No visszakerestem magamat. A 92. hozzászólás körül beszéltünk a létszámokról.
Onnan egy kis "ön"idézet :
Akkor 2002-ben nekem ez úgy jön ki :
- katonai vezetés cca. 2000 fő
- katonai közigazgatás cca. 1000 fő
- katonai oktatás cca. 1000 fő
- katona diplomácia + hírszerzés + elhárítás cca 2000 fő
- katonai szociális ellátás cca. 1000 fő
Minösszesen : 7 000 fő
a sorkatonaság megszüntetésével számolhatunk úgy 22-25 000 katonával.
22 000 - 7 000 = 15 000
Ezt kell ugye felosztani ötfelé, mert négyötöde lesz a kiszolgáló+harcbiztosító+stb és egy ötöde pedig a hasaló+lövő harcos.
Jó 4000 főt számolhatunk harcolónak.
Kerekítsünk felfelé.
Legyenek 5-6 ezren is.
Ezt az ötezer embert kell elosztani földi és légi harcoló között.
Legyen ezer a légi, akkor maradt négyezer szárazföldi.
Ez a 4000 fő lesz a :
- gl,
- pct,
- tű,
- csapat lgv,
- ....
- .....
Erre lehet harccsoportban gondolkodni.
Ez a 4000 van a 93 000 km2-re szárazföldön.
Meg akit mozgósítunk.
Bár a honvédelmi dandáros mozgósítási kudarc óta nem is hallottam, hogy mozgósítottak volna.
Ti erről mit tudtok ?
Mennyire tudják a ma élő alakulatok tartalékosai a dolgukat ?
ezzel a 43 ezerrel számolhatok. ennek egyötöde lesz a harcolóm.
43 : 5 = 8,6
Tehát 8600 fő fog lőni.
Ezt a 8600 főt kell szétosztanom a szárazföld és a levegő között ( tengerünk nincs).
A 4300 szárazföldi katonára ( egy bő ezrednyi vagy dandárnyi erő) pedig számos fegyvernem jelenti be igényét.
" Aztán egy kérdés: Biztos, hogy csupán a méretei alapján az amerikai tengerészgyalogságot kéne alapul venni a magyar rendszer kidolgozásához? "
transport :
Itt van az eb elhantolva.
Igazad van.
A T.aztaltársaságnak melegen AJÁNLOM, hogy gondolataik 20-25-30 000 létszámű fegyveresről szóljanak.
Mielőtt ilyen-olyan gyorsreagálású és egyéb jelzős szerkezetek elviszik a gondolatot az erdőbe.
Nem illik saját magától idéznie az embőr fiának, de hagy tegyek kivételt.
Amikor ide tévedtem, leírtam egy számsorban, hogy hogyan nézhet ki - egy változatban - az MN létszámgazdálkodása.
Mert műr akkor is igen elvarázsolt gondolatok szaladgáltak itt minden féle rambó századokról meg Scharzenegger harcsoportokról.
Azt a számsort ha valaki a T. társaságból visszakeresné és mellé tenné ezt a 22-25 000 létszámot,........megköszönném.
Ave mindenkinek!
Blue-dragonfly!
Jó utat és vigyázz magadra!
Nekem akkor szerencsém volt, sorkatonai szolgálataim alatt 2 és 1/2 jó tiszthelyettesre futotta. Nagyon sokat számított.
Van egy rossz hírem, húsvét előtt kaptam meg a választ a Köztársasági Elnök Úrtól, pontosabban a katonai szakértőjétől, amely választ majd berészletezek ide, /most sajnos nincs rá lehetőségem/ de nemes egyszerűséggel nem válaszolt a figyelemfelhívó felvonulásunk kérdésében, így ezt még egyszer meg kell "pingetnem". A húsvétját senkinek sem akartam elrontani, /az enyémbe azért egy kicsit belejátszott, de tényleg csak kicsit/ utánna meg nem jutottam géphez.
Ne politizáljunk, tudom, de egy kicsit szkeptikus vagyok az új kormány hadsereg-fejlesztéseivel szemben. Az hogy négyév múlva lesz valami / nyugdíj, fizetésemelés, modern, hivatásos, megfizetett hadsereg, stb./ az azt jelenti, hogy az már a következő kormány kell, hogy megcsinálja, tekintettel arra, hogy négy év múlva lesznek a választások.
Bajtársi üdvözlettel: bbtermi.
A holnap hajnalon repulore ulok es elrepulok a tengeren tulra. Egyenlore nem tudom, hogy milyen lesz a net hozzaferesem, ezert elofurdulhat, hogy nem veszek reszt a topic eleteben. Ha ez a valtozat all fenn akkor juni kozepe tajan ismet leszek, ha nem akkor pedig tovabbra is naponta tobbszor vizsgalom kedvenceimet ujabb hozzaszolas remenyeben.
Koszonom a javaslataidat, azok nagyreszevel teljesen egyetertek. Sajnos Szentendren meg nem jartam, illetve amikor voltam akkor meg nem tiszthelyetteseket kepeztek arrafele:))) Komolyra forditva a szot, juni-juli kornyeken fogok eloszor arra jarni es utana osszel talan valami erdemi munkat is lehet majd csinalni arra fele (is).
Az ami felvetessel kapcsolatban osztom a velemenyedet, de sajnos kezem meg van kotve ezert nem tudok holland vagy belga peldakat felhozni. A hollandokkal kapcsolatban, csak annyi az utolso emlekem, hogy megneztunk egy zaszloalj FTX-et meg a kilencvenes evek kozepen, es erdekes volt latni a katonakat MILES rendszerrel helysegharcot gyakorolni latni. De a legerdekesebb az volt, hogy a pancelos elem katonai egy masik helyorsegbol jottek es akkora szakaluk volt, mit a Pokol Angyalai motoros tarsasagnak:) ugyanis ok voltak a legjobb holland pancelos alakulat es ezzel a titulussal az jart, hogy akkorara noveszthetik a szakalukat, amekkorara akartak. Kovetkezo evben jott a kovetkezo felmeres... Szoval a hollandokat sem ismerem. Az amikat igen, egy picit belelatok a rendszerbe (jol latszanak a hianyossagok is!) es ezen a teren talan lehet valamit tenni a mi javulasunk erdekeben is.
