Kedves outdownS.
eszembe jutott, hogy anno egyszer már volt szó itt a puncsról, nos, akit érdekel, a legfrissebb (december-januári) Hagyományos és mai Magyar Konyha c. magaziban van egy puncsrecept, amit aszalt szilvára és hámozott mandulára tálalnak. (Istenien néz kis a képen.)
Sziasztok!
Köszi mindenkinek a házikós tanácsot. Tegnapelőtt megsütöttem tegnap összeraktam. Kemény mézeskalács tésztából csináltam, olyanból aminek 2-3 hét kell a puhuláshoz. A maradék tészrtából kekszek lettek. Nagyon szép lett szerintem.
Ja és az egyik Praktika recept alapján sütöttem fűszeres krumplit friss zölt zsályával és rozmaringgal az is fincsi lett.
Sziasztok!
Onobody, tudom, hogy nem fogod kipróbálni, de hátha van a családban hölgy, akit érdekel. A galagonyából nagyon szép láncot lehet fűzni, a legszebb karácsonyfadíszeim ebből vannak. Még puha állapotban tű, cérna, felfűz, kiszárít, kész.A díszeket kevés aranyporral megkentem. Vannak 10 éves fűzéreim és még mindig szép színűk van.
üdv. barn.
Kökényt szedtünk , és édesanyám nagyon finom
lekvárt főzött belőle.
Galagonyát is gyüjtöttem , van valakinek valami
jó receptje , hogyan lehetne elkésziteni?
Lekvár , szörp , vagyvalami hasonló érdekelne.
Én is ugy tudom hogy miután összeérik le kell szűrni és esztétikai okokból lehet bele rakni száraz ágacskát. Többek közöt a Lesslie Bremness (biztos rosszul írtam )Fűveskönyvében igy írja.
Kicsi emma, hol mindenhol olvastad, hogy le kell szűrni a fűszerolajat?
Én azt hittem, hogy minden irodalmat elolvastam erről és erre nem emlékszem. Vagy nem olvastam valami jót, amiről Te tudsz, vagy elfelejtettem (az lenne a baj). Egy kis irodalmi hivatkozást kérek szépen
bd
csilla, tutira le kell szűrni az elsőre belepakotl dolgoktól. Aztán megint belerakni ágacskátkat - már csak a dekoráció kedvéért. Mindenhol ezt olvastam.
Sziasztok!
Ugy tünik az olajom letisztul, csak a színe változik. Még legalább egy hétig várok aztán leszűröm. Ajándékba szánom őket, nagyrészt és azt a tippet kaptam, ami jó ötlet is, hogy ajándékozzak mellé receptkönyvecskét. Szóval most olyan páclé, salátaöntet stb. recepteket gyüjtenék amihez fűszer olaj illetve ecet kell. Ha már írtatok itt ilyeneket, igazitsatok utba. Én amolyan vegyes olajakat és eceteket gyártottam (szakik most lehurroghatnak a kutyulmányom miatt), a következő fűszerek vannak benne: rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, majoranna és oregáno. Gondoltam csinálok egy kis fűzetkét amit az üveg nyakára akasztok és ugy ajándékozom. Előre is köszi a tippeket és a recepteket.
Sziasztok!
Baj van, segitsetek nekem, kérlek. Szombaton csináltam fűszer olajat és ecetet, és ugy ahogy a könyvek írták napos ablakba tettem, az ecetnek nincs is semmi baja de az olaj picit zavaros lett, vagyis nem olyan szép olajszínű hanem fakóbb és kevésbé átlátszó. Mit lehet vele tenni?
Sajnos nem tudom mi volt a távtartó, mert nem fogtam meg, de valószínűnek tartom, hogy kis süteménygyűrű volt. A mézeskalács elbírja ezt a fajta formázást, feltéve, hogy nem magasabb két cm-nél. Természetesen ezt is előre ki kellene sütni. De elképzelhető fagolyókkal is, de nem túl izgalmas.
Köszi a részletes leírást. Hát nagyon ugy fest hogy csinálok házikót :))) Ugye jó előre el lehet késziteni? Lentebb volt szó egy "távtartós" fenyőről, ott miből voltak a távtartók? Köszi.
