Az olvtársnak igaza van mind az árak, mind a helyiek mentalitása kapcsán.
Pláne úgy nem kellene belepofáznod, hogy-mint magad is írod-valójában fogalmad sincs a viszonyokról és a puszta véleményedre hagyatkozva titulálod "hülyeség"-nek mások mondanivalóját...
Stelitsában voltunk tavaly. Nem 5 csillag, de a célnak megfelel. Jó helyen van, parthoz és központhoz is közel. Törölközőt vigyetek. Konyha alap, de mi nem használtuk. A felmosó eszközön a folyósón lévő apartman társakkal kell osztozni, 1 készlet 3 apartmanra van. Arra készülj, hogy közel a templom, elég harangos, minket nem zavart. Étterem: még mindig az Emmanuell, nem drága, nagy adagokat adnak. Két főre olyan 20-ból ki lehet jönni, ha nem iszol alkoholt. Gyros: Lauer Grill a főtéten, kb. 3 perc a Stelitsától, vagy Avra a sétálóutca másik végén. Nekem az Aigaio meg az Ovelix nem jött be.
Amit kerüljetek, az a Hanna Haus étterme, az Artohora pékségtől nem messze, magyar tulajdon, mocskos rossz étel.
Beach bar a legközelebbi általam kedvelt: Elio, kultúrált, zuhanylehetőség van.
Semmi hülyeséget nem terjesztek. Ez tapasztalat. Munkám során is kötődök HR.-hoz ezért van határozott véleményem. Mivel nem egy horvát utazásos topikon írtam amit írtam, úgy gondolom megtehetem. Ha te őket favorizálod, az a te dolgod. Itt Görögország a cél és nincs azonos szintű szolgáltatás mert a görög meg a horvát(inkább dalmát) emberek annyiban hasonlítanak, hogy két kezük, két lábuk meg egy fejük van. Te csak menj hozzájuk és érezd jól magad! Azonban én továbbra is tartom amit írtam.
Kirívó esetek mindig előfordulhatnak, de azért ezt a sok hülyeséget ne terjeszd H.o-ról, mert nem igaz. Azt nem tudom, hogy mi, mennyivel drágább, mert 2006-ban voltam utoljára G.o.-ban, de nem hinném, hogy az AZONOS szintű szolgáltatás lényegesen olcsóbb lenne!!
Felesleges kérdezni hogy milyen volt, sok idő eltelt. Pár év távlatából sem lehet már pontos képet adni, mert lehet tulajváltás, felúkítás, amortizáció...stb.
Gondolkodtam a felejthető éttermen. Olyan régen volt, hogy alig jutott eszembe, pedig nagy volt a csalódás, de ez nem egy rövid történet. 2004-ben voltam először Szártin. Egy kényszerhelyzet miatt vittem ki barátaimat(Röszkénél a buszról leszállították egyiküket vízum nem megléte miatt) RO-BG útirányon. A bolgár-görög határon(Kulata) óriási sor volt, így félreálltam és jócskán bevásároltam a vámmentes boltban cigiből, piából, de úgy rendesen. Alig állunk be a sorba jön a görög határőr és int nekem meg egy lengyelnek, hogy sort kikerülni, irány az egyenes, hiszen május 1 óta EU. vagyunk! Gyűlölettel vegyes irigység a románok, bolgárok szemében mi meg pá pá! Mondom imádom ezt az országot! Augusztus közepén szállás semmi Szártin, ezért a barátain apartmanjának(Stelitsa) az erkélyén ütöttem tanyát és egy 2 személyes matracon aludtam 2 hétig! Az egyik étteremben magyar személyzet(is) volt, oda jártunk vacsorázni, több magyar is dolgozott akikkel összehozott Attila az étterem pincére. Cigit, piát eladtam, summa summarum kicsit több pénzel jöttem haza mint amennyivel kimentem, pedig nem spóroltam és a kocsim igazi benzintemető Audi A8 volt akkor. 2008-ban újra Szárti lett a nyaralás helyszíne. Attila a volt pincér, ekkor már étterem bérlő volt egy görög fószerral, megismert és mondta, hogy menjünk megint hozzá vacsizni esténkét, költsük nála a pénzünket! Na ez az étterem volt a csalódás. A görög gyümölcsleves ócska fagyasztott szar volt, a sült kecskehús állott, melegített, rágós borzalom. Másnap már az Emmanuelben kajáltunk. Aztán nagyjából a többi estén is. Te is meg fogod látni. Ahol van vendég, ott olyan nagy hiba nem lehet a kajával. Az Ovelix nevű gíroszos igen népszerű és zsúfolt hely de nálam olyan gyenge közepes. A magyarok előszeretettel mennek a Hanna Haus nevű szállás éttermébe is,(magyarok a bérlői a helynek) mert vannak olyan honfitársaink akik GR-ban is a rántott szelet sült krumpli kombinációt favorizálják. Persze gírosz is van. Javaslom neked, hogy a Blue Lagoon hajókirándulást ne hagyd ki! Annak ellenére, hogy a kalóztúra néhány €-val olcsóbb.(a hanna haus bérlői csinálják) A narancspartra(orange beach) is érdemes kinézni, feltéve, hogy nem 11-kor keltek! Ha 9 körül odamentek még lesz normális hely ahová le lehet telepedni. Később baromi nagy lesz a tömeg.(főleg hétvégén) 6 km.-re van Szártitól, visszafelé.(Thesszaloniki irányába) Utazzátok kőrbe a félszigetet! Nagyon szép kilátásban lesz részetek, láthattok turizmus által nem sújtott öblöket és csendes tavernákat ahol a helyiek esznek. Azok a legjobbak.
