Az anyagi világról érzékszerveink útján veszünk tudomást.
Érzékszerveink érzékenysége és érzékelésünk mértéke relatív szűk határok között van.
Az anyagi világ teljesebb megismeréséhez a technika segítségével jutunk, amely egyes anyag-jelenséget érzékszerveink számára átalakít.
Mitől függ a megismerés határa? Az alkalmazott technika fejlettségéről.
Van-e a technika fejlettségének határa, Nincs. Következésképpen a megismerésnek sincs határa.
Az anyagi világ megismerésének "határtalanságából" következik-e, hogy anyagtalan világ is létezhet. Abból, NEM.
Élettelen anyag >>>>> élő anyag >>>>> anyagtalanság (szellem, lélek, virtuális világ).
Vitaindító prológus az 1.sz. üzenetben.
Olvastam, s úgy gondolom, amit itt kezdtünk itt folytassuk - hisz udvariatlanságnak érezném az eddigi csak olvasókkal szemben,- s ott azt a témát boncoljuk. Egyébként is úgy érzem a két téma csak rokon, legalábbis az első fejezet alapján.
Valószínűleg arról, hogy ha valaki " megtalálta volna" már azokat az elemeket, melyek ezeket a bizonyos körülmények és kölcsönhatások között létrehozzák (: aminek bekövetkeztében és nem hiszek, mert logikai és filozófiai nonszensz, hogy alcsonyabbrendű anyag olyan magasabbrendű rendszert "hozzon létre", mely addig soha nem volt, úgy, hogy maga soha nem rendelkezett a "létrehozáshoz" szükséges információkkal:) már bizonyára széles körben hirdette, és bemutatta volna ŐKET működésük közepette. Én szívesen elálmélkodnék, és porszem voltom bizonygatva hallelujáznék a megoldás hálájául.
az idézet tőlem van,(: de nem tudom visszaállítani az álló betűt :)
hogy a fenti mondanivalóból csak ezt tudtad kiragadni:
'logikai és filozófiai nonszensz, hogy alcsonyabbrendű anyag olyan magasabbrendű rendszert "hozzon létre"
meg ezt:
"és porszem voltom bizonygatva hallelujáznék a megoldás hálájául"
azután ezekről beszélsz... hát nem is tudom
Ettől függetlenül, és úgy látom, hogy Te le vagy "ragadva " a párbeszédben az általam hardvernek nevezett résznél, holott itt a szoftverről van szó. Azért használom e két újkeletű kvázi jövevényszót, mert ez mindenkinek ugyanazt a számítógépes analógiát jelenti.
Arra kérnélek, olvass át a "Definiálja valaki az anyag fogalmát" rovatba, s ott a 631-be.
Ha akarod az abban foglaltaktól folytathatjuk, mert még csak a hardvert érinti, a gondolat ott is később jött volna, de addig szólt a kérdés.
Mielőtt érdemben válaszolnék és, hogy megkíméljem magamat a sok írástól, megkérlek az "AB OVO" topikomban a topiknyitó cikkemből olvasd el a 3. fejezetet.
"Kezdjük a végén" címmel. Csak azt jelezd, hogy elolvastad, és akkor jövök újra.
Ha Neked jobban tetszik, maradhatunk akár abban a topikban.
"Kedves Tőled, hogy szántál rám néhány percet." - nincs mit, igazán szívesen :-)
'logikai és filozófiai nonszensz, hogy alcsonyabbrendű anyag olyan magasabbrendű rendszert "hozzon létre"'
No igen, ezt feltételezni valóban hiba, NO DE én nem is erről írtam. Figyelmesen átolvastad? Nem az anyag "hozza" létre, hanem a dogok úgy történnek, ahogy: ezeket meg lehet figyelni! Nem egyszerű, de meg lehet!
"és porszem voltom bizonygatva hallelujáznék a megoldás hálájául"
Nos, akkor rajta, kezdjük az elején: vegyünk két H atomot. Ezek "képesek" arra, hogy H2 legyen belőlük? Úgy tűnik igen: SŐT, ha a körülmények adottak, NEM IS LEHET MÁSHOGY. A világról alkotott elképzeléseink rendeszerében az ilyen MUSZÁLY dolgokra mondjuk, vannak a világban szabályok - hangsúlyozom: a modelünkben! -, amik szerint a dolgok megtörténnek.
Nem egyszerű a két H-t megfogni, s rávenni "őket", hogy egybe kelljenek, de talán ezt el tudod fogadni, hogy "megteszik", ugye? NEm akarják, hanem a környezetük alakulása miatt bekövetkezi a dolog. S mit ne mondja: még kedvezőbb energiaállapotba is kerülnek: leadnak energiát!
Mi történt hát: volt két "izgága" atomunk, oszt némi energiafeleslegtől megszabdulva H2 lett belőle: ami összetetteb rendszer!!!
Ne menjünk tovább - a gondolatok még odébb vannak -, de eddig ok?
