Az elmúlt időszakban teljes joggal került kritikai górcső alá a jobboldalon elharapódzott fasisztoid jelképek halmaza, árpádsávtól turulmadárig. Kevés szó esett viszont a talán leggyakrabban használt szélsőséges jelképről, Nagymagyarországról. Mindenfelé terjed: pólókon, kulcstartókon, autós matricákon, még lágyjobbos, fideszes körökben is. Holott súlyos ügylettel állunk szemben: ezen jelkép a legalpáribb sovinizmus megnyilvánulása: EU és NATO tagországok területi épségét vonja kétségbe felesleges feszültségeket gerjesztve a társadalomban.
Történelmi szempontból az egész piros-fehér-zöldre színezve abszolút pontatlan, hiszen 1868 után Horvátországnak volt külön zászlaja és magaszintű belső önállósága is, jobbosaink ezt is hajlamosak semmibe venni. Az árpádsávos verzió pedig igazi szellemi csökevény.
Lassan kezd a jelenség természetesnek, elfogadottnak tűnni, de ne tűrjük ezt! Mi józan békeszerető demokraták, merjük felvilágosítani a társadalom megtévedt egyedeit, hogy merre van a helyes út!
Na (rendben vannak más források is, hiszek neked) de ebből azt akartam kihozni, hogy ami a Bibliában van leírva az szerinted mind hazugság? Nulla valóságalappal?
A magyaroknak nem fontos, nekik Hungária = Magyarország. A szlovákoknak fontos, mert Hungáriát közösnek gondolják, Magyarországot meg nem. De ez nem kérdőjelezi meg Hungária Magyarország-jellegét. Hungáriában magyar volt a legnépesebb nemzetiség, központi helyeken helyezkedtek el, stb.
A szlovák történelmi elnevezés az Uhorsko, Uhry ez Hungaria-t, Ungarn-t, Hungary-t jelent.
Mad'arsko meg Magyarland, Magyaria, Magyarország lenne más nyelven.
Szerintem elég tudni, hogy van a szlovákoknak ez az izéjük, de ebből nem kell problémát csinálni.
Valahogy más országoknál mégsem ilyen fontos elkülöníteni az eltérő területű és etnikai összetételű időszakokat.
Annyinak esetleg van értelme, hogy 1848 előtt Magyar Királyságról, illetve Magyar Korona országairól beszélünk, utána szimplán Magyarországról. De ez nem a területi változásokat jelöli. Ennek analógiája, hogy 1789 előtt Francia Királyságról beszélünk, utána Franciaországról. 1795 előtt Lengyel Királyságról (illetve még I.Sándor alatt), 1918 után Lengyelországról. 1806-ig Német-római Császárságról, 1871-től Németországról.
Jerikó falai spec. már régen leomlottak, mire a zsidók odaértek.
De, az mégsem hangzott volna jól, hogy beköltöztek egy elhagyatott városba, ezért aztán kitalálták Józsuát, meg a harsonákat, mert az úgy sokkal jobban hangzik...
Nem hiszem, hogy azt komolyan gondolták, inkább csak megpróbálták éreztetni, milyen érzés egy olyan térképet látni, amin nem szerepel a szeretett hazád.
van egy könyv, asszem a mítoszok a magyar történelemben a címe, utána jár egy-két dolognak, pl. a hajózható folyók meséje. az igazság az, hogy a magyarok dobták be a Ronyva hajózhatóságát, hogy területeket tartsanak meg. Ebből aztán idővel pont az ellenkezője jött ki. :-)
Azért kellett a szomszédaink ordenáré hazudozása is. Pl. hogy azért kell elcsatolni a vasútvonalakat, mert különben a magyarok bevetnék az utódállamok ellen a vasúti tüzérséget - ami a franciáknál létező fegyvernem volt, Magyarországon viszont nem...
Na meg az Ipoly és a Ronyva patak, mint hajózható nemzetközi folyók...
Persze ez az antanthatalmak tájékozottságát is mutatja. (pl. volt, hogy valaki "Magyarország és Erdély" közti határvitákról beszélt!)
Aha, szóval szerinted, Izrael népe miután Jerikót lerombolta, annak lakóival leült békésen teázni majd az azt követő években is csak fakardokkal csatáztak ahol senkin még csak egy karcolás sem esett? Ugye?
Én próbálok normálisan beszélgetni valamiről de nem én vagyok durva, hanem te sértegetsz hogy művelődjek, pedig ezekről vagy te nem olvastál vagy csak le akarod tagadni.