1., milyen tematol vitt el melyik megjegyzesem? en ugy latom hogy a tema egy bimbozodo akaarmi, ilyen szempontbol te sem vagy tulsagosan ontopik
2., a romanokra vonatkozo megjegyzesedben igazat kell neked adnom. nem allitottal ilyet.
3., termeszetesen a zsidosag 5000 eves multja egy allapot es egy teny, es ennek ellenere vannak akik a kodolt antiszemitizmusukat igy fejezik ki. mondhatta volna azt is hogy korulmeteltek majd alapitanak becsben cukraszdat de haat nem csak a zsidok vannak korulmetelve es megis ennek a retegnek a szamara a korulmeteltseg es a zsidosag egy es ugyanaz. megjegyzem mintha a zsidosag egyes elemeiben is felmerulne ilyen iranyu elkepzeles, pedig szerintem a korulmeteles sokkal szelesebb korben 'divatos' mint a zsidosag. de ez megint szabad asszociacio es elvisz a tematol.
4., tovabbra sem ertem hogy miert kellene buszkenek lenne 1000/2000/3000/4000/5000 eves multakra. azon kivul hogy teeny de a tenyekre miert kellene erzelmi toltest hozzavenni. felmerulhet (szabad asszociacio) hogy egy zsido elmebeteg nem ugy elmebeteg mint egy nem zsido elmebeteg. mert hogy 5000 ev all mogotte. persze ez lehet keetiranyu (mint kozmondasos) a zsido elmebeteg esetleg TOKELETESEBBEN valositja meg az elmebetegseg attributumait. ha egy zsido hulye, akkor nagyon hulye. de allithatjuk e az hogy a zsido elmebeteg ugyanolyan mint mas elmebeteg? ugye nem! a zsido elmebeteg, elmebetegsegeben is zsido. ilyen alapon egyesek jobban utaljak, masok jobban szeretik es becsulik.
5., erdekes hogy a magyar zsidoknak elfogadjuk a kettos, tobbes identitasat de ez az identitas izraelbe erkezven lenyegtelenne vaalik es ott mar csak a zsido identitas az ami szamit es azert mentek izraelbe mert az volt nekik itt is. ebbol az is kovetkezhetne hogy aki nem megy izraelbe annak VISZONT igazabol magyar identitasa van es azert marad itt...
nem könnyű neked válaszolni frédi. Neked mindenről eszedbe jut valami, ami azonnla elvisz a témától.
Ki a fene monta, hogy egy román ne lehetne büszke a románságára?
Törőggy bele, hogy a zsidók egy régi nép, a legtöbb mai népnél messzebbre nyúlnak vissza a gyökerei a múltba.
Ez egy állapot.
Izraelben azért nincsen kettős identitása a zsidóknak, mert ők zsidók és a gyökereikre is úgy tekintenek, mint zsidókra. Vagyis, nem magyarok voltak az őseik, hanem itten élő zsidók.
És Erecbe meg azé megy az ember élni, mert zsidó és ottan akar lakni, hiszen nem elégíti ki, hogy másutt legyen zsidó, vagy asszimiláncs.
szvsz mondhatnal szamokat. az hogy te kivel/mivel talalkoztal az nem relevans. magyarorszagon is talalkozol olyan magyarokkal akik beszelnek heberul. ennek ellenere, ezzel egyutt azt hiszem nem mondhatjuk el hogy a magyar zsidok kozott eros lenne az izraeli/zsido identitas.
remelem hogy esti maganyomban nem 'minositettem' azzal amit leirtam senkit es semmit. teljesen termeszetesnek tartom hogy egy embernek alapjaban veeve egyetlen identitasa van. talan meeg a szoban is benne van hogy egyetlen. annyira mindenkeppen egyetlen hogy szemelyre szabott.
talan emlekszel amikor gavriellel beszelgettunk. en sajnaltam hogy ugy dontott ahogy dontott, mondtam hogy (pont) ilyen embereknek lenne szuksegunk de amikor elmondta hogy hogyan es miert dontott, akkor elfogadtam ezt a donteset. de ez egy dontest es egy egyszeres identitast jelentett.
kenyelmes magatartas. ha nem akarok valamire valaszolni, ha nem akarok valamit elgondolni ami esetleg ellene megy az en felfogasomnak de azert meglehetosen el kell rajta gondolkodnom, akkor odairom hogy szabad asszociacio es elkezdek asszocialni...
szerintem ezek nem olyan szabad asszociaciok. hanem megvalaszolasra vaaro kerdesek.
maas
tudod ha ez a kettos identitas dolog olyan nagyon mukodne akkor izraelben is elkerulne a magyar nemzetiseg megalakitasanak a kerdese. apolnak a magyar hagyomanyokat, buszkek lennenek magyarsagukra, magyar szarmazasukra... de ugy tudom hogy addig tart valakinek a magyarsaga amig meg nem hal. a gyerekeknek mar semmi koze a magyar nyelvhez, a magyarsaghoz.
tehat izraelben nem beszelhetunk kettos identitasrol.