Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2023.07.28 -16 0 27407

én maj hajnalba megyek a hegybe permetűni, ha a ma esti viharocska után fókszanak a levelek.

Előzmény: szervezkedő (27406)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.28 0 0 27406

...csak hogy legyen néha kép is!

:-))))

Kis esti, tanyasi romantika!

van_Persil Creative Commons License 2023.07.28 -16 0 27405

Nem nekem az érdekem, hogy legyen kép meg pontos leírás, ill. nem úri kegyet gyakorolsz, amikor itt kérdezel, ill. ez nem a gyakori kérdések, örülj, ha valaki a szabadidejében rád pazarolja az idejét, úgyhogy csak szerényebben, ha lehet... Akkor és annak lehet segíteni, aki a maga részéröl mindent megtesz ennek érdekében...

Előzmény: sujgojo (27404)
sujgojo Creative Commons License 2023.07.28 0 0 27404

ja, bocs a szukszavu leirasert, igazad van, de azert ne izgasd fel magad. kar lenne igy penteken, oruljunk hogy jon a hetvege:) mar csinaltam kepet, csak most nem megy a feltoltes, de meg ma megoldom.

Előzmény: van_Persil (27403)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.28 -16 0 27403

Mondom, ezer oka lehet annak, ha “barnák a levelek”. Úgy hogy se pontos leírást, se fényképet (amin látható a teljes tőke, a beteg levél színe, ill. fonákja) nem mellékelsz, az égvilágon senki nem fogja tudni neked megmondani, hogy mi a gond. Amúgy, ha peronoszpóra esetén “barnák a levelek”, akkor általában már késő. 

Ne vedd személyeskedésnek, de ha nem tudod gondozni a szőlődet, akkor minek van? Vagy add el, vagy vágd ki, mert a gondozatlan szőlővel könnyen mások munkáját teheted tönkre.

Előzmény: sujgojo (27402)
sujgojo Creative Commons License 2023.07.28 0 0 27402

korabbi evekben peronoszpora volt, ha sok volt a csapadek

Előzmény: van_Persil (27401)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.28 -16 0 27401

Igen tág fogalom az, hogy "barnulnak a levelek", nagyjából értelmezhetetlen, hogy mi a gond. Ill. a permetezésre is ugyanez vonatkozik. Lisztharmat ellen a kén gyak. bármikor mehet, a felszívódó szerek már nem mehetnek, a réz attól függöen, hogy a permetezéshez képest mikor érnek a szölök. Minden permetszer redeti csomagolásán ott van az "élelmezésegészségügyi várakozási idö (".é.v.i."), ami megmutatja, hogy a permetezéshez képest legkorábban hány nappal szabad fogyasztani a termést.

A legtöbb dolog ellen, ami miatt barnulhatnak a levelek, amúyg nincs permetszer, és kb a töke halálát jelenti (levélnekrózis). Kivéve a peronoszpóra és a feketerothadás, de ott normál esetbe a levél felületéhez képest csak kicsi a rozsdafolt.

Előzmény: sujgojo (27400)
sujgojo Creative Commons License 2023.07.28 0 0 27400

sziasztok, iden nem sikerult sem lemosozni sem majus-juniusban permetezni. bejott a csapadekos ido, minden nap esett, ha nem is sokat. elkezdtek barnulni a levelek, gondolom peronoszpora. lehet ilyenkor meg valamivel permetezni augusztusi muskotalyt? es poloskeit?

vinik táltos Creative Commons License 2023.07.24 0 0 27399

Eltaláltad. Idén először nem készítek bort a szőlőből. Minden évben leszemeztem, daráltam, kipréseltem, s bort is készítettem, meg törköly pálinkát is.

Most nem vállalom  a borkészítést, az egészből pálinka lesz, meg törköly.

Előzmény: szervezkedő (27396)
zoli1437 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 27398

Csak a Néróhoz. Nekem leginkább az van. Tud nagyot teremni, de túlterhelnem még nem sikerült úgy, hogy nem korlátozom.