Mézeskalácsházikó
Idemásolom az Externet Konyha-listáról a technikát a szerző -Aliz- engedélyével.
Tulajdonkeppen barmelyik mezesrecept jo, amibol karacsonyfadiszeket szoktak
kesziteni. (Pl. Pajor Maria receptje.) En mar nem emlekszem, hogy melyik
recept szerint keszitettem, de valamelyik szakacskonyvbol neztem ki. A
lenyeg az, hogy ne puszedlirecept legyen, ami nagyon megno, mert ennek
inkabb kemenyebb tesztanak kell lenni. Szep egyenletesre kell kinyujtani
(kb. fel cm vastagra). Elozoleg kartonbol el kell kesziteni a hazat, ill. a
sablonjat. Ez tobbnyire teglalapokbol all. A legegyszerubb haz 2 nagy
teglalapbol, es 2 egyenlo szaru haromszogbol all. Ilyenkor a teto a foldig
er, a tuzfalak meg haromszog formajuak. Az egyikre kell az ablakokat, es az
ajtot vagni. En altalaban egy kicsit bonyolultabb hazat epitettem, de az sem
nehez. A haz 2 hosszabbik oldala es a teto 2 lapja egyforma, igy 4 egyforma
teglalapot kell kivagni. A haz eleje es hatso resze tuzfal, tehat egy
negyzet, rajta egy haromszog, de ez termeszetesen egyben van. Osszesen 6
reszt kell kartonbol kiszabni. A nagysag barmekkora lehet, bar szerintem nem
kell a haz alapteruletenek nagyobbnak lenni, mint egy A/4-es lap fele. Ez
kidiszitve mar nagyon jol mutat. Miutan kinyujtottuk a tesztat, kiszabjuk,
es igyekszunk ugy a tepsire tenni, hogy ne gyurodjon ossze, a formajat
megtartsa. En sutopapiron sutom. Amikor mar a tepsiben van, akkor kell
kivagni az ablakok es az ajto helyet. En az egyik hosszu falra szoktam 2
ablakot, es az egyik tuzfalra az ajtot. vagni. A kivagott ajtot is sussuk
meg, mert oda lehet ragasztani feleig kinyitva.Ne legyen a tepsi alja bordas
(mint az enyem), hanem teljesen sima. Miutan megsult, teljesen lapos helyen,
pl. asztalon, lehetoleg ne egymasra rakva hutsuk ki. En meg szoktam fenyofat
is kesziteni. Egy egyszeru fenyoformat kell kivagni, majd az egyiket
hosszaban felbevagva megsutni. Ezt a 2 fel fenyoformat ragasszuk jobbrol, es
balrol a fenyohoz, igy 4 aga lesz. Talpat is sutunk hozza, amire majd
raragasztjuk az allo fenyot. Ebbol szoktam 2-3 darabot is kesziteni. Ha van
eleg turelem, fokozni is lehet az elvezeteket, pl. rudacskakat sutunk, es
faronkot rakunk ossze belole. Ja! A ke'me'nyrol ne feledkezzunk meg! Egy
rovidebb, egy hosszabb teglalapbol all (a teto dolesszoge miatt, es ket
oldalso lap e miatt nem szabalyos teglalap).
Miutan kihult, karamellel lehet a leggyorsabban osszeragasztani. Cukrot egy
kis edenyben felolvasztunk, es meg mielott megbarnulna, elkezdjuk a
ragasztast. Eloszor a a haz egyik elere kenunk a cukorbol, hozzaillesztjuk
merolegesen a hozza csatlakozo lap szelet, varunk egy kicsit (nagyon
gyorsan megkemenyedik), aztan a kovetkezot, majd igy tovabb. Vigyazni kell,
hogy addig igazitsunk rajta, mig meg nem kemenyedett a cukor, mert utana mar
csak a suti torik, nem a ragasztas. Nem kell izgulni, ha nem tul szep, a
diszitessel minden hibat korrigalni lehet, kiveve ha nagyon ferden
ragasztottuk ossze, ha nem all a haz egyenesen, es ferde lett a teto. A
kemenyt is ragasszuk ossze, majd fel a tetore, a fakat is, a faraka'st is.
Ha a cukor kemenyedne, akkor tegyuk vissza a tuzhelyre, hogy ismet folyos
legyen. Eleg gyorsan kell dolgozni.
