Termő: valószínűleg a metszést elronthattad, de így most jónak látszik.
Porzó: nagyon súlyos klorózis. Az enyém is így járt (az első) és végül nem is tudtam megmenteni. De szerintem tudom, mi lehetett a baja. Egyrészt közel volt a beton szegélyhez, másrészt oda nem folyt az esővíz az ereszből, harmadrészt nagyon rátelepedett a meggyfa is. Törzse nem volt repedt, semmi nem látszott.
A termősnél sikerült a klorózist elfogadható mértékűre csökkenteni, Savastrene vaskelát és keserűsó permetezve ÉS öntözve. (biztosra mész vele, ha valami segít, akkor ezek)
Továbbá: fenyőtű, tuja levél alászórva, kicsit felszínen beforgatva, szellős, laza talaj kell. Vizet rendszeresen kell kapjon, minél meszesebb-agyagosabb a talaj, annál többet, mert a mész korlátozza a talaj vas felvételt.
Mondták még a citromsavas öntözést is, én annak semmilyen előnyét nem tapasztaltam.
Még azt mondd meg, ültetéskor a helyi földbe ment, vagy talajt cseréltél egy foltban? Mert ha cseréltél, annak az ideje sem örök, "elkopik", kiöregszik.
Idénre szerezz virágos vesszőket, termést lehet elérni kézi porzással.
Ha már virág nincs rajta, kurtítással lehet próbálkozni, talán az új hajtások nem lesznek ennyire betegek.
Mikramid műtrágyát használok alájuk, az csupa nyomelem, úgy érzem, az segít szinten tartani a dolgokat.
Szerintem valami gyökérgondja akadt, nem tud felszívódni rendesen a tápanyag, vagy azok egy része.
Ha csak egy tő van, akkor nincs biztosíték ilyen esetre.
Lehet próbálkozni hátha helyre jön, de nem fűznék hozzá sok reményt.
Lehet kapni előnevelt, konténeres Tomurit, ami már virágzóképes, de nem olcsó.
Átmenetileg, virágzási időben egy máshonnan hozott, virágport tartalmazó ágat oda lehet tenni a termősek mellé. Nem lesz tökéletes, de segít a termékenyülésben, ha van méh akkor.
Bajban vagyok a kivimmel. 10 éve ültettem őket, 3 termő, 1 porzó. 4-5 év után kezdtek teremni pár éven át gyönyörűen hozta a terméseket hatalmas mennyiségben, jó minőségben. Pár éve próbáltam metszeni ninovarga útmutatásai alapján, de valószínűleg nem sikerült rendesen elsajátítanom amit mondott. Akkor még következő évben megfelelő termés volt, utána azt az elvet követtem, hogy azokat a karokat vágtam le, amelyek elvileg letermettek voltak, a kiviszárak mutatták, melyik ágak voltak. Aztán a 2018-as évben virág se nagyon volt, de betudtam a tavaszi fagynak, hiszen akkor sárgabarack se volt. De sajnos 2019-ben se volt sok és tavaly is nagyon kevés virág volt és egy fél vödörnyi termett, miközben máskor 4-5 ládányi kivi volt. Az utolsó két évben már inkább hozzá se nyúltam metszés szempontjából. Az idén egész szépen virágzik, de sajnos a porzós növény szinte teljesen odavan. Egy csomó ága el volt száradva, a levelei szinte mind sárgák, virág egy darab se. Márpedig porzós virág nélkül a termők is hiába produkálják magukat.
Az a kérdésem, hogy szerintetek mit kellene tennem a porzós növénnyel, vagy már most gondoljak eleve a pótlására? Lehet olyan porzós növényt kapni, hogy ne keljen újból 4-5 évet várni a virágzására? Szóval, mi volna a legjobb megoldás a helyzet rendezésére? Köszönöm előre is!
A port honnan szerzed be? Létezik kifejezett virágpor boltban??? Vagy valakitől veszed a virágos vesszőket?
Az ecsetes porzás mellett is ilyen szép egyenletes a termése?
A méret egy kényes kérdés, még nem 100% világos, amit eddig olvastam és tapasztaltam az alapján a kisebbek porzás miatt lesznek kisebbek! Volt már olyan évem hogy szárazság miatt besokallt a növény és ledobálta a termés nagy részét (mindig leválogat valamennyit amúgy) de akkor sem lettek sokkal kisebbek, válogatás nélkül szórta el a kicsiket-nagyokat, mintha "nem tudná" megkülönböztetni a kicsit a nagytól.
