Keresés

Részletes keresés

Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.08.29 0 0 860
a kikapcsolt csoben mitol vannak szabad elektronok, en ezt komolyan nem ertem... semleges higany meg mondjuk argon van benne. szoval?
Előzmény: Nemes_ (859)
Nemes_ Creative Commons License 2003.08.29 0 0 859
Mikor a felt töltött kezeddel közelítesz a csőhőz az felborítja az addig meglévő egyensujt. Modjuk a kezed pozitív töltésü, mikor megfogod a csövet vonzani kezded az elektronokat, így kis áram indul meg a csőben. Ez a kis áram gerjeszt néhány atomot, ami aztán villágit. Mikor a kezed környékén annyi elektron gyülik össze, ami ellen súlyozza a te pozitív kezedet, akkor az áram megszünik és a fény is kialszik. Ha ezután elveszed a kezed, akkor újra világítania kell, mivel a negatív töltések most tulsúlyba kerülnek így ujabb elektron mozgás alakul ki.
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (858)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.08.29 0 0 858
"Mikor a gerjesztett atom vissza áll a nyugalmi állapotába (spontán emisszió) akkor egy fotont bocsát ki. Ez világit."

legjobb tudomasom szerint ez UV tartomanyban van. Ez utkozik neki a fenycso boritasanak (ami gondolom foszforszeru, vagy ilyesmi), ami ennek hatasara lathato fenyt bocsat ki.

"Szóval a te statikus tered hatására elektromos áram kezd folyni a csőben, ez vezet a fény jelenséghez."

En itt kozben lemaradtam. Hogyan kerulnek a fenycsobe elektronok kikapcsolt allapotban? Lehet hogy szurosan neztem ra, es ettol felizzott a cso?

Szoval ott van a statikus terem (amit elegge csekelynek gondolok), meg a semleges gazreszecskek... mi vilagit?

Előzmény: Nemes_ (855)
Silan Creative Commons License 2003.08.29 0 0 857
Nem :)
Neked hogy jött ki, hogy csökkent?
Előzmény: agitator (856)
agitator Creative Commons License 2003.08.29 0 0 856
Sziasztok!
Azt tanítják fizikából, hogy az entrópia nem csökkenhet. De mi van abban az esetben, mikor pl. az űrben lebeg egy izzó kődarab, ami ugye forró és ez sugároz, amit egy napkollektorral elektromos energiává alakítunk és ez hajt egy motort, ami mondjuk ellöki az izzó követ? Akkor elméletileg a kő hőenergiája rovására munkát végeztünk. Ekkor csökkent az entrópia, nem?
Nemes_ Creative Commons License 2003.08.29 0 0 855
A fénycső úgy működik, hogy a benne mozgó elektronok nekiütköznek az ott levő gáz atomoknak és gerjeszti őket. Mikor a gerjesztett atom vissza áll a nyugalmi állapotába (spontán emisszió) akkor egy fotont bocsát ki. Ez világit.
(A fény szine függ a benne lévő gáztól, ezért tudnak különböző szinű csöveket készíteni).
Szóval a te statikus tered hatására elektromos áram kezd folyni a csőben, ez vezet a fény jelenséghez. Ezek szerint ha hosszúideig fogod a csövet (nem mozogsz), akkor a fénynek lassan el kell tünnie.
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (854)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.08.29 0 0 854
igen, de tenyleg erdekelne, hogy az en pici kis elektrosztatikus terem, mikent kesztetheti izzasra a csovecsket :)
Előzmény: mégjobb (853)
mégjobb Creative Commons License 2003.08.29 0 0 853
Elektrosztatikai jelenségről lehet szó. Bizonyos esetekben megdörzsölt ebonitrúddal is lehet fénykibocsájtásra késztetni a fénycsövet.
Előzmény: Juzihejzakyoa Hzeajvke (850)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.08.29 0 0 852
Szerintetek van ennek a kérdésnek egyáltalán értelme? Van köze az elektronspin irányának a molekula orientációjához? Foglalkozik itt valaki molekulafizikával?
Előzmény: Anti Nomy (849)
mmormota Creative Commons License 2003.08.27 0 0 851
Különösen az után a leszállásnál bekövetkezett szovjet baleset után, amit a vizsgálat szerint túlélhettek volna az űrhajósok, ha viselik az űrruhát.
Előzmény: Dulifuli (848)
Juzihejzakyoa Hzeajvke Creative Commons License 2003.08.27 0 0 850
Ha sotetben egy kikapcsolt fenycsohoz hozzaerek, akkor az halvanyan vibralni kezd. De miert?
Anti Nomy Creative Commons License 2003.08.26 0 0 849
Más.

