nekem sosem okozott ez gondot, a rizspapírral nagyon könnyű dolgozni, nem is értem, miért "színezné el" a ragasztó, ami amúgy mindig átlátszóra szárad, tehát semmiképp nem is látszódik.
alumíniumot fehérrel lealapozod, rizspapírt egy pillanatra vízbe mártod, majd azt felitatod róla, bármilyen (ill. a túl vizes nem jó) découpage-ragasztólakkot felkensz, rá a rizspapírt, aztán felülről is átkened. kész.
Aluminiumhoz szeretnek rizspairt ragaszatani, fontos szempont hogy ragasztas utan ne szineze el a a papirt ne latszodjon a ragaszto, milyen tipusu ragaszto jo? Milyen iranyba indulajk?
Sziasztok! Remélem nem hal ki a topik,amikor épp most találtam rá! Én nagyon kezdő vagyok ebben a témában,és ámulva olvasom a h.sz.-eket. Ez a nyomtatott,és átragasztott téma nagyon érdekel. Még vagy ötször átolvasom,és aztán kérdezek :)
Mindenképpen érdemes próbálkozni - egy fekete rövid szót kinyomtatsz azzal a nyomtatóval, amit használni fogsz, aztán kivágás nélkül lelakkozod a szót többször is (hajszárító segíti a száradást!), majd nagyolva körvevágod és zsupsz a vízbe. Ha annak a hátoldaláról könnyedén le tudod kapargatni a hátoldalt, akkor a fotóddal is sikerülni fog mindkét transzfermód.
(Most jutott eszembe, ez pont olyan dörzsölgetés, mint amikor a műanyag tárgyról a zistennekse akar lejönni az árcédula)
Ami nekem volt itthon ilyen nyomat, az kicsit vastagabb papír volt, olyasmi, mint egy sima mezei rajzlap, csak vastagabb.
Olyan papír kell, amiről el tudod képzelni, hogy kevésbé szereti a vizet, de ne legyenek benne farönk nagyságú faszilánkok, mert akkor hiányos lesz a fotód.
A vizet_nem_bíró papírral sokkal könnyebb dolgod lesz.
Azt gondolom, hogy a tintasugaras nyomtatóhoz fejlesztett drága (fotó)papír már nehezebben esik rostjaira...
Nekem ment már mezei fénymásolópapírral, meg műszaki rajzlappal, de hiába, hiszen ahány papír, annyi minőség és itt nem tudni, miféle tulajdonság az, ami nekünk jó lehet - nopláne, hogy a papírok előállításánál a víz-állóság elérése a cél, ami nekünk nem túl jó, szóval próbálkozni kell:)
Ha sikerül megcsinálnom, akkor megmutatom miért kellett ez:)
2.,motívum átken vízállóra száradó decoupage ragasztólakkal. Mivel nem vágtuk körbe a motívumot, így nem fogja a ragacs a hátoldalt a motívum élénél összeragacsolni. Ragasztólakk megszárad érintés-szárazra.
4.,motívum átken ragasztólakkal, megszárad. Mindvégig ajánlatos jól terülő raglakkot és hozzá illó jó ecsetet alkalmazni, hogy ne legyen csíkos az eredmény. Én az utsó rétegeket az ujjammal szoktam teljesen simára simogatni.
5., A ragasztólakkos rétegek száradása után precízen körbevághatjuk a motívumot, így leesik az a szél is, ahova esetleg raglakk aláfolyt.
5.,egy nap száradás után egy nagy, vízzel telt tálba ragasztólakkos motívum behelyez, a víz feloldja a papírt, majd az "A" verzióhoz hasonlóan szépen le kell dörzsölgetni magát a hordozót.
6.,így kapunk egy olyan vékony hártyát, amit felragaszthatunk a decoupage technika alkalmazásával bárhova, tuképp egy ragasztólakkba foglalt nyomatot eredményez ez a folyamat.
Akkor jobb ez a verzió az előzőnél, amikor nem egy határozott mintát akarunk felnyalni, hanem egy konkrét körbevágott mintát szeretnénk egy felület adott pontjára montírozni. Az olaszok ezt a technikát alkalmazzák ikonok készítésekor, itt a fa erezetét is felveszi a kapott hártya és a glóriás tagot is szépen a helyére tudjuk illeszteni.
Ennél kevésbé kell az alapot vízzáróra kezelni a munka előtt, hiszen nem az adott díszítendő tárgyon pacsálunk.
Itt nem feltétlen szükséges a tükrözés nyomtatás előtt, hiszen a kép pofával felfele, eredeti állásában is a felületre ragasztható.
Mindkét verzió jó móka, de igazán nem tartom szükségesnek, hiszen a lenti képeken látható falapnál pont nem számít a papír hordozó - ráadásul a decoupage papír széle is szépen eltüntethető, ugyanígy a nyomtatott kép alappapírja sem vastagabb.
