Nem nekem az érdekem, hogy legyen kép meg pontos leírás, ill. nem úri kegyet gyakorolsz, amikor itt kérdezel, ill. ez nem a gyakori kérdések, örülj, ha valaki a szabadidejében rád pazarolja az idejét, úgyhogy csak szerényebben, ha lehet... Akkor és annak lehet segíteni, aki a maga részéröl mindent megtesz ennek érdekében...
ja, bocs a szukszavu leirasert, igazad van, de azert ne izgasd fel magad. kar lenne igy penteken, oruljunk hogy jon a hetvege:) mar csinaltam kepet, csak most nem megy a feltoltes, de meg ma megoldom.
Mondom, ezer oka lehet annak, ha barnák a levelek. Úgy hogy se pontos leírást, se fényképet (amin látható a teljes tőke, a beteg levél színe, ill. fonákja) nem mellékelsz, az égvilágon senki nem fogja tudni neked megmondani, hogy mi a gond. Amúgy, ha peronoszpóra esetén barnák a levelek, akkor általában már késő.
Ne vedd személyeskedésnek, de ha nem tudod gondozni a szőlődet, akkor minek van? Vagy add el, vagy vágd ki, mert a gondozatlan szőlővel könnyen mások munkáját teheted tönkre.
Igen tág fogalom az, hogy "barnulnak a levelek", nagyjából értelmezhetetlen, hogy mi a gond. Ill. a permetezésre is ugyanez vonatkozik. Lisztharmat ellen a kén gyak. bármikor mehet, a felszívódó szerek már nem mehetnek, a réz attól függöen, hogy a permetezéshez képest mikor érnek a szölök. Minden permetszer redeti csomagolásán ott van az "élelmezésegészségügyi várakozási idö (".é.v.i."), ami megmutatja, hogy a permetezéshez képest legkorábban hány nappal szabad fogyasztani a termést.
A legtöbb dolog ellen, ami miatt barnulhatnak a levelek, amúyg nincs permetszer, és kb a töke halálát jelenti (levélnekrózis). Kivéve a peronoszpóra és a feketerothadás, de ott normál esetbe a levél felületéhez képest csak kicsi a rozsdafolt.
sziasztok, iden nem sikerult sem lemosozni sem majus-juniusban permetezni. bejott a csapadekos ido, minden nap esett, ha nem is sokat. elkezdtek barnulni a levelek, gondolom peronoszpora. lehet ilyenkor meg valamivel permetezni augusztusi muskotalyt? es poloskeit?
Eltaláltad. Idén először nem készítek bort a szőlőből. Minden évben leszemeztem, daráltam, kipréseltem, s bort is készítettem, meg törköly pálinkát is.
Most nem vállalom a borkészítést, az egészből pálinka lesz, meg törköly.
Csak a Néróhoz. Nekem leginkább az van. Tud nagyot teremni, de túlterhelnem még nem sikerült úgy, hogy nem korlátozom.
Átoltásom csak egy van tavalyról. 50+ éves direkttermőre ment csemege. Két törzsből az egyikre ment az oltás a másikon termett egy vödör szőlő. Idén csak az oltás maradt. Van három fürt meg hozott két-három szoros vastagságú hajtásokat a ceruzához képest.
A letörölhetőség miatt gondoltam lisztharmatnak...
A fürtöket tisztítottuk meg az elszáradt maradványoktól - mindennel (is) találkoztam, könnyen pörgő peronosz száradvánnyal spórák nélkül, nehezen letéphető bogyó aszalvány fekete rothadás által piknidiumok nélkül, parásodott lisztharmat a bogyókon - mikor találkoztam pár ilyen levéltünettel.
A kén mindig tartozéka a keverékeimnek és most még a Cu is mehetne (van vagy 20 tőke csemege is az ültetvényben Augusztus végi, Szeptember eleji éréssel) csak nincs lehetőség permetezésre.
Qrva meleg van este 9-ig mikor eső érkezhet és várható az elkövetkező 2 napban. Csütörtök este tűnik az első alkalomnak, a reggel a pára miatt necces... de ez is változik folyamatosan...
Tavasz eleje óta óta kicsit gyengélkedem, ezért elhanyagoltam a lugast. Még szerencse, hogy nem kell permetezni.
Készítettem reggel pár képet, íme:
Van több szálvessző, ami elérte 4-5 métert. Jövő tavasszal nagy munka lesz helyrehozni. 78 múltam, már nehezemre esik a fikai munka, pedig van még két "Zalagyöngye" és egy "Hamburgi muskotály" lugasom is. Tavaly ősszel telepítettem 12 magnélküli és egy piros és fehér saszla szőlőt, a lugas is elkészült, idén meg egy szabadgyökerű "Kardinált, s a fóliába meg két tő konténeres "Csabagyöngyét".
Kinevelt hajtások - a törzsek alsóbb részéről - amelyeket visszavágtam a vezető drót magasságában tavasszal majd meghagytam 2-3 jó állásút a szálvesszős művelésre de ezek már most iszonyatos vastagsággal rendelkeznek, (18-23 mm átmérővel) úgy hogy számos esetben még a régi kar is megmaradt és azon is van 2-3 alap...