Remélhetően nem értelmezed negatívan a "szkeptikus" jelzőt. A szkepticizmus is lehet pozitív, mert sok dolgot éppen ez a szemléletmód képes csak észrevenni. Az utolsó hozzászólásod alapján sem tudlak a "reális" csoportba sorolni, mint ahogy magamat sem, mert én meg valószínűleg a másik véglet vagyok, azaz az "optimista". Nem állítom, hogy ez lenne a helyes szemléletmód. A jelenlegi helyzetem a jövőmmel kapcsolatban is azt bizonyítja, hogy a szemléletemmel a saját csapdámba fogok besétálni, még akkor is, ha az agyam tudja, hogy reálisan mit várhatok. Erről jut eszembe: Mi a véleményetek a tiszti előmenetelről? Tudjátok: belátható, tervezhető pályakép, felkészültségnek megfelelő beosztás, mobilitási hajlandóság, stb. Van már erre zengzetes "humán-stratégiánk" és az új szolgálati törvény is nagyon szépen kifejti, hogy mit is kéne tenni ennek szellemében, csak éppen a valóság áll még piszok messze az előírtaktól.
De térjek vissza az eredeti témánkhoz, a tiszthelyettesi karhoz! Kedves Dragonfly! Ha jól emlékszem, akkor egyszer már javasoltam Neked, hogy menj el Szentendrére és kérdezd meg a tiszthelyettes hallgatók kiképzésével közvetlenül (!!!!) foglalkozó kollégákat, hogy ők miben is látnák a megoldást a tiszthelyetteseink szakmai színvonalának emeléséhez. (Ha konkrét nevek érdekelnek, magánban tudok küldeni egyet-kettőt!) A szerencse (?) folytán elég sokat szoktam beszélni néhányukkal és tudom, hogy vannak megoldási elképzeléseik, de hiába hangoztatják, nem nagyon hallgatják meg őket, vagy ha meg is hallgatják, akkor valahol elhal a kezdeményezés. A lényeg, hogy nem valósul meg. Nem akarom elvenni a "fiúk" kenyerét, ráadásul a dolgoknak akkor van igazán hitele, ha az a legilletékesebbek szájából hangzanak el a dolgok. Ne olyan ember tegyen okos javaslatokat, aki idestova öt éve lassan "már csak képről" látott magyar tiszthelyettest és nem állt velük szoros munkakapcsolatban. (Ez lennék én!)
Úgy gondolom, hogy a könnyű vegyes ezred és a felderítő alakulataink mindig kivételt képeztek a tiszthelyettes-témában is (már csak a szellemiségüknél fogva is!), ezért nem igazán szerencsés őket hozni példának arra, hogy valami elkezdődött. A magam részéről egyszerűen felháborítónak tartom, hogy egy "beöltöztetett" adminisztrátor magasabb tiszthelyettesi rendfokozatot és ezzel együtt természetesen több pénzt kaphatott, mint egy "katonai" tiszthelyettes, akinek ugyanazért a rendfokozatért kemény éveket kellett lehúznia komoly felelősséggel járó beosztásokban.
Aztán egy kérdés: Biztos, hogy csupán a méretei alapján az amerikai tengerészgyalogságot kéne alapul venni a magyar rendszer kidolgozásához? A tengerészgyalogosoknak igen jó hírük van errefelé, de Ismereteim szerint a amerikai tengerészgyalogságnak teljesen más a rendeltetése, mint a MH-nek. Miért nem a hollandokat, belgákat, osztrákokat és hasonló kis államokat vizsgálunk, amelyeknek nincsenek olyan nagyhatalmi "ambícióik", mint az amiknak? Szeretném azt is még egyszer hangsúlyozni, hogy még németek is igen óvatosan bánnak az amerikai példákkal, mert abban az országban egyszerűen jelentősen eltér nem csak az emberek gondolkodása és mentalitása, de a politikai és katonai vezetők szemlélete is! A nyugati felfogás szerint még mindig Kelet-Európa határán nem lenne célszerűbb európai "alapokat" keresnünk? Szerintem sok felesleges próbálgatástól (idő, energia, pénz!) kímélhetnénk meg magunkat, ha már az alapoknál figyelembe veszünk látszólag nem jelentős, de a gyakorlatban komoly befolyással bírható tényezőket is! Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a NATO-n belül egyre inkább körvonalazódni látszik az európai megoldás "szükségszerű" erősödése Európán belül. Az USA érdekei másfelé tendálnak!
Most pedig arra "vetemedek", hogy védelmembe vegyem a tiszthelyettesi kart. Kedves Transport! Valaha olyasmit mondtál nekem, hogy bizonyára mindig a jó helyen és a jó időpontban voltam. Most visszakérdeznék: Lehet, hogy Te mindig rossz időpontban a rossz helyen voltál? Ez most nem provokáció, csupán azt akarom mondani, hogy az egyéni példáink nem igazán állják meg a helyüket! Noha számításaim szerint én csak 17 éve vagyok a seregben, de a tiszthelyettesi karról szerzett ilyen-olyan tapasztalataim közel sem olyan lehangolóak, mint a Tieid. Én is álltam olyan század élén, ahol "jó időkben" kettő, rossz időkben egy tiszthelyettes sem volt. Tudtam értékelni már azt is, ha csak egy volt belőlük.
Abban továbbra is igazat adok Neked, hogy a tiszthelyetteseink többsége még mindig nem mérhető össze egy olyan tiszthelyettessel, amely a NATO egy "régi" hadseregében szolgál. De őszintén valljuk meg, hogy ez nem csak a tiszthelyetteseinkre igaz! (Én sem vagyok kivétel!) Ugyanakkor az általam ismert tiszthelyettesek többsége alkalmas volt a rá kiszabott feladatok végrehajtására, sőt sokan még annál is többre!
Soha sem fogom elfelejteni, hogy "zöldfülű" tisztként mennyit tanultam a századunk páncéltörő szakaszát vezető törzsőrmestertől, aki szükség esetén egyedül is példásan elvezette a századot bármilyen kiképzésen. Említhetném a századok "anyjait", a szolgálatvezetőket, akiknek képességeitől sokszor még a századparancsnokok karrierje is sokban függhet. De ott van jó példaként az a fiatal őrmestert is, aki az iskolapadból a századomhoz kerülve nem csak a pk-i jármű vezetésére volt alkalmas (ez volt a beosztása), de példásan vezette a sorállományú vezetők gárdáját és fél év alatt jelentősen növelte a szd. harcjárműveinek hadrafoghatósági mutatóit. Egy év után a zászlóalj pk. technikai helyettese is hajlamos volt rábízni bármilyen gyakorlati, vagy nyilvántartási munkát immár zászlóalj szinten is, mert egyszerűen értelmes volt a gyerek. (Mennyit kellett küzdenem érte, hogy ne vigyék el századomtól!!!) De szintén csak elismeréssel szólhatok a másik század szolgálatvezetőjéről is, aki az egyik kiképzési központunk KISZ-titkárából lett 2-3 év után a MH talán legjobb szolgálatvezetője. Abban biztosak lehettünk, hogy ha ő volt zászlóalj szinten valamilyen dologért a felelős, akkor az 120%-osan el volt intézve. Volt még egy másik szolgálatvezetőm is, aki munka mellett tette le az érettségit (nem keveset dolgoztunk akkoriban helyette!), kiképezte magát számítástechnikából, nem kevés harc és kölcsönös szitkozódás után kijárt "magának" egy intenzív angol - nyelvtanfolyamot (egyetlen tiszthelyettes volt a csoportjában). Időközben már elismeréssel megjárta Sínát, hogy azóta talán már egy NATO - iskolán töltsön be oktatói beosztást. És ezek csak az én személyes, pozitív példáim. Nem állítom, hogy ne lett volna semmire sem használható tiszthelyettesekkel is dolgom, de ilyen emberből még a tisztek között is akad.
