Az is ,de nem csak.Hiszen altban,ha nem surgossegkent kerulsz be,elotte azert informalodsz,nem?Es Te is,meg en is inkabb a "jo" orvost valasztanad,aki mar sok esetet meggyogyitott,szemben egy kvazi ismeretlennel,gondolom.Vegulis a legfontosabb a gyogyulas felteteleinek minel jobb biztositasa.Az orvos szakmai felkeszultsege,jo eredmenyei ennek a feltetelrendszernek fontos reszet kepezik,nem?
Az,hogy az orvos sem tudja kivonni magat napjaink penzzabalo,konzumalo,anyagiakra hajto eletfelfogasa alol,sajnos valo,akar el is itelheto,am ertheto.
Minden orvos, aki praktizálni akar, köteles továbbképzéseken részt venni, és kreditpontokat gyűjteni. Ehhez nem kap semmi, ismétlem, semmiféle támogatást, még az adójából sem írhatja le a költségeit.
Egy 2-3 napon belföldi konferencia simán benne van 50-80 ezer forintban.
Egy 1 napos továbbképzés 20-30-40 ezer.
Egy modern magyar szakkönyv 15 ezernél kezdődik, a jó nyugati meg úgy 30-60 ezer.
Kár lenne tagadni, hogy számos orvos van, aki kikényszeríti a hálapénzt, sőt meg is szabja a mértékét és nem nézi, hogy futja-e a betegnek rá, vagy sem. És bizony megérzi a beteg, ha nem jattolt.
Ezeknek a kollégáknak csak a magánpraxist tudom javasolni, számlával, kifüggesztett tarifákkal.
Azt sem tartom tisztességesnek, hogy a mellékállásban magán-nőgyógyász mondjuk a laborvizsgálatokat a főállásául szolgáló kórház laborjában végezteti el. Ha a nőnek van pénze magánorvosra, akkor az legyen teljesen magán - maximum enged a díjából.
Még csak annyit, hogy mi még mindig valahányszor kellett, adtunk hálapénzt. Tudjuk mi a rend. Mert nem szerettem volna, ha az anyám (nyugodjék békében) lába a műtét után is fájjon... nem szerettem volna, hogy ottmaradjon a műtőasztalon, aztán jöjjenek ki sajnálkova, hogy sajnos előre nem látható események, vérrög blablabla...
Adtunk a szüléseimnél is, mert nem akartam, hogy esetleg úgy járjak mint a sógrnőm, aki előttem egy évvel szült, és hagyták 36 órát vajúdni, "mert a szülés az egy egészséges folyamat, abba az orvos ne szóljon bele", aztán megszületett a kislny szilvakéken, agyvérzéssel, és hálistennek meg is halt azon nyomban, mert ha életben marad, nem lett volna semmi belőle, csak egy növény...
Adtunk a lányom szülésénél is, mert egyszerűen nem is mertünk nem adni.. éppen ez a baj már, hogy az ember már nem is mer nem adni ilyenkor, mert akkor úgy jűr mint szerencsétlen nászasszonyom, és kheiron még be is írta, hogy igen, igen!!!
És ha úgy hozza a sors, akkor adni fogunk továbbra is, mert túlélők vagyunk és nem forradalmárok - csak éppen közben hányongerem van az egésztől, és egyre inkább úgy vagyok vele, hogy a hátuk mögött leköpdösöm az orvosokat a mentalitásuk miatt... és magamat is szgyellem, hoyg nem merem megszakítani ezt a kurva káros foylamatot. Ez van.
Utólag - de a szitu olyan volt, hogy biztos lehetett benne, hogy adunk.
Ez itt a lényeg, mármint az utólag. Tehát megkaptad az ellátást, olysan szinten, amiről teljesen elégedetten beszélsz, és utána adtál valamit, amit méltányosnak éreztél.
"Ha azt a dokit, aki azt mondja neked, hogy x összeget illik adni otthagyod, máris befolyásoltad a dolgot." Persze ezt is lehet.De,altalaban az ilyenek tipikusan a jo eredmenyeket elero,magyarul:Teged nagyobb valoszinuseggel meggyogyitani kepes orvosok kozul kerulnek ki.S ilyenkor az emberek tobbsege nek az a valasza,hogy:Ok,mivel ennel a mukinal,statisztikailag jobb esellyel meggyogyulok,bar egy mocskos penzehes diszno,megis itt maradok:((
Utólag - de a szitu olyan volt, hogy biztos lehetett benne, hogy adunk. De spec. abban a kórházban (Városmajori Szív és Érsebészeti klinika) , még ma is emberségesek furcsa mód - gondolom ez így lett bevezetve és nem szoktak le róla vagy mi...
