ezt úgy értelmezem, hogy nem gond, ha szétszedem. gondolom, hogy emiatt nem érdemes a szervizükbe küldeni, várni amíg megjavítják. ha nem tudom megcsinálni, akkor visszaviszem, ha tényleg nem problémáznak, hogy belenyúlt-e az ember, vagy sem.
az aldis is ilyesmi. pár másodperc után felpörög, asszem itt "lágy indításnak" hívják. kezd kifogyni belőle a gyári láncolaj. milyet kell bele venni?
amúgy ma előjött egy hibája, amikor a szomszéd néni orgonáit vágtam: a láncfék magától leleffen, alig van ellenállása. amikor lefelé fordítottam a fűrészt, akkor fognom kellett a féket, hogy ne forduljon előre. nem tudom, hogy érdemes-e hozzányúlni, vagy inkább vigyem vissza, mert ha esetleg nem tudom megjavítani, és utána viszem vissza, akkor problémázni fognak, hogy szét lett szedve.
Rózsa: rügyek (rejtett rügyek) ott is vannak, ahol nem látod őket. Ha nem akarsz ilyen hatalmas bokrot, aminek csak a felső peremén van virág, válaszd ki a legszimpatikusabb (erős, egészséges, nem túl öreg) 4-6 ágat alul és vágd vissza 50-80 cm magasságban, minden mást távolíts el tőből. Nem kell félni, ki fognak hajtani.
Orgona: ha nem tetszik a felkopaszodott, öreg fácska, vágd ki nyugodtan. A fiatal, erős vesszőkből válassz ki párat, amikből majd új bokrot nevelsz, a gyengébbeket pedig távolítsd el tőből.
ha kb 30 centire (min 30, max 50) a föld felett elvágod ágvágóval vagy fürésszel, és a metszlap alatt kitörö legfelsö 2 db hajtást (lehetöleg ne egy helyröl rügyezöket, és ne a földfelszin közelében, vagy az alólelöbukkanókat) meghagyod, gondozod öke: idönként lazán, u.n. törzskötözövel karóhoz kötöd öket, hogy a szél le ne törje, a hónaljhajtásokat kb 1 m-es magasságig idönként kitördeled, június végén -ha szükséges- ahajtásokat 2 m-re csonkázod, etc, akkor elméletileg a következö évre lesz két hajtásod, amik segítségével bármilyen tökeformát ki tudsz alakítani. Ha csak csenevész hajtások jönnek, az azt jelenti,hogy már megtámadta a filoxéra a tökét, így az menthetetlen, azaz ki kell vágni öket.
Megpróbálhatod metszegetni is, de hidd el, sokkal hamarabb éred el, hogy normális tökéd lesz, ha azt csinálod, amit javasoltam, nem egy ilyen tökét mentettem már meg a kivágástól úgy, hogy utána a gazdája nem gyözött hálálkodni, hogy nem gondolta volna, hogy így rendbe lehet tenni.
Amit még javasolnék, a tökék körül kb 30-50 centis körben távolítsd el a gazt ("füvet"), hidd el, meghálálja a szölöd.
Szeretnék metszéssel kapcsolatban tanácsot kérni, sajnos elég elhanyagolt a kert, hozzáértő ismerősöm nincs, videókat nézegettem de ott sincs azért minden elmondva.
Rózsa: olyan 1,5 méter magas, rügyek csak a tetején vannak, ezt hogyan metsszem mert ha rügyet hagyok akkor alig vágok le belőle, ha jobban levágom nem marad rügy.
Orgona: itt maradjon a régi, a fiatal hajtásokat vágjam ki mind vagy itt is lehet fiatalítani és majd kiváltani az öreg fát?
Szőlő: itt minden ágazik mindenfelé, minden elágazásnál csak az egyiket kellene meghagyni ami jobb és végéig lehet vinni? Ott vannak a frissebb rügyes vesszők. A vastag száránál alul találtam egy hosszabb fiatal hajtást (pirossal jelöltem), ebből lehetne fiatalítani? Termés szokott rajta lenni amúgy.
óbakker...sajnálom, hogy nem vettem észre, pedig pont akkoriban figyeltem ezeket. na mindegy, azzal nyugtatom magamat, hogy lehet, hogy 38-as már nagy lett volna a fán (nem). mennyibe került a fűrész + töltő + két akksi? az aldis 62-re jött ki.
A jobb bordaív alatti szurkálás az nem jó pedig ,vagy fájdalom . Érdemes lenne elmenned máj irányú labor vizsgálatra . Fájdalom csillapítók ,lázlehúzók is okoznak máj elváltozást ,vagy a hepatitisz is ,és ezt a legkönnyebb elkapni ! Szennyezett élelmiszer is a forrása ! Főleg a trópusi országok ,mediterrán országokban könnyű elkapni ! Több kollégám is belehalt ebbe ,sőt akár nekem is lehet ,bár már Romániába csak úgy mehettünk hogy védő oltásokat kaptam ellene 1 hónapig hetente oltottak kétfélével is ! A házi orvos csak nézett mi ez a sok oltás ,hová készülök ? Csak a szomszédos országokba ((::!!
Nem a gamma a jelölő száma az nekem is alacsony volt ,míg a GPT értékem meg 110%-al volt magasabb ez valamilyen máj enzim ez akkor magas ha mérgezésed van ,vagy vírus fertőzés veri a májat ! A szesz okozta máj hiba a GOT érték magassága jelöli ! Ha már pálinka erről jutott eszembe : Amikor fő a pálinka lehet olyan hogy nem iható szesz keletkezik ,mert sokan főznek házilag . Hogyan lehet ellenőrizni iható szesz vagy mérgező szesz a pálinka házilag ? Vagy csak laborban lehet . Vagy a rosszul kezelt cefre is lehet a forrása .
Izgalmas pedig ! Ma sikerült egy felnyurgult szilvafán megint fent maradni a láncfűrész becsípte ,mert lusta voltam a hajkot kivágni ,így a levágott ág megcsúszott de fent akadt a másikon és le se esett ,de megemelni se bírtam ,közben a láncomat is magával vitte ! Kidöglesztett mire le tudtam lökni ,fél kézzel ,a gépet is féltettem hogy lepottyan !
nemár...meg szoktam nézni a lidl és az aldi szerszámkínálatát is, szerintem hobbi célra tökéletesek, de nem láttam még ezt az akksis lidl fűrészt. ha tudom, hogy van nekik, már csak azért is azt választottam volna, mert sokkal nagyobb náluk a szerszámválaszték, mint az aldiban, így az akksikat és a töltőt több szerszámban tudnám használni, mivel a lidlis és az aldis nem kompatibilis egymással. bár lehet, hogy a két akksi útban lenne a fán, nem tudom. a makitánál láttam ilyet. amúgy az aldis is 40 V-os.
szerintem nekem megérne ennyi kényelmetlenséget. de videókon úgy látom, hogy könnyen visszateszik a tokba a fűrész az alpinisták. én az egyenest is nehezen teszem vissza a fán. :))
ütősen néz ki. akkor a lidl ennek a fogazását nyúlta le. pontosabban fizetett a szabadalomért, ezek szerint. (igyekszem karban tartani a szerszámaimat, de fenyőgyanta kapargatást két alkalom után meguntam. majd vágok egy kis nem fenyőt is, aztán kopik le belőle. most pl. átjött a szomszéd néni, hogy ha kivágtam a fenyőjét, akkor vágjam már ki ezt a 10 db orgonabokrot is. meg a gyümölcsfákat is meg kéne permetezni...ja, meg ez a két tuja is túl nagyra nőtt. *sóhaj*)