Te ez hogy látod?
ui.: hajlamosak vagyunk mi emberek megszemélyesíteni mindent, aztán jól elfelejtjük,
++'a normál, hétköznapi kémiai elemek azzal vannak "meggyanúsítva"'
...hát ez szvsz igen csak nagy gazemberség lenne, de hát ki állít ilyeneket??? És hol fogalmaz így??? ++
Hát nyilván konkréten így csak én fogalmaztam meg, mert "szerencsétlen" elemek, ha az az intelligenciájuk van amit a tézis feltételez róluk, most igencsak röstellhetik magukat, hogy ilyet bizony ők még soha nem tettek. Még hogy intelligenciát előállítani?, "életfenntartó programmot" írni?, logisztikai rendszereket előállítani?...brrr... soha semmilyen körülmények között !! Akkor viszont éppen miről beszélünk?
Valószínűleg arról, hogy ha valaki " megtalálta volna" már azokat az elemeket, melyek ezeket a bizonyos körülmények és kölcsönhatások között létrehozzák (: aminek bekövetkeztében és nem hiszek, mert logikai és filozófiai nonszensz, hogy alcsonyabbrendű anyag olyan magasabbrendű rendszert "hozzon létre", mely addig soha nem volt, úgy, hogy maga soha nem rendelkezett a "létrehozáshoz" szükséges információkkal:) már bizonyára széles körben hirdette, és bemutatta volna ŐKET működésük közepette. Én szívesen elálmélkodnék, és porszem voltom bizonygatva hallelujáznék a megoldás hálájául.
Végülis, - mint az előzőben (:melyre válaszoltam:)nekem lett szegezve- a tudomány csak kemény bizonyítékok megléte esetén ismer el valamit. Én ezekből ebben a tárgyban még nem láttam, hallottam egyet sem, de még olyannal sem találkoztam akinek az ismerőse anyósa hallott volna gyerekkorában a dadától effélét, hogy járt egy ember a falujukban, aki ismerte azt aki látott...stb. ! Az hogy felállítjuk az elméletet, nagyjából arra emlékeztet, mikor attól retteg az "egyszerű " ember, hogy valamely csillagász szerint a Nap ötmillió év múlva ki fog húnyni, és akkor mi lesz majd velünk. Ezt a csillagász elméletére is értem. Majd meglátjuk ?!
De addig bizony nem marad más a logikusan gondolkodó ember számára, - po mónyemu - mint beismerni, hogy ezt a logikát bizony nem a saját "káliuma, nátriuma, és jódja" ajándékozta neki, hanem valaki más. Hogy ezt hogy nevezi ez ezredrangú.
Bevallom "töredelmesen" én is csak nézelődöm - ha tetszik alázattal - és mint apró cserépdarabokat, igyekszem összeilleszteni az apróságokat.Teljesen normális az én világképemben, hogy nincs két ember, aki a tudás széles mezején ugyanazon területeken járt. Hasonlón lehet, átfedések is lehetnek, sőt teljesen más területek is. ettől még egyik sem jobb, sem rosszabb. Ez utolsó mondat akkor válik vészessé, mikor egyik azt hiszi, csak az létezhet, melyet ő járt be. Akkor beszélek kevélységről, sőt rosszabb esetben "szellemileg egyszerű emberről" Kérlek hozzászólásaimat, véleményeimet ezen "hitvallás" fényében értékeld.
'a normál, hétköznapi kémiai elemek azzal vannak "meggyanúsítva"'
...hát ez szvsz igen csak nagy gazemberség lenne, de hát ki állít ilyeneket??? És hol fogalmaz így???
Nem, nem az elemek hozták létre a szerves életet, mert azok erre képtelenek lennének több okból is: nincs akaratuk, szándékuk, stb., sem "nem áll módjukban", VISZONT mivel ezen szerencsétlen elemek egymásra viszont hatással vannak, azt a fura helyzet alakult ki, hogy ezek bizony egyre bonyolultabbá szerveződnek: molekulákká, azok bizonyos körlmények között folyadékká, kristályokká, stb., többek között olyan molekulákká, amelyek szintén megfelelő körülmények között élő szervezetekké is össze tudnak bonyolódni. Bizony ehhez nem kell sem akarat, de még csak tervezés sem, pusztán olyan körülmények, amik alkalmasak a kölcsönhatásokra... Ilyen a világ... el kell ezt tudni fogadni... lehet kutatni, keresni az összefüggéseket, DE nem "mögöttes" akaratot... azt is lehet, csak hát minek?
én nem tudom, csak azt - hát jó Neked, hogy ilyen tudó vagy... én csak kíváncsi vagyok, s nem akarok belelátni a világba olyat, ami nincs ott... a megértéshez, nem kell ez a belelátás... Ajánlom figyelmedbe Attkins Teremtés című művét... sajnos nehéz mára hozzájutni...
Az első bekezdésemben a "Szerintem" után elfelejtettem kiírni, hogy "itt". Namost ez tényleg megfordította az értelmét.