Elore gondoskodni kell a diszito elemekrol. Pl. apro szines cukorkak (erre
nagyon jo a Smartis, drazse, francia drazse, zselecukor, mazsola, mandula,
de ha valaki az egyszeruseget szereti, akar eleg lehet a feher cukormaz is.
A cukormazat tojasfeherjebol es porcukorbol keszitunk. Annyi porcukrot
keverjunk egy tojasfeherjehez (lehet elektromos habverovel is, de itt nem az
a cel, hogy kemeny habot verjunk, hanem szep feher mazat kapjunk, ezer csak
lassu fokozaton verjuk, es ne habba), hogy mar ne legyen folyos, de azert
egy kis papirtolcserbol ki lehessen nyomni. Vagy sutopapirbol keszitunk
tolcsert, vagy kisebb nylonzacskoba tesszuk a masszat, es levagjuk a
csucsat. En eloszor a cserepeket szoktam megrajzolni a haz tetejere.
Boltiveket rajzolok egymas melle, majd ala is kicsit elcsusztatva, mint a
tetocserepek. Az egeszet ugy kell megcsinalni, hogy olyan legyen, mintha ho
esett volna. A hazteto szelerol jegcsapok logjanak, az ablakparkanyokon is,
a fenyofan is, es a faronkon is. A haz falat mindenki az izlese szerint
csicsazhatja ki, erre a cukormazra jol tapadnak a szines cukorkak.
Ha elkeszult, egy szep tortapapirral belelt talcara tegyuk a muvet,
rendezzuk el a fakat, a faronkoket izlesesen. (Van aki a talapzatot is suti,
de szerintem nincs ra szukseg. A vegen meg meg lehet szorni egy kis
porcukorral, hogy meg illuziokeltobb legyen, de csak annyira, hogy a
diszek, a cserepek latszanak ki rendesen. Mintha csak most kezdett volna el
esni a ho.:-)
Nagyon jol nez ki, es nagyon finom. Januarban, amikor mar lenassoltuk a
farol a szaloncukrot, a habkarikakat, megettuk az eheto figurakat, a fa
lebontasakor meg azokat is, amik addig elbujtak, es nem vettuk eszre, nagyon
jol jon a haziko. A cukordiszitestol edesebb es finomabb. Legalabb 3 eve nem
csinaltam mar, de most kedvet kaptam hozza.
Azt ne kerdezzetek, hogy mennyi teszta kell hozza, de ha marad a nyers
tesztabol, akkor lehet belole a fara diszeket kesziteni.
>O lapokbol keszitette, es utana osszevarrta vastag szines fonallal,
A cukros ragasztas szerintem jobb. Eheto. Nem kell a cernaval bajlodni.
Minden tészta alkalmas rá, amelyik elég merev, hogy a többit megtartsa. Tehát a mézeskalács, álmézeskalács is. Az én anyósom babapiskótából csinált egyszer a gyerekeknek, apró cukorral szórta be az alját, a tetejét pedig sűrű csokival öntötte le. Nagy sikere volt. Ilyet is lehet. Jó étvágyat.
Köszi a tippeketés a jó kivánságokat. Egy Praktikában és egy Tina Extrában láttam ilyen házikót, "szabásminta" is volt hozzájuk. Arra lennék kiváncsi hogy van-e valami titkos trükkje az egésznek, meg hogy ott két helyen kétféle recipe van, ebből arra következtethetek hogy bármilyen mézeskalács tészta recipe jó hozzá? Az a kis fenyő is tüneményes lehetett, és a házikókba bele vagyok zugva :))).
Szóval a mézeskalács kisházat előre megsütött részekből kell csinálni és úgy díszíteni. Vagyis meg kell tervezni, hogy mekkora legyen. Az adventi kiállításon láttam egy fenyőfát, felfelé egyre kisebb csillagokból volt összeállítva egy pálcán, távtartással és utána díszítve. Jó karácsonyi meglepetés. Sok sikert hozzá.