Van még a "C" és a "D" verzió, itt az eleve decoupage transzfert helyezzük a felületre és azzal díszítünk. Ezekben az esetekben a motívumhordozó egy vízoldékony ragasztóval van rögzítve a felületre, ez a ragasztó elengedi a hordozót, ha azt víz éri.
Ennél a kettőnél nagyobb motívum felragasztása kicsit sem egyszerű folyamat, egyszer egy A/3-as vizesmatricával szívtam rendesen...
...illetve a Cadence decoupage transzfere is ilyen, itt az segít, hogy nem kell leáztatni a motívumot, hanem azt fel kell simítani a díszítés helyére, majd leáztatni a hordozót - nem kell pacsálni, csak átnedvesíteni.
Így egészen nagy motívumok is felkerülhetnek ráncolás és szakadás nélkül:
1.,Fotó tükörképe lézerrel kinyomtat, lehet tintasugarassal is, de azt most hagyjuk (fixálás). Azért a tükörképe, mert transzferáláskor tükrözzük a felületre a fotót.
2.,Körbevág.
3.,az alapot, amire kerül a nyomat, le kell festeni világos színűre, hiszen a nyomat a végén olyan áttetsző lesz, mint egy szalvéta és átüt rajta a háttérszín.
4.,Még fontosabb, hogy az egész tábla éle és felülete kapjon egy vízzáró lakkozást a felragasztás előtt, hogy pacsálás közben az alap (pl rétegelt lemez) ne ázzon szét és ne deformálódjon!
5.,Az alapot, ahova a fotó megy, ragasztózd be vízálló decoupage ragasztólakkal
6.,a kép SZÍNÉT (azaz felületét), amit szeretnél felragasztani, bőségesen kend le decoupage ragasztólakkal. De vigyázz, hogy a kép hátoldalára ne csorogjon be ragasztó!
7.mielőtt ezek a ragasztók megszáradnak, simítsd fel a felületre POFÁVAL LEFELE a fotót. Alaposan nyomkodd ki alóla az esetleges felesleges ragasztólakkot - de ismét vigyázz, hogy ne kerüljön a fotó hátoldalára ragacs.
8.,hagyd egy napot száradni
9.,Másnap egy megszáradt tárgyad lesz, amin a fotó nem látszik, hiszen képpel lefele illesztetted a tárgyra.
10.,a kép fehér részét (ami a hátoldal) töcsköld össze vizes szivaccsal. Erre a részre nem került ragasztó, a vizezés felodja magát a papírt. Jó alaposan fel kell áztatni az egészet.
11.,Ujjacskánkkal neki kell állni lekapirgálni a felületről a felázott papírhátlapot. Folyamatosan kell vizezni a könnyebb haladás érdekében. Ha a szélekre került ragasztó, onnan nem fog felázni a papír, olyankor segíthet egy csiszolószivacs, de csak az éleken.
12.,nem kell óvatoskodni, mert a kép felületére felvitt ragasztóanyag a nyomtatott réteget szépen megfogta, így tuképp addig kapirgálhatjuk vissza a papírhordozót, amíg a ragasztó tart.
13.,dörzsölgetés közben egyre jobban látszódni fog maga a nyomtatás. Szinte tökéletesen tiszta képig lehet visszadörzsölni, ha az ember lel egy jó hordozót, de mindig maradni fog egy halvány fehér maszat a képen, de ezt a végső lakkozás jó esetben eltünteti.
A ragasztólakk feltétlenül vízálló legyen, a papír meg könnyen szétáztatható. Ki kell az otthoniakkal próbálni:)
Rizspapír nem jó, mert ott a szálak is visszahasadnak és nem lesz szép az eredmény.
Az a cél, hogy a színes fotó rákerüljön a falapra a papír nélkül. Tehát valahogy a fára rá lehessen "montírozni" a képet. Megmondom őszintén mem szeretnék heteket próbálkozni a tökéletes megoldással:), hátha nektek van jó ötletetek.
Mi a cél? Egy nyomtatott kép falapra való rögzítése?!
Mert akkor nagyon egyszerű: a képet kinyomtatod lézeres nyomtatóval, körbevágod és felragasztod.
Nem kell semmiféle spec. papír.
Amit a linkeden látsz, az a transzferálás, ezt egy vastagabb papírral lehet elkészíteni, de pont ezen a tárgyon teljesen felesleges. A transzfer lényege az, hogy csak a "nyomdafesték" kerül át.
Olyan esetben érdemes alkalmazni, ahol fontos az alap átlátszósága és az alap strukturájának áttűnése.