"Nézd, ha elnéző vagy az orvossal, hogy elveszi a kisember pénzét saját céljaira, mi a gond a 300 forintos vizitdíjjal, ami az egészségügy céljraira van?" Az,hogy az is a kisember penzet veszi el,egyebkent semmi.
"Kár lenne tagadni, hogy számos orvos van, aki kikényszeríti a hálapénzt, sőt meg is szabja a mértékét és nem nézi, hogy futja-e a betegnek rá, vagy sem. És bizony megérzi a beteg, ha nem jattolt." Ezt nem tagadom.En is elitelem,de nem befolyasolhatom.
"Én sem vitatom, hogy van kivétel és van orvos, akinek hivatása a gyógyítás és nem pénzkeresete és minden tiszteletem az ilyeneké. De sajnos az ilyen mindig ritkább volt jóval." Na latod.Az,hogy az orvos sem tudja kivonni magat napjaink penzzabalo,konzumalo,anyagiakra hajto eletfelfogasa alol,sajnos valo,akar el is itelheto,am ertheto.
"Alapvető személetváltozás kellene szerintem, minden szinten." Igy igaz.Messzirol kell kezdeni sztem:ertekrend valtoztatas,libertinizmus,nihilizmus helyettesitese csaladdal,erkolccsel,emberi ertekekkel.
Nem jók a párhuzamaid... a sarki kocsmába önszántamból megyek, és vagy megveszem a lőrét vagy nem, a te általad minimumszolgáltatást ignybe vevő nászasszonyom meg odakényszerült egy hozzád hasonló felfogású sebész elé, aki futószalagszerűen kezelte, ahogy esik úgy puffan.
De legalább egy kicsit tisztábban látunk és őszintébben beszélünk. Szóval te mint orvos azt kívánod, hogy ide nekem a sok zsozsót, és akkor majd mutatok emberséget is, különben csak azt teszem amit egy ötödéves orvostanhallgató a vizsgán egy hullán bemutatva... :-(((
Anyámnál adtunk hálapénzt, és valóban hálás is voltam az orvosnak, aki megoperálta, sőt az őszinteségéért is hálás voltam, mert ő azt mondta, hogy csodát nem tudott tenni, de adott neki még pár évet... tényleg pár évet élt még, de azt legalább úgy, hogy kényeztettük. És képzeld, annak ellenére, hogy neki is gangréniás volt a lábujja, érdekes módon a műtét után tökéletesen rendbejött alába szinte már a kórházból hazahozatal után!!!
Arról is ilyen hosszan (és felháborodottan) irkálnál, hogy a sarki kocsmában 45 forint/deci áron nem jó bort kapsz, hanem kevés alkohollal feleresztett trágyalevet?
"A jobb térde helyett tévedésből először a balt operálták meg egy férfinak Miskolcon, a Diósgyőri Kórházban - közölte Hártó György, a kórház igazgatója." InfoRádió / MTI
"A jobb térde helyett tévedésből először a balt operálták meg egy férfinak Miskolcon, a Diósgyőri Kórházban - közölte Hártó György, a kórház igazgatója." InfoRádió / MTI
"Ezek után is azt mondod, hogy a vizitdíj, a kórházi díj, az ügyeleti díj az ördögtől való?" Mondtam volna ilyet?Nem tartom valami fenyes megoldasnak,de "ordogtol valonak "sem.
"Ezek után is azt mondod, hogy nem lehetne legálisan emelni az orvosok fizetését - akár ebből is - a hálapénzek rovására???" En a legalis fizetes hive volnek. "Ja, hogy ez csupán esetleg csak havi 100ezer ft emelkedést jelentene az eddig megszokott időnként 800ezer-egymilliós jövedelem helyett? Hát édes istenem, az élet tényleg igazságtalan...." Hat ez az.
