Keresés

Részletes keresés

micu Creative Commons License 2001.03.10 0 0 9
"Meg tudsz legalabb egy OS gyarto ceget nevezni amit az MS felvasarolt es ennek kovetkezteben a ceg OS-e eltunt a piacrol?"

Több olyan cég is van ami az M$ kissé inkorrekt magatartása következtében eltűnt a piacról. Én pl a következőkről hallottam:
1. volt anno egy Stacker nevű progi aki feltalálta a DOS-hoz a röptömörítőt. Ezt az M$ egy-az egyben lenyúlta, és betette a DOS6-ba. Ezután a Stacker beperelte az M$-t, ezért a 6.0-át be is kellett vonniuk, kihozták a 6.1-et ami már saját fejlesztésű tömörítőt használt. Ez azonban kicsit bugos volt, így jött létre a 6.2.
2. Volt egy DR DOS nevű progi is, ami egy igen kellemes konkurrenciája volt az M$ DOS-nak (ma Caldera OpenDOS néven él tovább). Az M$ először megpróbálta a W$-t olyanra alakítani hogy csak M$ DOS alatt működhessen. Ez azonban valamíért nem jött össze nekik (az OpenDOS-on is megy a 3.1). Ekkor jött a zseniális ötlet: építsük egybe a DOS-t és a W$-t. Így jött létre a 95.
3. Volt egy egyetemista srác aki írt egy Mosaic nevű böngészôt az egyetemen. Aztán később céget alapított Nestcape néven. Kifejlesztett egy multiplatform bóngészőt, és egész szépen megélt belőle. Aztán jött a Java és felmerült a veszély, hogy a linux/netscape/java/internet kombináció kiszorítja a W$-t. Ezért aztán M$ megvette az egyetemtől a Mosaic forráskódját, és elkezdte ingyen adni a 9x mellé Internet Explorer 3 néven.

Még sorolhatnám....

Ott all valaki es puskat fog rad, hogy hasznaljad? Nem? Akkor milyen kenyszerrol beszelsz?
Arra, hogy ha pl az M$ Offic-ot egy független cég csinálná (mint a StarOffice-ot), akkor valószínűleg a többi platformra is kihozná. De mivel az M$ csinálja, így a felhasználókat szépen be tudják terelni a saját karámjukba.
Tetszik vagy nem, az M$ Office szabványként terjedt el (köszönhetően a lopott Office példányoknak, szvsz ha kezdettől fizetni kellett volna érte, akkor sem a W$ sem az O$ nem terjed el), ezért nagy valószínôséggel a partner nem rtf hanem doc formában küldözget. Szerencsére a StarOffice azért elolvassa, bár kétségtelenül nehezebben boldogul vele mint a saját formátumával.

"Netan arra gondolsz, hogy a Win tamogatja a legtobb HW-t es ha sporolni akarsz a HW-en akkor jobban jarsz a Win-el?"

A Win szinte semmilyen hardvert nem támogat. A hardver gyártók írnak drivereket az operndszerek alá. A jobbak (pl Creative Labs, nVidia, stb) linux alá is, a gagyibbak (lásd winmodemek) nem.

"Gondoskodott a legjobb fejlesztoeszkozokrol a Win ala es a fejlesztok sajat, fuggetlen, kenyszertol mentes dontesuk eredmenyekent celoztak meg termekukkel ezt a piacot."

A legjobb fejlesztőeszközt W$ alá úgy hívják hogy Borlad Delphi. Legalábbis a legtöbb feladatra. Bizonyos speciális dolgokra (pl játékok) pedig tényleg az MSC a legjobb (amit egyébként eredetileg a Lattice cég csinált), de szvsz semmivel sem jobb mint a linuxokban lévő gcc és valamelyik IDE kombinációja. Én pl KDevelop-ot használok, az szvsz az általm ismert legjobb IDE linux alatt (pedig jópár pénzeset is megnéztem).

"A kommunizmustol eltero szisztemakban a munkaert pedig ellenerteket fizetnek. Meg akkor is ha kellemesebb lenne ingyer."

