Keresés

Részletes keresés

Qedrák Creative Commons License 2004.09.12 0 0 60

Miért érzem úgy, hogy erről is kideríted, hogy hamisítvány? :-)

Előzmény: cyprus_people (59)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.12 0 0 59

Az ostromtorony ábrázolást hol láttad? A Radzivili Krónikában? Amelyet sebtében készítettek Nagy Péter königsbergi látogatására? Vagy a díszesebb másolatban, amelyet személyesen rendelt meg?  

Előzmény: Qedrák (57)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.12 0 0 58

Ez több mint meglepő és mulaccságos..., Béla dénárjait és obolusait évre lebontani.

A spanyol nem az én felvetésem volt. A páncéling meg kevés a mindenütt kószáló tatárok ellen. Ráadásul lassú is. Meg hideg, különösen gyertyaszentelő napján. A levéíró még a julián naptárt is elfelejti a tatárok miatti izgalmában. De Uros apátnak is szimpatikusabb azt írni, hogy gyertyaszentelő másnapján. Várak és egyéb települések kapcsán, ne nálam reklamálj! 

Előzmény: Qedrák (56)
Qedrák Creative Commons License 2004.09.12 0 0 57

Remélem többet tudsz a középkori harcművészetekről, mint amit ez a kérdésed elárul. A mongoloknak voltak egyéb csapattesteik is, nem csak könnyűlovasságuk. Az iszlám krónikák beszámolnak a vár(os)ostromokról, amelyeket a mongolok vezettek pl. Khorezm ellen, de megnézheted azt is, miként vették be az orosz városokat, így Kijevet. Ostromtornyokkal többek között.

Előzmény: cyprus_people (51)
Qedrák Creative Commons License 2004.09.12 0 0 56

Akkor miként magyarázod azokat az éremkincseket, amelyeknek a záróverete 1240, ill. 1241?

A spanyol szvsz meg lett magyarázva. A futár szintén. A várak dettó. Mit is kell akkor még bizonyítani?

Előzmény: cyprus_people (55)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.12 0 0 55
Ha nem tudtok összehozni valami logikus magyarázatot idézett levelekre, még az is megeshet. Én például logikusnak tartom, hogy a levelek mind későbbi fogalmazásúak, ettől még megtörténhett a tatárjárás.
Előzmény: Qedrák (54)
Qedrák Creative Commons License 2004.09.12 0 0 54

Remélem nem oda akarsz kilyukadni, hogy tatárjárás, mint olyan nem létezett.

Előzmény: cyprus_people (50)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.12 0 0 53
A Kauázus lába lényegesen közelebb van Kumánia keleti végétől számítva, mint a Volga Káma összefolyás... Tehát amit a kunok nem tudtak, tudták az arabok...  
Előzmény: ftonyo (47)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.12 0 0 52

Miért? A pénzeik nem jók?

Előzmény: ftonyo (46)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.12 0 0 51

Könnyűlovasság hajítógépekkel...

Erről kéne egy topikot nyitni, ha lenne RÖHEJ kategória!

Előzmény: ftonyo (45)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.12 0 0 50

Aha! Szóval te tudod, hogy hol zajlott le a  MUHI csata!

Akkor gyorsan szóljál a régészeknek, hogy hol keressék.

Az eddigi eredménytelenségnek ugyanis ez a hivatalos oka...

Előzmény: ftonyo (45)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.12 0 0 49
Nem érdekel a mondatod! Valószínű a ma is élő ÖSSZES Simon nevő velük jött be a KM-be... Meg  a Genfankelek is...
Előzmény: ftonyo (43)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.12 0 0 48

Fellapoztam... Onnan a vonzó MÁGNES Miska...

Mint az ógörögben már numidia nomádia szinonímája...(Egy humanista hamisítvány nyomán!)