Mindenképpen megvárnám, mennyi marad meg, amikor látszik már a várható méret akkor lehetne ollóval csipegetni belőle ha soknak tartod.
Kiegészítés: ma újra átnéztem és mégis van néhány tavalyi letermett vessző (rajta vannak a szárak is) ami idén tovább halad előre, erős, virágzik az új hajtása amit a visszavágás végétől növesztett. Szóval van néhány, de felénél kevesebbre saccolom.
Meg annyit tennek hozza hogy a kiwik egy beton keretben vannak, lehet vagy 2 meter vagy egy piciket tobb hosszu es 1 meter szeles, a talaj koves a fold amit belehordtam melysege lehet egy meter mindossze.
Sajnos az egesz teruletem koves es csak hordott folddel tudok gazdalkodni. Gondolom hogy alatta a gyokere azert megtalalta a maga utjat mert a viragoskertbe is atmaszott meg a fuves resz ala is. Tavasszal marhatragyat kap a tetejere, osszel meg a levagott banantorzsek/ hardy banan/ a visszavagas utan apritva mennek a foldje tetejere es egesz telen ott rothad, korhad es persze gondolom eteti is, evrol evre.
Nekem a kiwim pergolaszeruen van felfuttatva, par vastag falec, a tetejere is , birja. A fem az elhajlott, ki kellett cserelni.
Ami egy oriasi elonye az az hogy alatta/ ez egy regi kep, most surubb es kitejedtebb/ majdnemhogy hideg van nyaron, nagyon huvoset araszt, a talaj teglaboritasa ha nem szaraz a levego, neha napokig tart mire eso utan kiszarad, szoval isteni jo alatta tanyazni.
Nem vagyok gyakorlott a metszeseben inkabb azt mondhatom hogy talalomra metszem meg mert keptelen vagyok tisztassegesen felfogni hogy mit is kell levagni rola.
Valahogy iden olyan jol sikerult hogy tomve van bimbokkal, a tomve az azt jelenti hogy szinte fej-fej mellett, eddig is boven termett de ez most ijesztoen sok.
Kerdesem lenni a hozzaertokhoz.
Ezt a sok / kezdik bontogatni a szirmokat/ virag nem azt fogja eredmenyezni hogy kicsik lesznek a gyumolcsok? Ha igen akkor szedjem le a felet legalabb?
Mikor? Most meg bimboban, viragban vagy a kicsi gyumolcsokent?
Hogy? Olloval, lecsavarva?
2 lany es egy fu noveny van egymas melle ultetve kozel a haz falahoz. A fiunak esze agaban sem volt viragozni, iden mar latom hogy o is beindult, eddig vasarolt porral poroztam ecsettel.
Szia! Ne ezért ne hallgass senkire, senkinek nem lehet hinni! :-)
Ma szedtem oltóvesszőt és eszembe jutott, amit kérdeztél. Találtam néhány régebbi fás ágat amiken már csak nagyon satnya és sárga hajtások lettek most. Ezek jellemzően a tavaly letermett hajtások amikből hagytam meg hogy kitöltsem a teret.
A lényeg, hogy ezekből kivágtam most azokat amik láthatólag nem mennek majd semmire. Annak ellenére, hogy sok eső volt, legnagyobb meglepetésemre a vágásoknál nem kezdett el dőlni a lé még órák múlva sem. Ahol a zöldet megvágtam ott igen. Szóval csináltam egy kis utóritkítást, holnapra kiderül mennyire kezd el csöpögni.
Neked is azt javasolnám ezek után, hogy egy vágást próbálj ki, ha nem nagyon jön a lé akkor pedig hajrá!
A másik tanulság hogy nem lehet érdemben siettetni a terjeszkedést a tavalyi letermett vesszők megtartásával. Csak a tavaly tavaszi "piros" hajtásokat érdemes ilyen célból megtartani.
Hidd el, az aalg észrevehetö repedés tél végén-kora tavasszal megtörtént, jól láthatóvá akkor vált, amikor megindult a növény erőteljesebb növekedése. A repedés sohasem úgy kezdődik mint a csatolt képen látható.