A fotók nyomtatásához nálam lehet úgynevezett átütőpapírt venni, amivel nagyon szépen meg lehet csinálni a díszítéseket. Évek óta ezt használom erre a célra. Nem gyűri be a nyomtató, nem kell külön felragasztani másik lapra. Akinek ilyenre van szüksége, keressen meg, mert bizony véges a készlet:)
Én épp a héten próbáltam ki ezt az egészet. Hát igazából nem sikerült, de elmesélem én hogyan próbáltam elkészíteni, hátha van még ötlet ami kipróbálható. Én kivasalt rizspapírral nyomtattam képet. Sikerült rányomtatni csak mivel az elsőt elrontották, az szépen ki volt vasalva, a második meg nem volt kivasalva, így maga a kép nem sikerült jól, gyűrött lett nagyon és a kép így eltorzult egy kicsit. Viszont ha szépen ki van vasalva szerintem jó lett volna. Mivel ez nem jött össze ők ajánlottak nekem egy zsírpapírhoz hasonló papírt. Ezen a kép tökéletes volt, csak épp ragasztani nem tudtam. Ahogy feltettem felhólyagosodott vagy lepergett (hobby ragasztóval és decoupag ragasztóval próbáltam), ja mert mindezt kipróbáltam kicsibe is mielőtt élesbe csináltam volna. Mivel nekem nem volt már rá idő, hogy kísérletezzek így inkább mást készítettem, de nem adom fel biztos meg fogom csinálni valahogy. :) Amit tudok az az hogy ha tintasugaras nyomtatóval készülne a kép azt még fixálni kell előtte nehogy a ragasztó megoldja a képet. Illetve a végén biztos hogy lakk spray-vel fújnám le így az is megkönnyíteni az egészet. Remélem érthető voltam. :) Kívánom, hogy sikerrel járj!
sziasztok, láttam egy külföldi oldalon olyat, hogy családi fotót vittek fel falapra, a kérdésem az, hogy gondolom, hogy ehhez a kinyomtatott fotópapír nemjó, hanem valamilyen decu papírra kéne kinyomni a fotót (?) és utána simán felvinni decu lakkal? csinált már valaki ilyet? nem tudom milyen anyagokat használnak hozzá...
Sziasztok! Én ugyan elsősorban gyöngyös lány vagyok, de most valami befoglalható, medálnak való dolgot szerettem volna készíteni, meg pár dobozokát a "műveimnek". Így találtalak meg benneteket... Hát, dobtam egy hátast! Nem is gondoltam, hogy dekupázzsal ilyen csodákat is lehet csinálni! Azelőtt én is próbálkoztam ezzel a technikával, de teljesen autodidakta módon. Na, az eredmény is csak "olyan" volt:-) Most viszont rengeteget tanultam/tanulok a hozzászólásaitokból. A dobozaimat azért még nem merném megmutatni, de az egyik (kétoldalas!) medálomat felteszem ide. Köszönöm a sok-sok infót!
Attól függ milyen antikoló pasztát veszel. Van amihez kell a terpentin, sokkal szebben lehet szétkenni, a széleket antikoln stb, na meg ha kicsit beszárad híggitani. Nézd meg milyen bázisú.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Sajnos nem Pesti vagyok, de ha lehet megpróbálom majd én is megvenni őket. Szerintem hasonlokat vettem már. Ha készen lesz az óra megmutatom!
Szerintem terpentines oldószerre nincs szükséged, decoupage technikával ráteszed a rizspapírt az óralapra, majd repesztőlakkal megrepeszted a lakk felületét és a repedésekbe bedörzsölöd az antikpasztát, a felesleget pedig letörlöd papírral.
Én egyébként a Hobbyműsznél szoktam venni vagy a Deka, vagy a Hobbyművész decoupage lakkot az Üllői úton vagy a Mammutban, nekem mind a kettő bevált, bár a Hobbyművész lakk olcsóbb.
Belenéztem a fórumotokban, mindenkinek gyönyörű munkája van. Egyik szebb mint a másik csodálkozva néztem őket. Én még nagyon kezdőnek mondanám magam, még csak most ismerkedem a technikával, de amit eddig készítettem a családomnak nagyon tetszett. Biztos lehetne benne hibát találni, de úgy gondolom gyakorlás kérdése ez az egész. Igazából egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Gyorsan elmesélném mit gondoltam ki és kérlek mondjatok róla véleményt.
Tehát egy órát szeretnék készíteni egy igen kedves barátunknak a születésnapjára még hozzá úgy hogy rizspapírra képet nyomtatok és azt tenném rá. Ezt már kipróbáltam kicsibe és ment. És igazából ami kérdés számomra, hogy ezt le lehetne-e antikolni antikoló pasztával illetve kell-e hozzá a terpentines oldószer is (vagy az csak akkor kell ha repeszteném is)? Mert ha a kép kicsit régiesnek tűnne sokkal szebb hatása lenne talán. Persze nem csináltam ilyet soha és félek is, de kíváncsi lennék, hogy ti akik ilyen csodás dolgokat készítettek már egyáltalán kivitelezhető-e?
Felteszek egy képet amin a legutolsó pár darab "alkotásom" látható. Igaz a tulipános kép még nincs befejezve, mert a lakkozása még nincs kész. Kritikákat is szívesen fogadom. :)