Hú de jó hogy ezt a képet ide beraktad. Ezen a tengelyen a menet vége hegyes, úgy mint általában a meneteknél. Egészen biztos ez nem a Dewalt 7492 tengelye, mert az én gépem tengelyén a menet nem hegyes, hanem lapos, hasonló mint az asztalos szorítókon, csak kicsibe. Szóval ha a 7492 tengelyre raknám a dado korongokat, akkor a korongok nem tudnák megsérteni a menetet. Most a youtube-n nézett videókon mindenhol 5/8 dado korongot használnak a Dewalt gépeken. Ide berakom mégegyszer a 7492 tengelyéről készített fényképet, ha jobban megnézitek a menetet akkor látható, hogy a menet nem hegyes, hanem tompa. Olyan mint az asztalos szorítókon, csavaros szorítókon.
Kb így. A tengelyre rá van gyártva egy vállas tárcsa (a motor felől), aztán jön a lap egy jóval nagyobb furattal, mit a tengely (30mm vs 5/8") , azután egy rögzítő tárcsa, melyből középen kiáll egy 30-as koncentrikus korong, ez pozicionálja koncentrikusan a tárcsát. A rögzítő tárcsa pereme szorítja oldalról a motor oldali vállhoz a lapot. Ennél szaxerűbben nem sikerült leírnom, bocs :) Hogy a dado hogy kellene, azt nem tudom.
"Még jó hogy tagja vagyok ennek a fórumnak, mert különben csak akkor jöttem volna rá hogy nem is 30 miliméteres a tengely, amikor a megérkezik a 30 mm lyukátmérőjű dado készlet."
Szerintem ne szóljál. A 30mm-es lesz arra való az alább is írt okok miatt.
Mindenesetre először nézd meg a rajtalévő tárcsa rögzítését, hogy egy menesztőtárcsa vállán van a fűrészlap, vagy két szorítótárcsa között egy vékony gyűrűn. Az utóbbi meglehetősen gagyi megoldás lenne.
Önmagában nem vicces, mert minek? (egy barkácsolónak) Az nem szokás, hogy a fűrésztárcsa egyből a tengelyen "üljön". (legalábbis én nem láttam olyat) Mindig van egy menesztő tárcsa aminek a furata illeszkedik a tengelyre (jóval szélesebb mint egy fűrésztárcsa), majd ezen a menesztőn egy váll, amire a tárcsa furata illeszkedik. (közvetlenül, vagy átalakító gyűrűvel) Ezt a menesztőt és a hozzátartozó szorítótárcsát adják a géppel, azaz a váll méretét kell a felhasználónak ismernie.
Gyanítom, hogy Zoli téved most az 5/8ˇ-os dadóval, és neki a 30mm-es kell vezetőhüvelyekkel amik központosítják a tárcsákat és védik a tengely menetét.
Egy dolgot ne felejts el. Ha a dado korongjai a meneten ülnek fel, akkor egy idő után szét fogja cseszni a menetet. Szerintem menj ki a géphez, vedd le a fűrészlapot, és nézd meg, hogy hogyan és mi tartja pozícióban.
Köszönöm szépen válaszod! Akkor ezek szerint az 5/8 korongok pont jók a tengelyre, hiszen az 5/8 = 15,875 mm. A Dewalt 7492 fűrészgép tengelyse sokkal hosszabb, arra bőven lehet több korongot is egymás mellé rakni. Hétfőn az lesz az első dolgom, hogy telefonálok a Kentech Kft-nek és a tudatlanságomból adódó félreértést tsutázom. Remélem az 5/8 dado korong még készleten van és azonnal tudják postázni. Még jó hogy tagja vagyok ennek a fórumnak, mert különben csak akkor jöttem volna rá hogy nem is 30 miliméteres a tengely, amikor a megérkezik a 30 mm lyukátmérőjű dado készlet.
Azért én nagyfokú hiányosságnak tartom a gyártó részéről, hogy nem közli a tengely átmérőjét! Nem tudom hogy a gyártó csak engem vezettek meg ezzel a 30 mm-es lyukmérettel, vagy más is beleszaladt ebbe a hibába?
Szia Zoli, nekem a kistestvér van (7485). 15,85mm-nek mértem a tengelyt (5/8). Ezen viszont biztosan nem fér el 4 (talán max5) mm-nél vastagabb testű lap.
A barátom este megint átjött és megmérte újra a tengely vastagságát, pontosan. Egy kínai tolómérővel mérte és most 15.8 mm mutatott. Ha az 5/8-os dodo készlet 15.875 mm akkor elméletileg azt pont erre a gépre gyártották. Azt szeretném kérni a Dewalt gép tulajdonositól hogy ha van tolómérője, holnap reggel mérje már meg a kedvemért a gép tengely átmérőjét, azért hogy biztosan jól mértük-e a 15.8 millimétert. Mert ha jó ez a 15.8 mm, akkor az 5/8-os készlet vásárlása még jobb lenne, ahhoz nem kellene minden vágási szélességhez, különböző szélességű átalakító gyűrűt készíteni.