A szőrös kivi tudomásom szerint csak egy neki megfelelő magasság felett hajlandó virágot hozni. Azt írod,hogy kordonhoz kötözvel metszegeted. Lehet gond,hogy alacsony a kordon.
Nem, de szerintem még túl korai vélemenyt mondani. Amikor erősebben megindul a növekedés, melegszik az idő, a kicsit megrepedt kéreg erőteljesen szétnyílik (pontosabban: nálam így volt). Én meg azt megelőzően lekentem fagéllel és rugalmas műanyag kötözővel szorosan körbetekertem, de semmit nem használt neki. Elkezdett kókadozni a lombozat, majd elszáradt. Viszont kb 3_4 hét után tőről elkezdett hajtásokat hozni (két erősebbet meghagytam) melyek úgy két hónappal később már két métert is meghaladták, őszre jól beértek.
A képek alapján Te súlyosnak látod az elhalást? Nekem az utolsó kivételével nem tűnik súlyosnak. Nálam egyik sem repedt (kop-kop) csak azért kérdezem hogy felismerjem ha találkoznék vele.
A kivi törzse - jellemzően hosszanti irányban - tél végén, kora tavasszal szokott felrepedni, olyankor amikor néhányszor már erősen süt a nap, de éjszakára jóval fagypont alá süllyed a hőmérséklet. A nap melege hatására megindul a kivi nedvkeringése, az éjszaki fagy ilyenkor felrepeszti a kéreget. Ha már felrepedt, semmit nem tehetsz ellene, valószínű a repedés feletti rész elszárad, de a növény nem pusztul el, alulról újra fog hajtani. Megelőzésre ajánlják a törzs betekerését valamilye jó fényvisszaverő anyaggal, nálam egy egyszerűbb módszer bevált. Ha van bármilyen vékony (colos), kb 1,5-2 méteres deszkád, abból két szálat egymásra derékszögben összeszegelsz (olyan lesz mint egy vályú, a keresztmetszete V alak), ezt dél-délnyugat felől a törzshöz állítod (kötözéssel rögzíted) úgy, hogy a vályú két szára a tözset a tűző naptól takarja. Az éjszakai fagyok megszűnését követően eltávolítod, majd a következő tél végén újra visszateszed. Az öt-hat éves tövek már nem szoktak felrepedni.
Az lesz a pazarlás, amit a sebeken kicsorgat. Én nem vágnám le, kell a lomb, erősödik attól is. Néha jót tesz a fáknak is egy-egy pihenő év, szép, erős hajtásai lesznek.
Sziasztok! Segítséget kérnék ,a kivi törzse ki repedezett ,csatolok róla képet . Valaki meg tudná mondani hogy mi okozta és hogyan lehet a későbbik során ezt megelőzni?
Sziasztok. A hayward kivim tavaly bőven termett, de idén csak néhány vesszőn van virág . A kérdésem az, hogy most levaghatom a nem termo vesszoket 2-3 rugyre? Csak, hogy ne keljen hiába fecserelnie az energiát abba a vesszőkbe amiket jövőre úgyis levagnék.
Szerintem is jó lenne egy kép az elrendezésről és a metszésről is több infó kell. Tavaly hozott vesszők hossza is támpontot adna.
Lehet, hogy művelési hiba okozza, lehet, hogy csak több türelem kell.
Van egy kedves fórumtársunk, akitől porzó virágot hozok már 4 éve. Már akkor is szépen felfuttatott, erős, termő növényei voltak, de eddig csak az egyidős porzó virágzott nála. Idén írta, hogy lesz már termős virág is. Szóval néha az ember nem tud hatni rá, nálam hiába virágzott a 4. évtől, ez nem mindenhol van így.
Ki kell küszöbölni az emberi és termőhelyből eredő hibákat és utána várni.
Egy 5-6 eves kivinek mar regen teremnie kellene.Metszes ide vagy oda.Ha meg tenyleg vastag a torzse annak a kivinek akkor az jol erzi magat azon a helyen.Olyan nincsen,hogy minden hajtast levagott amin virag lehetett volna.Ha rak be kepet akkor lathatjuk majd mi a baj.En inkabb nem piszkalom a kivit es terem.Nekem inkabb olyan gondom volt,hogy szinte elviragzott a Hayward mire a Tomury viragai kinyiltak.Igy elkezdtem egyetelni.Minden virag termest hozott.