Ha van az embernek 500 ezer- 1 millio forintja mit tehet vele? Hisz azt mondják pénzből lehet pénzt csinálni. ez még kevés? ha ezzel is el lehet indulni mien uton tegye ezt az ember? Minden érdekel! befektetés, tőzsde, vállalkozás, mezőgazdaság...ami van minden szóba jöhet...
nem miliárdos akarok lenni csak a sajátmagam ura, és egy biztos anyagi hátteret...
jo lesz egy 5 éves terv is! :) vagy 10 éves.... minden épitőjelegü hsz-t várok!
Igen, a hiénák mindenhol ott vannak:( Egyszer hívtam fel egy ügyvédet egy bizonyos lakás árverése előtt, azt mondta nem lesz árverés, mert a tulaj mégiscsak kifizette a tartozását (gondolom súlyos hitelből, és 2-3 hónap múlva ismét fizetésképtelen lesz)
:)) Viszont az is megoldás, hogy elmegyek licitálni és a "lemondásért" bekaszálok 20-30 ezret:))) végülis:)))
Minden esély megvan rá, hogy vételi szándékkal szerezz meg ingatlant az árverésen.
Ellenben ott nem egyszerű a helyzet. (Bp re igaz !!)
Az árverés megkezdés elötti órában gyülekeznek a lehetséges vevők...
Ám van néhány olyan eset amikor bizony kisebb társaság is összegyűlik akik nagyon is jól ismerik egymást.
Mivel a lehetséges vevő többnyire tudja, hogy melyik ingatlanra szeretne licitálni ezért bátran lép oda a társaság egyik taga.
Rákérdez, hogy melyik ingatlant szeretnéd megvásárolni és ha ugyan az az érdeklődésetek akkor bizony kijelenti, hogy arról modj is le.
Volt egy másik verzió is amikor a társaság megszerzte az ingatlant és megkérdezték, hogy mennyit kérek belőle. 30 000-et. Kifizették és mindenki elment haza az árverés után. Bár én nem az ingatlannal....
Néhány jó tanács: sose menj egyedül
Az árverés elött hívd fel az árverezőt és tudj meg mindent az ingatlanról.
Érdemes árverés elött megvásárolni az ingatlant!!!!
Árverező bácsi nagyon jól tudja a címet.
Tulajdonost megkeresni és rávenni arra, hogy nincs jobb választása minthogy eladja neked az ingatlant mivel így több pénzhez jut.
Neked ez többe fog kerülni de jóval kevesebbe mintha a civil életben normál körülmények között várásolnál.
És ráadásul tuti, hogy a tiéd lesz mivel nincs rajtad kívül még 6 ember mert nem jut el az árverésig....
Kérdésem lenne ismét - ha megengeded. Mennyi esélye van egy eddig nem ingatlanokkal foglalkozó embernek arra, hogy mondjuk ingatlanárverésen vegyen lakást, annak az 50, vagy 70 százalékáért. 100%-ért már nem érdemes. Tele a piac már a "felvásárlókkal", vagy egy civil is próbálkozhat?
Van egy nagyon kedves ingatlanbefektető ismerősöm aki telkeket vásárol. Mást óva int ettől.
Civil szakmája építészmérnök.
Tehát megveszi a telket , persze ingen olcsón és terveztet egy házikót rá. De csak papíron. Megszerzi rá az engedélyeket és a kivitelező vállalkozót aki persze ismerős.
Majd fogja a paírokat a szép szúz telket az engedélyekkel és így kompletten adja el a ház tervével együtt.
Tehát nem ad el telket csak úgy üresen a csupasz földdel.
Soha egyetlen egy telek sem marad sokáig nála.
Azért mert nem csak földdet ad el. Azt megteszik mások. Csak éppen nagyon nyögvenyelősen és nem nagy profittal.
Kissé egyszerűen mondva, engem nem annyira érdekel bizonyos esetekben, hogy fel vagy le megy lassacskán hullámzóan az ingatlan ára.
Ez a gyors viszonteladásra szánt ingatlanjaimat nem veszélyezteti.
Mivel minimális ideig vannak nálam (néhány hónap), ezért nem tartok az ingatlan hullámzási ciklustól.
Mindegy, hogy mennyi az ingatlan ára mert engem nem ez érdekel a megvételnél.
Vagy odaadja a tulaj annyiért amennyiért nekem megéri vagy nem kell.
Az ügyes ingatlanos tudja, hogy nagyon pontosan számszerint ki lehet számolni a megvételnél, mennyiért is éri nekünk meg az adott ingatlan.
A bérleményre szánt ingatlannál már azért szeretnénk ha későbbiekben persze többet érne az adott "kecó" értéke....
Apropó!
