Keresés

Részletes keresés

Belohin Creative Commons License 2024.07.01 0 1 27524

Nem tudom, milyen alapon lett a szódabikarbóna ilyen "csodaszer", manapság mindenre azt akarják használni. Olyan alapon, hogy lúgos kémhatású, a gombákat éppen hátráltathatja. De szerintem a nátrium nem olyasmi, amivel a növényeket annyira bombázni kellene. Ha valaki próbálkozni szeretne ilyesféle vajákolásokkal, akkor inkább ezt ajánlanám helyette. Ugyanaz a vegyület nátrium helyett káliummal.

Mivel szagtalan, kizártnak tartom, hogy a poloskákat riasztaná. Az egyetlen halvány reménysugár, ha marja a talpukat a lúgos anyag. De ezt azért kipróbálnám előbb, mint hogy alapból bízzak benne.

Előzmény: piro para (27523)
piro para Creative Commons License 2024.07.01 0 0 27523

Én hadilábon állok a permetezővel, nagyon nem szeretek permetezni, lett légyen bármiről szó, vegyszer, vagy bio cucc.

 

A paradicsom kapcsán most a méreg rendesen tornászik az amúgy sem erős "ideg"rendszeremen, mert a Rómából kapott kétféle paradicsom teli van poloskával.

Olyan szép termések vannak rajtuk, de még egy érett sincs, ellenben napi szinten több poloska korzózik rajtuk:(

mintha az lenne a kifutópályájuk.

Mondjuk csak halkan merem megjegyezni, hogy a többin még eleddig nem láttam, de ez nem jelent semmit :(

 

Arra gondoltam, hogy szódabikarbónás lötyivel kellene permeteznem, mert a barátnőm azt mondta neki az bevált a poloskák ellen,

de Én kételkedek benne, hogy egy kis szóda oszt nem támad a büdöske?

Előzmény: 55judit (27516)
55judit Creative Commons License 2024.06.29 0 0 27522

Hát igen.😉

Előzmény: CBNora (27521)
CBNora Creative Commons License 2024.06.29 0 0 27521

No de ez a kulcs: el kell olvasni, mi van a flakonra írva.

Előzmény: 55judit (27520)
55judit Creative Commons License 2024.06.29 0 0 27520

Én is csak annyira értek ehhez, hogy megnézem a készítményem flakonjára mit írtak. Az enyémen az áll, 10 l vízhez 2-3 dl kell. 

Előzmény: Gabcsi321 (27519)
Gabcsi321 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 27519

Szia 55judit.

Sok helyen olvastam már a kalcium, magnézium, kálium, adagolását de nem egyértelmű.

Segítenél nekem ebben. 10 liter víz mennyire kell bekeverni.mennyit kell bele rakni. hány gramm, kálium egy kupakkal??? Paradicsom, Paprika, Uborka.

Öntözésre gondoltam.

Köszönettel: Gábor 

Előzmény: 55judit (27516)
lizy72 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 27518

A képet az előbb nem sikerült csatolni!

 

Előzmény: lizy72 (27517)
lizy72 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 27517

Sziasztok! Az idén nagyjából 15 féle pariból kb 80 tövet ültettem. 1-2 db -nál világos sárgássá váltak csúcshajtások. Segítenétek mi okozza? Illetve mit tehetek ellene? Köszönöm :)

55judit Creative Commons License 2024.06.28 0 0 27516

Most van először. Valaki itt a fórumon azt írta 16 fajtájából ez volt a legjobb. Eddig valamilyen San Marsanóm volt, az is feketedett. Meglátom, ha finom lesz, nem gond néha megszórni kalciummal. Én sokat befőzök, annak is finom édesnek kell lenni. 

Ma zöld talpasság ellen is permeteztem káliummal mert  érik a batyus, és úgy tűnik, fent zöld marad. A nagyok zöld talpasok, a hosszúk fekete talpasok szoktak lenni nehogy unatkozzak.

Rézzel is kéne permetezni, de hagyom. Úgyse gyógyítja meg.

Előzmény: piro para (27515)
piro para Creative Commons License 2024.06.28 0 0 27515

Én a zömökkel jártam így. Szeretem mert korai, kompakt kis pari, de számomra nem éri meg az ideget, hogy talpasodásig nevelgessem.

Tavaly volt utoljára, többet nem fogok ültetni! A rugbyvel is így jártam, még van tavalyi magom, de idén nem ültettem, mert nálam azon is akadt talpas, és idén nagyon sok különlegességet kaptam, habár kelt egy bokor ott a tavalyi rugby környékén, de nem tudom, hogy Ő-e, vagy valami másik fajta. Meghagytam, majd kiderül, hogy milyen lesz.

 

És neked annyira különleges ízű ez a hosszanti fajta, hogy megéri a talpasodásra való hajlama miatt is minden évben vele foglalni a helyet?

Előzmény: 55judit (27514)
55judit Creative Commons License 2024.06.27 0 0 27514

Szemed mint a sasé! Bizony sajnos talpas. Az alsó kötések azért nem, mert időben permeteztem kalciummal, ami talpas lett azt mutatja, mikor kötött megkéstem. Amikor észrevettem a bajt, azonnal permeteztem, hogy a későbbi kötések ne legyenek kalcium hiányosak.

