Már nem is érdekel, hogy mi legyen a romákkal. Csak arra lennék kíváncsi, hogy miként lehetne meggyőzni rasszista előítéletekkel élő honfitársainkat, akikből számosan vannak jobb és baloldalon is, hogy butaságot beszélnek?
A demokráciában mindenki a többségre hivatkozik, meg arra, hogy az egyik szabadsága addig tart, amíg azzal nem okoz kényelmetlenséget, kárt a másiknak. Úgyhogy nekik kell alkalmazkodni, és teszek rá, hogy mit szoktak meg.
Ceterum censeo... Csak arra lennék kíváncsi, hogy miként lehetne meggyőzni rasszista előítéletekkel élő honfitársainkat, akikből számosan vannak jobb és baloldalon is, hogy butaságot beszélnek?
//"...Zárd ki a kutyádat a sáros udvarra, az esőbe, a hóba, utána meg kérdezd meg tőle, hogy mit tett a bundája tisztántartásáért..."//
Hívtam a foxit, jó meleg szobába, megosztottam vele az utolsó falatom is, de az eb tavasszal inkább a szabadságot választotta. Azóta udvaromba jár tyúkot lopni. S egyre gyakrabban nekem támad okal-ok nélkül.
Szeressem?
Vagy inkább símogassam tovább hűséges társamat és házőrzőmet a Fickót?
Na, kezdődik. Ugye, vezetékes víz többnyire náluk is van. Első probléma: higiénia. Miért is van az, hogy gyakran előfordul, hogy bölcsődékben, óvodákban, iskolákban fellázadnak a szülők, ahová roma gyerekek járnak? Mit nem engednek nekik? Fürdeni? Nem mondtam, hogy csak ilyen van, hanem hogy szép számban. Jó pár dokumentumfilet láttam róluk, és sokféle ember létezik köztük is.
Nem kódolva, nem az országot, hanem a rasszistát rasszistáztam le. Zárd ki a kutyádat a sáros udvarra, az esőbe, a hóba, utána meg kérdezd meg tőle, hogy mit tett a bundája tisztántartásáért.
Azt állítottad, hogy vannak rasszisták, akik előítélettel élnek. Ez nyilván azt akarja jelenteni, hogy sokan vannak, statisztikailag jelentős a számuk, de erre csak következtetni lehet abból, hogy hogyan használják általában az emberek a nyelvet...
Tehát előbb meg kellene határoznod, hogy mit is állítasz pontosan, mi alapján mondod stb. stb., hogy beszélgetni lehessen róla egyáltalán. Azért morogtam az elején is. Addig tartom, hogy káros rasszistázni - ahogy közben mások is mondták.
Nem is erről van itten szó! Habár nagy többség előítéletes, de kontroll alatt tartja érzéseit és meggyőzhető. Hogyan?m És hogyan az, aki már tényleg rasszista?
Tulajdonképpen fogalmazzuk már meg, hogy mi is az az előítélet.
Ha egy roma ma, Magyarországon tulajdonságaiban nem különbözik másoktól, elvégzi a munkáját stb., mekkora és milyen hátrányos megkülönböztetés éri?
Mert szerintem többnyire nem illeszkedik be - hogy miért, mennyire és milyen módon kell rajtuk segíteni, az egy másik témakör -, és elvárja, hogy ezt tolerálják. Holott más is, pl. én is megszenvedem a mindennapokat, és nem látom, hogy miért kellene velük másként bánni.
A másik, hogy miről ítél valaki, ha szembe találkozik egy másik emberrel? Kinézet, beszéd stb. Itt sem látom a nagy előítéletet - hasonlóan vagyok óvatos a veszélyesnek tűnő egyedekkel bőrszíntől függetlenül.
Nyilván vannak elvetelmültek - bőrfejűek, rasszisták -, de ez a nagy "előítéletesek vagyunk" duma kárt okoz az országnak.
én sehogy és nem is akarom meggyőzni. merthogy ez az előítélet konkrétan valós mindennapi tapasztalatból adódik. tény hogy nem minden cigány gazember, de ők a kisebbség. de ők nem a többség előítélete miatt szívnak, hanem a cigányok többségének a be nem illeszkedése miatt.
ma magyarországon a cigányokkal szemben van előítélet. mással szemben nincs (az antiszemitizmus az más téma, de az nem előítéletes dolog). úgyhogy nem értem a felsorolásodat. a határon túli magyarokkal szembeni román/szlovák/szerb, stb. előítéleteket az állam generálta, bizonyos helyeken generálja még ma is, mivel a románok és a szlovákok pl. velünk szemben határozzák meg magukat.