Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2024.11.18 0 0 93316

21.-én csütörtökön a gazdaboltban ingyen szállítási nap lesz.

zsorsz Creative Commons License 2024.11.18 0 0 93315

Emilem elérhető, nagyon megköszönném ha lennél olyan aranyos és feltennéd a listát!

Előzmény: szentimrei.agnes (93311)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.18 0 0 93314

Zümzümm?

Előzmény: szentimrei.agnes (93311)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.17 0 1 93313

Amikor egy "nullkilométeres" nick első hozzászólásai azok, hogy mennyire elégedett az XY cég termékeivel, arról ordít, hogy reklám. 

Egészen más a helyzet, ha egy régi fórumozó leírja a tapasztalatait.

Előzmény: szentimrei.agnes (93311)
CBNora Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93312

Nyugodtan beteheted, nem ilyesmi miatt szoktak kihajítani a reklámozókat. Illetve ez nem számít reklámnak, ha az lenne, akkor a Tintus-féle közös rendelés is az lett volna, az is föl volt ide téve mindig.

Előzmény: szentimrei.agnes (93311)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93311

Rémlik hogy feltettem egyszer ide, meg is ijedtem hogy kiraknak reklámozásért, pedig semmi közöm a hölgyhöz, csak annyi hogy rendre elégedett vagyok az átvett magokkal.

Ha tényleg érdekel, továbbítom neked priviben a legutóbbi levelét, abban benne van a friss katalógus is.

Előzmény: zsorsz (93290)
krnemarika Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93310

Nem a boltban vettük az almát, hanem a kertből. Nem puhult meg, finom volt.

Előzmény: piro para (93309)
piro para Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93309

Igen arra gondoltam, de mostanság már nem a 40 literes samotkába készül, csak egy 4 literes üvegbe, de mi soha sem tettünk bele a birsen, a paprikán, és a fűszereken kívül mást.

A sima alma nem puhul meg nagyon benne, mivel annak sokkal lazább a szerkezete mint a birsnek..

Előzmény: krnemarika (93307)
piro para Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93308

Most a tetőn lakom:)

Sajna összetört a kinti hőmérőm, így nem tudom hány fok volt eddig nálunk a mínusz rekord.

Régen a völgyben laktam, ott már az idei fagyok is taroltak. 3 fajta diófám van a völgyi domboldalban, és már mind a 3 levele lehullott,

de itt a tetőn még mindig van jócskán levél a diófán.

Nagyon érdekes az itteni fagy, mert még 4 fehér nagy bokor krizimet csak épp, hogy megérintette, egy világos zöld pókos krizi most nyílik,

azon nincs fagynyom, 2 bokor holland csokros sárga (tojásközepű) krizim is csak enyhén érintett, de még szép.

A fekete paprikáim a múlt hét közepe táján adták meg magukat, de ők a faltól 5-6 méterre voltak a járda mellett.

A bohóc a faltól 50-60 centire van, a legvédettebb helyre került, ott még a madársóska is virít.

Van bordó csokros krizim, rajta sem látszott még a fagy, de mivel nagyon ki volt nyílva, a héten levágtam, mert ha jön a sok eső,

már nem akarok a sáros talajon mászkálni. Délután a kriziket nézve az jutott az eszembe, hogy lehet még a decembert is megérik?

Nem emlékszem olyan télre, hogy decembert krizantém virágos udvarral köszöntöttem volna.

Előzmény: CBNora (93306)
krnemarika Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93307

Ha a "hordós" káposztára gondolsz, abba mindig teszek szeletelt hagymát.  Ízesítéshez mehet hozzá cikkekre vágott birsalma, alma. (Régen mindig vadalmát tettünk bele, az apró volt, és egészben tettük a káposztához. Nagyon finom volt.) Van aki, csípős paprikát is tesz hozzá, mi nem szeretjük csípősen.

Előzmény: piro para (93302)
CBNora Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93306

Ezek szerint a Te kerted melegebb, mint a miénk.