Ezek az óriási vesszők egyedi alkalmat jelenthetnek (sok csapadék és/vagy teljes törzs keresztmetszeten megy a táplálás) vagy állandóan erre számíthatok és akkor hogyan szabályozhatnám (termés mennyiség)?
Ugyanitt:
50+ fehér szőlő átoltásra került június elején, Néró készül...
pár oltás esetében még csak 15-30 cm-es hajtások vannak, de a nagy többség már 80-100 cm-es hajtásokkal rendelkezik. Ha ezek rendesen beérnek és nem lesz piszkos nagy fagy akkor elkezdhetem a Guyot művelési mód kialakítását jövőre? És ha igen, hagyhatok rajta termést (már ha egyáltalán lesz mert a tavaly oltott Vénuszok szépen kihajtottak de nem hozta fürtöt)?
Igaz most egy drágább, számomra unszimpatikus helyen vásároltam kényszerűségből.
Badge 3.996ft/liter
Linkit 14.526ft/liter
Kaiso 12.880ft/kg
Nettó árak.
Alkudjatok a boltban ha ehhez képest sokkal drágábban kapjátok az ajánlatot. Én most már tételes ajánlott kérek, 3helyrol. A 2 "vesztest" folyamatosan gyilkolom a dumámmal, hogy rosszak az árak. Nem bántásként, nem balhezva, hanem alázattal és segítő szándekkal jelezve.
Azért Gyukli kolléga Solaris és egyéb hasonló rezi fajtáinak a növényvédelmi költségei erősen a nulla felé tendálhatnak... Legalábbis nekem még Solarist nem kellett kezelnem, remélem ez így is marad... De pont most szenvedek a pergolára futtatott szőlőimmel. Hiába rezik (na nem egy Solaris szint) de rendesen peronoszosak a fiatal levelek. Ugyanezen fajták az ültetvényben sokkal jobban elvannak. (Ok tudom, pergola egy más dolog, egyes években így jár az ember...)
Vitisanból is olcsóbb a kilós ára a 25 kg os kiszerelésnek mint az általam használt 1 kg-os kiszerelésnek.
És nagy felhasználónak is jobb a 10 literes Champion FL mindenféle szempontból mint a 0,5 kg-os Champion (a 150 gr-ról nem is beszélve)
Én sem tudom rentábilissá tenni, mert vagy a 2 lábúak vagy a 4 lábúak "aratnak" viszont rengeteg fekete nadálytő van az ültetvényben (lehet azzal kellene foglalkozni;-) )
Valamiért úgy rémlik, te Balaton-felvidék vagy Csopak környékén tevékenykedsz, vannak ott öko-sok (Gyukli Krisztián vagy Fülei Zoltán - az utóbbi az Aminoret bioracionális technológia "felkent papja" - akiket ismerek) akik borászok is és nem hobbisták mint én.
Nekik biztos van összehasonlításuk a rezi és hagyományos fajták növényvédelmi költségeivel. Nálam csak a munkámban számít a gazdaságosság, a hobbiban nem .... de az asszony meg ne tudja ;-) (azért imádkozom, ha meghalok ne annyiért adja el az özvegyem a cuccokat amennyit bevallottam neki)
kétféle réz is van benne, igen ki kell porciózni, utána sokat kell viribűni, mire tiszta lesz a permetező belseje-külseje, +a méhekre is ügyelni kell a használata során, meg a qva nagy védőtávolságok... nem lenne jobb pl. a copac flow (ugyanaz mint a champion fl), vagy a montaflow (ez meg folyékony réz-oxiklorid)?
Ugyanarról a kútról tankoljuk a vizet, ketten egy gazdatarsammal. Neki maradt ki fél zsák és már nem akarta hazavinni. Mondta, fújjam ki nyugodtan. Egy nagyon kellemes "élmény" volt amikor először kipróbáltam. Szépen oldódik, nem áll össze, nem ülepedik le.
akkor saccperkábé 50-60%-kkal több, relatív nem is olyan vészes, de én nem tudnám vele rentábilisan csinálni, föleg nem a kgyf óta, ami csak önmagában 50 ft-tal drágítja a palackokat
nem a... egyrészt, úgy kell rögzíteni, hogy ne tudjon megmozdulni, azaz az össze kannát földölésbiztosan egy dobozba/ládába rakni, a dobozt/ládát rögzíteni a szállítójármühöz, másrészt abban a szállít´jármüben nem lehget élelmiszer, harmadrészt feliratozni kell a jármüvet 3 oldalról, negyedrészt max 25 kg/l III-as szert lehet vinni, Ii-esböl -nem akarok h.lyeséget mondani, de mintha - csak 5-öt, I-esböl meg asszem csak 1 l-t/kg-ot. Lehet vinni többet is, de ahhoz már speciális engedély kell... na, én ezért nem veszek meg mindent egyszerre, mert amilyen az én formám, engem tuti ellenöriznek. Volt, hogy kimentem a bátyámhoz Németországba kocsival, hazajöttem, 2000 km-en keresztül sehol nem láttam rendört, persze a városunk határában ott állt a fogadóbizottság, szondával a kezében...
Szabályos, bontatlan csomagolásban, szerintem teljesen jó!
(A narancssárga kupakos flakontól elhatárolódok. Az csak úgy ott van. Iskol fogja elpacsálni. Csak gondoltam ezt meg kell jegyeznem, mert így még "szabályosabb")