azért szép dolog, hogy amíg mindn országban megtisztelik a vallásokat így-vagy-úgy, addig Gyurcsány képes lenyomni egy húsvéti beszédet anélkül, hogy a kereszténység szó elhangzana benne, hogy Jézust vagy a Nagy Pénteket ne is említsük - ma, Nagy Pénteken :)
de mit várunk egy KISZ-estől, egy ifjú kommunistától?
OK, ez lehet egy elfogadaható elv. (Bár a bennem lakó anarchista szerint az állam összes vezetői lehúzhatják magukat a retyón ünnepnapokon - nemcsak vallási eredetű ünnepnapjainkon, egyáltalán nincs szükségem az útmutatásukra ezen alkalmakkor. Se Gyurcsányéra, sem Sólyoméra, sem Orbánéra - pedig ő is biztos majd pampog valamit. Az egyetlen kivétel talán augusztus 20, ami az államiságunk ünnepe is, ott tényleg van szerepe az állam mindenkori vezetőinek)
bizony mondom néktek, ha nem csak divatból vásárolnátok a Bibliát, mert aszonta a Nagy Nemzetvezető, és nem csak arra használnátok, nehogy eldőljenek a Playboyok, hanem néha beleolvasnátok, talán egyszer meglegyintene benneteket a szellemisége. talán.
Két ember ment fel a templomba imádkozni: az egyik farizeus, a másik vámszedő. A farizeus megállt, és így imádkozott magában: Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember: rabló, gonosz, parázna, vagy mint ez a vámszedő is. Böjtölök kétszer egy héten, tizedet adok mindenből, amit szerzek. A vámszedő pedig távol állva, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát, megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik. (Lukács 18, 10-14)
Ja, csak nem lenne hivatalos ünnep, ha nem lenne keresztény ünnep. Mint ahogy Luca napja sem ünnepnap, pedig ahhoz is milyen remek kereszténység előtti hagyományok tartoznak...
Amúgy Gyurcsány csak tényleg ne emlegesse nagyon a húsvétot, legalább nem alakoskodik vele. Alapvetően eszembe sem jutott, hogy Gyurcsánynak bármit is kellene a az ünnep kapcsán tennie... A pészach agyonhangsúlyozása is nevetséges, színtisztán provokálni akar vele. (Amúgy hiába kötődik erősen egymáshoz ez a két ünnep, a pészach és a húsvét kb. 30 évenként esik így egy időpontra, tehát most épp szerencséje van.)
Nincs rajta. Ha már szimbólumot keresünk, ő Barabás. Szigorúan a szimbólum szintjén maradva, Barabás felmentéséhez - választásához - szükséges az elbutított tömeg is.
Írtam én.
Hagyjátok békén szegény vallási alakjainkat a ti barom politikusaitoktól...
Írtad te.
Nos, én - ismétlem, szigorúan szimbólikusan - egyetlen szegény vallási alakodról írtam (Barabás), és egyetlen barom politikusomról ...
"te pedig legy szives ne vitasd, hogy a husvet (azaz a keresztenyseg legnagyobb unnepe) apropojan pl az ateistak ne Jezus feltamadasat unnepeljek, csak oruljenek a tavasznak, az ujrakezdesnek meg mittomen minek. "
az ateista külföldi lányokat senki sem kötelezi, hogy ünnepeljék a Húsvétot,
senki sem tiltja nekik, hogy élvezzék a tavaszt, vagy ami akarnak
de aki Húsétot ünnepel, az Krisztus feltámadását ünnepli - nincs mese
aki azonban nem ünnepli húsvétot, azzal semmi baj sincs, miért ne, ő csak élvezze a tavaszt nyugodtan, vagy amit akar. A Chanukát sem kényszerítik rá senkire december 22-én, nem igaz? Nincs ünnepség-rendőrség, aki ellenőrzi, hogy Lilia megünnepeli e a Húsvétot, nem iagz?
Lilia azonaban Húsvétot nem ünnepelheti meg úgy, hogy mondjuk az új egészségóügyi minisztert ünnepli. Az nem húsvét-ünneplés, hanem egy privát-ünneplés, amire történetesen Húsvét-kor került sor.
Szóval azt csinálsz, amit akarsz Húsvétkor, a Kereszténység legnagyobb ünnepén, természetesen, csak ne mondd azt, hogy a Húsvét az nem Kirzstus feltámadásának az ünnepe - oké?