Mindezzel csak azt akartam érzékeltetni egy kicsit, hogy minden éremnek két oldala van. Személyes példák után én nem általánosítanék! Ne becsüljük le a magyar tiszthelyettesek képességeit. Nem csak lehetőséget kell adni nekik, de előtte a felkészülés lehetőségeit és előfeltételeit is biztosítani kell nekik. Megfelelő motiváció és követelménytámasztás mellett, igen is meg fogják oldani a tőlük elvárt feladataikat. Az igazság valószínűleg nem a mi ilyen - olyan tapasztalatainkban van, hanem valahol "középen" (ha csak nem "odaát"!?) lehet.
A meglátásom szerint azok a dolgok (%-ok, frissen végzettek, stb.), amelyeket némi negatív tartalommal mondtál a tiszthelyettesekről, az ugyanúgy él a tiszti karra is. A tiszthelyettesekkel szembeni igényeidet pedig csak nyugodtan emeld magasabbra! A kiválasztás, kiképzés, motiváció és parancs-végrehajtási feltételek biztosítása mellett ez az ami előbbre visz! Ha nem követeled meg, hogy "legyenek katonák, legyenek (al)parancsnokok, értsenek ahhoz a katonai szakterülethez amelyiknek szakmai számával felavatták oket), akkor nem is lesznek azok! Többek között éppen ez a követelménytámasztás az, amely a tisztek feladata.
Kérdezted, hogy a századnál meglévő két tiszthelyettes mit és kinek vezényeljen. Már 1996-ben is egy szerződésekkel félig feltöltött századnál átlagban 3-4 hivatásos tiszthelyettes és kb. ugyanannyi szerződéses őrmester szolgált. De úgy gondolom, hogy egyelőre még nem feltétlenül a nagy létszámú tiszthelyettesi kar (arra még valóban sokat kell várni!) vezetése lenne ennek a rendszernek a lényege, hanem a tiszthelyettesek kiképzésbe történő erőteljesebb integrálása.
Ne haragudj, de úgy vettem észre, hogy a számításodba egy némi "csúszás" is besikerült. A tiszthelyettes képzés legutolsó ismereteim szerint ma már nem két év! Ennek ellenére én is idealistának tartom azt, hogy 2006-ig (miért 2004-ig?) eljussunk arra szerződéses szintre, amikor már "megengedhetjük magunknak" a sorállomány teljes mellőzését.
Mindezek ellenére megint úgy érzem, hogy ugyanarról beszélünk és ugyanazt szeretnénk elérni, csak a magunk hangnemében.
Orulok a hozzaszolasodnak, mert egy idealista-optimista szitakoto repkedi korbe a temat:)
Szoval komolyra forditva a szot, teljes mertekben egyet ertek veled, lattam hasonlot, bar egy kicsit mas szempontbol (mind a ket szulom hivatasos katona volt, ebben a kornyezetben nottem fol - eleg sok beszelgetest hallgattam vegig akarva-akaratlanul). Illetve 92-99 kozott eleg sokat jartam csapatoknal - illetve jartam kulfoldom a magyar nagyokosokkal, sokat lattam, de nem hiszem, hogy nalam van Kolombusz tojasa...
Igen vannak (sokan, nagyon sokan) akik teljes mertekben megfelelnek az altalad leirtaknak. DE, mar ott vannak azok az emberkek is akik szeretnenek valamit tenni egy masik tipusu szakember kialakitasaert. Jartal az elso konnyunel mostanaban? 24-34-esek? Tudom ez cak egy dolog, de szerintem elindult valami.
Az uj tiszthelyettesekkel kapcsolatos problemaidat ertem es egyet ertek veluk. A jelenleg meglevo rendszer, a szentendrei 10 honap nem alkalmas szerintem arra, hogy 18 eves fiukbol-lanyokbol olyan katonakat neveljen, amelyek kepaesek ellatni azokat a feladatokat, amelyeket a temainditasomban felvetettem. Ugyanakkor a szerzodeses katonak eseteben nem latom azt a lehetoseget, hogy 3-5 ev utan ok is megkapjak azt a lehetoseget, hogy hogy egy tanfolyam elvegzese utan hivatasos tiszthelyettesek legyenek.
Ismetlem, nem tudom mi lenne a jo megoldas, de erdekelne a velemenyetek a temaban, mert jelen pillanatban senki nem tudja, hogy milyen rendszernek kellene lennie.
transport realista.
- transport meghallgatja az itteniek eszmefuttatásait,
- transport meghallgatta az 5-10 évvel ezelőttiek lázálmait ugyanerről,
- transport meghallgatta a 15-20 évvel ezelőttiek zavaradott gondolatfoszlányait ugyanerről
- utána transport odament a századaihoz ( hol 4 volt, hol csak 1) és azt látta, hogy van egy gyengécske főhadnagya, egy közepest főtörzse vagy zászlósa és egy semmire sem használható őrmestere a századoknál.
A tiszthelyettesi karunk mely századnál szolgál a teljes tiszthelyettesi karunk 15-25 %-a.
- ők a frissen kikerültek a padokból. felkészületlenek szakmailag, morálisan és emberileg egyaránt.
Mindíg nagyon megörültünk ( és eszközeinkhez mérten kényeztetni próbáltuk) ha egy közepesen felkészültet is kaptunk.
jó 25 évnyi katonáskodásom alatt talán 5-10 jó és kíváló tiszthelyettessel találkoztam az általam ismert kb. 400-500 ból.
Nincsenek magas igényeim :
- tudjon írni. ( nem röhögni, mert a többség képtelen megírni egy foglalkozási jegyet, képtelen kitölteni egy csekket, nem igazodik el egy menetrenden, gondjai vannak a számokkal)
- tudjon beszélni kb. 3-5 percig értelmesen. Ez a legnehezebb. 90-99%-nak ez nem megy.
- -alap-alap-alap vezetői ismeretek. Legyen képes egy 30 fős szolgálat vezénylés elkészítésére.
