A nagyon vékonyak forradási hibára (kis felület pl.) utalnak. Ha túl is élik a telet, nem biztos, hogy életerős darabok lesznek, érdemes újra oltani jövőre.
Egy rügy általába 1 főrügyet, és két mellékrügyet tartalmaz, ezért elég az egy rügyes csap az oltáshoz. Oltás előtt a csapköteget meg szoktam vizsgálni, egy-két rügyet szétvágva, vesszőt megvágva, hogy lássam, jól túléltek-e. Ha gyanús, akkor egy tőkébe inkább 2-3 oltást is teszek. De alapvetően soha nem a rügy szokott a szűk keresztmetszet lenni a sikeres oltásnál.
Valahol olvastam a két rügyes csap oltását,gondoltam kipróbálom ,szerintem a későbbiekben elég lesz az egy rügyes is.Annyi előnye lehet hogy ha az egyiket éri valami akkor van tartalék.Lehet a szőlő el is dönti mert van ahol az egyik 70 míg a másik 10 cm-es. Szerencsére ez egy kellemes gond és csak pár ilyen oltást csináltam.Kísérletezem folyamatosan. Köszönöm.
Ugye a szűk keresztmetszet az illesztés. Ez alapján nem kéne két hajtás, jó, ha egyet el tud látni, míg összeforr. Ugyanakkor két szem kihajtásához rengeteg lé kell, különben el sem tud indulni az egyik. Tehát valószínűleg jól el van látva. Ha ma azt nézem, hogy egy erős hajtás 1000* jobb, mint 2 gyenge, ráadásul a másodikra nincs is szükség, lehet, hogy ki kellene venni az egyiket. Talán egy jó kompromisszum lenne, ha az egyiket visszacsípnéd, majd később megindulhat.
Én biztos, hogy kivenném az egyiket, a forradás miatt.
ovja meg oket a naptol es ugyan ugy| eso tol is plane ejszaka-|-ezek mar szerintem oltas helyrol taplalkaznak nem solyat nedvesegtol mivel kb 3 het utan kibontazkadtak
Óké értem én de a Borisz 5 napja rakott fel egy videót hogy most is lehet szőlőt gyökereztetni na ezt próbáltam ki és eddig sikertelen, ami nem zárja ki azt hogy a módszer nem jó.
Amúgy nekem az oltásaim elégé jól sikerültek. az idén.
Nem emlékszem már ki a módszer kitalálója, de én valamelyik télen kipróbáltam és működött:
befőttes üveg aljára erős pörkölésű tölgyfakockákat tettem, majd befedtem őket vattával. Annyi vizet öntöttem rá, hogy a vattát épphogy ellepje és erre tettem a gyökereztető porba mártott vesszőket. Az üveget egyik radiátor közelébe tettem és mindig csak annyi vizet pótoltam, hogy a vesszők végét épp ellepje. Mindegyik megeredt.
A tölgyfakockát faszénnel is lehet pótolni, mert a lényeg a fertőtlenítés.
Egyébként a tavaszi oltásokhoz a hűtőben tárolt egyik vesszőm is , nagy meglepetésemre, elkezdett gyökeret ereszteni.
Nem vagy egyedül. Sajnos az idei oltásaim nekem is a vessző nedvéből táplálkoznak és valószínűleg nem lesz belőle semmi.
Megfigyeltem, hogy az említett esetben már hamar, 1-2 hét után, megindul a szem és amikor kibontakozik már úgy is marad, a kis egérfül színe pedig már a nagy levelekhez hasonlóan zöld.
Az a jó ha a szem csak később bomlik ki és utána gyorsabban fejlődik, a színe pedig inkább sárgás mint zöld.
Kipróbáltam Borisz legutolsó videójában a gyökereztetést eddig -1 nem sikerült pedig gyökereztető porba is mártottam nem adom fel van még egy hajtásom, tudom attól hogy nekem nem sikerül még működhet a dolog.
A zöldbe fás oltásokat folyamatosan csináltam májusban amikor volt megfelelő alany és időm,mindig csak pár darabot. Plusz amikor olvastam valami újat akkor azt kipróbáltam,most tavasszal olvastam el a szőlős topikokat. Ja csináltam fásba-fást is ,nem tudtam igazából hogyan kell így amikor megindult a nedvkeringés ott a tőkén 1-2-3 éves karokba nyomtam az oltócsapot. :)
Attól félek hogy ez még csak a vesszőben lévő nedvtől van és el fog száradni . A fásban -fás egyrésze kihajtott ennyire majd elszáradtak . ( mindegyik )
Holnap teszek fel képet .
Toti71 : Hát "sárgulok az irigységtől "a te oltásaid már nem fognak elszáradni ,nagyon szépek ,