét.
A számlaadás kikényszerítésének a legegyszerűbb módja az lenne, hogy mindenki év végén az általa összegyűjtött számlák ÁFA-tartalmának pl. 10 %-át az SZJA bevallásában adókedvezményként érvényesítheti.
Nem jó, mert így épp a legszegényebbek járnának rosszul. Aki minimál béren van vagy segélyt kap miből igényelne vissza. Ez csak a gazdagoknak* volna jó, amit egy szociális érzékeny kormányzat nem fogadhat el.
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ezek a szabályok, törvények már annyira bonyolultak (és nevetségesek), hogy szerintem még az is egyszerűbb lenne, ha minden állampolgár mellé egy APEH ellenőrt állítanának a nap 24 óráján keresztül :-)
Egy másik (szintén egyszerű) megoldás viszont az lehetne, hogy a befolyt adóból ne finanszírozzanak egy hatalmas vízhólyagot, akik dolga az ilyen ostoba bürokratikus szabályok megalkotása.
A számlaadás kikényszerítésének a legegyszerűbb módja az lenne, hogy mindenki év végén az általa összegyűjtött számlák ÁFA-tartalmának pl. 10 %-át az SZJA bevallásában adókedvezményként érvényesítheti.
Egyből nem kell senkit sem zaklatni a számlaadás, számlakérés miatt.