Egy teny, amit nem említettem, hogy van szagelszívó. Lehet azt kéne így szívásra beindítani időkapcsolással és akkor nem kell extra ventit venni? Illetve lehetne az extra venti befúvó és akkor a szagelszívóval kombinálva szuper légcsere lehetne...
Fürdő vagy kamra ablak le, helyette 10cm EPS tábla befarag és sziloval körbehúzol, és az EPS-be egy ilyet, amit egy Tescós 1300Ft-os időkapcsoló kapcsol kb 2óránként fél órát pld.
Köszönöm! Ezt jó tudni! Lehet akkor jo a napi párszori szellőztetés és ezzel járó extra fűtésszámla akkor... Csak nincs ki nyitogassa a nyílászárókat, ezért lenne jó az automatizáltabb..
Arra figyelj, hogy a párátlanító nem tolerálja a 15foka alatti hőmérsékeletet, egyszerűen lefagy a hőcserélője és kikapcsol.
Így jártam én is, mikor tavaly ilyenkor újítgattuk a ház belsejét, na majd én jól kiszívatom a belső vakolatból a vizet párátlanítóval, na jól lekapcsolt a francba 13foknál...
Köszönöm! A fűtéssel az a gond, hogy a tető károsodása miatt eléggé gazdaságtalan lett a fűtés (féleg, hogy lakhatatlan az egész, így "haszon" nincs a fűtésből...). De valóban be lehet próbálni azt is, most tizenpár fok van benn csak, huszonpárig lehet fel lehet csavarni végülis, a kazán meg a radik tudják kompenzálni a brutál hőveszteséget amúgy.
Csak ha annyival magasabb lenne úgy a fűtésszámla, mint egy párátlanító ára, akkor lehet jobban megéri a párátlanító, mert abból legalább a végére lesz egy tárgyi "eredmény" a befektetés után :-)
Márpedig kb úgy számolgattam, hogy azért a jelen tető felé alig szigetelt állapotban 140 ezer lenne a 70 nm kifűtése huszonpár fokra, míg ennél azért egy 60 ezerrel olcsóbban meg lenne a fűtésszezonra, ha csak tizenpár fokon van.
Köszönöm szépen! Igazándiból a tél előtt már szellőzött a helyszín pár hónapot, csak még mindig elég kellemetlen a helyzet. Remélve volt, hogy a télre nem lesz már gond, de végülis érezhetően szupermagas páratartalom van még így is bent.
Az aldis is jó.Van kivezető cső hozzá kannához.De ilyen borszivó átlátszó csövet tudsz venni,akár nagyobb távolságra elvezetve,kis lejtéssel.És akkor mehet éjjel-nappal.De még akkor igy is hosszadalmas lesz a kiszáritás,hogy oltóvizzel eláztattak.
Páramentesító, párátlanító gépet keresnék egy kertesház alsó szintjének (70nm-en belül WC meg konyha is van, de az ajtókat kinyitva lehet egy gép is elég ide) párátlanítására.
Sajnos pára az keményen van, mert egy tűzeset utáni oltás miatt szétázott az egész alsó szint és a pince is.
Nézegessek egy Trotec gépet vagy netán az Aldis megoldás is jó lehet? Lehet nem árt, ha van valami kivezetőcsöve és egy nagyobb külső tartályba tudná gyűjteni a kondenzvizet...
Minden mondatoddal egyetértek, kivéve, hogy a fürdőszobába órákig kell berregtetni a gépet.
Gyorsan megy az, bár a szellőztetés gyorsabb, de drágább is, ugyanis nem elegendő csak a levegőt egyszer kicserélni, mert a keletkezett vizcseppeknek fel kell száradni, na az a lassú.
"Télen mitől száradna ki a fal ha hideg levegőt tolsz be a lakásba?"
A hideg levegő jóval kevesebb vizet tud felvenni páraként (ezért csapódik ki a hideg felületeken). Tehát ha beengeded a külső hideg levegőt, akkor az felmelegedve szárazabb lesz, mint a szellőztetés előtti.