Egyébként - globálisan - igenis állítja, hogy semmiből valamit. Ha azt veszem, hogy a normál, hétköznapi kémiai elemek azzal vannak "meggyanúsítva" hogy bizonyos körülmények fennállása mellett létrehozták a szerves életet, és hozzáadták az értelmet, az önfejlesztő képességet, ráadásul úgy - és most nagyon figyelj - hogy miközben valamennyinek elsődleges fontosságú működési iránya az önfenntartás, bármi áron, közben azért még "viccből" azt is hozzáadták, hogy ez a szerves élet - kivétel nélkül valamennyi megjelenési formájában egy bizonyos - fajtánként változó -
idő után kezdjen bele saját maga leépítésébe, azután "haljon meg", úgy hogy közben nem avatkozik bele senki és semmi kívülről, csak azt tudom mondani, "hogy itt feltalált valaki valamit."
Az evolúció valóban van szerintem is, az evolúció fontos dolog a földi, és univerzális világban, viszont az élet keletkezése, és megjelenése itt a Földön egy másik történet szerintem. Persze jó dolog volt ezt akkor egybevenni, mert nem kellett tovább templomba járni, mert más "vallást" vettek fel az ezt hirdetők, és akkor ezt még komolyan vette egy közösség. De hiba volt, mert az "információ" rész kimaradt az elméletből. Gondolom élőlények "szoftvergyártó" kémiai elemeivel még senki sem rukkolt elő. Én gratulálnék neki !
++ bizonyítékoknak illik alátámasztani.... no ebben a tudomány elég kritikus,nem úgy, mint a hívők milliárdjai...++
Ha már így összejöttünk, és szívesen elképednék a fenti utolsó mondatomat megcáfoló bizonyítékokon.
+programot írt és ültetett volna be valahová - ki, mit hová, mikor, milyen program???++
Az egyszerűség kedvéért,- nomeg mert a mai embereknek a programm szóra legtöbbször a számítógép programm (:szoftver:) fogalom ugrik be - fogalmaztam így.
De nevezhetjük bármiképp azon működési rendszereket, melyek az élőlényekben a biokémia, bioelektromos, etc. működési mechanizmusok mikéntjét, folyamatát, időszerűségét, és leállítását, stb,stb, meghatározzák, szabályozzák.
Ezt a válaszolt hozzászólásomban érintettem, de gondolj bele: egy "egyszerű"' növényi magban, azonkívül, hogy magában hordozza az egész növény felépítésének három (sőt négy, mert az idő is benne van:) dimenziós térképét, még egy hőfok, és egy nedvességmérő érzékelő, és értékelő is elhelyezkedik, mert sem a neki nem megfelelő hőmérsékleten, sem a neki elegendő nedvesség híján nem indul el kikelni. És ne mondd hogy evolúció, és hogy amelyikben nem volt az elpusztult, s csak azok maradtak fenn amelyekben volt, mert ez nem magyarázat arra, hogy hogyan került bele. Ezen dolgokat neveztem én programmnak. De hogy ki tette bele azt én nem tudom, csak azt, hogy magától semmi nem lesz " értelmes ".
Választékot kaptam bőven Tőled a variációk lehetősége is adott, de azt kell elsősorban kijelentenem, hogy megválaszolni - abban az értelemben ahogy ma mondják, hogy: megmondja a "frankót"- nem tudom. Nem tudja senki sem. Nem célzatosan, de a teológia azon tételére hivatkozom, miszerint Isten lényegét (:értelmét, létét, valóságát:) az emberi elme nem képes felfogni. Így megmagyarázni sem.
Viszont: Tudjuk azt, hogy az emberiség évezredek - sőt lehet hogy tízezredek óta megfogalmaz a saját léte fölé egy olyan "valamit", vagy "Valakit" aki, vagy amely aktívan befolyásolja és befolyásolta az Ő létét, sőt mindennapjait. Ennek a legősibb formája, mint gondolom Te is tudod a négy őselem, a víz, levegő, föld, és tűz tisztelete és imádata. Ennél későbbi formák is léteztek, és még a mai napig is léteznek. Ezek egyik változata - folyománya pld. a monoteizmus. Az eredeti magyar mágusvallás például szintén természetimádó volt. De nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy a teljes emberiség - egészen Darwin-ig - az elmélet alapjaiban egységes volt, nyilván klülönféle "helyi" változatokkal. Ennek számomra az a lényege, hogy egységesen - ki hagyományőrzésből (:hisz ne felejtsük el, hogy a szóbeliség, a szóbeli hagyományőrzés jóval hosszabb időt foglal el az emberiség eddigi történelméből mint az írásbeliség:) ki a szomszédoktól átvett minták alapján azt tartotta, hogy az életet valaimi, vagy Valaki hozta létre, itt a Földön. Ez ráadásul logikus is. Ha arra gondolunk, illetve belegondolunk, hogy milyen iszonyúan bonyolult csak egyetlen pici egység - például egy vírus működése, de azért alapelveiben megegyezik egy mammutfenyővel, azért van min elgondolkodni. Ne gondolj másra például, hogy pld.: a hamburgi kikötő üzemeltetése hány embernek, gépnek etc. munkájába kerül, és arra gondolva, hogy ez kismiska egy ember működéséhez képest, ha ezt alaposan átgondolod, lehet hogy meggyőzöd magad arról, hogy mint annak működtetése az emberek és számító-, és egyéb gépek közreműködése formájában működő "szoftver" szükséges, ugyanúgy az élőlények "működtetéséhez"
is szükség lehet egy bizonyos szoftverre. A kikötőét tudjuk, hogy ki alkotta meg. Az Univerzumét - benne pld. az emberét, nem - de ez nem változtat a meglétének tényén.