Tudjuk, hogy az oxigén paramágneses. Ez azt jelenti, hogy vannak párosítatlan (kompenzálatlan) spinű elektronjai (ld pl. itt, vagyis minden egyes O2 molekulának van valamilyen irányú mágneses momentuma.

Nekem a következő lenne a kérdésem: milyen irányú ez a mágneses momentum?(szimmetriaokokból gyanítható, hogy a molekula tengelyével azonos irányú, de csoda tudja, lehet, hogy arra éppen merőleges).

Dulifuli Creative Commons License 2003.08.26 0 0 848
Nem hiszem, hogy olyan sok lenne, hiszen a Földre leszálló kabinokban is viselni szokták a szkafandert. Szerintem nincs sok értelme kidobni, de megoldható, ezért írtam, hogy lehetséges.
Előzmény: optikus (847)
optikus Creative Commons License 2003.08.26 0 0 847
Erdekesen hangzik ezt meg soha nem hallottam. Akkor ezek szerint a holdon ott van nehany eldobott urruha? Annyi ertelmet latnam hogy minden gramm szamit a kilovesnel, de akkor is furanak tunik.
Előzmény: Dulifuli (846)
Dulifuli Creative Commons License 2003.08.25 0 0 846
Szerintem lehetséges, amennyiben a holdkomp zsilippel volt felszerelve, és volt benne elég oxigén. Bár azt nem értem, hogy miért kellett az űrruhákat kidobni, hiszen ezzel (pl. súlyban) nem sokat nyertek, viszont ezáltal a továbbiakban nem vehették hasznukat.
Előzmény: Rooland (844)
AgyProTézis Creative Commons License 2003.08.24 0 0 845
El kell olvasni a termékismertetőt, aztán meg ott van még a Fogyasztás Felügyelet...
Ha a pók beszövi, akkor nyugodtam visszaviheted..
Előzmény: Szaputo (831)
Rooland Creative Commons License 2003.08.24 0 0 844
Armstrong és Aldrin a Holdról való felszállás előtt
"oxigénálarcot vettek fel és kidobták az űrruhákat is" a holdkompból.
(Utak a kozmoszba című könyvből)

Lehetséges-e ez? (a vákuum miatt)