Ezt hosssszú gyakorlással, állandó és SZOROS felügyelet alatt tudják. Az igaz, hogy akkor is alap-alap-alap szinten, de tudják.
- legyen képes egy leltárt vagy egy rovancsot elkészíteni vagy vezetni.
Három-négy év gyakorlás után ez általában megy nekik.
- ismerjék a naptárt. Ez általában nem megy.
kb. ennyit vártam el tőlük.
Mint látható NEM kértem, hogy :
- legyenek katonák,
- legyenek (al)parancsnokok,
- értsenek ahhoz a katonai szakterülethez amelyiknek szakmai számával felavatták őket.
Most a századnál meglévő kettő tiszthelyettes mit és kinek vezényeljen ?
Erre homályosítsatok már fel.
Kérem.
más.
A kormányalakításra váró politikai csoportosulás egyik hangadója kijelentette :
...teljes az egyetértés kettőjük között abban, hogy négy alatt megszüntetik a sorkatonaságot.
Ez tiszthelyettesre lefordítva azt jelenti, hogy 2006-ra lesz kb. 8000 tiszt + 9000 tts + 3000 + szerződéses + 2000 polgári = 22 000 fő.
Tehát a " máltai megállapodást ( 30e fő )" még alul is teljesítjük.
Akkor kikből fog állni egy század ?
- 1-2 tiszt,
- 1-2 vagy 4-5 tts,
- 10-20 vagy 30-40 szerződéses ?????????
Ahhoz, hogy a 2004-ben avatandó tts-ekkel jól vagy jobban feltöltsünk egy századot ( mindegy milyet) ahhoz azokat 2002 őszén be kell iskolázni.
Ahhoz , hogy őket 2002 őszén beiskolázd ahhoz 2002 tavaszán felvételiztetni kell.
Ahhoz, hogy 2002 tavaszán felvételitesd ahhoz 2001 decemberében kellett orvosin lenniük.
Hányan voltak 2001 decemberében azért orvosin, mert tts-nek jelentkeznek ?
Amennyien voltak tavaly decemberben orvosin, azok számát kell kb. 40 %-al csökkenteni ( lemorzsolódás) és akkor megkapod, hogy 2004 ben hány tts-t avatsz.
koszonom a segitsegedet, mert minden pici cserep segit osszerakni egy edenyt:)))
Valoban, az altalam elkepzelt modell leginkabb az amerikai modellhez hasonlithato. Nem szeretnem, ha ugyan olyan lenne, mert a MH meretenel, szervezetenel es rendeltetesenel fogva nem alkalmas a szisztema atvetelere. Szerintem meg kell nezni, hogy hogyan alkalmazzak (azt talan nyugodtan mondhatjuk, hogy a jelenlegi rendszerek kozul ez a rendszer igen magas hatekonysagunak mondhato) es at kell venni a jo reszeket es azt a magyar sajatossagokra kell atmeretezni. A masik dolog, hogy ha mar az amikrol beszelunk akkor nem az Army rendszere ami a fo csapasirany, hanem talan a Tengereszgyalogsag, mert az egy joval kissebb szervezet, amelynek egyes tagjainak szelesebbkoru feladatokat kell ellatnia.
A mai magyar tiszthelyettesekkel kapcsolatban nekem az az erzesem, hogy az elmult 1-2 evben elindult egy valtozas, de valo igaz, hogy meg mindig ket nagy kategoriara lehet osztani az th-kat. Az elso csoportot ugy jellemeznem, hogy a kulonbozo adminisztracios beosztasokban ulo ex-polgarialkalmazottak, HM es egyeb szervezetekhez atmentett adminisztratorok tartoznak ide. Nem hiszem, hogy az o tiszthelyettesseguk valodi lenne, illetve, hogy ez az o hibajuk lenne. Ez inkabb a rendszer problemassagara mutat ra, hiszen a letszam megorzesnek nem az lett volna a modja, hogy a polgari titkarnot beoltoztetem tiszthelyettesnek, es a magasabb fizetes erdekeben a leheto legmagasabb rendfokozatot adom neki. Az atszervezesek mogott nem erzem a valodi szakmai tervezest. Ha csak a legutolso atszervezest nezem, akkor is lehet latni, hogy nem a valodi szakmai szempontok ervenyesultek, hanem az iroasztalhoz ragaszkodas mukodott es egyeni erdekeknek megfelelo allomanytablak szulettek. (Ki tudja hol van a KK allomanya tabla szerint? :o)))
Bocs az elkalandozasert. A masodik kategoriaban vannak szerintem azok az emberkek akik tobbe kevesbe valami olyasmit probalnak csinalni, ami egy nyugati tipusu hadseregben a tiszthelyettesek feladata. Resztvesznek a kikepzesben, emberekkel foglalkoznak, stb. Ez a tipus is ott van mar, de a soralomany nem igazan talalkozik veluk, mert egyenlore inkabb a szerzodeses alakulatok kornyeken talalhatoak meg. Valszeg par ev es (ha lesz meg) akkor a sorallomany korul is lesznek mar ilyen szakemberek.
Sajnalattal kell megallapitanom, hogy ezek szerint nem igazan talalkoztatok ezzel a szakember allomannyal:( Sebaj talan kesobb.
Köszi a pontosítást! Tudtam, hogy változik a világ, de hogy ilyen gyorsan! A határvadászok feloszlatása szerint béke van a környékünkön.
Szia Dragonfly!
Tehát ez annyit tenne, hogy a tisztek válláról levennék a kiképzési feladatok javát a tiszthelyettesek. A tisztek "csak" terveznek, irányítanának és "kontrolálnának"? Elég amerikásan hangzik. Tényleg érdekelnének az eddigi tapasztalatok. Noha az eltelt években állítólag emelkedett a tiszthelyettesi állományunk "szakmai színvonala", de ezzel kapcsolatban friss tapasztalataim nincsenek, ezért nem is nyilatkoznék semmilyen értelemben.
Látom, hogy Transport megint szkeptikus, de valakinek annak is lennie kell! Részemről csak azt nehezményezem, hogy miként néz ki az, hogy valaki emberekkel foglalkozik és a "leadership"-ből meg "kimarad". Az én felfogásom szerint, mindenkinek, aki közvetlenül foglalkozik emberekkel (lásd kiképzés), alkalmasnak kell lennie a "humán vezetésre" is, (humán vezetés - embervezetés - belső vezetés - leadership - innere Führung, tökéletesen nem fedik le egymás tartalmát!) Szerintem ez nem lehet és nem is szabad, hogy csak a tisztek "kiváltsága" legyen. Ezzel kapcsolatban ajánlom az amerikai példa helyett a német (Auftragstaktik + Innere Führung) vizsgálatát, hogy milyen gondolatokat lehetne onnan "magyarosítani". Azzal biztosan nem mondok újat, hogy Vietnam után az amik is tőlük újították a military leadership alapgondolatait. Az ő mentalitásuk egy fokkal közelebb áll a miénkhez, mint az amerikai. Azt még inkább megnézném, hogy a kisebb hadseregekben mi a helyzet ezzel kapcsolatban.