Előzmény: ftonyo (42)
ftonyo Creative Commons License 2004.09.12 0 0 47
Amúgy Julianus NEM a Volga-menti magyarokhoz indult eredetileg, mert róluk nem tudott. A 13. századig fennmaradt hazai hagyomány a KAUKÁZUS LÁBAINÁL ÉLŐ MAGYAROKRÓL TUDOTT, mint keleti magyarokról. Julianus hozzájuk indult, ezért ment a Krimbe szárazföldi úton, majd onnét genovai hajókon a kb. mai Grúzia területésre. Mivel ott nem talált senkit, indult tovább észak felé, mert arab kereskedőktől hallotta, hogy a Volga mentén vannak magyarok.
ftonyo Creative Commons License 2004.09.12 0 0 46
Hm... És ezt honnét veszed?a pénzeikről? mert a nevezett királyok pénzein csak a nevük és a rex szó szerepelt, az nem, hogy melyik ország királyai. Szt. István, Szt.László és Kálmán törvényeiben egyértelműen a "Hungaria" szó jelöli Magyarországot.
Előzmény: cyprus_people (38)
ftonyo Creative Commons License 2004.09.12 0 0 45
Na ne... Mi a franc bajod van a HAJITÓGÉPEKKEL?????? Már az ókor óta ismeri a haditechnika..... Például személyesen BATU kán is vetett be a magyarok ellen hajitógépeket a Muhi csata előtti napon, a Sajó hidjáért vivott harcban. velencébe se köthetsz bele, mert 1241-ben épp nagyhatalmi időszakát élte, tehát millió+1 hajitógépük volt.
Előzmény: cyprus_people (37)
ftonyo Creative Commons License 2004.09.12 0 0 44
Egy árva kortévesztés sincs az általad citált szövegben... Ne fárassz....
Előzmény: cyprus_people (39)
ftonyo Creative Commons License 2004.09.12 0 0 43
"Simon gróf és testvére Mihály NEMZETSÉGE pedig kiket Martinsdorferek-nek hívnak, harmadik Béla király fia Imre király idejében Constantia királynéval, az arragoniai király leányával,.." Nyelvtanóra, csak NEKED, mondatelemzés: az idézett szövegből, aki tud magyarul, megértheti, hogy SIMON ÉS MIHÁLY NEMZETSÉGE érkezett Constancia királynéval.
Előzmény: cyprus_people (40)
ftonyo Creative Commons License 2004.09.12 0 0 42
Lapozd fel a latinszótárt a "magnus 3" melléknévnél.......
Előzmény: cyprus_people (36)
ftonyo Creative Commons License 2004.09.12 0 0 41
OK, de a pápai legátus beszámolójából kitűnik, hogy a RÉGI MAGYAR HAGYOMÁNY alapján indult Julianus a keleti magyarokhoz. Ami egybevágott a dominikánusok keleti missziós törekvéseivel+ Béla herceg a saját hatalmi bázisát akarta erősiteni az apjával, II. Andrással szemben a keleti magyarok behivásával.
Előzmény: cyprus_people (35)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.11 0 0 40

"Tehát Simon mester APJA jött Constancia királynéval, de ettől a fia ugyan "spanyol" maradt ." - mondtam én."

Hű de ravasz!  Hiszen tényleg mondtad, MÁSODSZORRA!!! Először Simonson-ról nem volt szó! 

Előzmény: ftonyo (34)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.11 0 0 39

Etnikai tudat? Ki írta?

Én kortévesztő fogalmakat reklamálok.

Hungarista nem vagyok, mert hungároat emlegetek?  

Előzmény: ftonyo (33)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.11 0 0 38
PETRUS REX, SAMUHEL REX, ANDREAS REX úgy tudták, hogy PANNONIA királyai. (1038-1060) Persze később még sokan mások.
Előzmény: ftonyo (32)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.11 0 0 37
Ha figyelnél én bizonyítani nem tudok, csak felhívni a figyelmet a sok trehányságra. De az jó jel, hogy a spanyolba kötsz bele, amire én csak felkaptam rutinból a fejem. Béla tatárok ellen kért velencei hajítógépei nem ingerelnek...
Előzmény: Dubois (31)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.11 0 0 36

"Magna...régi jelentésben"

Én meg a "vonzó Miska" vagyok, nem a gazdag...

