"Meg tudsz legalabb egy OS gyarto ceget nevezni amit az MS felvasarolt es ennek kovetkezteben a ceg OS-e eltunt a piacrol?"
Több olyan cég is van ami az M$ kissé inkorrekt magatartása következtében eltűnt a piacról. Én pl a következőkről hallottam:
1. volt anno egy Stacker nevű progi aki feltalálta a DOS-hoz a röptömörítőt. Ezt az M$ egy-az egyben lenyúlta, és betette a DOS6-ba. Ezután a Stacker beperelte az M$-t, ezért a 6.0-át be is kellett vonniuk, kihozták a 6.1-et ami már saját fejlesztésű tömörítőt használt. Ez azonban kicsit bugos volt, így jött létre a 6.2.
2. Volt egy DR DOS nevű progi is, ami egy igen kellemes konkurrenciája volt az M$ DOS-nak (ma Caldera OpenDOS néven él tovább). Az M$ először megpróbálta a W$-t olyanra alakítani hogy csak M$ DOS alatt működhessen. Ez azonban valamíért nem jött össze nekik (az OpenDOS-on is megy a 3.1). Ekkor jött a zseniális ötlet: építsük egybe a DOS-t és a W$-t. Így jött létre a 95.
3. Volt egy egyetemista srác aki írt egy Mosaic nevű böngészôt az egyetemen. Aztán később céget alapított Nestcape néven. Kifejlesztett egy multiplatform bóngészőt, és egész szépen megélt belőle. Aztán jött a Java és felmerült a veszély, hogy a linux/netscape/java/internet kombináció kiszorítja a W$-t. Ezért aztán M$ megvette az egyetemtől a Mosaic forráskódját, és elkezdte ingyen adni a 9x mellé Internet Explorer 3 néven.
Még sorolhatnám....
Ott all valaki es puskat fog rad, hogy hasznaljad? Nem? Akkor milyen kenyszerrol beszelsz?
Arra, hogy ha pl az M$ Offic-ot egy független cég csinálná (mint a StarOffice-ot), akkor valószínűleg a többi platformra is kihozná. De mivel az M$ csinálja, így a felhasználókat szépen be tudják terelni a saját karámjukba.
Tetszik vagy nem, az M$ Office szabványként terjedt el (köszönhetően a lopott Office példányoknak, szvsz ha kezdettől fizetni kellett volna érte, akkor sem a W$ sem az O$ nem terjed el), ezért nagy valószínôséggel a partner nem rtf hanem doc formában küldözget. Szerencsére a StarOffice azért elolvassa, bár kétségtelenül nehezebben boldogul vele mint a saját formátumával.
"Netan arra gondolsz, hogy a Win tamogatja a legtobb HW-t es ha sporolni akarsz a HW-en akkor jobban jarsz a Win-el?"
A Win szinte semmilyen hardvert nem támogat. A hardver gyártók írnak drivereket az operndszerek alá. A jobbak (pl Creative Labs, nVidia, stb) linux alá is, a gagyibbak (lásd winmodemek) nem.
"Gondoskodott a legjobb fejlesztoeszkozokrol a Win ala es a fejlesztok sajat, fuggetlen, kenyszertol mentes dontesuk eredmenyekent celoztak meg termekukkel ezt a piacot."
A legjobb fejlesztőeszközt W$ alá úgy hívják hogy Borlad Delphi. Legalábbis a legtöbb feladatra. Bizonyos speciális dolgokra (pl játékok) pedig tényleg az MSC a legjobb (amit egyébként eredetileg a Lattice cég csinált), de szvsz semmivel sem jobb mint a linuxokban lévő gcc és valamelyik IDE kombinációja. Én pl KDevelop-ot használok, az szvsz az általm ismert legjobb IDE linux alatt (pedig jópár pénzeset is megnéztem).
"A kommunizmustol eltero szisztemakban a munkaert pedig ellenerteket fizetnek. Meg akkor is ha kellemesebb lenne ingyer."
Itt már régen nem arról van szó, hogy ingyér vagy nem ingyér, hanem hogy hajlandó vagy-e mint cég, a teljes informatikai infrastruktúrád kiszolgáltatni egy külső cég számára. Ha az oprendszered, az adatbáziskezelőd, a szövegszerkesztőd egy cég gyártja az internetes szervertől a konzolon át a PDA-ig, ráadásul mindezt zárt forrráskóddal és rákötve a hálóra, plusz ezt a cégek és magánszemélyek 80%-a szintén így teszi, ez olyan hatalmat jelent, amihez képest az atombomba egy szilveszteri petárda.
Ráadásul az a helyzet ami most van, azaz hogy ugyanaz a cég csinálja az oprendszereket, az irodai csomagot, a kozolokat, a játékokat, stb. sok mindennek nevezhető, csak tiszta piaci viszonyokon alapuló kapitalizmusnak nem. Ez sokkal közelebb áll a kommunizmushoz, ahol volt a Nagy Testvér, aki amellett hogy figyelt, újraosztotta a javakat. Azaz a veszteséges TSZ-t finanszírozta a nyereséges gyárból, stb. Itt pedig a free DirectX-et, vagy IE-t finanszírozza az Office vagy az aktuális játékprogram bevételéből. Soha nem lehet tudni hogy valójában mi mibe kerül. Ez a szoftver piacon egyébként is kétséges, elvégre az első példány után a többi gyakorlatilag ingyen van, így a példányszám és az ár összefügghet. De egy M$-féle cégnél ez már követhetetlen.
