Van egy nem tudom minek nevezzem, tuskóm. Amikor ide költöztünk ,már nem soká 7 éve, akkor nem rég vághatták ki. ( diófa).Azóta minden évben kihajt, és én mindig tarra vágom. Június végén, Julius elején , mindig leszedjük a leveleit, teának, azután tarra vágom. Mint egy bokor állandóan kihajt. Most is már kb 1 méteres vesszői vannak. Korábban meghagytam egy ágat, és 2 év múlva termőre fordult. 8-10 szem szép " tökös" diókat termett. Mivel nagyon közel van az őszibarack, ill. a körte fáktól újból tarra vágtam,( sajnáltam szegényt) Semmit nem károsodik, azóta is mindig kihajt.
Diót én az idén "metszettem" meg, kb.15-20 cm átmérő, eddog nincs baja.
Fasebgéllel bekentem. Aztán most ősszel egy eukaliptuszt is, mert túl magas volt, az olyan 10-12 cm lehetett. Ráadásul zöld volt mindkettő, nem télen csináltam.
Igen a lényeg pont itt van ahogy írod meg kell ismételni a sebkezelést. Én még annyit tennék hozzá hogy a fűrészelés után ne vágjuk kacorkéssel túlságosan be a fa kérgét ha lehet minél inkább egy szintbe maradjon a kéreg a levágott csonkkal de sima legyen . Ha valaki Fagélt használ akkor én azt halottam és már tapasztalom is hogy kis mennyiséget kiveszek a fagélből és kevés vízzel fölhígítom és inkább fél év múlva újra kenem gyorsabban megindul a kalluszosodás. A tömény szernél volt olyan fa ami egyáltalán nem indult meg a kéreg növekedése. Ezt egy faiskolai szakembertől hallottam.
Itt is a levágandó ágakat max 8cm határozta meg . Én kisebb ágra jutottam ,persze lehet csak ő a vad fákra érti én meg a gyümölcsfára . De amit ír kipróbálom mert úgy is diófát kell kisebbre vennem .
Azt hiszem a fa kondiciójától és fajtájától is nagyban függ a sebgyógyulás. Diófán 10 cm átmérőjű sebek nálam simán gyógyultak. Cseresznyefán kisebb igen, ekkora nem gyógyult be, de minden évben lekenve már van amelyik 10 éve nem romlik tovább, félig beforrva a sebet. Az őszibarack már kritikusabb, azzal ajánlatos vigyázni, nagyobb sebet nem ejteni. Legjobb eredményt az ággyűrűre metszés ad.
Ha neked úgy működik akkor te baromi jó helyen laksz . Itt ha én levágnák valami vaskosat az a fába kerülne ,kenegethetem én bármivel is ! Már így is a viharok letörtek két ágat egy -egy fámról és még az új ág nevelése se sikerült eddig . A kicsi kb 2cm ághelyről indult valami kórhadás és a vázág letört a súly és a vihar együttesen elpattintotta az ágamat ,de a termést törötten beérlelte ,a sebeket kenőcsöltem de még is a levágás után hiába ápolgatom még is van seb és elhalásom is . A legbosszantóbb hogy nem tudom benöveszteni mert a kallusz nem képződik az istennek se .
Itt még olyanom nem volt sose, még is amikor a vihar letörte az őszibarackot kiment az egész, mert nem maradt élő lomb csak igen kevés ,a seb meg óriási volt !
Igen arra ,nem szeretik a fák az ettől vastagabb levágásokat . Én folyamatosan még vékony ágaknál kialakítom a váz ágakat amiket azután nem vágok le de minden mást nem engedek megerősödni . Ha még is valami éri ,vihar ,bogár rágás ,a véknyát levágom és csak akkor vágom le komlettül ha már elszáradt ,így hogy hagyom magától elpusztulni nem hatol az elhalás oyan mélyre mintha az elevent vágnám vissza . a sebeket kezelni kell évekig rendszeresen ,a kalluszt felvágni hogy benőjön és csak egy düncs maradjon .
Mielőbb tőből vágd le az elhalt ágat, ha lehet az élő részig tisztísd ki a sebet és feltétlenül kend le fagéllel a sebet és a környékét is 2-3 cm-en. 1 hét mulva ismételd meg a kenést, aztán a következő évben ismét.
kinőte a kertet, kb 1-2 mázsa cseresznye rothad le róla minden évben mert még ingyen se akarja leszedni senki az ismerősök rokonok körében, max pár kilókat csak. Így aztán bevonzza a bogarakat, legyeket madarakat amik pusztítják azt is amit sajnálunk. Ez még az idei visszavágás előtti kép, de nagyon vissza fogom vágni ha ledobta a leveleket (lesz ami lesz) aztán meglátjuk. Feketére érve nagyon finom nagy szemű, de nem az az igazi roppanós mint a Germersdorfi. Kukacosodik is aztán rothad, ha esik kirepedezik azért rothad.
A Babygoldnak sok verziója van, nagyon különböző tulajdonságokkal. Nekem kétféle volt, az egyik az teljesen normál konzisztenciájú volt, nem gumi, legalábbis amikor megért. Olyan borzasztó leves nem volt, csak átlagos. A Nektár H-val együtt árultuk.
Nekem egy 30+ os van nem tudom milyen fajta nem én ültettem. kb 3-5 évente vágom vissza de a tetejét és amikor érik így a gyümölcsöt is le tudjuk szedni róla. Teljesen jól bírja a durva beavatkozást úgy néz ki. Mondjuk azt se bánnám ha kipusztulna mert már szép a helyette ültetett Germersdorfi. Viszont ha csak vágok le az ágból azt ez sem szereti.
Van egy nagy cseresznyefám, egy kb. 15-20 éves B. Burlat. Sosem metszettük, így megnőtt vagy 6 méteresre. Se permetezni nem lehet, se leszedni a termést a tetejéről. Onnan a madarak eszik le. Tavaly június elején visszavágtam egy alsó ágat a felére, mert nagyon hosszú volt. Úgy voltam vele, hogy a termés leszedést összekötöm a visszavágással. Sajnos nem jött be. A termést ugyan leszedtem, de az ág teljesen kiszáradt egészen a törzsig. Gondolom az időponttal volt gond, november és február között kellett volna visszavágni, nem júniusban. És a sebet is le kellett volna kezelni. Jól gondolom?
A függőleges részeket pedig slégen kell vágni, hogy lecsorogjon róla a víz?
Mert az nem árt meg ? Ez olyan bor volt ami a legutolsó a hegy tetején lévő szőlőből volt készítve . Házi aszú volt ,kézzel válogatott szemekből . Csak én nem bírom az alkoholt sem ! Egy féldecitől meg egy sörtől ki kómába esek ((::!!