Átoltásom csak egy van tavalyról. 50+ éves direkttermőre ment csemege. Két törzsből az egyikre ment az oltás a másikon termett egy vödör szőlő. Idén csak az oltás maradt. Van három fürt meg hozott két-három szoros vastagságú hajtásokat a ceruzához képest.

Szerintem ha a gyökér bírja, lehet terhelni.

Előzmény: IsKol (27392)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.24 -16 0 27397

a hordó már oda van készítve...

Előzmény: szervezkedő (27396)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.24 0 0 27396

Ennyi szőlőből már le tudnál cefrézni egy hordónyit!

Onnantól kezdve gyengélkedés ide vagy oda, lenne egy butykos igazi Táltosítód!!!!!

Előzmény: vinik táltos (27393)
IsKol Creative Commons License 2023.07.24 0 0 27395

Pont ilyen volt! 

A letörölhetőség miatt gondoltam lisztharmatnak...

A fürtöket tisztítottuk meg az elszáradt maradványoktól - mindennel (is) találkoztam, könnyen pörgő peronosz száradvánnyal spórák nélkül, nehezen letéphető bogyó aszalvány fekete rothadás által piknidiumok nélkül, parásodott lisztharmat a bogyókon - mikor találkoztam pár ilyen levéltünettel.

A kén mindig tartozéka a keverékeimnek és most még a Cu is mehetne (van vagy 20 tőke csemege is az ültetvényben Augusztus végi, Szeptember eleji éréssel) csak nincs lehetőség permetezésre.

Qrva meleg van este 9-ig mikor eső érkezhet és várható az elkövetkező 2 napban. Csütörtök este tűnik az első alkalomnak, a reggel a pára miatt necces... de ez is változik folyamatosan...

Előzmény: van_Persil (27394)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.24 -16 0 27394

Nem a kérdésedre válaszolnék, hanem én is kérdeznék:

A minap beszéltél a peronosz+lisztharmat kombóról. Véletlen nem így:

nézett ki véletlen annak a levélnek a fonákja? Ha igen, az nem lisztharmat, hanem peronosz volt. Ilyenkor már elmaradhat az olajfolt, mint tünet.

Előzmény: IsKol (27392)
vinik táltos Creative Commons License 2023.07.24 0 0 27393

Rég írtam a "Táltos6066" szőlőmről.

Tavasz eleje óta óta kicsit gyengélkedem, ezért elhanyagoltam a lugast. Még szerencse, hogy nem kell permetezni.

Készítettem reggel pár képet, íme:

Van több szálvessző, ami elérte 4-5 métert. Jövő tavasszal nagy munka lesz helyrehozni. 78 múltam, már nehezemre esik a fikai munka, pedig van még két "Zalagyöngye" és egy "Hamburgi muskotály" lugasom is. Tavaly ősszel telepítettem 12 magnélküli és egy piros és fehér saszla szőlőt, a lugas is elkészült, idén meg egy szabadgyökerű "Kardinált, s a fóliába meg két tő  konténeres "Csabagyöngyét".

IsKol Creative Commons License 2023.07.24 0 0 27392

40+ éves Zweigelt ültetvényben:

Kinevelt hajtások - a törzsek alsóbb részéről - amelyeket visszavágtam a vezető drót magasságában tavasszal majd meghagytam 2-3 jó állásút a szálvesszős művelésre de ezek már most iszonyatos vastagsággal rendelkeznek, (18-23 mm átmérővel) úgy hogy számos esetben még a régi kar is megmaradt és azon is van 2-3 alap...

Ezek az óriási vesszők egyedi alkalmat jelenthetnek (sok csapadék és/vagy teljes törzs keresztmetszeten megy a táplálás) vagy állandóan erre számíthatok és akkor hogyan szabályozhatnám (termés mennyiség)?

