Minden a 2005 márciusában induló "A NAGY KÖNYV" program kapcsán: ötletek, vélemények, könyvajánlók és egyebek - amit akartok.
Könyvmolyok, tanárok, könyvtárosok, művelődésszervezők véleményét különös szeretettel várom.
Kérek mindenkit, hogy maradjunk politikamentesek, !
Indító hír:
http://www.kultura.hu/nkom/culture/literature/news/D999_news_59866.html
És mit árultak el véletlenségből, melyik az első három?
Nekem akkor ment el a kedvem az egész Nagy könyvtől, amikor a Wass Albert-féle körlevelet olvastam. Hogy ebben a mi kis hazánkban még véletlen se lehessen olyan játék, aminek legalább a látszata tiszta... :(((
Úgy nézem, alacsony volt a szavazók átlagéletkora, mert három könyvet kivéve (1984, Mester és Margarita, Száz év magány) ifjúsági irodalomra voksoltak.
A letölthető rtf-fájl a következő szöveggel kezdődik:
"Végre kiderült melyik tizenkét regényre szavaztak a legtöbben. Persze tudjuk, legtöbb olvasónkat most az érdekli, milyen sorrendben is követik egymást a becses művek.
Sajnos, ezt nem árulhatjuk el, hiszen ősztől tovább versengenek a döntőbe jutott művek, hogy decemberben egyetlenegy regény kerekedjen a többi fölé."
Az első három sorrendje a TOP 100 meghatározásánál is csak véletlenül derült ki. Műsorvezetői túlburjánzásból.
Nyilván titkos ezúttal is a versenyben lévők helyezése, hiszen a honlapon csak a 13. helyezettől olvasható a TOP 100 - a játékból immár kiesett - könyveinek listája.
Köszi, közben megtaláltam.
"1984
Orwell, George
A Gyűrűk Ura
Tolkien, John Ronald Reuel
A kis herceg
Saint-Exupéry, Antoine de
A Mester és Margarita
Bulgakov, Mihail Afanaszjevics
A Pál utcai fiúk
Molnár Ferenc
Abigél
Szabó Magda
Az arany ember
Jókai Mór
Egri csillagok
Gárdonyi Géza
Harry Potter és a bölcsek köve
Rowling, Joanne Kathleen
Micimackó
Milne, Alan Alexander
Száz év magány
García Márquez, Gabriel
Tüskevár
Fekete István"
Persze, mint mindenki én is csalódott vagyok.
Szia
Vagy jobb dolguk is akad vasárnap, mint a gép előtt ülni és fórumozni ;-)
Én elégedett vagyok az eredménnyel, különösen ezzel a hazai: külföldi = 5:7 aránnyal. (Első mondatban viszont passzoltam/buktam hármat). Fura egyébként mit hoz ki egy ilyen egyszerű kis műsor az emberből... reggel átnéztem a polcokat és ellenőriztem, megvan-e a Nagy Tucat :)
Szia! Szerintem ez nem olyan meglepő. Móricz regényei jó regények, de nem kedvenc regények. Ez a kampány a kedvenc könyvről szól. Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de ha nekem kéne csinálnom egy listát a 10 általam legjobbnak tartott könyvről és a 10 kedvenc könyvemről, akkor nem fednék egymást teljesen.
A 22-es csatája és Svejk - két olyan mű, melyek címlapját béketüntetéseken bátran lobogtathatjuk.
Mindkettőt szeretem, de ká-ejropaiként naná, hogy a Svejkre illik szavaznom. Na meg a rekeszizom is közrejátszik.
Különben miért van az, hogy a csehek nem azok a lógó orrú, búvalbélelt nép, mint a többi idevalósi szerencsétlen nemzet? Sokkal könnyedebbek, vígabbak, mint általánosságban a magyarok. De jó is nekik! Meg is keresem őket:
"Tessék mondani, merre van az út Ceske Budejovicébe?"
A romantikát csak a zenében és az építészetben kedvelem, az irodalomban nagyon nem, ezért most nem volt érdekes számomra a műsor, hiába olvastam mindkét könyvet. Szerintem ma már ifjúsági irodalom mindegyik.
Változatlanul azt gondolom, hogy az előbbi csak a külön tévésreklám hatására került be, legalábbis számomra érthetetlen módon. Tímár Mihály története sem nagy szám, de mint romantikus regény jól megírt darab.
Vámos Miklós a médiaszerepléseinek köszönheti nagy sikerét, mert amúgy egy hibátlan könyvet sem írt. Azért én szinte mindegyiket elolvasom, és valamelyiken szórakozom is, például a New York- Budapest metrón.
Asszem, én őket csak döntetlenre tudnám kihozni - mindkettő nyelvi humor, de másfélék, mégis nagyon tetszenek :)
Családban alapmű a Piszkos Fred, a kapitány, asszem, az első lapot tudjuk kívülről (csak). Emlékezetes nagy röhögéseim fűződnek az Egy bolond száz bajt csinál című regénykéhez is (többihez viszonyítva rövidebb ugyanis a könyv).
14 voltam, mikor a GUS első kötetét elolvastam (a TowelDay oldalon valaki pont azt a kiadást lapozza :)) és rögtön tetszett - aztán, mikor megmutattam az osztálytársaimnak, őszinte rököny volt a reakció: te ilyeneket olvasol? Megijedtek a technikai leírásoktól, pedig nem kellett volna... :)
Gondolom a panelek azért vannak, mert hogy a légiós regények paródiájaként írta őket Rejtő, azok meg sorozatban készültek, egy kaptafára.
Megfilmesíteni meg hogyan lehet a nyelvi humort? Gondolom, a Szkénének sem nagyon sikerülhetett, most legalábbis nem volt meggyőző a Scherer. (Amúgy eddig csak pocsékságot láttam a Szkénétől.)
Igen, már van egy csomó találatom - habár nem annyi, mint amennyit szeretnék - a geocachingben. Sőt, magam is "rejtő" vagyok. Itt akkor tovább nem röhögtetném magam ezzel kapcsolatban. Ebből is ki lehet találni, hogy gyermeklelkű felnőttek játsszák.
Há nem játék e! Hanem filozófia, csak elkomolytalankodta (az új galaktikás) Burger is :) Mentségül beszámítom, hogy nem sikerült még kikölcsönözni a GUS-t. Viszont a geocatching meg nagyfokú precizitást igényelhet (ahogy írják a iránytűzőzést). És találtál már meg kincsesdobozt? (Vagy az a szivárvány tövében van.)
Érdekes volt, amit Rejtő panelekből építkezéséről montak, meg hogy nem lehet megfilmesíteni igazán a regényeit. Nekem legalábbis azért, mer 50-60 éveseket láttam nevetni A vesztegzár a Grand Hotelben filmen, én meg értetlenkedve bámultam, mien unalmas, de ugyanúgy rossz lett a Bujtor-féle légiósfilm is, pedig azt 5-6 éve csinálták talán.