Balog Béla idézi egyhelyt Fred Hoyle-t : " Annak valószínűsége, hogy élettelen anyagból egy élő sejt alakuljon ki. kisebb mint annak a valószínűsége, hogy egy orkán végigsöpör egy roncstelepen és összeállít egy működőképes repülőgépet"
Namost véleményem szerint a hangsúly itt a "működőképes"-en kell legyen, mert abban már az információ is benne kell legyen
...hmmm... az elkötelezett hívők tipikus hibája...
Létrejött sehonnan valami, majd úgy megemberelte magát, hogy saját magából erőt és tudást merítve, létrehozta - mint írod - az emberi agyat.
...ahogy én látom, ezt Te írtad, nem sz33... így magyarázattal, hogy ez honnan származik, Te tartozol... esetleg mehecc a meaculpába, van több is...
A témához pontosabban: senki nem állítja, hogy a semmiből teremtődött volna bármi, legfeljebb azok, akik Istenről beszélnek... Igaz is, Isten honnan van?
összeszedi az elmaradt nyomokat - nocsak, nocsak, a tudomány pont ezt teszi, de tudod arról nyomot találni, ami milliárd évekkel ezelőtt volt, kicsit nehézkes, így az ember természetadta eszét felhasználva megpróbál modelleket alkotni, s azzal kerekebbé tenni az elképzeléseket: amiket azonban bizonyítékoknak illik alátámasztani.... no ebben a tudomány elég kritikus,nem úgy, mint a hívők milliárdjai...
programot írt és ültetett volna be valahová - ki, mit hová, mikor, milyen program???
+Attól a pillanattól kezdve, amikor a legelső egysejtű élőlény a földön -megjelent, kialakult, létrejött stb. és a fejlődési labirintuson keresztül eljutott a jelenlegi csúcsig, az emberi agyig, nem volt szükség senkire, semmire. Az élettel egyidős az egyensúlyra való "törekvés", az az erő, amely mindenegyes sejtet, sejtcsoportot "mozgat", szabályoz, az életműködés alapfeltételét biztosítja. +
Nekem úgy tűnik, nem egy nyelven beszélünk. Szerintem feltalált valaki egy olyan rendszert, mely nem csak örökmozgó,de még olyan algoritmussal is meg van áldva,mely egy bonyolult, addig soha nem volt rendszer létrehozását is lehetővé teszi számára.
Kérlek olvasd el mégegyszer,mit írtál: Létrejött sehonnan valami, majd úgy megemberelte magát, hogy saját magából erőt és tudást merítve, létrehozta - mint írod - az emberi agyat. Hát szerintem legfeljebb a tiedet. Namost ha ezt eddig nem bírtad értelmezni, olvasd el mégegyszer, vagy kérj telefonos segítséget, mert a felező kevés lesz, a közönség pedig szerintem nem melletted van.
Komolyabbra fordítva a szót: Ha el is olvastad amira válaszoltál, rögzítettem néhány olyan problémát, melyet az alapvető adalék, az infomáció nélkül akkor sem lehet megoldani, ha maga Darwin is az ember. Ezek közé tartozik az is, hogy Te mikor tudsz gondolkodni - vagy én - hogy milyen sejtépítő programok készülnek valaha, valamilyen céllal,és hogy - mint igyekszel elszaladni a kérdés elől - a legelső élő sejt hogyan jött létre és ki csinálta.
Bizony, bizony, mikor az okot kell megtalálni, a legfelkészültebb nyomozó is csak azt tudja tenni - mint ismerjük - hogy összeszedi az elmaradt nyomokat és megpróbálja kitalálni hogy ki tehette. Jelen esetben ez azért jóval könnyebb. tudjuk azt, hogy sem a nátrium, sem a kálium, sem egyéb jelenlévő nem gyanúsítható meg azon cselekedettel, hogy programot írt és ültetett volna be valahová, ráadásul olyan rendszer, vagy létrehozandó szerveződés érdekében, mely x-millószor bonyolultabb nála, s melynek ő is csak 17 x-milliomod része.
Attól a pillanattól kezdve, amikor a legelső egysejtű élőlény a földön -megjelent, kialakult, létrejött stb. és a fejlődési labirintuson keresztül eljutott a jelenlegi csúcsig, az emberi agyig, nem volt szükség senkire, semmire. Az élettel egyidős az egyensúlyra való "törekvés", az az erő, amely mindenegyes sejtet, sejtcsoportot "mozgat", szabályoz, az életműködés alapfeltételét biztosítja.
Hogy a legelső élő sejt, hogyan jött létre, ki "csinálta", az lehet egy jó kérdés, de nem érdemes vitatkozni rajta, mert sehova sem vezet.
