Nem tudom, milyen alapon lett a szódabikarbóna ilyen "csodaszer", manapság mindenre azt akarják használni. Olyan alapon, hogy lúgos kémhatású, a gombákat éppen hátráltathatja. De szerintem a nátrium nem olyasmi, amivel a növényeket annyira bombázni kellene. Ha valaki próbálkozni szeretne ilyesféle vajákolásokkal, akkor inkább ezt ajánlanám helyette. Ugyanaz a vegyület nátrium helyett káliummal.
Mivel szagtalan, kizártnak tartom, hogy a poloskákat riasztaná. Az egyetlen halvány reménysugár, ha marja a talpukat a lúgos anyag. De ezt azért kipróbálnám előbb, mint hogy alapból bízzak benne.
Én hadilábon állok a permetezővel, nagyon nem szeretek permetezni, lett légyen bármiről szó, vegyszer, vagy bio cucc.
A paradicsom kapcsán most a méreg rendesen tornászik az amúgy sem erős "ideg"rendszeremen, mert a Rómából kapott kétféle paradicsom teli van poloskával.
Olyan szép termések vannak rajtuk, de még egy érett sincs, ellenben napi szinten több poloska korzózik rajtuk:(
mintha az lenne a kifutópályájuk.
Mondjuk csak halkan merem megjegyezni, hogy a többin még eleddig nem láttam, de ez nem jelent semmit :(
Arra gondoltam, hogy szódabikarbónás lötyivel kellene permeteznem, mert a barátnőm azt mondta neki az bevált a poloskák ellen,
de Én kételkedek benne, hogy egy kis szóda oszt nem támad a büdöske?
Sziasztok! Az idén nagyjából 15 féle pariból kb 80 tövet ültettem. 1-2 db -nál világos sárgássá váltak csúcshajtások. Segítenétek mi okozza? Illetve mit tehetek ellene? Köszönöm :)
Most van először. Valaki itt a fórumon azt írta 16 fajtájából ez volt a legjobb. Eddig valamilyen San Marsanóm volt, az is feketedett. Meglátom, ha finom lesz, nem gond néha megszórni kalciummal. Én sokat befőzök, annak is finom édesnek kell lenni.
Ma zöld talpasság ellen is permeteztem káliummal mert érik a batyus, és úgy tűnik, fent zöld marad. A nagyok zöld talpasok, a hosszúk fekete talpasok szoktak lenni nehogy unatkozzak.
Rézzel is kéne permetezni, de hagyom. Úgyse gyógyítja meg.
Én a zömökkel jártam így. Szeretem mert korai, kompakt kis pari, de számomra nem éri meg az ideget, hogy talpasodásig nevelgessem.
Tavaly volt utoljára, többet nem fogok ültetni! A rugbyvel is így jártam, még van tavalyi magom, de idén nem ültettem, mert nálam azon is akadt talpas, és idén nagyon sok különlegességet kaptam, habár kelt egy bokor ott a tavalyi rugby környékén, de nem tudom, hogy Ő-e, vagy valami másik fajta. Meghagytam, majd kiderül, hogy milyen lesz.
És neked annyira különleges ízű ez a hosszanti fajta, hogy megéri a talpasodásra való hajlama miatt is minden évben vele foglalni a helyet?
Szemed mint a sasé! Bizony sajnos talpas. Az alsó kötések azért nem, mert időben permeteztem kalciummal, ami talpas lett azt mutatja, mikor kötött megkéstem. Amikor észrevettem a bajt, azonnal permeteztem, hogy a későbbi kötések ne legyenek kalcium hiányosak.
Csak azt dobom le amin nagyon elhatalmasodik a folt, ha kicsi, akkor levágom az érettről. Nem pocsékolunk! A hosszúkás fajta nálam mindig kalciumhiányos, tavaly még az Idában is találtam, a kerekek nem szoktak. De végig permetezem mindet ha már a kezemben van. :)
Nekem az Ida és a Nudli vált be hosszabb érésük miatt, és télen ládában is ezek tartanak legtovább. Az ízüket is nagyon szeretem. Van belőlük későbbi vetés is hátha éri valami a koraikat, bár Nudliból nincs korai mert véletlenül Idát vetettem helyette. :)
Batyusból is lesz kései, feltételezem szeptemberben fognak teremni. A zölden szedettek eltarthatóságát is meg akarom figyelni. Nagyon szép pari, biztos nagyon finom is. Én is az édeseket pártolom mint te.
Bár a fehér paprikát én jobban szeretem, megeszem az édeset is. Szeretem amiket te is. Viszont fiam egyáltalán nem eszi meg az ésedet, és nyaranta itthon lesz. Most is szeptemberben megy vissza. E miatt kéne fehér vastagabb húsú.