A németeknél századonként 20-25 tiszthelyettes (altiszt és őrmester) sem ritka. Valóban ők képezik a hadsereg gerincét (tartó oszlopát) és a németek nagyon büszkék is rájuk. Folyamatosan képzik őket tovább. Szakmailag igen felkészültek. Náluk is van valami hasonló rendszer, mint a "vezénylő tiszthelyettes", amelynek kulcsfigurái a századok már említett szolgálatvezetői (Spies), aki a szd tiszthelyettesi karát fogja össze, és a század-őrmester, aki a szd. kiképzésének tervezését és annak nyilvántartásait vezeti. Zászlóaljnál viszont már nem láttam hasonló "karizmájú" tiszthelyettest. A rendszer mégis jól működik.
Abban tökéletesen egyetértek, hogy az alegységeknél jelentősen növelni kell a tiszthelyettesek számát. Egy szerződéses hadseregben ez gondolom már kevésbé lesz probléma. Hangsúlyozni szeretném a folyamatos és aktuális továbbképzés szerepét!
A németeknél haderőnemenként vannak szemlélők (Inspekteur), akik egy személyben az adott haderőnem szolgálati elöljárói is. Ugyanakkor a Bundeswehr főszemlélője (Generalinspekteur) nem tekinthető a teljes német hadsereg főparancsnokának, de még vezérkari főnökének sem. Szerepe sokkal inkább a védelmi miniszter legfőbb katonai tanácsadójaként értelmezhető. Történelmi okok miatt még mindig nem mernek előrukkolni a németek azzal, hogy a főszemlélőt a vezérkari főnök szerepével ruházzák fel, noha a tendenciák véleményem szerint egyértelműen ebbe az irányba mutatnak és nem hivatalosan kicsit így is működnek a dolgok. Azt is biztosan tudjátok, hogy a németeknek ugyan van egy csomó vezérkari tisztjük, de nincs egyesített vezérkaruk, szintén történelmi okok miatt.
Üdv: Hamburger
Az en ertelmezesem szerint az egysegek szintjen egy hasonlo piramisnak kellene letrejonnie
tiszthelyettesi vonalon, mint amilyennek a tisztek eseteben kellene leteznie. A fo kulonbseg
az szerintem az lehet, hogy a tiszthelyettesek nem foglalkoznak vezetessel (leadership) es a kikepzest ok vegzik.
Ugyanakkor a vezenylo tiszthelyettesi rendszer a parancsnokok reszere egy visszcsatolasi
rendszer lehet a kikepzes hatekonysagarol (pl szakasz szinten a hadnagy megtervezi, hogy
milyen kikepzesi feladatokat kell a szakasznak elvegeznie, ezekre a rajok a rajparancsnokok
vezetesevel es ellenorzesvel felkeszulnek, azt vegrehajtjak, a szakasz tiszthelyettes ezt
kontrollalja. A feladat jellegetol fuggoen a tiszt ezen reszt vesz, vezeti,
vagy ellenorzi. A szakaszok kikepzesenek hatekonysagat pedig a szazad vezenylo
tiszthelyettes figyeli (nem szeretem az ellenorzes szot, mert a magyarban van egy negativ
erzesem mellette) es a vizsgalja a hatekonysagat.) Valami ilyesmi lenne a fo feladata
szerintem a vezenylo tiszthelyetteseknek. Tudom jelen pillanatban meg nem ez a helyzet, de
remelem ebbe az iranyba fog elmenni a dolog. Amit tehetek mindent megteszek erte
koszonom szepen a hozzaszolasodat, szerintem ha alaposan korbenezunk akkor azert lehet talalni olyan emberkeket akik megkozelitoleg illeszkednek a felvazolt kepbe (latomas? lidercnyomas?). Abban igazad van, hogy ma nem ezek az emberek vannak tulnyomo tobbsegben, de ha valahova el akar erni a Magyar Honvedseg akkor nem lehet olbetett kezzel uldogelni es azon sirankozni, hogy nincs olyan ember aki megfelelne a kriteriumoknak es egyebkent is ez a MH rendszer nem arra van kitalava, hogy ilyen embereket alkalmazzon. Nem lehet azzal takarozni, hogy nem tudjuk, hogy milyen lesz a jovo hadserege, mert az a bentlevo emberek alakitjak.
A vezenylo tiszthelyettesek nem varhatjak, hogy a VKF vagy a HM majd megmondja, hogy mi lesz a feladatuk, hogyan fognak egyuttmukodni az egyseg parancsnokokkal, hanem nekik kell valahol elkezdeni egy atalakitasi munkat, es ez a Honvedseg nincs olyan nagy, hogy ne lehetne atverni nehany otletet, hiszen a nagypolitika szintjen megfogalmazodott az igeny az ilyen tiszthelyettesek irant. Ezen tul, Mo nemzetkozi kotelezettseg vallalasai soran szamtalanszor felmerul az igeny az ilyen tapasztalatokkal rendelkezo emberkek irant. Tehat szerintem mindenkeppen van egy kulso igeny, van egy elvi elhatarozas es van egy belso ellenallas es kishituseg is. Mindezek melle kellene egy jo adag kezdemenyezes is, hogy valoban elkedodjon valami. ( a folyamat szerintem elindult). Kulfoldon meg kell tanulni, azt, hogy masok hogyan csinaljak es miutan hazajottek az emberkek akkor a hasznosithato dolgokat be kell epiteni egy magyar valtozatba. Ehhez eleg sok segitseget kap(hat) a Magyar Honvedseg.
A jelenlegi KV fozo, Tirodas, titkarno zaszlosokrol a velemenyem valoban nem jobb mint a tied, de ez az allomany nem lehet meghatarozo. Nem kaphat Macuska torzszaszlosi rendfokozatot csak azert, hogy magasabb legyen a fizetese. Amikor a kerdest felvetettem akkor azokra az emberkekre gondoltam akik - mondjuk ugy, hogy - az igazi "katonai" vagy "harcolo" alakulatnal szolgalnak. Valszeg itt lehet elkezdeni valamit.
