én a fügésember útmutatását követtem. 2 rész homok, 1 rész virágföld. merthogy a sima föld nem jó, a virágföld szerinte betömörödik és bepenészedik (utóbbit tanúsíthatom). flakon, mint mikro üvegház. aztán ahogy kevergettem a homokot a virágfölddel, arra gondoltam, hogy éppen most állítom elő a "sima földet". mindegy, meglátom.
Tegnap megkapta az első gyomirtós oltást az állítólag "Royal Black" fügefám.... :-(
Vagy nem "Royal Black", vagy nem igaz a leírás róla és "darazsas" fajta. Negyedik éve nem terem, miközben a tőle alig 4 méterre lévő, vele egyidős és egyméretű "Pécsi" idén csodákat tesz.
A "Royal Black" helyett vagy "Goldmann" vagy egy gyűjtésből származó ismeretlen fajta vörös füge lesz ültetve, amiből az idén ismét szaporítottam. Csak bosszantó, hogy ezzel elbuktam úgy 4-5 évet.
De talán a legbosszantóbb, hogy amikor a "Royal Black" kiültetésre került, akkor a most helyére tervezettből volt egy nagyon szépen fejlett csemetém, amit elajándékoztam. Két új fajta közül azért választottam az előbbit, mert a képeken látványos szép fekete termése volt és olyanom meg még nincs.
Amit elajándékoztam, annak meg mindenki a csodájára jár. Egy Budapesti társasház földszinti lakásának a mikrokertjébe lett elültetve, a klíma csepegtetőcsöve a tövéhez van vezetve. Gyönyörű formás fa lett belőle, nagyon finom vörös termése van és bőven is adja... Ahányszor látom, szívom a fogamat!
A közelünkben is van egy fajta, azt még nem sikerült dugványoznom. A mindenhol jelen lévő nagyobb méretű csepp alakú sokkal igénytelenebb ilyen szempontból. A ritka, amiből csak azt az 1 fát látom, annak a termése kisebb, laposabb, lilább és nagyon finom! :)))
megpróbálom most, nincs sok veszítenivalóm. mondjuk aki az ágat adja, azt mondta, hogy eddig senkinek sem sikerült, aki az ő bokráról akart szaporítani. :))
Nos, más fikuszféléket elég sokat gyökereztettem már földben, de mindig akadt pár, ami nem sikerült. Most a fügéknél azért tértem át a víz és kókuszrost párosra, mert ez - ugyan nem steril -, de tisztább. Eddig minden gyökereztetésem sikeres volt. Ez utóbbi fügénél pár levelet meghagytam, és eddig szépen fent is maradtak.
Akár most is! Én vízben gyökereztettem több fajta még alvó rügyes hajtásait még márciusban, azóta már hatalmasat nőttek. Pár napja egy leveles Francesca hajtást tettem vízbe, ma már kókuszrostba ültettem, mert fehér gyökérkezdemények jelentek meg rajta.
Az elnevezése a levél alakjáról van. A -24 fokot egy pillanatig sem hiszem el. Ha így lenne, minden északibb országban ezt termelnék, de nem, hanem. pl. USA hidegebb részein is a Celeste, a Chicago és a Brown Turkey megy. Ettől még lehet egy kiváló füge, és az klíma gyors melegedésével amúgy is egyre kevesebb lesz a kritikus -15 C alatti tél idehaza.
Lehet rám gondolt. Pár éve tettem fel képeket a balkonon nevelt fügémről. Akkor így nézett ki.
Valóban mindennapi törődést igényel, nyáron folyamatosan igényli a vizet es tápanyagot. Sajnos nagyobb dézsába már nem tudom ültetni, igy tavasszal mindig visszavágom, így csak másod termést hoz. De mivel kedvencem a fügefa, akkor is nevelném, ha nem teremne 🙂 Nagyszerűen telel kint mindenféle takarás nélkül már 6. éve. Pár napja készült kép.
A Peretta-ügyben emlékeztetlek. A fiamnak megadtam a számodat, hívni fog. Ha esetleg a "fekete ló"-ból is mellékelnél egy gyökereztetésre alkalmas hajtást...