Itt már régen nem arról van szó, hogy ingyér vagy nem ingyér, hanem hogy hajlandó vagy-e mint cég, a teljes informatikai infrastruktúrád kiszolgáltatni egy külső cég számára. Ha az oprendszered, az adatbáziskezelőd, a szövegszerkesztőd egy cég gyártja az internetes szervertől a konzolon át a PDA-ig, ráadásul mindezt zárt forrráskóddal és rákötve a hálóra, plusz ezt a cégek és magánszemélyek 80%-a szintén így teszi, ez olyan hatalmat jelent, amihez képest az atombomba egy szilveszteri petárda.
Ráadásul az a helyzet ami most van, azaz hogy ugyanaz a cég csinálja az oprendszereket, az irodai csomagot, a kozolokat, a játékokat, stb. sok mindennek nevezhető, csak tiszta piaci viszonyokon alapuló kapitalizmusnak nem. Ez sokkal közelebb áll a kommunizmushoz, ahol volt a Nagy Testvér, aki amellett hogy figyelt, újraosztotta a javakat. Azaz a veszteséges TSZ-t finanszírozta a nyereséges gyárból, stb. Itt pedig a free DirectX-et, vagy IE-t finanszírozza az Office vagy az aktuális játékprogram bevételéből. Soha nem lehet tudni hogy valójában mi mibe kerül. Ez a szoftver piacon egyébként is kétséges, elvégre az első példány után a többi gyakorlatilag ingyen van, így a példányszám és az ár összefügghet. De egy M$-féle cégnél ez már követhetetlen.

Előzmény: Chainsaw Picasso (7)
Degeczi Creative Commons License 2001.03.10 0 0 8
No azert ennyire nem kellene...

Az igaz, h nem vasarolt OS gyartot, de az pl eleg nagy port kavart fol amikor kiderult, h a windows 3.1 indulaskor dokumentalatlan modszerrel teszteli eredeti MS DOS alatt fut-e. A DR-DOS mindig egy lepessel elorebb jart (nagyobb particiok kezelese, memoriaoptimalizalas, stb) de az ilyen finoman szolva tisztessegtelen verseny vegul tonkretette.

Az Office a masik ilyen duhito pont. Az RTF formatumot sajnos magyarazhatod annak a felhasznalonak aki ket menupontnal tobbet nem tud megjegyezni - ha sok helyrol fogadsz adatokat, vegul hagyod a fenebe az egeszet es elindulsz a szamodra kevesebb maceraval jaro uton: megveteted a legfrissebb Office-t. Egyszeru feladat lett volna olyan .DOC formatumot letrehozni, ami oda-vissza kompatibilis lenne a verziok kozott (a Wordperfect pl ilyen volt). Nyilvanvalo a magyarazat: ha nem akar maganak problemat a kedves felhasznalo, vegye meg a legujabbat...

"a fejlesztok sajat, fuggetlen, kenyszertol mentes dontesuk eredmenyekent"
Epp azzal van gond, h nagyon gyakran egyaltalan nem volt kenyszertol mentes a dontes - dehat ezt mindenki tudja aki az MS pert nyomon kovette, nem?

Előzmény: Chainsaw Picasso (7)
Chainsaw Picasso Creative Commons License 2001.03.10 0 0 7
magnetic: "Milyen piaci magatartás az, hogy a fent emlitett multi felvásárolva az összes konkurens céget..."

Meg tudsz legalabb egy OS gyarto ceget nevezni amit az MS felvasarolt es ennek kovetkezteben a ceg OS-e eltunt a piacrol?

Nem?

Gondoltam.

"ha megvásárolok egy számitógépet, előbb-utóbb rá kell jönnöm: Rá vagyok kényszeritve, HASZNÁLNOM KELL ! a microsoft valamelyik operációs rendszerét! ?"

Ott all valaki es puskat fog rad, hogy hasznaljad? Nem? Akkor milyen kenyszerrol beszelsz?

Netan arra gondolsz, hogy a Win tamogatja a legtobb HW-t es ha sporolni akarsz a HW-en akkor jobban jarsz a Win-el? Es sajat vagy a megrendelod dontese alapjan inkabb azt hasznalod, nem pedig az Apple vagy a Sun meregdraga ocskavasat? Ez nem kenyszer es nem hibaja, hanem inkabb erdeme az MS-nek, hogy egyutt dolgozik a kismillio HW gyartoval, hogy te vehess olcsobb HW-t.