Törölt nick Creative Commons License 2003.08.21 0 0 843
Azert kerdezek egy hasonlot. Amikor porcukrot szitalunk akkor mindig elmaszik az egesz halom (a szitaban) az egyik iranyba. Meg kifejezetten iranyba razva sem akar visszamenni kozepre... me?
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.21 0 0 842
Volt rola a spektrunyon egy musor, es egesz bonyolult modon tortenik a dolog, es emlekeim szerint a surlodas korul volt a megoldas.
Előzmény: Dulifuli (841)
Dulifuli Creative Commons License 2003.08.21 0 0 841
Szerintem azért, mert a nagyobb darabokból álló anyag fajlagos sűrűsége kisebb, mivel a nagy darabok nem töltik ki olyan jól a teret, azaz több levegő marad közöttük. Az pedig már nem olyan nagy csoda, ha a nagyobb sűrűségű anyag kerül alulra.
Ezen kívül az is könnyen belátható, hogy a kisebb darabok könnyebben beesnek a nagyobbak közé és alá, mint fordítva.
Előzmény: Törölt nick (840)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.21 0 0 840
Ha egy uvegbe beleraksz egy csomag diakcsemeget es elkezded razogatni akkor egy ido utan szetvalik, raadasul a nagyobb darabok kerulnek felulre (pedig azt hinnem hogy az alulra megy), miert?
NevemTeve Creative Commons License 2003.08.12 0 0 838
Jajj már, eddig nem volt olyan mérés (mármint amiről én hallottam ;), amit ne lehetett volna az re-vel megmagyarázni... nem elég azzal jönnöd, hogy talán lehetne más elméletet csinálni... vagy mutass cáfoló kísérletet, vagy találj ki legalább ennyire meggyőző, de inkább meggyőzőbb elméletet...
ja és senki sem fog az re után sírni, ha meglesz a jobb;)
Előzmény: Dulifuli (837)
Dulifuli Creative Commons License 2003.08.12 0 0 837
Neked viszont egyáltalán nincs igazad, mert ha az derül ki, hogy mégsem létezik idődilatáció, meg ikerparadoxon, akkor biz a Ti elméletetek nem igaz.
Előzmény: NevemTeve (836)
NevemTeve Creative Commons License 2003.08.12 0 0 836
Majdnem igazad van! Az elmélet nem igaz vagy hamis, hanem többé vagy kevésbé használható a megfigyelések leírására... új elméletre akkor térünk át, ha a réginél több esetet ír le, vagy jobban írja le a dolgokat, szerencsés esetben mindkettő ;)
Előzmény: Dulifuli (835)
Dulifuli Creative Commons License 2003.08.12 0 0 835
Még valamit: amit írtál, azt én akár így is értelmezhetem:
"Nekem van egy szép kerek elméletem, hát ki a túrót érdekel, hogy igaz-e, vagy sem? Ez nem az én problémám. Minek erőltetném meg az agyamat azzal, hogy gondolkodjak rajta?"
Előzmény: NevemTeve (833)
Dulifuli Creative Commons License 2003.08.12 0 0 834
Nem hinném. Előbb-utóbb kiderül, hogy kinek van igaza, és meglehet, hogy az lesz az eredmény, hogy nem igaz az Einstein-féle relativitás, márpedig akkor sokaknak lesz problémájuk.
Előzmény: NevemTeve (833)
NevemTeve Creative Commons License 2003.08.12 0 0 833
Nyugodtan el lehet rajta gondolkodni.
Köszi, de ez végülis a Te problémád, nem?
Előzmény: Dulifuli (832)
Dulifuli Creative Commons License 2003.08.12 0 0 832
Bocs, de én nem azt mondtam, hogy én ezt pontosan tudom, csak egy feltevés volt! És szerintem semmivel sem volt kevésbé logikus, mint az, hogy az idő változik meg a mozgás következtében, főleg olyan módon, ahogy a spec. rel. állítja. Ami pedig azt illeti, hogy mihez képest, hát éppen erre a kérdésre kellene megtalálni a választ, de nem látom be, hogy ez miért lenne egyedül az én feladatom. Nyugodtan el lehet rajta gondolkodni.
Előzmény: Simply Red (830)
Szaputo Creative Commons License 2003.08.12 0 0 831
Hello
Az lenne a kérdésem: hogy lehetne azt megállapitani ,hogy egy dupla üvegű ablakban az üveglapok között argon van-e vagy csak levegő?
Simply Red Creative Commons License 2003.08.11 0 0 830
Miattam lehet, de akkor mondd meg, hogy mihez képesti sebességüktől függ az élettartamuk. És persze amit mondasz, az legyen összhangban a kísérleti eredményekkel.
Előzmény: Dulifuli (829)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!