Del-Amerika jo kerdes. Argentinaban lehet hogy van ilyen, de Braziliaban biztos vagyok hogy nem tagozodnak a taborok jobb- ill. baloldalra. Inkabb a "csoport" szerinti kotodes a jellemzo, van a feketek csapata (Corinthians), van az olaszok csapata (Palmeiras), van a kicsit az "ertelmisegiek" csapata (Sao Paolo) stb stb. A rioiak (Flamengo, Vasco) nem tudom hogy osztodnak meg.
Na de ez mar off volt.
Ezen en is sokat gondolkodtam.De arra jutottam hogy ennel jobb megoldas nincs!tobb legyet ut egy csapasra a klubvezetes!Es tenyleg nem volt komoly balhenk 1,5 eve...
A Csurkat nem veletlenul zarojeleztem!!En is olvastam a cikkeit a Fradirol.Ezert lepett meg engem is az info amit egy Miep aktivistatol kaptam.Csokkenti a hir erteket hogy a csavo Ujpest szimpatizans.
En is ezt irtam a 90-es evek elejetol mentunk jobbra.
Én Irországban találkoztam egy spanyol egyetemistával,aki nagy Real Madrid fan (még a VIDI-ről is hallott :) és lelkes kommunista is volt,igaz ez az eset magában még nem jellemzi a spanyol táborokat,sem a Realt,de valószinű nem egyedi példa.
A rendezőink igazából nem is politikai hovatartozásuk miatt unszimpik, hanem mert szerintem egészségtelen, hogy szurkoló létükre nem a szurkolással foglalkoznak, hanem mással, amiért ráadásul pénzt kapnak...
Az viszont elég sokatmondó, hogy az ütőemberek között mindenki jobbos. Vagy csak nem merik vállalni hogy nem azok?
Csurka biztos hogy nem lila. A Magyar Forumban tobbszor is irt cikket a Fradirol, sot meg olyasmit is hogy a MF szine nem veletlenul zold.
Ezek utan csodalkoznek ha Ujpest-drukker lenne.
Szerintem az Ujpest-taborba inkabb csak a 80-as evek vegetol kezdtek menni a jobbosok, de vegulis mind1.
Én két emberről tudok,asszem a békés tüntetőkkel voltak,mégis bevitték őket(éppen arrajáró prágai nyugdijasokkal,túristákkal,etc együtt...),telefonlehallgatásról nem hallottam eddig,persze ettől még lehet.
Ujabb tipp:Argentina!
Nehany honapja talalkoztam 3 argentin sraccal.Lelkes bolsevikok voltak(csak a Szoborpark es az Ecserin fellelheto szovjet cuccok erdekelte oket) es nagy foci fanok(azt miondtak az nem argentin es nem ferfi aki nem erdeklodik a foci irant).
Az olasz balos táborok magas száma nyilván abból (is) ered,hogy náluk sokáig fontos szerepet játszott a Kommunista Párt a politikai életben,sőt,még most is jelen van a parlamentben.
Ez szerintem is így van, de azért ez még idővel megváltozhat. Egyébként a jobbos táborok nagy része azért annyira nem radikális, max. egy pár arc. Idővel a Che Guevarát is megszoknák, nem csak a keltakeresztet.
En ismerem ot reg ota.Velemenyed meg lehet rola de a munkajat nagyon jol vegzi es nem ugy csinaltak rendet ahogy a kettes szokott hanem kulturaltan.Ha ujpesti vagy tudhatod milyen eros volt az skin mozgalom Ujpesten a 90-es evek elso feleben.Tobben a foci csapatnak is szurkolnak...
Valószinűleg azért már most is lehetne sokkal több baloldali tábor nálunk,ám a már meglévő (szélső)jobbos csoportok mellett elég nehéz lenne szerintem ilyeneket alakitani...Arról nem is beszélve,hogy nálunk sokkal rosszabb a megitélése az átlagemberek,szurkolók,közvélemény,etc. szemében egy Che Guevara,vagy vörös csillagos drapinak,mint mondjuk egy keltakeresztes,vagy Nagy-Magyarországosnak...
Az Ujpest tabor ket reszbol all.A 70-es evekben odaszokottak maradeka-kotodesuk szerintem totalisan egyezik a magyar tarsadalommal magyarul vegyes(allitolag Csurka is Ujpest szimpatizans)mig a masik resze a 90-es evektol kialakult ulra mozgalomhoz(hazai valtozat persze) kotodik.Ok egyertelmuen jobbosak(siratnak egy papot cimu dalbol "Mindenki fasiszta...")...
Az Interre lehet nem igaz a dolog, en beszelgettem egy Inter-ultraval, o inkabb jobbos volt. De o is mondot tolyasmiket hogy nemzetkoziek vagyunk mag hasonlok. A Milant epp a tulaja miatt is furcsallom, ettol persze meg lehet.
Az Ujpest tabora hagyomanyosan jobboldali? Hmmmmmm...
Én a mi táborunkból sok baloldalit ismerek,aki az AS Roma-nak szurkol,persze nyilván nem(-csak) politikai meggyőződésből,de gondolom egy egyértelműen jobbos csapatot nem választanának.