Vagy esetleg arra gondolsz hogy a jo alkalmazasok mind Win-en vannak? Ez miert a MS hibaja? Gondoskodott a legjobb fejlesztoeszkozokrol a Win ala es a fejlesztok sajat, fuggetlen, kenyszertol mentes dontesuk eredmenyekent celoztak meg termekukkel ezt a piacot.

A kommunizmustol eltero szisztemakban a munkaert pedig ellenerteket fizetnek. Meg akkor is ha kellemesebb lenne ingyer.

Mondok meg valamit, a nehez gyermekkorodert sem az MS felelos.

Előzmény: magnetic (-)
_ Liar _ Creative Commons License 2001.03.10 0 0 6
a vindozba még nem taláttam olyan dolgot ami jó lett volna valamire... talán a winmine a kivétel..

ez az egy ami még nem fagyott le soha.. -(eddig) lehet hogy kár volt elkiabálni...

_ Liar _ Creative Commons License 2001.03.10 0 0 5
bocs ha egyszerü voltam....
pancho Creative Commons License 2001.03.10 0 0 4
Érvekkel elég jól alátámasztott vélemény.
Előzmény: _ Liar _ (3)
_ Liar _ Creative Commons License 2001.03.10 0 0 3
ms wimdoz a legszarabb amit valaha ember erre a világra szart.....
pancho Creative Commons License 2001.03.10 0 0 2
Ellentmondasz önmagadnak. Most rá vagy kényszerítve, vagy nem? Használj Linuxot és StarOffice-t (ingyen), és ne nyavalyogj, vagy használj Windowst és MS Office-t, és akkor pofa be. Semmi nincs rádkényszerítve, feltalálták már az RTF formátumot. Régen.

Másrészt keress rá, hogy nány ilyen topic van.

magnetic Creative Commons License 2001.03.10 0 0 1
én is használok Linuxon, illetve én is Linuxot használok (szervernek), de sajna ez csak kevesen kezelik. (egyenlőre)
Én várom a linux elterjedését !
Kinek milyen ötlete van, hogy gyorsitható meg a folyamat ????

Várom az ötleteket.
Köszi.

Előzmény: e_laca (0)
e_laca Creative Commons License 2001.03.09 0 0 0
Én ugyan nem vagyok rákényszerítve. 0 db windows van itthon. Nekem linuxom van!
magnetic Creative Commons License 2001.03.09 0 0 topiknyitó
"User Jóska vagyok. 15 éve folalkozom számitógépekkel.
A legtöbb meghibásodást Microsoft Windows Operációs
rendszer Okozza. Ön sem tud mást használni ?"

Igy is kezdhetném, miért jó az és kinek, ha megvásárolok
egy számitógépet, előbb-utóbb rá kell jönnöm: Rá vagyok
kényszeritve, HASZNÁLNOM KELL ! a microsoft valamelyik
operációs rendszerét! ? ...és ha nem veszed meg az Office-t
170 e ft.-ért, már bünözönek számitasz !?!

Milyen piaci magatartás az, hogy a fent emlitett multi
felvásárolva az összes konkurens céget, monopol helyzetbe
kerülve diktál, befolyásolja a jogalkotást ?

Nem tulzás-e, ha jogilag az "illegális szoftware" használat
egyenlő a kábitószerrel, vagy lőfegyverrel való
visszaélésekkel ???

Ennyire kicsi még a számitógépes felhasználók rétege, hogy
ezt meg tudják csinálni velünk ??

Tudom, hogy lerágott csont a téma, de ez örök téma !

" A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága
fórumot indított az on-line társadalom számára, emelyben
véleményeket, hozzászólásokat várnak a Nemzeti Infromációs
Társadalom Stratégia kialakításával kapcsolatban. A fórumot
a [2] http://www.infotarsadalom.euroweb.hu címen
üzemeltetik. Itt az újabb alkalom, hogy - mégha közvetve is
- a szabad szoftverek szélesebbkörű alkalmazása mellett
apelláljunk!"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!