Csak azt dobom le amin nagyon elhatalmasodik a folt, ha kicsi, akkor levágom az érettről. Nem pocsékolunk! A hosszúkás fajta nálam mindig kalciumhiányos, tavaly még az Idában is találtam, a kerekek nem szoktak. De végig permetezem mindet ha már a kezemben van. :)

Előzmény: piro para (27513)
piro para Creative Commons License 2024.06.27 0 0 27513

Irigykedve nézem, nagyon szépek a paradicsomaid :) de az utolsó képen a háttérbe lévő hosszú fajta nem "talpas"?

A bordázott pari mind két oldalán látok olyan fajtát, de nekem olybá tűnik mintha a hosszanti irányban az alja vége barna lenne.

Nem szoktad leszedni? Vagy ha beérik csak levágod az alját?

Azért kérdem mert anno otthon a fóliában a zömökön utsó évben az első termés mind talpas volt, de ahogy megláttam rögtön szedtem le,

és dobtam ki, holott tudom, hogy ez nem betegség, csak "hiánytünet".

Előzmény: 55judit (27510)
55judit Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27512

Nekem az Ida és a Nudli vált be hosszabb érésük miatt, és télen ládában is ezek tartanak legtovább. Az ízüket is nagyon szeretem. Van belőlük későbbi vetés is hátha éri valami a koraikat, bár Nudliból nincs korai mert véletlenül Idát vetettem helyette. :)

Batyusból is lesz kései, feltételezem szeptemberben fognak teremni. A zölden szedettek eltarthatóságát is meg akarom figyelni. Nagyon szép pari, biztos nagyon finom is. Én is az édeseket pártolom mint te.

 

Bár a fehér paprikát én jobban szeretem, megeszem az édeset is. Szeretem amiket te is. Viszont fiam egyáltalán nem eszi meg az ésedet, és nyaranta itthon lesz. Most is szeptemberben megy vissza. E miatt kéne fehér vastagabb húsú.

A Baklavám vékony húsú, kicsit rágósabb, erősebb héjú. De mivel a boltinál jobb ízű és illatos, szeretem. :) Tudom hogy rossz a földem és a tudásom is hiányos a jó paprika termesztéshez, de azért még keresek jobbat. :)

Előzmény: CBNora (27511)
CBNora Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27511

Szép az Ausztrálod.

Nekünk ízlett a Rugby is, és hosszabb ideig, egyenletesebben termett, mint pl. az Ausztrál, főleg emiatt ültettem idén is.

A mérete nálunk is olyasmi, mint Nálad, semmiképp se koktél méret.

Az igazán jó fehér vastag húsú paprikát még én se találtam meg. A Baklava nem szokott vékony húsú lenni, átlagos fehér paprika vastagságú, de lehetne vastagabb is. Igaz, nálunk főleg a férjem eszi ezeket, neki meg megfelelt, úgyhogy olyan nagyon intenzíven nem keresem az új fajtát.

A Delicado vékonyabb húsú, de jó édesre érik, és én az édeset szeretem. Legjobban a vastag húsú, sötétpiros paradicsompaprikákat. 

Előzmény: 55judit (27510)
55judit Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27510

Miért nem adsz nekik egy kis energiát? 😀

 

Nálam a Rugbi lúdtojás nagyságú, és ma ettük róla a 2. szemet.

 

A Nórától kapott fajták jobban tetszenek, szerintem több is van rajtuk. Már szemre is megmondom hogy finomabbak is lesznek a Rugbinál.

 

Köszönöm a paprika tippet. Olyan vastag húsú paprikát szeretnék ami nem kápia, hanem valamilyen fehér hogy ne legyen annyira édes.

 

Előzmény: vinik táltos (27509)
vinik táltos Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27509

Nem lesz jobb. Idén nem is ültettem, csak a helyet fogja.

 

Apró is, nem sokkal nagyobb, mint egy koktélpari.

 

Most a sajátomat nem is ültettem, helyhiány miatt csak a st. Pierr, a tolek és a fóti gerezdesből van 6-6  tő.

 

Vastaghúsú paprika a "Kurkovszki kápia" Ez most a fóliában van és eddig 7 db nagy (10-12 centis) termést hozott, nagyon finom. Most is kezd szineződni két nagy, és sok kicsi van rajta, 5-6 centistől fél centisig.

 

 

 

Előzmény: 55judit (27508)
55judit Creative Commons License 2024.06.25 0 0 27508

Megettünk eddig 2 szem Rugbit.

Ha a sajátaimat 8-10-re értékelem, akkor a Rugbi 4-es max. Abban bízom, hátha később ízletesebb lesz. Az is lehet, tovább kell érlelni, nem tudom. Úgy tűnt, érett.

eeddie Creative Commons License 2024.06.22 0 0 27507

Pont ezt akartam írni. A gombaspórák ott vannak mindenütt, még a felhőkben is. A fajta lehet érzékeny a betegségre. 