Nézd, ha elnéző vagy az orvossal, hogy elveszi a kisember pénzét saját céljaira, mi a gond a 300 forintos vizitdíjjal, ami az egészségügy céljraira van? Kár lenne tagadni, hogy számos orvos van, aki kikényszeríti a hálapénzt, sőt meg is szabja a mértékét és nem nézi, hogy futja-e a betegnek rá, vagy sem. És bizony megérzi a beteg, ha nem jattolt. Én sem vitatom, hogy van kivétel és van orvos, akinek hivatása a gyógyítás és nem pénzkeresete és minden tiszteletem az ilyeneké. De sajnos az ilyen mindig ritkább volt jóval.
Alapvető személetváltozás kellene szerintem, minden szinten. Viszont a tény az, hogy senki nem akar konkrétan változtatni semmit. Márpedig akkor nem az lesz, hogy a helyzet változatlan, hanem az, hogy mindig rosszabb lesz.
Amit most írok, az egy laikus számítás, de azért leírom, hogy legalább legyen miről vitatkozni.
Szóval a vizitdíj. Ami 300 ft. És amit max. egy évben 20 alkalommal kelel fizetni, mert a többit visszafizeti az önkormányzat. És ez alól is mentesülnek a 18 év alattiak, a terhesek, a krónikus betegek, megmég a fű meg a fa meg a virág. Valakik már többszor kiszámolták, hogy egy átlagos háziorvosi rendelőben ez mennyit jelent. Mindent figyelembe véve ez havi kb 120-150 ezer ft, ami benn marad a rendelőben, amiből a háiorvos azt csinál amit akar. Hozzácsaphatja a fizetsééhez, alkamazhat belőle egy asszisztensnőt, avagy fejleszheti a rendelőt új műszerekkel.
Ugyanez kórházban éves szinten 200 millió ft - nem az ujjamból szoptam, hanem az egyik kórházigazgató mondta egy riportban. Nem tudom, hogy 200 millió ft-ból hány orvosnak, nővérnek, műtősnek lehetne pl fizetésemelést adni? Hiszen a kórház akár ezt is tehetné ezzel a pénzzel, hiszen ez nem megy bele a költségvetésbe...
Ezek után is azt mondod, hogy a vizitdíj, a kórházi díj, az ügyeleti díj az ördögtől való? Ezek után is azt mondod, hogy nem lehetne legálisan emelni az orvosok fizetését - akár ebből is - a hálapénzek rovására??? Ja, hogy ez csupán esetleg csak havi 100ezer ft emelkedést jelentene az eddig megszokott időnként 800ezer-egymilliós jövedelem helyett? Hát édes istenem, az élet tényleg igazságtalan....
"Amíg "Mari néni" természetesnek tartja, hogy hálapénzt ad és amíg az orvos természetesnek tartja, hogy elfogadja tőle, addig olyan politikusok termelődnek ki, amilyenek ma is vannak." Szazszor volt szo rola,szolgaltatas szintjenek megfelelo meltanyos fizetes biztositasa utan van erkolcsi alapja barmilyen szamonkeresnek.A halapenz rendszere akkor fog eltunni,ha az orvosok is ugy akarjak.Ellenukre nem fog menni.Szvsz megegyezesre es nem konfrontaciora kell torekedni kormanyzati szinten.Amig ellensegkent,aljas penzsovar kufarokkent kezelik a melyen megalazo berert dolgozo orvosokat,addig sajnos valtozas nem varhato sztem. Termeszetesen a mindenkori betegnek semmi koze nem kellene legyen ehhez az allam-orvosok vitahoz,csak sajnos o kerul mindeg kozepre.Orvosa valogatja,hogy kezeli ezt a helyzetet,van penzsovar,van kozombos de van koztuk nagyon sok,merem remelni,hogy a tobbsag,aki humanus,a szo legjobb ertelmeben a betegekkel.
Amíg "Mari néni" természetesnek tartja, hogy hálapénzt ad és amíg az orvos természetesnek tartja, hogy elfogadja tőle, addig olyan politikusok termelődnek ki, amilyenek ma is vannak. Meglehet, a poltikus az orvos fia és természetes számára a saját zsebre való munkálkodás. Majd ha a családjában mindenki tisztességet tanul, akkor a politikus sem tehet másként. Illetve ha tesz, lesz mód törvényesen eltávolítani.
De amíg valaki az egyik kezével zsebrevág és a másikkal öklöt ráz arra, aki szintén ezt teszi -- addig sok változás nem lesz.