>Nem tudom, mi volt erõsebb az akaratom, vagy a hitem, de számomra bizonyíték az öngyógyításra. Nem akarok dicsekedni, de a fájdalomérzés felett is uralkodni tudok az erõs akaratommal.<
Az egész hozzászólásodal tökéletesen leírtad emberi mivoltunk "hardverének" működését, annak tudományos, illetve a tudomány által elnevezett mikéntjét. Az egésznek a kulcsát viszont az utolsó két mondatban adtad meg, noha nem voltál tudatában.Mert ez a lényeg! Az "akaratod,vagy a hited" egy más minőség. Egy olyan - a jelenleg általunk -értsd viszonyítási alap, és így mérőműszerek híján mérhetetlen, "bizonyíthatatlan" finomrezgés tartomány, mely ettől még működik. Nagyon sok olyan dolog - gondolat, sejtrezgés,a gének működésének információtartalma, a lélek irányító működése, a testmüködtető kémiai, bioelektromos viszonylatok, és reagálások "szoftvere" - tartozik abba a körbe, mely a mia tudományállás szerint nem ismert, de " ha elég sokat gondolkodunk, majd megértjük." Ez nem lesz lehetséges addig, míg el nem fogadják azon pricípiumokat, hogy a rezgések ugyanúgy egy oktavicitási emelkedőn foglalnak helyet, és a végtelenségig helyezkednek el, mint bármely más törvényszerűség. A hetes ismétlődés a viláegyetem egyik törvényszerűsége, és attól hogy mi nem ismerjük meg-, el-, fel-, stb., még működik.
Ami a lényeg: az emberi test működése értelemszerűen vezérelt, működtetés szempontjából -"szoftver"tekintetében- nincs alárendelve az agy működésének, csak "hardver"szempontjából. Más kérdés, hogy ma még ennek sem ismerjük sem a technológiáját, sem a helyi megoldásait. Ezen belül az ún. "öngyógyító folyamatok" pontosan hogy alá vannak rendelve annak a programmnak, mely a gyógyító "harcosokat" pontosan arra a helyre és feladattal indítja el, amelyre éppen szükség van, és csak olyan tartalmú "meghatalmazással," mely a hiba elhárításának tartamáig és tartalmáig tart. Mely pillanatban ez megoldott, azok feladata végetér, és le is állnak. Kissé bonyolult, de ez történik.
Másik szempont: ha az agyad általad vezérelt része oly komplex kérdéskört kellene hogy megoldjon pld.: a szervezetem x, y, c, és d részéből a működéséhez hiányzik m, c, x, d, és lh összetevő, akkor "kívánnom kell" az agyam által, hogy a földön található bevihető táplálékokból mn,-t ch,-t, XY-, és még fenetudja mit vegyen magához, majd azt megemésztve különböző mértékekben vegyítve a szükség szerinti mértékben eljuttassam x,y, c, és d részhez, vajjon jutna-e még eszedbe emellett, hogy megkívántam "Szép Ilonkát" Hát nem, mert a teljes feladatvégigfuttatási sor lehet hogy még túl is haladná a kapacitást. Hát ezért rendezte ezt be valaki ilyen bölcsen, hogy még az is eszedbe juthasson.
Az előző szöveget azért másoltam bele, mert nem kívánhatom, hogy az egész topikot végig olvasd. Viszont számomra is egyszerűbb az egyszer már kiizzadt szöveget csak másolni.
Egy beteg hite ,gondolkodása a betegségéről ,és érzelmi állapota befolyásolja az immunrendszer működését ,és gyógyulását. Azokat a tudósokat akik először ezt állították (konkrétan a cukorbetegség kialakulásával kapcsolatban) sarlatánnak kiáltották ki ,de később a megfigyelések igazolták őket.
A hit ereje.
Számtalan nyavalya, régi és új betegségek gyötrik az emberiséget, de a segítség sincs messze. A hivatásos orvosokon kívül tolonganak a különbözõ módszerekkel, eszközökkel, exotikus és egyszerû mindennapi dolgokkal, vagy misztikummal gyógyító, vagy gyógyítani akaró „csodadoktorok”. Például:kézrátétel, gondolat-energia átvitel, távgyógyítás, gyógyítási módszerek( ózon, oxigén, vegetáris, meditáció, böjtölés, vizelet, stb.), csodatévõ helyek (Fatima, Lourd), akupunktúra, aroma-terápia, homöopathia, sejt-terápia. Idesorolhatjuk a misztikus hókusz-pókuszokat, mint a szellemidézés (spiritizmus), auralátás, léleklátás, halottlátás, kristályerõ, jelenések, jósló álmok, természetfeletti érzékelés(prekogníció), tisztánlátás (clairvoyance), rezgések,ill.életenergia" mérések, irisz-, kéz-, láb-diagnózis..........stb.