A Baklavám vékony húsú, kicsit rágósabb, erősebb héjú. De mivel a boltinál jobb ízű és illatos, szeretem. :) Tudom hogy rossz a földem és a tudásom is hiányos a jó paprika termesztéshez, de azért még keresek jobbat. :)
Nekünk ízlett a Rugby is, és hosszabb ideig, egyenletesebben termett, mint pl. az Ausztrál, főleg emiatt ültettem idén is.
A mérete nálunk is olyasmi, mint Nálad, semmiképp se koktél méret.
Az igazán jó fehér vastag húsú paprikát még én se találtam meg. A Baklava nem szokott vékony húsú lenni, átlagos fehér paprika vastagságú, de lehetne vastagabb is. Igaz, nálunk főleg a férjem eszi ezeket, neki meg megfelelt, úgyhogy olyan nagyon intenzíven nem keresem az új fajtát.
A Delicado vékonyabb húsú, de jó édesre érik, és én az édeset szeretem. Legjobban a vastag húsú, sötétpiros paradicsompaprikákat.
Nem lesz jobb. Idén nem is ültettem, csak a helyet fogja.
Apró is, nem sokkal nagyobb, mint egy koktélpari.
Most a sajátomat nem is ültettem, helyhiány miatt csak a st. Pierr, a tolek és a fóti gerezdesből van 6-6 tő.
Vastaghúsú paprika a "Kurkovszki kápia" Ez most a fóliában van és eddig 7 db nagy (10-12 centis) termést hozott, nagyon finom. Most is kezd szineződni két nagy, és sok kicsi van rajta, 5-6 centistől fél centisig.
Ha a sajátaimat 8-10-re értékelem, akkor a Rugbi 4-es max. Abban bízom, hátha később ízletesebb lesz. Az is lehet, tovább kell érlelni, nem tudom. Úgy tűnt, érett.
Véleményem szerint nem a magokkal "hoztad be" a fitoftórát, a gomba betegségek a levegőben terjednek, a magas páratartalom, ami az elmúlt hetekben napokban volt ideális a fitoftórának, peronoszpórának, lisztharmatnak.... Valószínűleg a fajta érzékenyebb a gombás fertőzésekre. Ha túl is éli ez a növény, a termés sem lesz már jó ízű, ezért a likvidálás a megoldás. Remélem, a többi bokrod megússza, sok sikert kívánok neked!
Volt 4helyem, na uccu neki, piac, egy eddig nem bejáratott helyről vettem palántát.
Telt-múlt az idő, ez a négy egyik napról a másikra rozsdás lett, mikor megláttam repült is ki az ágyásból azonnal. hála a magasságosnak a többi 14-nek nem lett baja, ment a helyére paprika.
Sajnos simán behozhattál velük bármit :(
Talán réz és a beteg részek azonnali kurtítása? Én ezt tenném.
Vagy 200 tő, különféle paradicsomot termesztek, eddig semmi féle betegség nem volt a kertemben, de idénre vettem egy francia termesztőtől ritka fajtájú paradicsom magokat, és kizárólag az ezekből nőtt növények szárán, a szár egyik felén barna csík kezdett el végig futni, a szár fele bebarnult, azon a részen a levelek is megfonnyadtak, bebarnultak, elhaltak (a növény tetején), ami levél a másik növényhez ért, azt is megfertőzte. (képet nem nem készítettem)
Behoztam volna ezekkel a magokkal a fitoftórát??? Nagyon szomorú vagyok.
Ha mégis fitoftórásak, menthető a többi növény? Mi a teendő azon kívül, hogy kiírtom a beteg növényeket?
Én annyira nem értek hozzá, de június végén magot ültetni nem annyira a legjobb ötlet. Kivéve ha nem valami mediterrán országban élsz vagy van fűthető üvegházad. Szerintem tedd el őket jövőre és majd jövő évben kiderül hogy sikerült. Egy-két magot kipróbálhatsz hogy mit reagálnak, ha kikelnek akkor a jövő évben sem lehet semmi gond.Rakd el őket/magokat/ jó helyre és majd 2025-ben elveted. Szerintem.
Sziasztok! A múltkor emlegetett magfogásom megtörtént, a magok megszáradtak. Szeretnék egy próbavetést csinálni.... Mit gondoltok, lehet egyből vetni a majdnem frissen szedett, épp, hogy megszáradt magot? Köszönöm a válaszokat.
én is jó sokáig az egyszerűen papírra felken, rászárít módszert követtem.
Teljesen jó.
Aztán kipróbáltam a 1-2 napig áztatom, és lemosom a közben leerjedt nyálkát egy szűrőben módszert, majd porcelántányéron szétteregetve megszárítom, és bezacskózom.
Annyiból kulturáltabb az utóbbi, hogy amikor leöntöm az áztatóvizet, azzal a léha magok nagy része is távozik.
Tehát szép tiszta, szemenként vethető, nagyobb arányban eleve csíraképes magok kerülnek zacskóba.
Mikor a papírról vetéskor lepöckölt, összeragadt magokat vetettem. Jóval nagyobb ráhagyással kellett szórnom. Most könnyebb adagolni.