Ugyanitt:

50+ fehér szőlő átoltásra került június elején, Néró készül...

pár oltás esetében még csak 15-30 cm-es hajtások vannak, de a nagy többség már 80-100 cm-es hajtásokkal rendelkezik. Ha ezek rendesen beérnek és nem lesz piszkos nagy fagy akkor elkezdhetem a Guyot művelési mód kialakítását jövőre? És ha igen, hagyhatok rajta termést (már ha egyáltalán lesz mert a tavaly oltott Vénuszok szépen kihajtottak de nem hozta fürtöt)?  

carlos puyol Creative Commons License 2023.07.09 0 0 27391

Két éve napraforgóra 42000ft/l volt igaz 2 deci kellett hektáronként.

Duplázódtak az árak , lombtrágyák is..

Előzmény: szervezkedő (27390)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.07 0 0 27390

Árérzékenységemet nem tudta semmi sem felülmúlni.

Igaz most egy drágább, számomra unszimpatikus helyen vásároltam kényszerűségből.

Badge 3.996ft/liter

Linkit 14.526ft/liter

Kaiso 12.880ft/kg

Nettó árak.

Alkudjatok a boltban ha ehhez képest sokkal drágábban kapjátok az ajánlatot. Én most már tételes ajánlott kérek, 3helyrol. A 2 "vesztest" folyamatosan gyilkolom a dumámmal, hogy rosszak az árak. Nem bántásként, nem balhezva, hanem alázattal és segítő szándekkal jelezve.

Előzmény: van_Persil (27384)
Maci_P Creative Commons License 2023.07.06 0 0 27389

Azért Gyukli kolléga Solaris és egyéb hasonló rezi fajtáinak a növényvédelmi költségei erősen a nulla felé tendálhatnak...
Legalábbis nekem még Solarist nem kellett kezelnem, remélem ez így is marad...
De pont most szenvedek a pergolára futtatott szőlőimmel. Hiába rezik (na nem egy Solaris szint) de rendesen peronoszosak a fiatal  levelek. Ugyanezen fajták az ültetvényben sokkal jobban elvannak. (Ok tudom, pergola egy más dolog, egyes években így jár az ember...)

Előzmény: IsKol (27386)
mzdude Creative Commons License 2023.07.06 0 0 27388

Pfff, te jó ég, ebből látszik, milyen brutálisan árazzák a hobbistáknak való 10-20 grammos csomagokat.

Előzmény: szervezkedő (27381)
IsKol Creative Commons License 2023.07.06 0 0 27387

A bérérzékenység megoldja az árérzékenységet!

Előzmény: szervezkedő (27385)
IsKol Creative Commons License 2023.07.06 0 0 27386

Ez csak az én úri használatom amit lehetne "becsülettel" csökkenteni főleg nagyobb kiszereléssel. (meg esetleg más öko-technológiákkal)

Flosul SC helyett mehetne kedvezőbb áru "szilárd" kén (Thiovit, Cosavet stb)

Agroleaf Power Mg helyett a keserűsó

Vitisanból is olcsóbb a kilós ára a 25 kg os kiszerelésnek mint az általam használt 1 kg-os kiszerelésnek.

És nagy felhasználónak is jobb a 10 literes Champion FL mindenféle szempontból mint a 0,5 kg-os Champion (a 150 gr-ról nem is beszélve)

Én sem tudom rentábilissá tenni, mert vagy a 2 lábúak vagy a 4 lábúak "aratnak" viszont rengeteg fekete nadálytő van az ültetvényben (lehet azzal kellene foglalkozni;-) )

Valamiért úgy rémlik, te Balaton-felvidék vagy Csopak környékén tevékenykedsz, vannak ott öko-sok (Gyukli Krisztián vagy Fülei Zoltán - az utóbbi az Aminoret bioracionális technológia "felkent papja" - akiket ismerek) akik borászok is és nem hobbisták mint én.