Néhány módszer elmélete egyszerûen fizikai lehetetlenség. Például, ha különleges, nem mérhetõ energiáról, vagy sugárzásról van szó.Egy közös vonásuk van ezeknek a csodagyógyítóknak, hogy mindegyik hivatkozhat, és legtöbbször joggal bizonyos eredményre. Ez az eredmény azonban csak a kezeltek néhány %-nak gyógyulását jelentheti. Elhihetõ ez? Igen, elhihetõ és magyarázható! De tudomásul kell venni, hogy ezeknek a gyógyulásoknak eredõje és kiváltója nem a „doktor” és a módszere, hanem a „paciens” személyisége, pszichéje, röviden a hite (placebo effektnek is nevezik.), aminek a gyógyulás köszönhetõ!
Elõljáróban tisztázni kell az általam használt lélek (psziche) fogalmát. Mert lélek alatt semmiesetre sem a vallás által hirdetett a testtõl elválasztható anyagtalan valamit értem.
Aki a számítógépeket egy kicsit is ismeri tudja, hogy semmire sem megy a hardvérrel, ha nincs szoftvér, vagyis rendszer és memória író-olvasó program. Az egészséges agy egy tökéletes komputer és én lélek alatt az agy muködését biztosító rendszert, és a ca. 100-130 milliárd idegsejt, valamint a ca. 100 billió szinapszis mintázatát (állapotát) értem. Ez a mintázat nemcsak az élet folyamán szerzett információk és megélt emlékek tömege, hanem tartalmazza az egyén emócionális (érzelem, akarat, motiváltság, indulat, vagyis a világhoz való viszony) felépítését, jellemét is.
Egyébként itt ki kell térnem arra, hogy a szervezet automatikusan is védekezik az egyensúlyt felborító "támadások" ellen, valamint nagy szerepe van az érzelmeknek is az összegyensúlyban. A szervezet fájdalom esetén narkotikumokat, más néven endorphinokat (pl.:adrenalin-hormon) termel és az intenzív fájdalom gyorsan jótékony zsibbadássá válik.
A negatív érzelmek, mint a bánat, gyûlölet, keserûség és neheztelés, ha sokáig tartanak, kimeríthetik a vészhelyzet-mechanizmusokat és legyengítik a szervezet betegséggel szembeni védekezõerõit. A pozitív érzelmek, mint amilyen az öröm, nevetés, szeretet, hála és hit által termelt endorphinok erõsítik az immunrendszert, és a jó közérzet csodálatos élményét adják.Ezáltal a gyógyulást is elõsegítik.
Az endorphintermelés a pozitív gondolkodás eredménye. A konfliktusok megoldása, feloldása, a gyûlölet és neheztelés számûzése, a szeretetteljes, nagylelkû, hálás beállítottság gyakorlása, erõs hitre találás - mindezek lökésszerûen felgyorsítják agyunkban az endorphin termelését, és felerõsítik a szervezetnek azokat a képességeit, amelyekkel ellen tud állni a betegségeknek.
„Ép testben ép lélek!”(Rövid, vázlatos, nem tudományos igényû leírás!)
Az egészség egyenlõ a test és a lélek harmóniájával. Ha ez a harmónia valamilyen külsõ vagy belsõ ok miatt megbomlik, betegségrõl beszélünk. A betegséget kiváltó okok és az öngyógyítási folyamatokat gátló tényezõk megszüntetéséhez a gyógyítók segítséget tudnak nyújtani, de a harmónia, az egészség helyreállítása csak a beteg testi, és lelki(szellemi) együttmûködésével lehetséges
Az egyes mikróbiológiai egységek az idegrenszeren és annak vezérlõ egységén, az agyon keresztül hálózatban vannak összeköttetésben egymással. (sorosan és párhuzamosan is). Ezúton biztosítja egyensúly esetén a szervezet normális mûködését. Ha az egyensúly valamelyik szervben, vagy annak részében belsõ,vagy külsõ hatásra felborul, az össz-szervezet igyekszik az egyensúlyt helyreállítani (homöostase). A különbözõ fiziológiai funkciókat (mint pl.:testhõmérséklet, pulzus, vércukor, vérnyomás, choleszterin szint, stb) a szervezet automatikusan igyekszik kiegyenlíteni és a kiegyenlített állapotot fenntartani. Ezáltal a környezethez való alkalmazkodás optimális, az életfenntartásra fordított energia minimális lesz.Ez a szabályzás nemcsak hormonális-, reflex, vagy ösztönös módon történhet, hanem alkalmazkodási készséggel, megrögzött szokásokkal, valamint erõs akarattal lehetséges.
Összhangnélküli testfunkcióknak bizonytalanná váló és zavaró kihatása van a pszichére, az egyén magatartására. Megfordítva a „lelki” egyensúly elvesztése, vagy zavaros magatartás a fizológiai funkciókat károsítja.Egyre jobban elterjed a köztudatban és az orvos társadalomban, hogy a betegségeknek 50%-a pszichés eredetû, a lelki konfliktusoknak testi megnyilvánulása a pszicho-szomatikus betegségeknek a csoportját alkotja. Az elõbbi mondat konkluziója, hogy akkor a fordítottja is érvényes: bizonyos betegségeket (vagy talán mindet?!) pszichés „módszerekkel” is lehet gyógyítani.
