Én olvastam egy olyat (nem próbáltam!), hogy a cserép földjére homokot kell szórni 1 cm vastagon. Az mindig kiszárad hamarabb, mint a cserép teljes talaja (a növényt sem kell kiszomjaztatni) és így egy idő után eltűnnek. Ha ennyire vonzódsz a tudományhoz, próbáld ki ezt egy cserépen, a többi legyen a kontroll. Csak aztán tájékoztass minket az eredményekről is! :-)
Úgy látszik a tudomány még vitatkozik. Lehet, hogy a 200 faj közül van ilyen is, olyan is, a vélemény attól függ, hogy épp melyiket vizsgálták. Szerintem barátkozz meg velük, olyan kicsik !
"Kiss I., Bakonyi G. 1989: Az ugróvillások (Collembola) - minthasznos talajlakó állatok- növényvédõszer érzékenysége. "Az agrokémia helyzete és perspektívái, különös tekintettel a környezetvédelemre" GATE-CHEMOLIMPEX konferencia, Gödöllõ. (Elõadás + Elõadáskivonatok p. 28.). "
"Az ún. alacsonyabbrendű, szárnyatlan rovarok közé olyan, többnyire kevés fajszámú, talajlakó állatokat magukba foglaló rendeket sorolunk (zárójelben a magyarországi {II-97.} fajszám), mint a félrovarok (Protura, 6), az ugróvillások (Collembola, 200), a lábaspotrohúak (Diplura, 10), a pattanók (Machilidea, 5) és a pikkelykék (Lepismatidea, 5). Közülük talán a korhadékevő ugróvillások a legjelentősebbek, amelyek fontos láncszemei az avarlebontás folyamatának, s egyben nélkülözhetetlen táplálékforrásai más, ragadozó talajlakó állatoknak. "
"Szájszervük finom felépítésű, az élő zöld növényt csak kivételesen, néhány faj tudja megrágni. A többségük detritusz-, spóra- és mikrobaevő, miközben sok ásványi anyag is áthalad a bélcsatornájukon. Így joggal nevezhetjük az ugróvillásokat a talajképződés, talajélet katalizátorainak, mert bélcsatornájuk mikroflórájával beoltják a talajt. "
Vissza az egész! Megtévesztett, hogy repkednek, de ahogy írod nem szivogatnak a levelek fonákán. Azonosítottam: ugróvillások! Itt egy cikk is, ez alapján tovább kereshetsz.
Ugróvillások (Collembola fajok)
TÜNETEK: A növények gyengén fejlődnek, a talaj felszínén apró, fehér ugráló állatok láthatóak. Az állatok megrágják a gyökérnyaki részeket és a talaj felszínéhez közel levő gyökereket. VÉDEKEZÉS: A nyirkos, tömött talajok kártevői. A talajt szárazabban kell tartani, hatásos a talaj felső rétegének friss földdel való kicserélése. Ha a növényeinket hosszabb időre kertbe tudjuk helyezni, növényvédőszerrel fertőtlenítsük a talajt.: A növények gyengén fejlődnek, a talaj felszínén apró, fehér ugráló állatok láthatóak. Az állatok megrágják a gyökérnyaki részeket és a talaj felszínéhez közel levő gyökereket. VÉDEKEZÉS: A nyirkos, tömött talajok kártevői. A talajt szárazabban kell tartani, hatásos a talaj felső rétegének friss földdel való kicserélése. Ha a növényeinket hosszabb időre kertbe tudjuk helyezni, növényvédőszerrel fertőtlenítsük a talajt.
Az első gondolatom pont ez volt, hogy megnézzem, hogy nem másznak-e fel a növényre, és nem rágják-e meg a leveleket, vagy nem szivogatják-e a nedveket, de azt kell mondanom, hogy nappal biztosan nem másznak fel, és ha esetleg éjszaka ezt tennék, akkor sem hagynak semmiféle nyomot sem az ágakon, sem a leveleken, a növények egészségesnek tűnnek. Meg aztán volt olyan, hogy egész pici egy-két leveles hibiscus, ficus, narancsjázmin hajtásokat dugványoztam friss földbe, és szinte pár nap alatt megjelentek igen nagy számban ezek az állatok, de a dugványok megmaradtak és szépen fejlődtek.
Szevasz ! Üvegházi molytetűnek nézem (liszteske) Nincs sok a levél fonákán is ? Ott szokott szivogatni a kiválasztott mézharmaton korompenész telepszik meg. Tegyél a cserépre egy sárga kartonlapot, ahhoz vonzódnak, ha bekened ragasztóval, akkor ráragadnak.
Még annyi, hogy elég mozgékony kis állatkák, egész nyüzsgés van a cserépben, amikor meg locsolok, akkor meg néha még ugrálni, pattogni is szoktak. Hátha ez is segít.
A virágcserepekben sokszor megjelennek a képen látható kis biszbasz állatkák. Leginkább átültetéskor a friss földben szaporodnak el. Megfigyeltem, hogy általában kis repülő "muslicák" is repkednek a fertőzött föld felett (meg a monitorom előtt), úgyhogy szerintem ezek a repülő szarságoknak a lárvái, de nem vagyok benne biztos. Régebben volt aki azt mondta, hogy korhadéklakók, és csak elhalt dolgokat kajálnak, a növényekre nem károsak, de mostanában beszéltem egy ismerőssel, aki szerint a gyökereket is megeszik, és biztos a pusztulás, ha nem írtom valahogy ki őket. Valaki nem tudja véletlenül beazonosítani őket, és felvilágosítani, hogy mit is csinálnak ezek ott a felszín alatt, meg hogy károsak-e a növényekre, és ha igen, akkor hogyan pusztítsam el őket?