Köszönöm szépen. Elgondolkodtató amit írsz, erre nem goindoltam. Szerintem azért lenne jobb a műanyag mert ezt pontos illesztéssel kellene esztergálni és talán könnyebben lehetne a tengelyre felhúzni. De az is lehet jobb lenne vasból elkészíteni ezt az átalakító gyűrűt, méghozzá úgy hogy a belsejében menet van, és rátekerni a tengelyre. Ez most jutott eszembe! De éppenséggel ugyan így a műanyaggal is meglehetne csinálni. A műanyag talán azért is jobb mert könnyebb. Még nem tudom melyik verzió legyen, mindegyiknek van előnye.
Szia Zoli! Gratula a géphez. Épp akartam neked linkelni ezt a videót, hogy nézd át ... de akkor megtetted.
A videóban a kommentekben rákérdeztek arra az átalakítógyűrűre: nem, nincs benne, 3D nyomtatással készült, de csak demonstrációs céllal. A videóban a 10mm marásszélességre tervezve.
Gondolom azért mondja hogy "prezentációs céllal", mert a készítő is úgy gondolja, ahogy én is sejtem: azért műanyagból ezt tartósra elkészíteni, hogy a levételkor, feltételkor a kopás miatt egy idő után ne legyen excentrikusan feltéve (amit NAGYON nem szeretne senki, de főleg a tengely/lassító áttétel csapágyazása nem) - hát elég nehéz. Gondolom ezt is jó lenne fémből, bronzból, mittomén miből (az okosabbak majd megmondják) esztergáltatni. Kérték a 3D modellt, de ha jól láttam nem is tette fel - nagyon helyesen. Az egy dolog hogy ő magának megoldotta (megoldatta?), de ez nem játék, ha az a dado szett percenként 5000-et pörögve egyszer elrepül ....
Gratula a géphez, jó választás. Nekem a kisebbik van, de imádom. Egy lágyindítót érdemes bekötni rá, hozzáférhető a kapcsolónál minden, ami kell, és el is távolítható, ha neadjisten gariztatni kell.
Igazából ez a gép vásárlás nekem egy utolsó lehetőség, egy kényszer megoldás a barkácsolás újboli beindításának reményében. A utóbbi években a szék asztal üzlet hatalmas visszaesést mutatott. Amig évekkel ezelőtt egy hónapos várólisa volt, most hébe hóba egy-egy megrendelés. Nyár óta ételkihordást vállaltam, mert annyira nem volt a műhelyben munka. A műhelymunka megtartása miatt arra gondoltam, hogy más dolgok készítésébe is bele kell fognom. Gondoltam megpróbálkozok majd a vágódeszka készítésével, azt még úgy sem készítettem soha. Szóba került díszdoboz és a fa láda készítése is. A nagyobb tároló fa ládákat, káva sarokkötéses egyenes fogazással szeretném elkészíteni. Kimondottan ez miatt vettem ezt a gépet, mert itt jól tudnám alkalmazni a dado kés adta lehetőséget. Tegnap megnéztem a gép tengelyét, nekem elég hosszúnak tűnt. Szerencsére van esztergályos ismerősöm aki majd műanyagból esztergál nekem különböző szélességű átalakító gyűrűket. Így majd tudok vágni 6 , 10, 18 , 20 mm szélességben. Egyébként ez a készlet olyan, hogy 6 mm vágásszélességtől 1 miliméterenként növelhető a vágás szélessége egészen 20 miliméterig. Valószínű pl. 13 mm soha nem fogom összefűzni.
Nem lenne elég egy sima nútvágó korong? Pilananak van 200/30-as. Én pl. 4-essel "dadozom", de mintha lenne valakinek a fórumon 6-os. Jó, nem 20mm egyben, de biztos, hogy jól és biztonságosan fel lehet tenni. Ha mégis a dado mellett döntesz, akkor a tengely hosszát is ellenőrizd. Azt olvastam valahol, hogy az európai modelleken rövidebb a tengely. Hogy ne lehessen dadot feltenni.
Ha elfogadsz egy tanácsot akkor mindenbe legalább annyi energiát bele kell feccölni hogy megértsd, hogy működik a dolog. Az nem jó hozzáállás hogy akkor melyiket vegyem. Meg kell érteni hogy miért az a jó. Oda kell ülni és gondolkodni, hogy fog összeállni a dolog.
Szoltam az egyik barátomnak jöjön el, mérje meg a tengely átmérőt mert nekem nincs tolómérőm. Megmérte, azt mondta a tengely 16 mm átmérőjű. Na most már átlátom hogyan van a 30 mm-es körfűrésztárcsa felfogatva a 16mm-es tengelyre.
A fűrészkorong dőlésének beállító csavarját alig bírtam meglazítani. Ezek után fel sem merült bennem, hogy a tengelyen lévő fűrésztárcsa csavarja esetleg laza is lehet. :-)
De könyörgöm akár mennyire is van összeszerelve csak megnézem hogy rakták fel a lapot mennyire van meghúzva. Ha hátra fogakkal rakják rá akkor úgy is jó?