Ha valaki erõsen hisz, szilárd meggyõzõdése, hogy az illetõ személy, vagy annak módszere meggyógyítja, ez a hit erõs akarattá válva az egyén beindítja öngyógyító mechanizmusát (pl.: immunrendszere felerõsítését), mert mindenki saját magát gyógyítja! Kissé részletezve: A szignál neuron serkenti a hormonok kiválasztását vezérlõ hypothalamuszt, amelynek hatására a mellékvese cortizolt,adrenalint és noradrenalint termel. E három anyag az immunrendszert riasztja és hatására a faló-sejtek a vérben elszaporodnak. "Az orvos addig gyógyítgatja a beteget, míg az magától meg nem gyógyul" (pr. dr. Vígh Béla).
Összefoglalva : mindegy, hogy orvosnak, jósnak, kézrátevõnek, vagy más szélhámosnak hisz a beteg, ha elég hittel és akaraterõvel rendelkezik meggyógyul(hat)!Ez természetesen egytõl egyig bió-elektró-kémiai, tehát anyagi folyamat, természet feletti csodáról szó sem lehet!!
Egy kis példa saját tapasztalatomból.
Kb. 13-14 éves koromban mind a két kezem fején kisebb nagyobb szemölcsök keletkeztek, illetve szaporodtak el. Kamaszkorban lévén kezdtek zavarni, mert elég sok volt és elcsúfította a kezemet. A szomszéd asszony azt javasolta, hogy a hentestõl lopni kell egy darabka húst és azt rátenni a szemölcsökre. Másvalaki lószõrt ajánlott, amivel el kell kötni a szemölcsöt. Egy állatorvos "pokolkövet" (lapis infernális) ajánlott. Mint mûvelt fiú persze kinevettem a babonákat és elmentem a háziorvosunkhoz, aki engem születésem óta ismert és kezelt. (Dr.Holéczy Zoltán) Egy szempillantást vetett a kezemre és elkezdte magyarázni, hogy biztosan hallottam egy csomó babonát, hogyan kell eltüntetni. Azt mondta tudja, hogy értelmes gyerek vagyok, ezért most fel fog engem világosítani, hogy ez ideg alapon jön és õ most adhatna bármilyen kenõcsöt az ugyanúgy hat, mint amit most elárul. Vegyek piros tintát és mindennap azonos idõben kenjem be egyenként a szemölcsöket ...- és amikor itt tartott én elmosolyogtam magam, amit õ kinevetésnek vett, nagyon mérges lett és azonnal kirugott. Azt mondta nem akarja lejáratni magát velem és ne is csináljak semmit, mert úgysem lesz semmi belõle!
Majdnem sírva hagytam el a rendelõjét és útközben hazafelé én is mérges lettem rá és elhatároztam, hogy csak azért is megmutatom, hogy elmulasztom a szemölcsöket, úgy csinálok, ahogy elkezdte elmondani a terápiát. Kb. egy hétig kentem, de a nyári szûnidõt munkával kellett részben tölteni, más részben nyaralni voltam és a piros tintáról el is felejtkeztem. Õsszel iskolakezdés elõtt véletlenül a kezembe került a tinta és újra hozzáakartam fogni a kenceficéhez, de nem találtam egyetlenegy szemölcsöt sem!
Kb. 20 év mulva megint elõjött 4 szemölcs a kezemen. Kísérletképpen most zöld filctollal kezeltem ca. egy hétig és néhány hét múlva eltüntek. Újabb 10-12 év mulva 2 darab megint elõjött, de most szigorúbb lettem és elhatároztam, hogy minden színezés nélkül, pusztán akarattal el fogom tüntetni. Igaz, hogy 2-3 hónapot vett igénybe, de gyõztem!!
Nem tudom, mi volt erõsebb az akaratom, vagy a hitem, de számomra bizonyíték az öngyógyításra. Nem akarok dicsekedni, de a fájdalomérzés felett is uralkodni tudok az erõs akaratommal.
Energia Testek munkavégző képességének mértéke. Jele és mértékegységei azonosak a munkáéval. SI-egysége a J. Többfajta energiát különböztetünk meg aszerint, hogy miből ered a munkavégző képesség (helyzeti, mozgási, elektromos, mágneses, hő- stb. energia )...
De egy másik aspektusból :
A kozmológiában a sötét energia az a feltételezett energiaforma, mely az egész világegyetemben jelen van, és erős negatív nyomást fejt ki. Az általános relativitáselmélet szerint a negatív nyomás nagy távolságokon a gravitációs vonzást semlegesíti. Ez jelenleg a legelfogadottabb elmélet annak a megfigyelésnek a magyarázatára, hogy a világegyetem gyorsulva tágul.
Két lehetőséget ismerünk a sötét energia magyarázatára. Az egyik a kozmológiai állandó, egy konstans energiasűrűség, amely egyenletesen tölti ki a teret, a másik a kvintesszencia, egy dinamikus erőtér, melynek az energiája térben és időben változhat. A kettő közötti különbségtételhez nagyon pontosan kell mérni a világegyetem tágulását, hogy megértsük, hogyan változik a tágulás sebessége az időben.