Racionális válasz lehet pl. az, hogy HR. jelentősen, I. sokkal drágább nyaralóhely mint GR. A különbséget úgy sem fogod érezni, hiszen először mész. Ha jövőre mondjuk HR.-ba mennél, (nem javaslom) megtudnád milyen népek a kedves szomszédok. Szóval a legjobb helyen kezdesz szerintem. A lényeg, hogy vedd fel(próbáld meg) az ő életritmusukat! Semmi kapkodás, sietség. Étteremben légy türelmes ha kész vagytok és nem hozzák azonnal a számlát, vagy már kérted de nem igazán szedi a lábát a fizetőpincér! Úgy vannak, hogy jóllaktál(remélhetőleg) nincs hová sietni, nézegessél azt majd jönnek. Persze van, hogy valahol nagyon pörög az üzlet és már várnak kint az asztalra. Akkor pörögnek, de olyan nincs, hogy éreztetnék veled, hogy kajáltál, fizess azt lépj le! HR.-ban ez simán előfordulhat. A pénzed az kell nekik de te nem. Pedig mekkora barátok voltunk amikor könyörögtek, hogy ismerjük el őket mint független államot. Még Jellasics Budapest felé mutató szobrát is elfordították Belgrád felé, hogy lássuk mekkora barátok. De ez már túlmegy a turizmuson.
Csak utasbiztosítást kötünk. Az autónak az a dolga, hogy, vigyen, hozzon minket nem mi őt. Amúgy meg 28 éves. Nem foglalkozik vele a biztosító. Neked fiatal a kocsid. Biztos tudsz kötni olyat ahol hazaviszik.
Mint írtam, 48 évesen ez az első tengerparti nyaralásunk. Remélem 2 hét múlva már én is okosabb leszek!
Ma is kérdezte az egyik volt kollégám, hogy: " Mért nem Olaszországba vagy Horvátországba mentek? " Nézelődtem, és valahogy jobban vágyok ide....
Utasbiztosításnak hol, milyen biztosítást szoktatok kötni? Teljes a tanácstalanság nálam.... K&H bombáz ajánlataival, de abban nem találtam autó hazaszállítást.
Az idei nyár már most sokkal csapadékosabb mint szokott. Olyan felhőszakadásra, mint jun.26.-án volt, nem is emlékeztek a görögök. És a havi egy esőnappal szemben ami Chalkidikin megszokott, volt jópár, elég komoly és elhúzódó esőkkel.
De utána kisüt a nap, a tenger meleg, a sör hideg a többi meg le van szarva...
Ha autóval vagytok, Sartitól délebbre úgy 9 km-re vannak a Sikia öblök. Ha nem akartok tömegben pihenni, akkor érdemes ide leruccanni. Nagy fehér homokos part(ok), kristálytiszta víz és kevés ember (taverák vannak a közelben).
A tenger hőmérséklete Szártin ma 26,7°c. Bármikor ellenőrizheted az aktuális adatokat a Global Sea Temperature oldalon. Nyugiba lehet a feleséged. Jó idő lesz. Ha hideg front jön, az is hamar továbbáll. A szél elviszi. Elolvashatsz sokéves átlagokat, szóval van honnan tájékozódni.