Szóval a mézeskalács kiházat előre megsütött részekből kell csinálni és cukros tojásfehérjével összeragasztani és díszíteni. Tehát előre meg kell tervezni, hogy mekkora legyen is a kis ház. Most az adventi kiállításon karácsonyfát is láttam is elkészítve, felfelé mindig kisebb csillagokat felfűztek egy merev pálcára, távtartással és utána díszítették. Jó karácsonyi meglepetés. Sok sikert hozzá.
Akkor jo! (Marmint, hogy nem neztem meg.) Nekem is voltak mar hasonlo benyomasaim, csak a viragkotok bemutatoi tetszettek igazan, onnan lehet otleteket ellesni.
Voltam a Néprajziban.
A pénztáraknál hosszú sorok, bent iszonyú tömeg + iskoláscsoportok (egyszerre 6 osztály), a kiállítottak fele közintézménybe való méternél nagyobb micsoda, a galériákon az áru fele a máshol is található vásári, eredeti ötlet és anyag alig.
A kirakatokban is látok ennyit.
Tanulság: egész évben járjak nyitott szemmel-szívvel (metszőollóval, kiszsacskókkal)
bd
Igen, igen, marad a filteres. Az enyém már dísznek sem jó, mert megtöttyedt. Egyébként nekem ez az összes termésem ráadásul. Ezen kivül pár mogyoróbokrom van, na az idén abból sem lehetett jóllakni. Mézért nem nyúlkálok, nem szeretem.
Az off felhasználás jó. Minden évben csinálok díszeket. A boróka fűzérem örök darab. Szép a mákgubó kettévágva, szárított virágok.
barn.
Elfeledkeztünk a naspolyáról. Én nem értek hozzá, de most jártam a Törzsasztal - kincseskamra stb. helyen, ott lord egy likőr receptet ad, amit NASPOLYALEKVÁR mögé javall eldugni. Érdeklődj ott!
Ezt a beszámolót én is várom. Esetleg dumcsizhatunk karácsonyi dekorációs dolgokról az erre hivatott topicban (Karácsonyi Ötletbazár). Én nagyon szivesen olvasok ilyen témáju hozzászólásokat, sokat tanulhatunk egymástól szerintem, és lassan itt az adventi naptár, koszorú és egyébb karácsonyi diszek készitésének ideje.
Sajna, végül nem sikerült eljutnom heveny szombat esti-vasárnap hajnali bulizásból kifolyólag. (:-))) Volt esetleg valaki? Nagyon készülök az adventi időszakra, mostmár többedik éve csinálok asztalra és ajtóra koszorúkat sk. úgyhogy azért is sajnálom, mert be lehetett volna gyűjteni néhány ötletet. De ha valaki volt, kíváncsian várom az élménybeszámolót.
Látod-látod, nem mind finom ami kerti! Bizony mondom néked, inkább legyél egy kicsit off, és használd fel dekorációnak. Csipketeának: filteres, hibiszkuszos. Finom, kissé savanykás, én megiszom magában, de aki akar tehet bele egy kis mézet. (Ha a mézet magad gyűjtöd, vigyázz, mert a méhek is szúrnak!)
Itt felénk szerintem nem érdemes gombászni.
Talán egy hét mulva , ha addig nem fagy.
Kár a cs.b. -ért baromi egészséges.
A nagyapám ledarálta , cukorral összekeverte
egy zacskoba rakta , és ha vele voltunk , néha
adott belőle. Mi az unokái egymást öltük érte.
Nem tudom most hogy izlene , azota sem ettem.
Kedves Onobody!
Télleg gyors voltál és köszi!
Ráadásul nem is aludtam, 1-ig kóboroltam másik topicokban, de ide már lusta voltam visszanézni.
Benéztem a gombászokhoz is. Szerintetek érdemes hétvégén megpróbálni gombát keresni?
Ez a bogyótea már most sem akar öszejönni nekem. Délben forraltam vizet, beleraktam, semmi. Elolvastam vmi gyógykönyvben, azt írta, hogy nyomkodjam vagy vágjam össze. Megvolt 4-kor és most sincs semmi íze, színe, de legalább már kapar. Mingyá' kidobom. És még a kezeim is jól összeszúrkálta, mikor szedtem.
Sose szerettem, csak a párom nosztalgiázik, hogy az oviban milyen jó cs.tea volt. Neki akartam csinálni. Én még ovis sem voltam. Sose ittam ilyen teát.