Az eredetekről :
A jelenlegi fizikai modellünk szerint, a Világegyetem paramétereinek határértéke kb. 13,7 milliárd (1,37 · 1010) évvel ezelőtt egy gravitációs szingularitás, az idő és távolság mérése értelmetlen, a hőmérséklet és a nyomás pedig végtelen ebben a szingularitásban. Mivel jelenleg nincs modell az ehhez közeli rendszerekre, és különösen a kvantumgravitációra, a legkorábbi periódusnak a története jelenleg a fizika megoldatlan problémája.
Mi lenne a világunkkal a mágnesesség ,a gravitáció nélkül . Egyszerűen nem létezne.
Ma az Albert Einstein által létrehozott általános relativitáselmélet az elfogadott elmélet a gravitációs jelenségek leírására.
Nikola Tesla kétségbevonta Albert Einstein relativitáselméletét, bejelentve, hogy ő a gravitáció dinamikus elméletén dolgozik (amelyet 1892 és 1894 között kezdett el). Úgy érvelt, hogy egy „erőtér” feltételezése sokkal jobb koncepció lenne és az elektromágneses energia közegére fókuszált, amely kitölti a matematikailag definiált teret és ezáltal az egész általunk belátható világűrt.
Ez a kétségbevonás persze csak képletes ,mivel Albert Einstein később élt. Egy érdekekes adalék ha valaki hívő (mindegy milyen vallású) egészségesebb,erősebb az immunrendszere, és a statisztika azt mutatja tovább is él.
Egy beteg hite ,gondolkodása a betegségéről ,és érzelmi állapota befolyásolja az immunrendszer működését ,és gyógyulását. Azokat a tudósokat akik először ezt állították (konkrétan a cukorbetegség kialakulásával kapcsolatban) sarlatánnak kiáltották ki ,de később a megfigyelések igazolták őket.
...hmmm... E=mc2... sokszor kapják elő... öt karakter, nem nehéz megjegyezni...
...energia... ez is olyan "egyszerű", hiszen "körülvesz" minket, mindenhol "ott van"...
...hogy máshogy "kerülhetett" oda ez a "dinamikus" valami, mint...
...no persze megérteni a dolgokat, ezt is és az előzőt is, s a világ oly sok részét, már valami mást is igényel, mint betűk olvasását, s fantáziálást...
...azt már csak félve merem néha leírni, hogy ezt az öt karaktert nem kitalálta Einstein...
"................viszont magát az érzést,..................."
Az "érzés" szó (fogalom) összehasonlító-gyüjtőfogalom, amit az egyes emberek szubjektív tapasztalnak, megélnek, az agyukban végbemenő bizonyos és behatárolható folyamatoknál.
Egyébként az 511-es hsz.szövegét remekül rá lehet húzni az érzelemre is.(a gondolat, tudat helyett)
...hmmm... tudatos-e az anyag... nos, szvsz "az anyag" nyilván nem, de megfelelően szerveződő anyagi gócok, mint pl. mi vagyunk, már valamennyire tudatosnak tekinthető...
nézőpontok: az érzések, gondolatok, stb, azaz az agyban magában belül zajló folyamtok alkotják-jelentik.stb. az "én"-t... nem egyszerű ezt talán megemészteni, de nagyon úgy nézki, hogy valami ilyesmi módon vagyunk mi "én"-ek... én ezt képviselem, ezt próbálom megérteni jobban, részleteiben, s ehhez elmondom másoknak, vitázok, beszélek róla...
...egy más nézet szerint mi csak hordozó csigaháza vagyunk valamiféle anyagtalan "lélek"-nek... szerinem ez egy leegyszerűsítő értelmezés...
Melyik téved (nagyobbat)? ...na ez az, amihez idő kell még...
" De ettől még magát az érzelemt nem tudod materiálisan leírni."
Persze, hogy nem tudom az egyéni érzelmet leírni, mert az mindenkinek az agyában folyik, mint elektro-kémiai folyamat és csak az emberek által személyesen megélt érzelem alapján tudja összehasonlítani a másik érzését, ha az szóval elmondja, vagy mimikával kimutatja.
"Éppen ezért van létjogosultsága a filozófiai hozzáállásnak a gondolkodás és érzés vizsgálatában."
Nyilvánvaló, hogy létjogosultsága van, hiszen ezek a vizsgálatok nem az anyagi eredetére a jelenségnek, hanem a jelenség hatására az emberre, az emberi társadalomra vonatkoznak!
van létjogosultsága a filozófiai hozzáállásnak a gondolkodás és érzés vizsgálatában.
...van, s nem is írta sz33, hogy ne lenne...
A mi erőlködésünk egymás megértésében pontosan annak közelítése, hogy mi az, amit az "én" érez, tud, stb... igen ám, de néha nem árt leírni, hogy attól , hogy mi nem vagyunk önnön magunk belső folyamataival ás állapotaival tisztában, még a valóság azokban a folyamotkban van, amit itt pl. leírt...