Előzmény: szabojozsi1964 (27506)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2024.06.22 0 1 27506

Véleményem szerint nem a magokkal "hoztad be" a fitoftórát, a gomba betegségek a levegőben terjednek, a magas páratartalom, ami az elmúlt hetekben napokban volt ideális a fitoftórának, peronoszpórának, lisztharmatnak.... Valószínűleg a fajta érzékenyebb a gombás fertőzésekre. Ha túl is éli ez a növény, a termés sem lesz már jó ízű, ezért a likvidálás a megoldás. Remélem, a többi bokrod megússza, sok sikert kívánok neked!

Előzmény: hanga25 (27504)
Hooti Creative Commons License 2024.06.21 0 1 27505

Idén én is befaragtam.

Volt 4helyem, na uccu neki, piac, egy eddig nem bejáratott helyről vettem palántát.

Telt-múlt az idő, ez a négy egyik napról a másikra rozsdás lett, mikor megláttam repült is ki az ágyásból azonnal.
hála a magasságosnak a többi 14-nek nem lett baja, ment a helyére paprika.

 

Sajnos simán behozhattál velük bármit :(

 

Talán réz és a beteg részek azonnali kurtítása? Én ezt tenném.

Előzmény: hanga25 (27504)
hanga25 Creative Commons License 2024.06.21 0 0 27504

Tanácsaitokat kérem:

Vagy 200 tő, különféle paradicsomot termesztek, eddig semmi féle betegség nem volt a kertemben, de idénre  vettem egy francia termesztőtől ritka fajtájú paradicsom magokat, és kizárólag az ezekből nőtt növények szárán, a szár egyik felén barna csík kezdett el végig futni, a szár fele bebarnult, azon a részen a levelek is megfonnyadtak, bebarnultak, elhaltak (a növény tetején), ami levél a másik növényhez ért, azt is megfertőzte. (képet nem nem készítettem)

 

Behoztam volna ezekkel a magokkal a fitoftórát??? Nagyon szomorú vagyok.

 

Ha mégis fitoftórásak, menthető a többi növény? Mi a teendő azon kívül, hogy kiírtom a beteg növényeket?

 

Köszönöm.

szabojozsi1964 Creative Commons License 2024.06.21 0 0 27503

Magot vetünk, nem ültetünk. Elteszem őket jövőre, ezért fogtam őket. Én (is) próbatevésről írtam.

Előzmény: kabret (27501)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.06.21 0 0 27502

A próbavetés nem a termésről szól, hanem a kelési százalék meghatározásáról. Azt bármikor lehet.

Előzmény: kabret (27501)
kabret Creative Commons License 2024.06.20 0 0 27501

Én annyira nem értek hozzá, de június végén magot ültetni nem annyira a legjobb ötlet. Kivéve ha nem valami mediterrán országban élsz vagy van fűthető üvegházad. Szerintem tedd el őket jövőre és majd jövő évben kiderül hogy sikerült. Egy-két magot kipróbálhatsz hogy mit reagálnak, ha kikelnek akkor a jövő évben sem lehet semmi gond.Rakd el őket/magokat/ jó helyre és majd 2025-ben elveted. Szerintem.

Előzmény: szabojozsi1964 (27499)
TINTUS Creative Commons License 2024.06.20 0 1 27500

igen.

Előzmény: szabojozsi1964 (27499)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2024.06.20 0 0 27499

Sziasztok! A múltkor emlegetett magfogásom megtörtént, a magok megszáradtak. Szeretnék egy próbavetést csinálni.... Mit gondoltok, lehet egyből vetni a majdnem frissen szedett, épp, hogy megszáradt magot?
Köszönöm a válaszokat.

1realista Creative Commons License 2024.06.19 0 0 27498

Nekem még nem érik. 

A Magfogás előtanulmánynak tekintem. 5

beetee Creative Commons License 2024.06.17 0 0 27497

Mert én annyira nem csináltam szofisztikáltan :)) hogy darabonként (1-2-3 darabonként) elválasztva kenjem fel a papírra.... 

Előzmény: homerx (27496)
homerx Creative Commons License 2024.06.17 0 0 27496

de miert kell lepockolni a papirrol? siman darabolod a szalvetaval egyutt, oszt mehet a foldbe.

Előzmény: beetee (27495)
beetee Creative Commons License 2024.06.16 0 0 27495

én is jó sokáig az egyszerűen papírra felken, rászárít módszert követtem. 

Teljesen jó. 

 

Aztán kipróbáltam a 1-2 napig áztatom, és lemosom a közben leerjedt nyálkát egy szűrőben módszert, majd porcelántányéron szétteregetve megszárítom, és bezacskózom.

Annyiból kulturáltabb az utóbbi, hogy amikor leöntöm az áztatóvizet, azzal a léha magok nagy része is távozik.

Tehát szép tiszta, szemenként vethető, nagyobb arányban eleve csíraképes magok kerülnek zacskóba.

 

Mikor a papírról vetéskor lepöckölt, összeragadt magokat vetettem. Jóval nagyobb ráhagyással kellett szórnom. Most könnyebb adagolni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!