Az igaz, h nem vasarolt OS gyartot, de az pl eleg nagy port kavart fol amikor kiderult, h a windows 3.1 indulaskor dokumentalatlan modszerrel teszteli eredeti MS DOS alatt fut-e. A DR-DOS mindig egy lepessel elorebb jart (nagyobb particiok kezelese, memoriaoptimalizalas, stb) de az ilyen finoman szolva tisztessegtelen verseny vegul tonkretette.
Az Office a masik ilyen duhito pont. Az RTF formatumot sajnos magyarazhatod annak a felhasznalonak aki ket menupontnal tobbet nem tud megjegyezni - ha sok helyrol fogadsz adatokat, vegul hagyod a fenebe az egeszet es elindulsz a szamodra kevesebb maceraval jaro uton: megveteted a legfrissebb Office-t. Egyszeru feladat lett volna olyan .DOC formatumot letrehozni, ami oda-vissza kompatibilis lenne a verziok kozott (a Wordperfect pl ilyen volt). Nyilvanvalo a magyarazat: ha nem akar maganak problemat a kedves felhasznalo, vegye meg a legujabbat...
"a fejlesztok sajat, fuggetlen, kenyszertol mentes dontesuk eredmenyekent" Epp azzal van gond, h nagyon gyakran egyaltalan nem volt kenyszertol mentes a dontes - dehat ezt mindenki tudja aki az MS pert nyomon kovette, nem?
magnetic: "Milyen piaci magatartás az, hogy a fent emlitett multi felvásárolva az összes konkurens céget..."
Meg tudsz legalabb egy OS gyarto ceget nevezni amit az MS felvasarolt es ennek kovetkezteben a ceg OS-e eltunt a piacrol?
Nem?
Gondoltam.
"ha megvásárolok egy számitógépet, előbb-utóbb rá kell jönnöm: Rá vagyok kényszeritve, HASZNÁLNOM KELL ! a microsoft valamelyik operációs rendszerét! ?"
Ott all valaki es puskat fog rad, hogy hasznaljad? Nem? Akkor milyen kenyszerrol beszelsz?
Netan arra gondolsz, hogy a Win tamogatja a legtobb HW-t es ha sporolni akarsz a HW-en akkor jobban jarsz a Win-el? Es sajat vagy a megrendelod dontese alapjan inkabb azt hasznalod, nem pedig az Apple vagy a Sun meregdraga ocskavasat? Ez nem kenyszer es nem hibaja, hanem inkabb erdeme az MS-nek, hogy egyutt dolgozik a kismillio HW gyartoval, hogy te vehess olcsobb HW-t.
Vagy esetleg arra gondolsz hogy a jo alkalmazasok mind Win-en vannak? Ez miert a MS hibaja? Gondoskodott a legjobb fejlesztoeszkozokrol a Win ala es a fejlesztok sajat, fuggetlen, kenyszertol mentes dontesuk eredmenyekent celoztak meg termekukkel ezt a piacot.
A kommunizmustol eltero szisztemakban a munkaert pedig ellenerteket fizetnek. Meg akkor is ha kellemesebb lenne ingyer.
Mondok meg valamit, a nehez gyermekkorodert sem az MS felelos.
Ellentmondasz önmagadnak. Most rá vagy kényszerítve, vagy nem? Használj Linuxot és StarOffice-t (ingyen), és ne nyavalyogj, vagy használj Windowst és MS Office-t, és akkor pofa be. Semmi nincs rádkényszerítve, feltalálták már az RTF formátumot. Régen.
én is használok Linuxon, illetve én is Linuxot használok (szervernek), de sajna ez csak kevesen kezelik. (egyenlőre)
Én várom a linux elterjedését !
Kinek milyen ötlete van, hogy gyorsitható meg a folyamat ????
"User Jóska vagyok. 15 éve folalkozom számitógépekkel.
A legtöbb meghibásodást Microsoft Windows Operációs
rendszer Okozza. Ön sem tud mást használni ?"
Igy is kezdhetném, miért jó az és kinek, ha megvásárolok
egy számitógépet, előbb-utóbb rá kell jönnöm: Rá vagyok
kényszeritve, HASZNÁLNOM KELL ! a microsoft valamelyik
operációs rendszerét! ? ...és ha nem veszed meg az Office-t
170 e ft.-ért, már bünözönek számitasz !?!
Milyen piaci magatartás az, hogy a fent emlitett multi
felvásárolva az összes konkurens céget, monopol helyzetbe
kerülve diktál, befolyásolja a jogalkotást ?
Nem tulzás-e, ha jogilag az "illegális szoftware" használat
egyenlő a kábitószerrel, vagy lőfegyverrel való
visszaélésekkel ???
Ennyire kicsi még a számitógépes felhasználók rétege, hogy
ezt meg tudják csinálni velünk ??
Tudom, hogy lerágott csont a téma, de ez örök téma !
" A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága
fórumot indított az on-line társadalom számára, emelyben
véleményeket, hozzászólásokat várnak a Nemzeti Infromációs
Társadalom Stratégia kialakításával kapcsolatban. A fórumot
a [2] http://www.infotarsadalom.euroweb.hu címen
üzemeltetik. Itt az újabb alkalom, hogy - mégha közvetve is
- a szabad szoftverek szélesebbkörű alkalmazása mellett
apelláljunk!"