Idén virágzott a termő típusú gránátalma fánk, itt van néhány kép a virágok fejlődésről:
2018 május 12.-én:
2018 május 21.-én, 23.-án:
2018 május 31.-én:
Az utolsó két képen látható, első virágból fejlődő terméskezdemény sajnos le hullt tegnapra, kíváncsi leszek mi mrad végül, olvastam, hogy az első virágzásból általában nem szokott lenni maradandó termés de majd kiderül, eddig -1 az állás.
Nekem van egy kb 30 éves bokrom. Az idén jóval később indult meg mint máskor szokott de már hajt. Az ágainak kb. 15-20 %-a elfagyott. Kivágtam illetve visszavágtam őket, egy alapos takarítást is végeztem, pl. a keresztben növő ágakat is kivettem. Most már szépen hajt. Virágbimbóra még várni kell.
Ugyanez a helyzet. Friss hajtás, levél fullon, virág(nak látszó) dolog nincs. Annyi a friss hajtás hogy lekonyulnak az ágak a földig. Fel vannak kötve.
Szia sorstárs! Még nálam sincs semmi, lehet kakukk az egész. Eddig mindig április vége felé kezdte megmutatni magát, de még semmi, kicsit metszegettem, mintha lenne zöldes rész a vágott felületen.
Nincs külön fa illetve bokor típusú gránátalma. Alapvetően bokor alakú de lehet belőle fácskát is nevelni. Bokorként kb. 3,5 - 4 méteresre nő meg nálunk, ez a maximum.
Az enyém most vettem 2-2,5m magas volt kapott egy kis koronaalakíto metszést jóval terebélyesebb volt de iagzítani kellett mert eléggé égbetoroen és féloladlasan valoszinu nem volt jo helyen a kertészetben ...
Az enyémet bokorként vettem, egy polikarbonát üvegházban van elültetve 2. éve. Az üvegház kb. 170 cm széles, 220 cm magas. Úgy saccoltam ha bokor akkor elfér. (némi metszéssel)
Görögországban láttam termőt, az inkább fa formájú volt, kb. 3 méter magas. Rendes itthoni alma méretű termések voltak rajta, de kibontva még éretlen volt pedig szeptemberben voltunk ott.
Ma láttam egy gránátalma fát ! Azért hangsúlyozom hogy fát, mert eddig csak bokrot láttam. A kérdésem az, hogy van fa és bokor típusú gránátalma is, vagy egyszerűen csak így van nevelve (metszve) ?
Ha viszont bokorról van szó, akkor azok mekkorára nőnek meg ?
Hali, hát csak infonak irom de nálam a pár hete vásárolt fás már ilyen állapotban van mint ezen a képen pedig 2 reggel is fagyott ......amikor vettem már icipici voros rugyfakadás megtortént
Március közepén vettem egy 30-40cm-s bokrocskát egy kertészetben. Természetesen ekkor még nem duzzadtak a rügyei, viszont most sem (déli teraszon van). Ez normális ilyenkor? Kínomban a múlt héten betettem a fürdőszobai ablakba, hogy melegen legyen, hátha beindul.
El nem száradhatott, mert próbaképpen letörtem egy ágvéget és zöld volt a közepe.