Ma megint jártam az építkezés felé. Jó dolog már, hogy lassan, (de biztosan:-)) nő a ház. Próbáltam belőni, hogy pontosan mire fognak nézni az ablakok a lakásomból. :-)
Megkérdeztem egy ott dolgozó emberkét, hogy mikorra várható a szerkezetkész állapot. Válasza, szeptember vége. Azt is megkérdeztem, hogy nem tudja-e véletlenül, kié lett a szomszéd telek. Állítólag szintén Radányiék nyerték meg a tendert.
Ha ez igaz, akkor ez szerintem jó. Gondolom, azért így alkalmazkodni fognak a mostani épülethez, és nem fognak valami mostrumot felhúzni. Vagy lehet, hogy rosszul gondolom? :-)))))
A kormány a mai ülésén úgy döntött, hogy a június 10-én a Gyurcsány-csomagban megfogalmazott ÁFA-változtatást hajtja végre szeptember elsejétől. Ennek értelmében csak a középső kulcs emelkedik 15%-ról 20%-ra - jelentette be a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón Gál J. Zoltán államtitkár.
16. § (1) Az adófizetési kötelezettség termékértékesítésnél és szolgáltatásnyújtásnál - a 17. és 18. §-ban meghatározott eltérésekkel - a teljesítés, illetve a részteljesítés (a továbbiakban együtt: teljesítés) idıpontjában keletkezik.
(16) Építési szerzıdés esetén az (1) bekezdés szerinti részteljesítésnek minısül az is, ha a felek az egyes építési szakaszok elvégzéséhez külön teljesítési idıpontot határoznak meg.
A jó hír az, hogy van az ÁFA törvénynek egy pontja, ami az építési szerződések esetében kissé eltérően rendelkezik, mint egyéb esetekben. Ez alapján tényleg a reál-teljesítés számít!
A kérdés immáron tényleg az, hogy mikor vezetik be a magasabb áfa-t és mikorra lesz szerkezetkész a ház (ennek fényében célszerűnek tűnik amennyit csak lehet kifizetni a vételárból, akár szerződésmódosítással is)...ill. ha ez a két időpont nem kedvezően alakul, akkor nyitottak lesznek e a felek a helyzet optimális megoldására...
Hát ezek a hírek igen aggasztóak. Igen csak megörültem az áfacsökkentésnek anno hisz így igen szép összegel olcsóbb lett a lakás. Most viszont nem tudom hogy lesz a gyakorlatban. remélem dCi-nek lesz igaza, és a befizetések időpontjai számítanak. Nagyon remélem. Ha zlorinak van az nem pozitív. Az én szerződésemben 25% még az áfa, mert tavaly kötöttem. És még tavaly fizettem be a foglalót (10%-ot) az még 25%-os volt. Idei szerkezetkész állapot esetén a befizetés nagyrésze 20% alá esne. Ez gondolom jónéhányunknál részben-egészben hitelből megy. A banki utalásnak meg nem tudom mennyi az átfutási ideje. A szerkeztkész áll. év vége felé várható. Mi lesz ha a banki utalás átcsúszik 2007-re? Vagy a résszámla keltezése -ezért vagy másért- csúszik át 2007-re? A nem elhanyagolható maradék meg mindenféleképpen 23%. A végszámla ugyancsak 2007-ben kerül kiállításra. Fogalmam sincs mire számítsunk. Bevallom aggódom. Ráadásul az adójóváírást is -a lakáshitelek után- teljesen eltörölték. :-((((((((((((((
"A kormány elfogadja, hogy a 15 százalékos áfakulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedjen - közölte Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. "
Nyilván ez ettől még nem biztos...
A gond az ÁFA-val az, hogy a teljesítés ideje számít, ami ugye csak jövő márc-ban lesz (előreláthatólag). Tehát az akkor aktuális áfa kulcsot kell majd az építetőnek befizetnie. A mi részletfizetésünk csak kvázi részletfizetés, mert a letéti számlára befizetett részletek valójában jogilag a mi pénzünk marad.
A szerződéssel kapcsolatban tényleg kérdés, hogy 3%-os áfa emelés jelenthetne-e vis maior-t. Kiszállási pontnak viszont talán lehet jogalapja...Én nem akarok 3%-kal többet fizetni pangó lakáspiacon!!!
Nem tudok róla, hogy ilyen szerepel a szerződés megszűnése pontban. Közös megegyezéssel természetesen bármi lehet.
Egyébként ne aggódj, a kormány teljes szakmai blamája lenne, ha visszamódosítanák. Ha meg is lépnék, mire hatályba lépne addigra az épület 75%-os készültségű lenne, és fizetéskor mindig a (rész)teljesítés időpontjához kapcsolódik az ÁFA fizetés azaz 75% után 20%, a maradék után a módosított. De szerintem ez hipotetikus.
Nem tudok semmit a dunyov 4-ről. Az AVK zRt az illetékes, de nem lehet információt kiszedni belőlük. Mintha a közvagyon értékesítése nem tartozna a nyilvánosságra.....
Valamelyik nap hallottam hogy csak az idén felvett hitelekre lehet igényelni adójóváírást, így ezért is fontos az időpont, -ahogy kivettem- az után az összeg után lehet, amit még a bank az idén kifizet. Tud még vki más infót erről?
Szombat délután készültek. Innen már nagyon jól látszik, hogy óriási munka volt a mélygarázs, maga az épület (lakások) szerkezet fele olyan kicsi. vagyis ugyanannyi idő alatt 2x annyit tudnak építeni :-) Szerintem az okt 31 reális.