Valoban idealista vagyok, de hiszek benne, hogy lesz ez jobb is. A kezdeti pozitiv jelek mar megmutatkoztak, de valo igaz meg nem lathato rendesen.
unguided:
HAt valami olyasmi, de egyszeruen nem talalom a megfelelo szot. A foszemlelosegek illetve a szemlelosegek mar korabban megszuntetesre kerultek. Az biztos, hogy ma itthon nincs ilyen, de ha jol tudom akkor a Nemeteknek van ilyenjuk, viszont oket nem ismerem annyira, hogy tudjam a helyuket/feladatukat/stb.
" Ha minden igaz, akkor a Hatärörsegnek meg mindig vannak hatarvadasz-alakulatai. (Tudod: Kisväros!!).."
transport :
........hááát igen. A TV sorozatokban vannak. Talán ha még nem találták meg a radírjukat, akkor egy-két régebbi tervben is van.
Egy határőr kerület pk. örül ha a 20-40 km-re jutó 1-2 fős járőrt nem csak nyolc hanem 2x8=16 órában, két váltásban ki tudja küldeni.
A BTR-80-ok még megvannak. Állnak. Nincs kivel nincs mivel menniük és nincs minek menniük.
Bemutatóra mindíg minden eszköz összeszedhető.
1996-98 ban kijelölt bemutató hely voltunk, évi 30-50 ( nem elírás) delegációval + évi 8-10 níilt nappal.
Annyi eszközünk volt ( mindenből 1-1 db) mint a pelyva.
Mindíg be voltam .......-va nehogy valamelyik nagyfejes megkérdezze az asztalnál szerencsétlenkedő főtörzsömtől, hogy mire és hogyan kell használni, mert az eszközök 90%-át sohasem használtuk a bemutatáson kívül semmire.
Honnan , melyik lottón nyer Juhász úr ilyen felkészült tiszthelyettest.
Minden ilyennél az a szintén zászlóstól származó mondás jár az eszemben ( fenyítést kapott érte), amikor egység politikai tájékoztatóra a pártKÖZPONTBÓL meghívottnak azt találta mondani :..."...Maguk már azt sem tudják milyen színű a villamos.."...
Aki ezt zászlós-vezénylőt kitalálta az vagy magyar tiszthelyettest nem látott még élőben vagy zászlóst.
Azt hiszem az ilyen gondolatokat - több száz éve - írókról mondják az elefántcsont tornyos hasonlatot.
Nagy ko edett le a szivemrol, latva, hogy a topic nem kihalt csak tavaszi almat aludta:)))
A vezenylo zaszlos rendszerrel kapcsolatban az erdekel, hogy a honvedseg (hadsereg) irant erdeklodo tarsasagnak mi a velemenye az adott rendszerrol. Talan szerencsesebb lenne nem vezenylo zaszlosokrol beszelni, hanem vezenylo tiszthelyettesekrol, hiszen ezt a feladatot nem csupan magasabbegyseg szinten kell ellatni, hanem az elso kezdemenyeinek mar raj (esetleg specialis teruleteken (legvedelmi raketas alegyseg) mar szekcio szinten is meg kell jelennie)
Az en ertelmezesem szerint az egysegek szintjen egy hasonlo piramisnak kellene letrejonnie tiszthelyettesi vonalon, mint amilyennek a tisztek eseteben kellene leteznie. A fo kulonbseg az szerintem az lehet, hogy a tiszthelyettesek nem foglalkoznak vezetessel (leadership) es a kikepzest ok vegzik.
Ugyanakkor a vezenylo tiszthelyettesi rendszer a parancsnokok reszere egy visszcsatolasi rendszer lehet a kikepzes hatekonysagarol (pl szakasz szinten a hadnagy megtervezi, hogy milyen kikepzesi feladatokat kell a szakasznak elvegeznie, ezekre a rajok a rajparancsnokok vezetesevel es ellenorzesvel felkeszulnek, azt vegrehajtjak, a szakasz tiszthelyettes ezt kontrollalja. A feladat jellegetol fuggoen a tiszt ezen reszt vesz, vezeti,
vagy ellenorzi. A szakaszok kikepzesenek hatekonysagat pedig a szazad vezenylo tiszthelyettes figyeli (nem szeretem az ellenorzes szot, mert a magyarban van egy negativ erzesem mellette) es a vizsgalja a hatekonysagat.) Valami ilyesmi lenne a fo feladata szerintem a vezenylo tiszthelyetteseknek. Tudom jelen pillanatban meg nem ez a helyzet, de remelem ebbe az iranyba fog elmenni a dolog. Amit tehetek mindent megteszek erte
Ha minden igaz, akkor a Hatärörsegnek meg mindig vannak hatarvadasz-alakulatai. (Tudod: Kisväros!!)Ezek felällitäsära a 90-es evek elejenek jugo-välsäga sorän került sor, nem kis eröfeszitesekkel. Fö feladatuk akkoriban eppen az Ältalad is nevezett "ätszivargo irreguläris erök" elleni fellepes volt. Mivel ez a kezdet kezdeten (1992) nem bizonyult elegendönek es a nevezett alakulatok nem is voltak meg teljesen "hadrafoghatoak", ezert a MH is kijelölt hasonlo feladattal alegysegeket, amelyek egy reszenek "gyaloglepcsöje" legi szallitassal került volna bevetesre, mig a "kerekes lepcsö" követte volna "labon" a köteleket, termeszetesen nemi kesessel. Szerencsere ezek az MH alakulatok nem kerültek eles alkalmazasra.
A hatärvadäszoknak kezdetben PSZH-ik (Csepel) voltak, de hamarosan ök is kaptak BTR-80-asokat. Ha jol sejtem, akkor nemi päncelelharito kapacitässal is birnak. Többröl nem tudok, de nyilt napokon sok erdekeset lehet lätni näluk.
Nos, nem volt idom apolgatni, lekotottek a valasztasok (jelolt voltam a ..., najo csak vicceltem). Valahogy ugy erezem az ugy egyik fel gyozelmevel sem mozdul(t) el jo iranyba, bar most ugy all dolog, hogy 2006-ig el lesz torolve a sorkatonasag. :/ (<-Ez azert van itt, mert bar 100%-ig egyeertek vele (ne meg Ti is), de kivancsi vagyok hogyan valositjak meg.)
Mas. A Honvedseg feladatai kozott foleg a szervezetlenul atszivargo, irregularis csoportok elleni vedekezes is szerepelt. Tobb kerdes merult fel bennem: az ellenuk valo vedekezes nem a Hatarorseg feladata? Milyen erokkel rendelkeznek a belugyi egysegek? (hatarorseg, rendorseg) Van-e valami durvabb eszkoze az elobbinek (harckocsi, pancelozott szallitojarmu, tuzerseg, aknaveto stb.)? A Hatarorseg evek ota teljes egeszeben hivatasosokbol es szerzodesesekbol all. Tud valaki valami mondani az atallas nehezsegeirol, elonyeirol stb?
