Igen, mi tiszafa tultengesben szenvedunk. . .minden evben vagjuk vissza rendesen, de minel tobbet vagunk, annal jobban no . . . es oreg (atuletetett) bokrokrol van szo - legalabb 40 evesek!!!
Holnap vagy holnaputan nekiallok visszavagni, mara mar eleg volt az orombol. Osszxel meg elultetem a hortenziat innen. Vagy tavasszal. . .mert nevel kisbaba hortenziakat, hatha azok erosebbek lesznek tavaszra.
Szaporitottam tiszafat. Egy kedves baratom mondta, hogy a friss hajtasrol sikeres - es igaza van. Probaltad mar?
Most mit irigyeljek a hortenziádat, vagy a tiszafádat??!! :)
Én a tiszafát faziníroznám egy kicsit! (A tiszafák jól bírják a nyírást!!!)
Mi tavaly ősszel ültettünk át a fiammal egy se nem nagy se nem kicsi bokrot, de nagyon izgultam, hogy megmarad-e. Pedig pátyolgattam (extra méretű ültetőgödör, trágya, alapos beiszapolás, télre vastag mulcsréteg, hóolvadás óta öntözés), mégis csak most kezd hajtani, míg a szomszédén és az én másikamon már gyönyörű zöld hajtások vannak!! Én óvatosan bánnék az átültetéssel, csak ha nagyon muszáj!
Koszi - azt hiszen, nem cserepezek. . .marad a varakozas oszig.
Masik kerdes - igaz, nem orgona, hanem hortenzia. Ma reggal vettam eszre (mert esett vegre az ejjel, es a vizes agak jobban kihangsulyoztak), hogy a tiszafa mennyire ranott a hortenzia bokromra. Lehet ilyenkor karosodas nelkul nagy foldlabdaval atultetni? Banom, hogy osszel nem ultettem at - de akkor meg nem tudtam, hogy hova. . .:((
Persze azt is csinalhatom, hogy visszavagom a tiszafat - amugy sm art - es varok oszig. . .
Hát keresgéltem visszafelé, de türelmetlen vagyok, nem találom, mit kell tenni elvirágzás után. Van olyan "hirtelen ki tudja honnan lett" orgona gyönyörű virággal, amit meghagynék, de nem szeretném, hogy fölnőjön, és van a kertben két helyen ami óriási, és kisebbet szeretnék. (főleg a férjem, nekem jó így is). Mit tegyek? Tavasszal már ritkítottam, ahogy mondtátok, az öreget ki, a fiatalt meghagytam. Most mi legyen? A képen a túl nagy van, amit kisebbre szeretnék.
A nagyim mindig összeroncsolta a virág szárának a végét egy kalapáccsal, vagy egy nehét tárggyal, mondván, hogy így több vizet tud magábaszívni... Én még nem próbáltam, de ő esküdik a módszerre...
Csak ritkán oltanak orgonát idegen tőre hogy ne bokrosodjon.
Az orgona neveli a gyökérsarjakat akár akarod akár nem. Te pedig tégy nyugodtam ízlésed és elképzelésed szerint. Ahol nekünk sövény van, ott hagyjuk a tősarjakat a sövény elképzelt határain belül. Ahol meg fának neveltük, ott a fűnyíró kegyetlenül leaartja őket. Szóval ahogy szeretnéd.
Az én bokraim nem olyan látványosak mint Gurigáéi, mert nem nemesek, de hat éve ültettem mindkettőt gyökérsarjról és a második évben virágoztak, s már a harmadik évben csinos kis fácska volt, bár nem volt még embermagasságú sem. A cserepesemet pedig tavalyelőtt ősszel cserepeztem be.
Megertelek. . . itt is eleg dragak a nagy bokrok, mindig a kicsiket veszsem, "majd megno" indokolassal. Altalaban bejon. Ha nemjon be akkor erdemesebb lett volna megvenni a dargabb nagyobbat - de az is el tud mulni :((.
Az orgonaim. Az oregek nagyon megerosodtek, kivancsi vagyok, jovore nyilnak-e. Az ujak (egy lila egy feher) nagyon szepre nottek! Aztan tele van az aljuk hajtassal. Normalis ez? Mit csinaljak veluk???
De muszály magam visszafogni. Nekem drága az olyan méret amelyik virágzik már(kivéve a törpét, de az meg tavaly nem maradt meg, pedig gyönyörű volt a virágja) Talán az idei.
Az orgonát most elkezdtem gyüjteni(eddig csak volt a százéves sövény amit imádok, de nem különleges), nincs sok szerencsém vele, mert látod ez a kettő virágzik. Fehér annyi van mint a tenger, szívesen cserélnék veled, mert a Te szimplád meg nekem kellene.:-)
Idén ugye kiderült hogy amit sötét lilának vártam az is fehér. Hát azt hiszem hamarosan cserépben fog kikötni. Van még három fajtám(remélem) Akik eddig nem mutatták meg magukat. Szóval azért itt is van szenvedés, mert a kertészetek persze a nemes fajtákat drágán árulják. Szerezni kell. :-)
Ezt a V.carlchephalum-bokrot már tavaly is csodáltam, s én nagyon örülnék, ha tennél be róla olyan képet is, ami a teljes bokrot mutatja! A tied "miatt" vettem az ősszel egyet (az idén még nem hozott virágot), s a tavasszal egy másikat (ez már vásárláskor bimbós volt), viszont nem enyire rózsás az enyém bimbós állapotban! Nálam a V. burkwoodi "Mohawk"-nak ilyen rózsásak a bimbói, annak viszont nem enyire tömött a virágzata!
On:
Fantasztikus mennyi virág van az orgonáidon!
Én tavaly ültettem egy dupla, fehér illatosat, s egy dupla sötét lilát. Egy-egy kis "vessző" még mindkettő. Vajon hány év türelem kell hozzá, hogy lássam a virágjukat, s tényleg szép, látványos bokrok legyenek?
Ha a topikgazda nem bánja, viburnumozhatunk egy kicsi! Én vagy 12 évvel ezelött nagyon "ráhajtottam". Akkor Vancouverben éltünk, és onnan hoztam is magammal néhányat. Itt az évek során volt vagy 8 fajta a kertemben. Sajnos, nem valami hosszú életüek. Ennek oka talán a széleskörü keresztezés. Nagyon nehéz ma már EREDETI "Carlesii" -t találni. Nekem magasan az a kedvencem. Minden más ennek a leszármazottja. A felépítésük, illatuk annyira változó, hogy szinte lehetetlen beazonosítani.
Teszek fel orgona -képeket is, hogy ne érje szó a ház elejét! (Ez a Carlchephalum éppen a ház elején/sarkán van)