Igaz, nekem csak egy Coltrane albumom van, de nagyon bejönnek az ilyenfajta jazz zenék.
Más: állítólag a Tankcsapda lesz aug. 13-án a TOOL előtt a Szigeten. Argh. Remélem lesz beállási idő a TOOL-nak, és akkor nem kell egy ütemet sem hallanom a TCS-ből. :)
Igaz. És ha már Bartók, akkor egy másik agyas kortárs, úgynevezett John Coltrane tenorszaxofonos. Sokak szerint hangözön, pedig megkomponált sémák szerinti improvizáció és tudatosan megírt. Csak mert a Tool is agyas... :)
Erre még én sem figyeltem fel, de tényleg marhajó!
Viszont azt is tudni érdemes, hogy azért a TOOL bármennyire is egyedi a fémzenében,
tört ritmusok, mélyebb mondanivaló; az ún. buta metálzenekarok persze elbújhatnak mellette, de (és ezért lehet, hogy sokan fújolnak majd) azért tört ritmusok, brutáljó zenészek bizony előfordulnak a jazzben, és a klasszikus zenében is, amik időben jóval a TOOL előtt léteztek már.
És ha már itt tartunk, meg kell említeni, hogy a Lateralus előtt majdnem 70 évvel (!)
a mi Bartók Bélánk is írt olyan művet, ami kapcsolatba hozható a Fibonacci-sorozattal:
Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára (1936).
Fibonaccira gondolsz, ami a Lateralusban fordul elő. A Fibonacci számsor első két eleme 0 és egy, majd mindig az előző két számjegy összege:
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 satöbbi.
És miköze van ehhez a Laterálnak?
Black Then White are All I see In my infancy Red and yellow then came to be Reaching out to me. Let me see.
As below, so above and beyond, I imagine Drawn beyond the lines of reason. Push the envelope. Watch it bend.
Lehet számolni.
Persze a Toolnál mindig fennáll annak az esélye, hogy lófasz üzenete nincs ennek az egésznek, ez is csak egy ugyanolyan trükk és fricska, amilyet már négyszázszor láttunk tőlük. Ne akarjunk nagyon toolt fejteni, és tarkóra kulcsolt kézzel megfejtéseket mormolni a bajszunk alatt félig mosolyra nyíló szájjal, mert esetleg szart böfögünk fel, és nevetségessé válunk. Egyetemi szinten meg főleg butaság ez, szerintem.
hamár szóbajöttek a videóklippek, nemtudjátok mikorra pöccinti ki Adam Jónás az új videjót? és melyik számra lesz?
egyébként nemcsak szövegileg érdekes téma a Tool, hanem zeneileg is. Olvastam valahol hogy valami különleges számtani sorozat szerint építkezik valamelyik szám, amit visszavezettek sokmindenre már. sajnos nem jut eszembe a sorozat neve, és hülyeségeket sem akarok beszélni. A lényeg hogy jóval mélyebb gyökerekből táplálkozik a zene mint egyesek azt gondolnák.
mit számít a szöveg??!! ember! te tudsz arról hogy a Tool szövegeit néhány filozófus prof. (!) egyetemen oktatja/elemzi? elmondanám hogyha a Toolt valami miatt lehet szeretni a (a zenén kivül) akkor azok a metafizikával nem kicsit átitatott szövegeik! (nem kell messzire menni itthon is vannak egyetemek ahol filozófia előadáson Tool klipet elemeznek :) ) marha jó klippek azok! nem csoda hogy művész film kategóriában már több díjat is nyertek! és az csak külön öröm ha valaki őszintén érdeklődik a szövegek iránt :) hááát igazság szerint én szivesen küldenék neked fordítást , de tudod Toolt fordítani .... nehéz lenne úgy hogy visszadja az igazi eszenciáját! if u know what I mean... ;) más megérteni és más lefordítani! de látod most legalább épp ideje, hogy megtanulj angolul! ;) wwwááááááá SZIGETET AKAROK!!!
Nagyon tetszik a Tool zenéje, csak egy gondom van hogy sajnos nem vagyok jó angolból! Van itt olyan aki lefordította a dalszövegeiket? Ha van akkor elküldené nekem mail-be! Előre is köszi! Vazzeg még 95 nap a szigetig, már nagyon várom! Most fogom először látni a Tool zenekart!
mivel mult heten a fellepok kozott lattam pl UNKLE-t, most meg nem (de lehet csak vak vagyok), amugy ha novarockos eloadasbol indulok ki, akkor nem felek attol, hogy ez egy gyengebb eloadas lenne....