Tényleg leült a topic. Az eltelt időszakban én is gyakran géptől távol voltam.
Szívesen elmondanám a tapasztalataimat a vezénylő - zászlósi rendszerről, de
nem nagyon vannak ilyenek. Amikor eljöttem otthonról, akkor még nem volt ez az
"új" találmány. Mióta van, azóta pedig én nem voltam otthon.
Annyit hallottam, hogy sokan sokat remélnek tőle. Annyit tudok esetleg a témához
hozzátenni, hogy a németeknél a "Spies" lehet valami hasonló, akinek feladata egy-egy kötelék (általában század) tiszthelyettesi állományának összefogása, vezetése, ügyes-bajos ügyeinek
intézése, amivel a szd.pk. válláról levesz egy jó adag munkát.
Az lenne a tiszteletteljes javaslatom, hogy vitaindítónak kifejthetnéd, hogy mit is
akar takarni ez az új beosztás. Hátha akkor több vélemény lenne rá.
Sajnos a mult heten kishazanktol tavol voltam kenytelen nehany napot eltolteni, de visszaterven megdobbenve kellett megallapitanom, hogy a topic sulyedni kezdett. Mindenki valamerre tavol van vagy egy erdekesseget vesztett topiccal allok (ulok) szemben.
Szakmailag erdekelni a vezenylo zaszlosi rendszerrel kapcsolatos velemenyetek/gondolataitok. Mennyire ismeritek, mennyire alkalmazhato, illetve aki bent van az mennyire latja a gyakorlati megvalosulasat? Hozzaszolasaitokat koszonom.
Ave mindenkinek!
A választás miatt úgy látszik áll minden, nem politikai topic. Én s visszafogom magam de ennek a viccnek nem bírtam ellenállni:
-Őrmester úr nézzen rám! Lyukas mind a két bakkancsom, az ingem öt számmal nagyobb, a zubbonyom rongyos, a nadrág a térdemig ér, borzasztóan nézek ki!
-Az a jó! A katona félelmet kell, hogy keltsen!
Öszintem megmondom Neked, hogy ahhoz komolyabb felkeszültseg kellene a reszemröl, hogy "belemasszak" melyebben a Nemzetörseg temajaba. Csak megerzeseim vannak, amivel nem akarom magamra zuditani a nevezett topic iro-gardajanak nemtetszeset.
Az en meglatasom az, hogy a Nemzetörseg jelenlegi koncepciojaban nem eletkepes. Tovabbra is optimizmusnak tartom azt, hogy merö önkentesseg es hazaszeretet alapjan kepzelünk el egy pozitiv ertelemben vett felkatonai szervezetet illetve miliciät es probaljuk az altalam nagyra becsült cserkesz-mozgalomban honos modszerekkel elkepzelni annak müködeset.
Itt azert magasabbra kene tenni a mercet, ami viszont mar specialis felkeszitest es szaktudast igenyel, amit velemenyem szerint egyszerü önkepzessel nehez elsajatitani.
Elnezest a hasonlatert, de egy ilyen effektiv szervezetet a mi viszonyaink között csak az egykori munkasörseg mintajara tudnek elkepzelni, persze mindenfajta ideologiät mellözve. A hasonlatom sokkal inkabb a szervezeti, müködesi feltetelekre es a kikepzes anyagi-technikai felteteleire vonatkozik.
Ez viszont azt jelentene, hogy a gazdasagunk nyakaba zuditanank egy ujabb "penznyelöt", ami jelenleg talan nem a legszerencsesebb. Raadasul az informacioim szerint a Nemzetörseget a honvedelmi tarca költsegveteseböl finansziroznak, ami felveti bennem a kerdest: Ennyire jol all a MH, vagy ennyire meg fogjak emelni a költsegveteset?
En meg mindig sokkal inkabb amellett vagyok, hogy olcsobb lenne, ha a MH keretein belül teremtenenk olyan felteteleket, amelyek mellett nem jelentene gondot a szerzödeses helyek feltöltese, illetve az önkentes alapon bevonult "sorkatonak" (Nevezhetjük öket akara nemzetörnek is!) ertelmes kikepzese, amelyet viszont olyan mertekünek tudnek elkepzelni, mint ahogy a Nemzetörsegen belül emlitik. A rendszeres tovabbkepzes sem jelenthet akadalyt.
Egy uj szervezete letrehozasa velemenyem szerint
mar csak szakmai es anyagi meggondolasokbol sem szerencses.
A masik problemam tovabbra is a motivacio. Ma mar nem lehet munkaidökedvezmennyel kecsegtetni, mert piacgazdasagban elünk, ahol a kiesett munkät valakinek meg kell teritenie a munkaltato szamara. Ezt is a honvedelmi költsegvetesböl? Ugyanakkor az szerintem kisse naiv elkepzeles, hogy a tettvagyo fiatalemberek, akiknek talan megelhetesi problemaik is vannak es csaladot kell eltartaniuk, majd ingyen fognak keszülni a honvedelemre a penzkereses helyett. A sorkatonaink alacsony penzügyi ellatmanya lenyegesen hozzajarult ahhoz, hogy miert valt nepszerütlenne a bevonulas, amikor a különbözö okok miatt "kintmaradtak" nem estek el a keresetüktöl.
Ave mindenkinek!
Boldog Húsvétot mindenkinek! Így utólagosan, mert nem biertam géphez jutni az ünnepek előtt/körül.
Kedves Hamburger!
Boldoggá tennél, ha volnál olyan szíves és megírnád a gondolataidat a Nemzetőrségről. Ha lehet másold be a "Nemzeti Gárda" topicba is, ha szabad ilyet kérnem.
Engem terhel a felelősség, hogy félreértettél, ugyanis én páncélozott járműre gondoltam, amely az utánpótlás-és sebesültszállításban jeleskedik, nem pedig harcjárműről. Mivel valószínüleg nem hagyja el a települést a bonyolult és drága harcjárművezető-képzésre sincs szükség. Persze valamilyen "pluszra" meg kell tanítani a kezelőket, de a kettő szerintem nem összemérhető. Bár Te vagy a profi...
az othon tanulás nem a legjobb megoldás, csak azok közül amik rendelkezésünkre állnak. Nem várhatjuk el Tőletek, hogy szabadidőtökben a nemzetőrök fekvőtámaszozását ellenőrizgesétek.
Amikor a nemzetőr képződik az , szerintem olyan lesz, mint egy esti főiskola. Felnőtt, nagykorú emberek, önkéntesek, a szorgalom elvárható tőlük.
Bocs, be kell fejeznem.
Bajtársi üdvözlet mindenkinek: bbtermi.