"Főleg,ha az esős nyálkás időben ugyanolyan a páratartalom kint,vagy magasabb mint a lakásban?"
A páratartalom mérése százalék alapú. Tehát a 90-100%-os hideg levegő kevesebb vizet tartalmaz, megéri beengedni és lecserélni vele a benti pl. 70%-osat, szárazabb lesz utána. És lesz benne oxigén is. :)
"Rokonnál új kertes,külső szigetelés,tetőszigetelés,több helységben neki is előjött,tiszta penész fürdi már,folyamatosan nyitva ablak ott neki kb."
A folyamatosan nyitva levő ablak nem jó, mert lehűti a falakat. A penész ott fog kicsapódni, ahol a fal hőmérséklete harmatpont alá hül.
Vagy úgy védekezel hogy a páratartalmat csökkented (alacsonyabb páratartalomhoz alacsonyabb harmatpont társul),
vagy magasabb hőmérsékletű falat igyekszel elérni (szigetelés, erősebb fűtés).
Mérni kell a páratartalmat, meg a falak hőmérsékletét, és a harmatpont-diagram segítségével még a penész megjelenése előtt meg lehet tudni hol fog megjelenni a penész.
A legjobb a párát ott megfogni ahol keletkezik, páraelszívó a konyhába, szellőző a fürdőbe muszáj.
Pl. fürdés után lehet a páraelszívó gépet berregtetni órákig, de egyszerűbb kitárni az ablakokat pár percre (semmiképp sem folyamatosan) és kiseperni a párás levegőt.
Vagy ventilátorral kihúzatni (légbevezetés is legyen, akár csak egy arra az időre buktatott ablak).
A 100-as átmérőjű drága páramérős venti sokáig dolgozott, egy olcsó mezei 125-öst raktam a zuhanyzó fölé, sokkal jobb.
A Midea páraelszívót legutóbb 2 éve festéskor használtuk, mert hamarabb megszáradt az első réteg festék.
Igen.Ha lehet a kandalló-száritógép-páramentesitő trió sok embernek megoldaná a gondját.Akár készenvett kandalló,ha ki van alakitva már a kémény persze.Az utóbbit a szezon óta elő sem vettük.
Egymás fölé szokták,összeépitő kerettel.Kombi nem sokat ér! ,gyenge a száritás hatásfoka.De előtte nézz be a ..-Mosó-száritó gépek " topikba.Ott is lebeszélnének.
Nekem is reggel óta megy a MIDEA gépem,főleg nappaliba,egész oldalfal kezdett penészedni,aláraktam gépet.Leviszi párát szépen vmikor 50 alá is.
Viszont nem 2 kilós gép:),több helyiségbe is cimbálnom kell,hogy arrafelé is levigye párát.Tipikus panel lakás,keskeny folyosóval,3 szoba +étkező 76nm. Egy szobából nem éri el a többit sajna:).
Értem, a miénk távfűtéses volt. De azért biztosan van szellőző nyílás a fürdőszobában, én oda betennék egy ventilátort. Lehet hogy a lenti lakóknál is van ilyen és hozzátok nyomják a párát. Esetleg szétnézni a tetőn, hogy a szellőzőbe nem fészkeltek-e be a madarak...
Anno nálunk a működő szellőző + rossz ablak kombótól olyan száraz volt a levegő hogy még párásítani is kellett..
4en vagyunk,amióta megvettük a szárogatógépet,az idén be sem kapcsoltuk a páramentesitőt (aldi),Penész nem jött,eltünt a sarkokból .Nálunk a sok vizes ruhától volt magas pára.Kész kandallóval ugyanugy fűtünk mint előtte.Ventivel nyomatva a meleget.Asszonyt kérdeztem minek a mentesitő már,ne adjuk e el?
Fürdő-étkező hosszirányba van gáz légbeejtő,félig betömve a hideg miatt.Részben cseréli ez is a levegőt,+a páraelszivó főzés közben. Igy minden rendben számunkra.