Nekik biztos van összehasonlításuk a rezi és hagyományos fajták növényvédelmi költségeivel. Nálam csak a munkámban számít a gazdaságosság, a hobbiban nem .... de az asszony meg ne tudja ;-) (azért imádkozom, ha meghalok ne annyiért adja el az özvegyem a cuccokat amennyit bevallottam neki)

Előzmény: van_Persil (27380)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.06 0 0 27385

Az árérzékenységem miatt lenne, de nincs raktáron.

Futok egy kört még...

Montaflow/ cooper fieldet ismerem. Szépen rátapad az is mindenhová! Látványos!!!!

Előzmény: van_Persil (27384)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.06 -17 0 27384

kétféle réz is van benne, igen ki kell porciózni, utána sokat kell viribűni, mire tiszta lesz a permetező belseje-külseje, +a méhekre is ügyelni kell a használata során, meg a qva nagy védőtávolságok... nem lenne jobb pl. a copac flow (ugyanaz mint a champion fl), vagy a montaflow (ez meg folyékony réz-oxiklorid)?

Előzmény: szervezkedő (27383)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.06 0 0 27383

Pont sakkozok a vegyszerekkel, mi van itthon, mi nincs.

Közszolgálatilag jelentem, nekem újdonság, már egy sima Badge Sc (réz) is vényköteles.

Vicc kategória.

Tudom a hátterét, elfogadom, de ennyit papirozni, telefonálni, szervezni egy permetezés előtt, agyrém! Nem normális!

van_Persil Creative Commons License 2023.07.06 -16 0 27382

Én örülök, ha sikerül mildicutot rendelésre szerezni, de nem ennyiért... ;(

Előzmény: szervezkedő (27381)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.06 0 0 27381

Nettó árak:

Cosavet 700ft/kg

Tebusha 6.300ft/liter

Folpan 5.050ft/kg

Cymbal 9.800ft/kg

Mildicut 4.380ft/liter

Glifozát 2.700ft/liter

Cosavet:

Ugyanarról a kútról tankoljuk a vizet, ketten egy gazdatarsammal. Neki maradt ki fél zsák és már nem akarta hazavinni. Mondta, fújjam ki nyugodtan. Egy nagyon kellemes "élmény" volt amikor először kipróbáltam. Szépen oldódik, nem áll össze, nem ülepedik le.

Előzmény: van_Persil (27375)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.06 -16 0 27380

akkor saccperkábé 50-60%-kkal több, relatív nem is olyan vészes, de én nem tudnám vele rentábilisan csinálni, föleg nem a kgyf óta, ami csak önmagában 50 ft-tal drágítja a palackokat

Előzmény: IsKol (27377)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.06 -16 0 27379

nem a... egyrészt, úgy kell rögzíteni, hogy ne tudjon megmozdulni, azaz az össze kannát földölésbiztosan egy dobozba/ládába rakni, a dobozt/ládát rögzíteni a szállítójármühöz, másrészt abban a szállít´jármüben nem lehget élelmiszer, harmadrészt feliratozni kell a jármüvet 3 oldalról, negyedrészt max 25 kg/l III-as szert lehet vinni, Ii-esböl -nem akarok h.lyeséget mondani, de mintha - csak 5-öt, I-esböl meg asszem csak 1 l-t/kg-ot. Lehet vinni többet is, de ahhoz már speciális engedély kell... na, én ezért nem veszek meg mindent egyszerre, mert amilyen az én formám, engem tuti ellenöriznek. Volt, hogy kimentem a bátyámhoz Németországba kocsival, hazajöttem, 2000 km-en keresztül sehol nem láttam rendört, persze a városunk határában ott állt a fogadóbizottság, szondával a kezében...

Előzmény: szervezkedő (27378)
szervezkedő Creative Commons License 2023.07.06 0 0 27378

Amikor nem anya, hanem apa megy bevásárolni:

Szabályos, bontatlan csomagolásban, szerintem teljesen jó!

(A narancssárga kupakos flakontól elhatárolódok. Az csak úgy ott van. Iskol fogja elpacsálni. Csak gondoltam ezt meg kell jegyeznem, mert így még "szabályosabb")

Előzmény: van_Persil (27375)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!