Csak egy pici kis gondolat menet a bérleti díjakról.
Budapesten az 50 nm es lakást ragyogóan ki lehet adni 45-60 ezer forintért!!!
De ugyan ekkora üzletet ( 50 nm es) szintén ragyogóan ki lehet adni 100-150 ezer forintért!!!!
Jó tanács: akinek bérleményre szánt ingatlan pénze van az nézzen inkább megvételre üzletet vagy üzeletté alakítható ingatlant...
Föld spekuláció? Az még érdemes lehet megnézni, a nagy EU-s pénzosztás, gazdaprogram stb. előtt. De ott a költségek magasabbak, kiadni sem könnyű.
Építésitelek? 2 éve eladtunk egy utcányi tömböt, eddig csak az 1/4 van beépítve. Nehezebb eladni mint 3 évvel ezelőtt, nem jönnek már úgy a házépítettők.
Én úgy tapasztalom megtorpant az ingatlan boom, a bérleti díajt az egyik kéróra 10%-al csökkentettem márciusban, a garázsokon nem emeltem bérleti díjat. Nem éri meg elveszíteni a biztos vevőt, és 1-2 hónapig parlagon hagyni. Az vágjon ilyenbe aki vagy nagyon olcsón pl. min.30%-al olcsóbban vásárol és képes a pénzét több évig is nélkülözni. A részvények a gazdaság növekedését első kézből mutatják, ha meg növekszik a gazdaság, akkor megéri itt élni, lakást venni ezért azok ára is emelkedni kellene. De pl. az USA-ban a GDP-hez képes potom pénzért vannak ingatlanok (nem tudom miért), Japánban meg baromi drágán a helyszűke miatt. Tényleg eléggé nem tipizált piac. De, ha optimistán nézve 20 év múlva felszárkóznánk a "nyugathoz", akkor is félek, hogy nem lesz már nagy ingatlan ár növekedés mert egyrészt csökken a kereslet (népesség), másrészt nem vagyunk túrista paradicsom és nem is leszünk.
Ebben van valami..... amikor én vettem a lakásomat 1999 szeptemberében, november tájt a duplájáért adhattam volna el - csak hát akkor nem akartam.
Igaz, nem szorosan a topik témája, de mi van akkor, ha most eladom kb. 17 millióért a lakásomat - de nem veszek másikat, hanem kb. 60-90 ezer között bérelek -..... a maradékot befektetem - van-e rá esély, hogy hoz annyit, hogy a bérlés összegét + némi mellékest nyerjek rajta?
20 év múlva a lakás ára az elmúlt évek és a nemzetközi tapasztalatok szerint minimum a vételár háromszorosát fogja érni, de szerencsés esetben akár az érték öt-tízszereződésével is számolhatunk.
attól függ milyen lakásról beszélsz - ahogy néztem mostanában az új építésű lakásokat - hát.... mit mondjak - már most szétesik egyik-másik....
Ha 8 millió forintért vennél lakást, és kiadnád havi 50e Ft-ért, akkor "kapnád" meg az évi 7.5% kamatot. De akkor nem számolunk azzal, hogy esetleg hónapokon keresztül kiadatlanul áll a lakás..
Én is alaposan átgondoltam, mert tudok egy eladó lakást a SOTE kollégiuma mellett, egy picit több, mint 8M Ft-ért (8.5M a vége). Mivel a kolesz mellett van, simán ki lehetne adni 1-2 SOTEegyetemistának (40 nm-es egyébként).
De a fenti okok miatt letettem róla. (ha valakit érdekel, küldjön emailt :)
Ön bizonyára nagyon elfogult tőzsdéző hírében áll. És valószínű, hogy ért is hozzá.
Valószínű, hogy a Nostredamus leszármazottja is lehet , mivel előre megtudja mondani, hogy én mit mennyi százalékért szeretnék vagy tudnék jövőre.
Szeretném ha felvenné ezügyben velem a kapcsoplatot mert ez a képesség sok-sok milliót hoz majd nekem.
Bizonyára az ingatlanpiac helyzetét töviről hegyire ismeri, minden ingatlanbefektetőnél jobban.
Úgyvélem jogom van jelezni az összes igencsak híres és nagy ingatlanbefektető barátomnak, hogy hagyjunk fel az ingatlanos szakmánkkal mert nem éri meg nekünk ezzel foglalkozni.
köszönöm az Ön álltal kapott felvilágosítást ami rendkívüli módon felnyitotta a szememet.....
A tőzsde a tipizált termékek adásvételének koncentrált, átlátható piaca. Az ingatlanbefektetés nem az. Nem tipizált termékekről van szó, nem koncentrált, és nem átlátható a piac. Emiatt az ingatlanbefektetés kockázata közelít a műkincsekéhez.