Arra szeretnék kérni mindenkit Közületek, akikkel magánban is levelezésben álltam,
hogy küldjenek nekem egy emailt, mert a nem tervezett "format c"-nél elvesztek a
címeim is.
Egyhetes hazai állomásozás után ismét jelentkezem. Kezdeném azzal, hogy "kémeim jelentése szerint" IAF valószínűleg egy komolyabb "helyőrségváltás" miatt marad egy ideig távol. Remélhetően nem végleg.
Üdv Bbtermi!
Volt szerencsém néhány illetékestől infókat gyűjteni a Nemzetőrség témában. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a jelenlegi koncepció életképes lenne. Sok ellentmondást és továbbra is sok naivitást és némi túlzott optimizmust látok az ügy körül. Az egyenruha valóban nem árt ha az alapdolgokban "egyen". Egy esetleges harc hevében ez az életet jelentheti.
A harckocsis topicban írtad, hogy felmerült a nemzetőrség harcjámrű-igénye is. Ez megint abba az irányba tendál, hogy szükség lesz kiképző bázisokra. Nem hiszem, hogy a gyakorlatokat is bárhol végre lehet hajtani - a gazdák kissé neheztelnének a letiport haszonnövények miatt! Ráadásul igen komoly környezetvédelmi szabályoknak is eleget kellett tennünk már eddig is, nem is szólva az EU-s törekvéseinkről! A harcjárművekre történő kiképzés még fokozottabban veti fel az "otthon tanulás" hiányosságait. A gazdaságos kiképzés megköveteli a trenazsőrök (szimulátorok) alkalmazását, ami otthon kevésbé kivitelezhető. A végén megint a MH laktanyái fogják képezni a Nemzetőrség kiképzési bázisait (kézen fekvő!). Lassan eljutunk odáig, hogy egyáltalán szét kell-e választani az új szervezetet a MH-tól. Elég nagy "pénzzabálót" sejtek ki az ütőképes Nemzetőrségből. Bocsánat, ha kissé erős voltam. Talán még egyszer át kéne gondolni a MH keretein belüli tartalékos képzés korszerűsítésének lehetőségeit!
A "csata" témához csak egy kis kiegészítés: "Csata a hadviselő felek főerői által, korlátozott térségben végrehajtott, a háború menetét és kimenetelét befolyásoló tevékenységek összessége. Ilyen volt a moszkvai csata 1941-42-ben, a kurszki csata 1943-ban, az angliai légi csata 1940-41-ben, az atlanti csata 1939-45 között stb. A korabeli magyar és német szóhasználatban a csata kifejezést alkalmazták egy hadseregcsoport vagy hadsereg tevékenységére jelentős befolyással bíró összecsapások megnevezéseként is. Például -hídfőcsaták a Don-kanyarban 1942 nyár végén, vagy - debreceni csata 1944 őszén. A mai magyar katonai terminológiában csak a definíciónak megfelelően használatos." (A II.vh. krónikája - Szántó Mihály ezds. hadtörténész) A hadtudományi lexikon nagyjából hasonlóan definiálja a csatát. Azt biztosan tudjátok, hogy a középkorban a csata egészen más tartalommal bírt.
Magához a vitához csak annyit, hogy a csata, mint a fenti fogalom, főként a konvencionális háborúkra jellemző. A balkáni háború során valószínűleg úgy lehetne értelmezni, mint egy bizonyos térségben lezajlott, egymással összefüggő, térben behatárolható és időben elhúzódó harccselekmények összessége, amely befolyással bírt a háború menetére. Egyes összetevőit hagyományos értelemben nem tekintenénk többnek, mint csete-paténak. Azt már talán mondtam, hogy a modern háborúban még a "reguláris" esetekben sem jellemző már az összefüggő arcvonal. A manőverezés (vízszintesen és függőlegesen egyaránt!) sokkal nagyobb jelentősséggel bír, mint valaha. Azt azért nem mondanám, hogy ilyen helyzetekben nem kerül sor nagyobb csapatösszevonásokra.
Szervusz Unquided!
Én is úgy tudom, hogy különböző biológiai fegyverek vannak, de az esetek többségében a biológiai fegyverek alkalmazása valóban azt jelenti, hogy nem érdemes az alkalmazás környékére betenni élő embernek a lábát. Az ilyen fegyverek akár "kétélű" fegyverek is lehetnek. De így van ez más fegyverfajtákkal is, mint például az atom-fegyverekkel, amelyek után még az alkalmazó félnek is csak szigorú biztonsági előírások mellett érdemes behatolni a fertőzött területre. Ez is erősen korlátozza az adott terület birtokba vételét, de főleg értelmes hasznosítását.
Kedves Sgt. Elias!
Bocsánat, ha "elrettentettünk" a diszkurzustól. Pedig valóban jók a meglátásaid és nincs miért visszahúzódnod, mint ahogy másoknak sem.
Üdv: Hamburger
Ave mindenkinek!
Kedves Sense!
A tervet nem vetettük el, de most várakozó állásponton vagyunk. Mivel az indulók legalább harmada hivatásos, joggal tarhatnak attól, hogy retorziók érhetik őket. Ezért jegyzéket intéztem /Ilyen szerényen/ a Köztársasági Elnök Úrhoz, hogy mint a hadsereg főparancsnoka, adjon nekünk iránymutatást ebben a kérdésben.
A 2x40 szerintem is nagyobb kihívás, kedves Hamburger, de szervezés szempontjait is figyelembe kell vennünk. Később ha már olajozottan megy azt is meg tudjuk csinálni.
Örülök neki, hogy Te vállalnád a kiképzésünket nemzetőrré, de vajh' lenne elég megfelelően képzett tisztes?hely? eszköz? tananyag? Ne érts félre, nem bántani akarlak, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy a helyzet egy kicsit bonyolult. /Logisztika! Hol vagy Transport?/ Remélem, hogy Neked lesz igazad és minden fölös mennyiségben áll majd a rendelkezésünkre.
Szerintetek mikor lesz valami kézzelfogható eredménye, pl. a "közös menet" terveinek?
Történt már valami, vagy csak terv marad?
A holland példa nekem szimpatikus...
Csak öngyilkos hajlamú ellen használna bio-fegyvert. Ha megfertőzött vele minket - minden mindegy alapon - elég áttüsszenteni a frontvonalon. Az általa elfoglalt területen ő is veszélyben lenne.
másrészt a hidegháború alatt tényleg féltek összevonni, mert az szinte vonzotta volna a taktikai atomfegyvereket.
Szerintem ez ma sincs másképp, bár én hosszútávon a biofegyverektől inkább tartanék. Szerintem a legmocskosabb hadviselés, mert könnyen kihathat a civil lakosságra is :(