Nálunk már lefagyott a bohóc paprika, a rajtahagyott érett, de hibás termések is megfagytak. Jobban bírja a hideget, mint a lila paprika, az első gyengébb fagyokat még kiheverte, de a -5 már sok volt neki. A lila már fagypont fölött is kókadozik, ha sokáig van hidegben, magához se tér, hiába nem kapott fagyot.

Az Etnára hasonlító, csokros, hegyes paprikát bevittem az üvegházba, ott van még fűtés. Azon talán még megérnek a zöldek.

A lilákat levágtam, a szárán hagyva próbálom megszárítani.

Előzmény: piro para (93303)
piro para Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93305

A hűtéssel kitudják tolni az érési folyamatot.

2-5 fok között tárolva több héttel megtudod hosszabbítani a zöldség-gyümölcs élettartamát.

Előzmény: AmazingGecko (93297)
piro para Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93304

Ha veszed a magot akkor a zacskón fel van tüntetve, hogy F1, ha nincs rajta akkor foghatsz belőle magot.

Ha valahonnan veszel termést, akkor lehet F1-es, de Én már több esetben kísérleteztem F1 maggal,

és nem minden esetben volt rossz a végeredmény, de ez ugyebár lutri.

 

 

 

Előzmény: AmazingGecko (93291)
piro para Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93303

Nem emlékszem pontosan, hogy 21, vagy 22 telét élte túl egy paprika a fóliában.

Ősszel a föld felett vágtam el a szárát, és nem takartam, mert eszembe sem volt, hogy tavaszig pátyolgassam,

de amikor tavasszal szedegettem a retket, és a hagymát, akkor láttam, hogy hajt.

Sajnos nem lett utóélet követés, mert valami miatt kiásásra került.

 

Most a ház előtt kint van 4 bokor bohóc, minimálisat metszettem rajta, mert teli van még kis zöldekkel,

és még nőnek. A legfelső levelek picit sárgásabb árnyalatúak, de a fagyok nem tépázták meg.

Úgy döntöttem, hogy most még várok, és ha bejön a tartósabb hideg valami mód megpróbálom téliesíteni a töveket.

 

Előzmény: eeddie (93294)
piro para Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93302

Tegnap az itthon lévő káposzta, egy kis vita után hagyományos módszerrel lett besavanyítva,

de a jövő héten veszek fejes káposztát, és kipróbálom milyen ha hagymát rakok bele,

sőt, kutakodásom közbe azt olvastam, hogy bármilyen almával lehet, nem csak birssel, így azt is fogok bele tenni.

De Én nem találtam hagymás savanyú káposzta receptet, így köszönöm, hogy itt írtatok róla.

Alig várom, hogy kipróbáljam milyen ízvilágú lesz az olajos savanyú káposzta vele savanyított hagymával, és almával.

Habár annak ellenére, hogy a káposzta mellett ott lesz a hagyma, fogyasztáskor fogok hozzá vágni friss lila hagymát,

mert a szakácsok után szabadon "kell bele valami friss roppanós is", mert ugye hagymát (csak) hagymával:))

55judit Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93301

Nem ildomos, de saját fogyasztásra mindenki úgy pancsol a borral ahogy szereti.

Előzmény: AmazingGecko (93299)
zsorsz Creative Commons License 2024.11.17 0 0 93300
Előzmény: AmazingGecko (93299)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93299

Az édes és félédes borba szoktak cukrot tenni? Vagy csak a szőlő saját cukra van benne?

AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93298

Én szoktam beletenni vöröshagymát egy keveset és ugyanúgy megsavanyodik úgy is.

Előzmény: piro para (93285)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93297

A CBA-ban vettem 549-ért, Vilmosként árulták. Valószínűleg hazai termés lehet, mert januárban szintén a CBA 1350-ért árult belga Vilmost.

 

 

 

https://magyarjelen.hu/belgiumbol-erkezett-a-cba-polcaira-a-vilmos-korte/

 

 

Ha a Vilmos augusztusban-szeptemberben érik, akkor a télre szánt darabokat még júliusban leszedhetik, jócskán zölden, különben nem bírnák ki a fél éves tárolást.

eeddie Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93296

Biztos, hogy Vilmos. Augusztus-szeptemberben érik, kb 1 hónapig. Ilyenkorra már a pálinkája is rég lefőtt. Fáról szedve nem besárgulva de a teljes méretet elérve hűtőben a zöldségesládában 5 fok körül gyönyörűen eláll. Mostanra besárgul persze meg van ami megbarnult de már tavaly is kitapasztaltuk hogy így jó sokáig. Almából is eltettem sokat, ez a póthűtőm, ilyenkor főleg gyümölcs van benne.