A befektetés hozama pedig gyakorlatilag ugyanattól függ. Mi egy ingatlan ára? A végtelen idő alatt megtermelt hozam mai napra diszkontált értéke (nettó jelenérték). Ugyanez igaz a részvényeknél is. A reális ár az örökjáradék képletével határozható meg:
P=C1/(k-g),
ahol P: árfolyam, C1: az első időtartam alatt megszerezhető hozam, k: kocskázatmentes kamat, g: a hozam növekedési rátája
Ha a valós ár magasabb, mint a piaci ár, akkor alulértékelt a befektetés tárgya, ha alacsonyabb, akkor túlértékelt.
Mivel az ingatlanpiac nem tipizált termékek nem koncentrált, nem átlátható piaca, nehéz az összehasonlítás. Nagyon könnyen lehet vásárolni túlértékelt ingatlant, és eladni alulértékelt ingatlant.
Az általad említett példában a bérleti díj éves 480 eFt. Az egyszerűbb számítás miatt úgy veszem, hogy ezt egy összegben kell kifizetni egy év leteltével. Azt mondtad, hogy kedvező áron lett megvásárolni, a piaci árat 7.500 eFt-nak vettem. A jelenlegi kockázamentes kamatot (rövid lejáratú állampapír) 8%-nak vettem. A fenti egyenletet g-re rendezve 1,6%-ot kapunk. Ez azt jelenti, hogy évente 1,6%-kal kell, hogy reál(!)értékben tudd emelni a lakbért. Ekkor lehet azt mondani, hogy reális értéken vettétek az ingatlant. A DJIA index belső megtérülési rátája most 2,02%, míg az S&P500 indexé 1,75%.
Az általatok megvett ingatlan árában foglalt 1,6%-os belső megtérülést magasnak tartom, mivel még az ingatlanpiacra nem gyűrűződött be a kb. 4-6%-os reálkereset csökkenés. Jövőre nem fogod tudni 9,6%-kal (8+1,6) emelni a lakbért, mert nem lesz, aki kifizesse.
Akkor számolgassunk. Ha csak 1%-kkal tudod reálértékben emelni a lakbért, akkor az ingatlanod reális értéke 6.857 eFt-ra csökken. 643 eFt veszteség. Ha csökkennek a kamatok, akkor nőni fognak a részvényárak is, nemcsak az ingatlanárak.
Lehet, hogy időnként el tudsz csípni egy jó üzletet, de hosszú távon nem tudod megverni a diverzifikált részvény-portfóliót (index). A Manhattan-t eladó indiánok a bevételből nagyobb hozamot tudtak volna részvénybefektetésből elérni, mint az, aki akkor megvette, és most felparcellázná.
Azonban ha visszatérhetek a topik eredeti téma köréhez, akkor még mindig úgy gondolom, hogy mivel az ingatlanbefektetés talán nem igényel olyannyira nagy odafigyelést és tudást mint a papír alapú portfóliók ezért könnyedén elkezdhető....
pl: néhány jó barát "1 millió alatti "(topik nyitás lényege) per fő tőkéjükkel, elkezdhetik a befektetést.
Emlékszem az első ingatlanomat 4 millióért vettem.
1.5 milliót profitáltam 2.5 hónap alatt. Bár lehet szerncse dolga is.
De a szerencse szükséges a többi befektetési formában is...
Szerintem ismerős mindenkinek, a sztori, amit néhány magyar közvetítő honlapján még mindig lehet olvasni. Vegyél Floridában ingatlant, mert;
- alig kell hozzá önerő,
- a bank örömmel hitelez,
- az ára csak felfelé mehet,
- könnyen ki lehet adni.
És láss csodát.
Ettől függetlenül lehet mindkettőn nyerni, csak meg kell tanulni egy olyan hozzáállást, hogy nem szabad mindenáron „akarni” azt a befektetést.
alba
Ha jól tudom akkor a tőzsde és a részvények is ingadoznak. Így van az ingatlannal is. Semmire nincs garancia ellenben még ezidáig az egyik legbiztosabb befektetési forma ez.
És mi a garancia az ingatlanok árának általad említett emelkedésére? Semmi. Hiszen az ingatlanok árát az határozza meg, hogy annak költségét a gazdaság ki tudja-e termelni. Nézd meg egy pár ingatlanalap árfolyamát.
ÁÁÁÁ. Már majdnem elfelejtettem ezt a szösszenetet közzétenni.
" Nem lesz jövőre ingatlanadó, de az önkormányzatok segítséget kapnak, hogy értékalapon vessék ki az eddig is így kivetett telek- és építményadót - mondta Kékesi Tibor, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának tagja "