A muvet mar barati korben eljatszottuk, romantikus hegyi kornyezetben, maig emlegetik, en voltam a 'tiflos anir', a vak ferfiu, igy, nyilt szinen, mint az oreg dalnokhoz illik, elbobiskoltam, ami persze rogtonzes volt, nem irtuk bele a forgatokonyvbe. Olyan jol sikerult mimelnem, hogy jatszotarsaim megremultek, hatha megallt a nagy igyekezetben a szivem, es mikor folpattantam, "mintha alombol, mit latok, ez valo, vagy csak kepezelet! felkialtassal, a nyomkereso Szatirjaim remuletukben vilagga szaladtak!:)
Sajnos magyar nyelvu forrast nem, ellenben nemet es angolt talaltam neked; mihelyst lesz idom, atnezem oket. Annyit sikerult kideritenem, hogy ezeken a nyelveken Ichneutai az eredeti cime a munek, illetve angolul Trackers, nemetul pedig Spürhunde (annyit tesz: kopo'k); s hogy ezt a muvet 1911-ben fedeztek fel Egyiptomban egy papirusztekercsen.
Szophoklesz egyetlen rankmaradt szatir dramaja, az Ihneutes, (talan Nyomkeresok?) a lyra szuleteserol szol, errol meseltem par oraval ezelott egy ovodaban a gyerekekek. Fantasztikusan elveztek ez a csupa bukfenc jatekot. Ha boklaszas kozben valamit talalnal errol a murol, megkoszonnem, mert az ovodavezeto, latva a gyerekek erdeklodset, szinre szeretne vinni veluk.
Euripides Ortestes dramajabol, az elso 'stasimo-'bol rankmaradt egy toredek, ogorog zenei irassal. Egy Szophesz dramabol pedig Aiax ongyilkos eneke. Jo gondolat a rovat temaja, szorgos olvasod leszek...:)
Amint itt gyujtogetem az anyagokat Spyros zenei rovataiba, jartamban-keltemben igen sok erdekes es ertekes informaciora bukkanok. Ezekrol szeretnek ebben a rovatban beszelgetni, hogy ne mas nivos topikokban garazdalkodjak veluk.
Rogvest kezdem is egy pici szinhazasdival. Ez a kep Arisztophanesz Madarak c. dramajanak illusztracioja, megpedig a korusrol. Oldalvast latszik az auloszt tarto zenesz alakja.
Ez pedig egy Dionusszosz-maszk, az antik szinjatszas alapkelleke.