Előzmény: beetee (93295)
beetee Creative Commons License 2024.11.16 0 1 93295

Biztos, hogy Vilmos az a körte? Réges-régen vége a szezonjának, és nehezen tárolható.

Üzletben ami most kapható, az valószínű, hogy csak hasonlít a Vilmosra. 

Van elég sok körte fajta. 

 

 

eeddie Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93294

Egy bohócsapka tő ki van ültetve az üvegházban.  Októberben leszedtem róla ami jól nézett ki, kicsit megmetszettem hogy kisebb legyen a körmérete. Körberaktam a tövét vastagon falevéllel és körbetekertem fátyolfóliával. Még él bár volt -5 is. . Ma leszedtem róla a maradék paprikákat, szépen megnőttek. Persze ha komoly mínuszok lesznek akkor nem éli túl, de hát voltak mostanában olyan telek amikor csak pár napig volt komolyabb fagy. Maradt bent egy másik paprikatő is amit nem tekertem körbe, az meghalt.

eeddie Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93293

A Vilmos körtének kell jópár nap míg beérik, egy hétnél több is lehet, de érdemes kivárni. Én tettem el augusztusban a hűtőbe pár kiló vilmoskörtét, mostanában veszegetjük elő. Amikor kivesszük sárga de kemény . Pár nap kell neki a pulton hogy ehető legyen.

Előzmény: AmazingGecko (93279)
eeddie Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93292

Én olvastam olyan káposztasavanyítás receptet ahol egy.egy réteg felszelt hagymát is tesznek bele. Én nem próbáltam, és arra sem emlékszem, hogy hol láttam. Nagy receptolvasó vagyok...

Előzmény: piro para (93285)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93291

Az óriás cseresznyepaprika nem F1, tehát fogott magról is ültethető?

 

 

Óriás cseresznye - Dunamag

Palántaárusoknak, cseresznyepaprika vetőmag. Csípős. Jelentősen eltér az ismert cseresznyepaprikáktól. Erőteljes növekedésű, óriás bogyójú, a bogyók felállóak. Nagy hozamú fajta, az időjárási viszontagságokat jól tűri. A nagy méretű bogyói exportra, savanyításra, káposztával töltve és ipari célokra egyaránt kiválóak.

Előzmény: piro para (93284)
zsorsz Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93290

Honnan is rendeled a magokat?

Előzmény: szentimrei.agnes (93289)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93289

Köszönöm mindenkinek az ötleteket, tanácsokat!


Az El Remoról az ellentmondó információk miatt letettem, helyette a Numex Suave lesz, piros és sárga. A zébrange és a piquillo marad, egyiket sem ismerem, de enyhék és mutatósak.

Olyan ritkán rendelek magokat...     végül is kis kiszerelés, nem drága, tizenakárhány éve ugyanonnan rendelek, bevált. Ezeket az új magokat is ki kell próbálni, egyszer élünk:)

 

Az eltett tulipánnak új levet csináltam, máris jobb. Töltöttem párat, raktam 2 kis csészébe, egyiket olivaolajba, másikat sima napraforgóolajba. Az oliva konkrétan mintha megfagyott-bekocsonyásodott volna a hűtőben, kiengedve ehető, de ízre ugyanolyan mint a másik. Árra nem éri meg ebben eltenni.

kobold62 Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93288

Na ilyet még se nem ettem, se nem láttam.😁🥲

De egy próbát megér jövőre.

Előzmény: piro para (93284)
55judit Creative Commons License 2024.11.16 0 0 93287

Igen, lehet káposztával együtt is, mert ugyanannyi só szükséges mindkettőhöz. Most olyat os láttam.

Előzmény: 55judit (93286)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!