Előzmény: ftonyo (30)
cyprus_people Creative Commons License 2004.09.11 0 0 35

"Kinek kellett volna hallani valamiről? "

A térítő hungár papoknak a kunoktól a hungárokról. Elvégre 1050 óta uralták a  mai Volga-Don csatornától a Kápátokig húzodó területet. És be-be köszöntek hozzánk is...

ftonyo Creative Commons License 2004.09.11 0 0 34

"Tehát Simon mester APJA jött Constancia királynéval, de ettől a fia ugyan "spanyol" maradt ." - mondtam én.

Qedrák beirta a vonatkozó idézetet erről, amit NEM OLVASTÁL EL. Szokás szerint....

Lásd a vonatkozó szövegrészt:

"Simon gróf és testvére Mihály nemzetsége pedig kiket
Martinsdorferek-nek hívnak, harmadik Béla király fia Imre király
idejében Constantia királynéval, az arragoniai király leányával,
ki Imre király felesége vala, jött bé Magyarországba magokkal
becsületes vitézeket és igen díszes kiséretet hozván. "

A szöveget olvasva amúgy kitetszik, hogy Simon mester nemzetségét MARTINSDORFER-nek hivták, tehát lehet, hogy "spanyol" sem volt.... Csak az aragóniai királylány kiséretéhez csapódott lézengő német ritter.

Sok volt ilyen akkortájt... 3. , 4. fiúgyxerek egy családban...

Előzmény: ftonyo (33)
ftonyo Creative Commons License 2004.09.11 0 0 33

"Simon mester még Esztergomot is védi 1242-ben! Hány évesen jöhetett be Hispániából? 

Kicsit szelektíven olvasol, nem én vezettem elő a "spanyolt." "

Nos.

A világosság kedvéért. Abban a korszakban az etnikai tudat nem létezett, tehát erre, ma, 2004-ben blazirozni - sandaság. Az esztergomi "latinok" negyedét akkoriban főleg vallon, francia, olasz, és spanyol népség lakta.

Itt most én a modern fogalmakat használtam, de ők magukat Brugges-ből, Velencéből, Aragóniából valónak határozták meg.

Ebből a körből házasodtak, képesek voltak a család származási helyéről menyasszonyt hozatni.

Ennek megfelelően ők csak a magyar király alattvalói voltak,  DE NEM MAGYAROK!

Etnikai különbözőségüket feudális kiváltságaikkal, szokásaikkal őrizték meg (lásd az óhazából házasodás).

Ha nincs a tatárjárás, a mo-i városok a török hódoltságig zömében "latinok" lettek volna, de igy az 1242 utáni újratelepitésnél főleg németeket hivtak be.

(De pl. Budán is volt OLasz uitca!)

Tehát Simon mester APJA jött Constancia királynéval, de ettől a fia ugyan "spanyol" maradt .

Igen, bevallom, a spanyol dolgot én hoztam fel, a Galiciával/Halics-csal kapcsolatosan irt téveszméd kapcsán.

Előzmény: cyprus_people (28)
ftonyo Creative Commons License 2004.09.11 0 0 32

Ui.: amikor Janus Pannonius "Búcsú Váradtól" c. elégiájában arról keserg, hogy ő most PANNÓNIÁBAN van és ez milyen rossz, az is történelemhamisitás?

Hiszen Várad max. Dacia lehetett egykor (de nem volt az, ugye..), Pannonia meg 423-ban kvázi megszűnt.

Akkor J.P. is hamisit, amikor az állitja, hogy 1470valahányban "Pannoniában" élve irja a verseit? 

Dubois Creative Commons License 2004.09.11 0 0 31

"És akkor megérted mi a problémám..."

Gondolom az, hogy sikerült találnod egy olyan levelet, amiről eddig még nem "bizonyítottad be" hogy humanista hamisítvány. :))

Előzmény: cyprus_people (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!