Tessék google-n, Facebook-on keresni. Facebook-on van több metszés csoport. Ha nincs fent FB-on, akkor google-n is fog találni, vagy pl. újsághirdetésben, vagy kérdezzen a szomszédoktól, stb. Hamarabb fog találni, mint itt ezen a fórumon, amit alig néz valaki.
Köszönöm a bíztatást és a sok kedves részvétnyilvánítást, azonban segítségem továbbra sincs: egyik hozzáértö olvtárs se él véletlenül Budapesten?
Hogy a videót megosztó olvtárs nem tudja megkülönböztetni az öt éves fát a 105 évestöl, azon nem csodálkozom; szerintem nics kertje, csak itt köszörüli a nyelvét másokon, sajnos kb. az összes még müködö topicot megfertözve.
Ebben pont nekem van némi tapasztalatom; nekem nem vált be; a lekötözött ágak végei elhaltak, cserébe a közepéböl égre törö vastag hajtásokat hozott, amik nem jók semmire.
Szerintem Redhavennel, Early Redhavennel nem lősz mellé. De majd biztos írnak nálam hozzáértőbbek is. Az én Redhavenem még csak 3-4 éves, de mióta megvan mindig volt rajta gyümölcs, nem fagyott el. Tafrinára viszonylag ellenálló.
Melyik őszibarack fajta ültetését ajánlanátok? Gondolok olyanra, hogy melyik ellenállób a betegségekkel szemben, vagy melyik késői fajta a tavaszi fagyok miatt?
Segítséget szeretnék kérni nektarin metszéshez. Megvan a három vázágam (első képen látszik) és katlan koronára törekszem. Metsszek le még valamit? A két pirossal jelölttel mit kezdjek? Ráerősödött a vázágra. Vágjam le tőből, vagy jó így, vagy vágjam valameddig vissza? Esetleg még mit láttok, amin alakítanátok? 2. és 3. képen látszik közelebbről a 2. és 3. vázág.
U.i: tudom, mit keresnek ott a hóvirágok a fa alatt (nem én ültettem oda, ki is fogom venni). Miért metszek ilyen korán, miért most rakok fel képet, amikor már megmetszettem... tudom, tudom. Ezeket kérlek szépen mellőzzük. Amit levágtam, sebkezelőztem, lemosó is volt már egy.
Nagyon megköszönném, ha segítenétek. Rengeteget olvastam és videókat is néztem. De elég amatőr vagyok még.
Köszönöm ezt a pozitív hozzászólást saját magam és szerintem a fórumozók nevében is .Közös az érdek egymás segítése különböző témákban fontos az egymás iránti tisztelet ezért kérlek szépen benneteket hogy béküljetek ki elég sok probléma elé nézünk már most az év elején ne tetézzük ezt még személyes konfliktusokkal. Házkertben teljesen megoldható minden takarás meg minden más fagyvédelmi technika meg ha az időjárás is kedvező akkor sikerünk is lehet a fák vezérágainak lekötése is megoldható nem fontos közvetlen mellette karóhoz kikötni ha van közelében egy másik fa ahhoz is le lehet kötni olyan magasságban ,hogy alatta lehet fünyírozni.
Alapvetően az a problémám nekem is, hogy lecseréltem más fajtájúakra az őszi/és a kajszibarack fáim nagy részét. Többet én oltottam tavaly, és minden rendben is van, de...
a korona alakító metszés olyan drasztikus visszavágásokat követel (nem sajnálom én, csakhogy) Hiába az ültetés oltás stb az első kissebb termés is így csak még 3-4 év múlva várható.
Ha lenne mellette 3-4 már jól termő fám, akkor ok, de ez így nagyon hosszú idő. Ezért is kérdezném én is -de most mindenki legyen türelmes, és senki ne kapja fel a vizet:
Az alakító metszést nem lehet kevésbé drasztikus módon végrehajtani? PLD hogy a nem jó irányba növő vázágakat kikönyököltetés és teljes levágás helyett lekötözzük a megfelelő szögben a föld felé lesúlyozva egy fix ponthoz.
Ez nem szokás, de azért mert nem jó, vagy mert még senki nem próbálta? Ha nincs egyértelmű válasz a 4-5 fából egynél kipróbálom.
A videó nagyon hasznos volt, amit Zsorsz belinkelt. A kérdés 1000 embernél felmerül, amit Taormina001 feltett.
Tök jó és sokak számára hasznos lehet. Olvasni kellemes akkor lenne, ha a mások minősítése elmarad... Segítsük egymást, azért van ez a fórum.
És ki lehet fejezni, de finoman ha valamit túl értetlennek érzünk.
Szóval szerintem ez a fórum ( és más hasonló fórumok) is azért vannak, hogy kérdéseket tehessenek fel a tapasztaltabbak, a profibbak pedig segítsenek. Megosszuk a sikereinket, örömünket, de akár a kudarcainkat is, hátha tudnak segíteni, vagy segíthet másoknak mint tanulság a baj elkerülésében.
Nem az a cél, hogy elvegyük mások kedvét a fórumozástól, vagy az őszibarack fák gondozásától. Még ha pillanatnyilag felkapjuk a vizet, akkor sem.
Ok, húúú, de milyen kérdések?… a Persilt kiakasztotta, utoljára a Piro Parát, pedig ő egy segítő kész aranyos ember, persze hogy egy marha, baromarcú fsz vagyok hogy nem tudtam szó nélkül megállni.
Szerintem innen is, és gyakorlatilag az összes topicból elhordhatnád végre végleg az irhádat. Rosszabb vagy minden kártevönél. Szerintem a Facebookon biztos szívesen látnak. Itt mi emberek a mínuszos trolloknál jobban kedveljük a kulturált eszmecserét.
segítséget keresnék az öt maradék öszibarackfám metszéséhez Budapesten, méltányos díjazás ellenében. Az öszibarackfáim vénséges vének voltak, még a Nagyapámtól maradtak rám, de tavaly az utolsó elötti példány is megadta magát. Mindegyik különféle rendhagyó módon lett pótolva, de a metszésükkel igazán jól soha se boldogultam, mert ezek a vénséges bonsaik nem akartak úgy viselkedni, mint a könyvek és videok szerint kellene nekik. Most három "új" fám is van, és szeretném nem rontani el mindjárt az elején. Tudna valaki segíteni? Fél óránál nem tart tovább.
Ha egy-két kiválasztott fajnak utánaolvasol, láthatod, hogy tenyésztésük nem olyan egyszerű, nem úgy megy, hogy befogod, eteted és már szaporodik is, mint mondjuk a lisztkukac.
Amiket árulnak, azok nem ezek a látványos fajok, hanem icipici darazsacskák, olyasmik, mint amilyenek Trakisbandi képén voltak.
Egyébként érdemes a témában olvasgatni, iszonyú érdekes dolgokkal lehet találkozni, ha az ember kicsit elmélyed benne, és alaposabban utánanéz, mi is az, amit látott valahol.