Nagyon jók a képek! Melyik nap készültek? Azért picit aggódom az okt 31-i szerkezetkész állapotért is. Végül is júniustól kezdődően 1,5 szintet kéne befejezniük minden hónapban. így 1 kicsit még lemaradásnak tűnik...
Alá van írva a hitelszerződésünk. Előre megkatuk a tervezetet, időpontra mentünk, pontosak voltak. 15 perc volt az egész és minden kérdésünkre korrekt választ kaptunk.
Akkor meg pláne! Nem hiszem h más bankoknál ugyanezen hiteltermékek (pl. thm-ek) nagyon különbözőek lennének a piaci szabályok miatt ügyebár :-) Tehát máshol is hasonlónak kell lennie az aránynak. Szerintem....
Igen, azért én sem ugráltam örömömben amikor megláttam a 18 évet. De tartok tőle majd több bosszúságot fog okozni a kamatok és kez. klt. változásai az évek folyamán. Pláne ha váltani kényszerülünk, akkor megint hasonló nagyságrendű 1x-i befizetéssel kell számolni. Múltkor kiszámoltam h a felvett összeg után mennyit kell visszafizetni a jelenlegi kondíciók mellett 18 év latt. Hát attól sem lettem boldogabb.... :-(
A ft-deviza hitelek arányát én sem hittem el a hivatalos hírközlésnek. Még jó hogy ilyen álhíreket lehet kreálni, de nagyon sarkítottan és 1 bizonyos szférára igaz lehet. Csak ezt elfelejtik közölni. Na mindegy nem lovalom bele magamat. A 35-65 arány amit neked mondtak az mire volt válasz? Dunyovra? Új lakásra? Összes lakáshitel fajtára?
A 18 év meg azért lett 18 mert csak jövőre fejeződik be az építkezés és a bank még rátesz egy kis biztonsági tényezőt, hogy valóban 20 év alatt maradjon a teljes futamidő a szerződés megkötésétől számítotan.
Ma felhívtam a bankot, és én is hasonló információt kaptam.
A probléma csak annyi, hogy így havonta többet kell fizetni. Ez nem rossz. :-(
Meghirdetik a konstrukciót, mint 20 éves futamidőst, adnak mellé egy táblázatot, amiből kiszámítod, hogy ha 20 évre veszel fel kölcsönt, akkor mennyit fogsz fizetni, és amikor megítélik a hitelt, akkor kiderül, hogy nem 20 év, hanem 18, és nem az tervezett összeg, hanem több. :-(
Igazából szerintem csak max fél éves veszteség van a banknak, ha a szerződéskötrés időpontját nézem, de mivel még pénzt nem utalt ezért semmi. Vagy valamit nagyon nem értek. A magyarázatot én úgy értettem, hogy ha én most megkötöm a szerződést, és csak szeptember vagy október végén kell utaljanak, akkor van egy pár hónapos holt idő. De miért gond ez?
Úgyhogy nem vagy öreg, biztosíthatlak :-)
Köszi. :-)))))
Megkérdeztem azt is, hogy milyen arányban igénylik a vásárlók az államilag támogatott hitelt. Válasz: kb. 65-35% az államilag támogatott hitel javára.
No comment.
Rákérdeztem, ha időközben szeretnék konstrukciót váltani, megtehetem-e. Pl. áttérnék devizára. Válasz:igen, de csak egyszer, és visszafele nem működik. :-)
Az ismerőseim ma megnyugtattak, hogy ez csak a kezdet, készüljek fel, hogy mindig lesz valami, amire komoly összegeket kell majd fizetnem. :-(
HAli! +neztem a kepeket. Tegnap voltam arra es mar a B epulet egy darabkaja atmagasodik a keritesen!Dolgoztak ezerrel:-) Ez 1 kicsit jobb hir talan, mint a hitelbiralat.
Akkor szinte ugyanaz a felállás nálad is mint nálam. 1/4ed millióról már tudtam fél éve is mert rákérdeztem h milyen költséggel jár a dolog. Én akkor dobtam 1 hátast :-(.
A 18 év meg azért lett 18 mert csak jövőre fejeződik be az építkezés és a bank még rátesz egy kis biztonsági tényezőt, hogy valóban 20 év alatt maradjon a teljes futamidő a szerződés megkötésétől számítotan. Valami ilyesmit mondtak nekem. Úgyhogy nem vagy öreg, biztosíthatlak :-)
Az állami kamattámogatás eltörlésével kapcsolatban egy kissé megnyugtató hírt itt olvastam jómultkorában:
Megkaptam a hitelbírálat eredményét. Próbálok magamhoz térni, és gondoltam megosztom veletek , hátha kiokosítotok. :-)
Az államilag támogatottat kértem, és 20 évre.
Erre most az alábbi levelet kaptam: kamat: 5, 49 %;éves kezelési költség: 0,5%, futamidő: 18 év. (Már ennyire öreg lennék? Csak miért nem tájékoztattak erről, amikor beadtam a hitelkérelmet?) :-(
Aztán jönnek a befizetendő összegek. Mit mondjak? Több mint negyed millió!!!!!! :-(((((
Egyre jobban kezd zavarni, hogy nincs pontos műszaki leírás, és nem tudom azt sem hogy egyes változtatásokért mennyit kérnek. Vagy ez még nem kellene zavarjon?
Arra gondoltam, hogy megtörténhet a következő: késnek az átadással (erre a jelek szerint minden esély megvan), május 1-től elvileg kötbért kellene fizetni, és mivel nincsenek előre rögzített árak, a végén olyan összegeket fognak elszámolni, hogy ne kelljen kötbért fizetniük. Vagy paranoiás vagyok? :-)